Sötpotatis / Zucchiniplättar

av Åse

Hej å Hå!
Att komma hem från semestern är underbart men samtidigt så är man ju lite svår att putta i gång! I går sov jag till TOLV! I dag är jag glad att jag kom upp vid NIO 😉
Vi har varit och hämtat hem våra fyrbentingar från deras semesterboende, efterlängtade! Så nu är de badade och ligger här bredvid mig och sussar gott.
IMG_4101
 
Jag har haft semester från allt vad matlagning heter rejält länge nu men nu är det faktiskt skönt att vara tillbaka till matkreativiteten igen!
I går blev det grillade kycklingespett med fantastiskt goda sötpotatis/zucchiniplättar! Prova dessa!
Kycklingspetten marinerade jag i Olivolja, Tamarisoja, Kung Markattas Sweet chili (bättre ingredienser i), pressad vitlök, salt och peppar.
En Capresesallad (hade ingen basilika!) och lite tzatziki och jag blev mätt, nöjd och glad! En perfekt maträtt för mig!
IMG_4087
IMG_4089
IMG_4092
IMG_4097
IMG_4100
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sötpotatis / Zucchiniplättar


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Total Time: 35

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • 1 stor sötpotatis
  • 1 ägg
  • 0,5 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1 dl riven parmesan
  • Chiliflakes efter smak
  • Salt, peppar efter smak

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 gr.
  2. Riv zucchinin grovt och lägg i durkslag med lite salt. Blanda runt och låt vätskan dras ut. Krama lite lätt.
  3. Skala sötpotatisen och grovriv den.
  4. Blanda ihop sötpotatis, zucchini, ägg, ost med kryddor och gör biffar av dem. Lägg på bakplåtspapper och pensla biffarna med smält smör. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter, tills de fått fin färg.
  • Prep Time: 20
  • Cook Time: 15

Nutrition

  • Serving Size: 4

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

13 kommentarer

Charlotta 28 maj, 2019 - 16:53

Min absoluta favorit av alla dina recept, vi lagar dem regelbundet sen några år tillbaka. Passar som tillbehör till det mesta eller istället för kött vid en vegetarisk måltid. Tack för receptet!

Svara
Åse 28 maj, 2019 - 16:54

Kul att höra! 💚

Svara
Anna 28 mars, 2016 - 15:47

Är det ok att äta sötpotatis då man följer LCHF, även om den innehåller rätt mycket kolhydrater? Vad beror det i så fall på att den är med på ”okej”-listan? Eller är den endast ok i detta recept för att receptet även innehåller mycket annat och sötpotatisen därmed inte blir i så ”koncentrerad” form?

Svara
Åse 29 mars, 2016 - 11:43

Hej Anna! LCHF är en kost som bygger på naturliga råvaror där man äter en större andel fett än kolhydrater men LCHF anpassas också individuellt efter behov. Målet med LCHF är att hlla nere insulinnivåerna. Beroende på om man viktminskar tränar mycket etc så adderar man till den mängd kolhydrater som man mår bra av och man brukar säga att LCHF är upp till 100 gram kolhydrater per dag. Viktminskar man och har väldigt många överskottskilon så brukar man rekommendera att ligga på ca 20 gram kolhydrater per dag, då ryms inte riktigt sötpotatis även om det är en hälsosam källa till kolhydrater men om man tränar mycket och liksom jag carbcyklar (dvs alternerar dagar då jag äter mer kolhydrater) så är sötpotatis en ypperlig kolhydratkälla.

Svara
Zucchini och mototsplättar | 12 augusti, 2014 - 12:59

[…] kommer ursprungligen från 56kilo men jag bytte ut sötpotatisen mot morötter och det blev riktigt gott. Vi serverade den […]

Svara
Malin -mamma och änglamamma 9 augusti, 2014 - 11:08

Jag läste din blogg ofta för nått år sen, men har pga livet kan man säga haft ett litet avbrott från internet och loggar, sen glömde jag bort din blogg, tyvärr, men nu har jag hittat tillbaka och är väldigt glad över det. Här hemma är det allergier mot alla sädesslag och mjölkprotein så vissa av dina recept passar tom oss 🙂
De här plättarna, hur skulle de bli utan osten? Vi kan inte äta det.
Tack för en fin blogg! 🙂

Svara
Åse 9 augusti, 2014 - 18:24

Välkommen tillbaka! Det fungerar hur bra som helst utan! =)

Svara
Sofia 3 augusti, 2014 - 08:35

Gjorde dessa plättar till ett kalas. De blev jätte populära. De var jätte goda. Tack för receptet!

Svara
Åse 3 augusti, 2014 - 09:20

Följ bara länken 🙂

Svara
Hanna 1 augusti, 2014 - 17:56

jag bor i Cardiff,Wales och lagar ofta recept fran din blogg. Jag tycker valdigt mycket om det du gor och dessa biffar var jag tvungen att prova sa fort jag sag receptet. Jag hade i get ost, vitlok och basilika vilket ocksa blev jatte bra. Tack for all den fantastiska mat inspiration du ger mig!

Svara
Elsa 31 juli, 2014 - 19:43

OMG va goda dom blev!! Lätta att göra och hela familjen älskade dom. Kommer bli en återkommande rätt här hemma. Tänk ihop med lite bacon och lingon i höst. Mums!

Svara
Åse 1 augusti, 2014 - 10:38

Härligt!! Kul att det smakade! =))

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 30 juli, 2014 - 21:31

Villa smarta plättar, de låter som ett utmärkt tillbehör. Jag har också tagit paus från matlagning och bakning nu under semestern, så det ska faktiskt bli skönt att få hem och baka!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.