Sockerfri Trifle med lemon curd och vaniljcrème

14 april, 2016

Här kommer ett recept på en grymt god dessert som inte innehåller socker eller gluten, dock sötningsmedel.
Jag vill helst söta med helt naturliga sötningar som frukt eller honung men ibland krävs en ströersättare till socker och då använder alltid jag Icas Sötströ som är en kombination av Erythritol och Stevia. Icas sötströ är helt fri från kolhydrater och kalorier men för den sakens skull så innebär ju inte det att man kan konsumera det i överflöd! På tungan finns receptorer för sött och med största sannolikhet så kommer ett sötningsmedel att höja insulinet och därmed blodsockret och vill man viktminska så eftersträvar vi låga nivåer av insulin i kroppen. Dessutom så innehåller ju en dessert energi men relativt lite näring.
Med det sagt så anser jag att sötsaker, även sockerfria är något vi ska begränsa och njuta av ibland 🙂 Livets guldkant helt enkelt!
Lemon Curd är ju så rackarns gott! Mitt sockerfria recept hittar ni HÄR.

012A3172

Till min dessert behövs också Mandelcrunch, som substitut för kex.
Det är helt enkelt bara smör, mandelmjöl och Ica sötströ.

Smeten kavlas ut tunt på bakplåtspapper. (Lägg plastfolie över och kavla)
012A3174

Det kan bli lite väl rostade kanter, de sorterar jag bort och behåller bara det krispiga!
012A3175

Triflen byggs sedan i små glas. Denna desserten är mäktig och lite räcker! 
012A3176

012A3178

012A3180-Redigera

Smaklig spis!
Skriv ut

Sockerfri Trifle med lemon curd och vaniljcrème

 • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

Mandelcrunch

 • 1,5 dl mandelmjöl (Icas mandelmjöl använde jag)
 • 50 g smör
 • 1 msk Ica stevia strö

Vaniljcreme

 • 1 vaniljstång
 • 1,5 dl grekisk yoghurt
 • 2,5 dl grädde
 • 1 msk sötströ, eller steviadroppar

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 180 gr.
 2. Förbered lemon curden och ställ den kallt.
 3. Rör ihop smält smör, mandelmjöl och sötning och lägg på bakplåtspapper, lägg plastfolie ovanpå och kavla ut till en tunn platta. Se gärna till så att kanterna inte är för tunna då bränns de.
 4. Baka i ugn i ca 7-8 minuter tills mandelcrunchen är gyllenbrun.
 5. Låt svalna och för ihop med sidan av en kniv.
 6. Vispa grädden, inte för hårt utan fluffig. Gröp ut vaniljstångens frön och blanda med den grekiska yoghurten. Blanda sedan med grädden och sötningen.
 7. Varva mandelcrunch, lemon curd och vaniljcreme och toppa gärna med lite rivet citronskal.

Notering

 • Per portion: 651 kcal, 11.6 g protein, 8.4 g kolh, 63.5 g fett

Näringsinnehåll

 • Portioner: 4


Innehåller annonslänkar från Adviral
Min kod 56KILOOKT ger 20% på hela ordern, giltig tom 1/11.


Black Galaxy Marble / Golden Burgundy Marble / Emerald Satin / Black Reef Marble

15 kommentarer
0

15 kommentarer

Ullis 15 september, 2018 - 17:53

Då är det min tur att prova. Trevlig helg.

Svara
Åse 16 september, 2018 - 09:13

Hoppas det smakar! =) Kram1

Svara
Monica 19 augusti, 2017 - 12:57

Hej Åse!
Fann detta goda recept som jag testat för längesen, verkligen gott! Min fråga är om du kan uppskatta hållbarheten på denna mandelcrunch eftersom jag har kvar sedan sist? Det är väl smöret som kan förändras eller vad tror du? Jag har haft crunchen i en tät burk men i rumstemperatur!

Svara
Malin 5 juni, 2016 - 16:12

Min lemoncurd blev rätt rinnig, vad kan jag ha gjort för fel? Vispade ändå jätte länge i grytan.. Men god va den.. Kan jag tjocka till den i efterhand?

Svara
Viktoria 18 april, 2016 - 13:49

Hej Åse!!
Detta testade jag i helgen och Min man sa det var absolut det godaste han ätit!!!
Den är super god och jag toppade med lire jordgubbar

Svara
marie 15 april, 2016 - 08:50

Hej Åse.
Jag är 29 år gammal, normalviktig men totalt SLAV under sockret. Jag har försökt lite med LCHF då och då men har alltid gett upp efter ett tag. Nu känner jag att jag vill ta mig i kragen och verkligen försöka helhjärtat. Har dessutom 3-4 kilos trivselvikt som jag vill gå ner inför sommaren.
NU till min fråga.
Jag tänkte denna gången köpa en LCHF bok som motivation och jag undrar då vilken av dina du rekommenderar? Har ingen sen tidigare.
Önskar dig en fin dag.
Kram Marie

Svara
Åse 15 april, 2016 - 11:51

Hej Marie! Vad härligt att höra!
Ät & Njut har bra information och läckra recept och är lite mer en livsstilsbok med träning etc men Viktminskning med Lchf har många bra familjerecept och är väldigt uppskattad på grund av det! Må gott och lycka till!

Svara
Sara 14 april, 2016 - 21:38

Så gott!! Ska absolut testas!! Jag är inte så glad i sötströ utan brukar använda björksocker. Vad anser du om det?

Svara
Åse 14 april, 2016 - 22:05

Tycker inte björksocker ger en perfekt sötma så jag brukar blanda, men det är ju min smak 🙂

Svara
Marja - Baka Sockerfritt 14 april, 2016 - 20:28

Vad fräscht och gott det ser ut! Dock så har jag svårt för citron, men jag tänker denna med exempelvis äppelmos… Mmm….

Svara
Anna 14 april, 2016 - 15:50

Åse,
Får jag fråga vad du anser om kokossocker? Ordet ”kokos” har ju en sådan positiv klang i lc-kretsar, och jag läste på Kung Markattas hemsida att kokossocker har lågt GI (35). Ändå innehåller det nästan bara kolhydrater (94 g per 100 g) och närmare 400 kcal per 100 g. Visserligen sägs det innehålla en del naturliga näringsämnen då det inte är raffinerat, men jag undrar om det verkligen är bättre än vanligt vitt socker…?

Svara
Åse 14 april, 2016 - 15:53

Kokossocker är väldigt rikt på fruktos och därmed inte speciellt hälsosamt men som ersättning för VITT raffinerat socker så vågar jag påstå att det är liiiiiiite bättre, men njae…

Svara
Anna 14 april, 2016 - 19:05

Tack, som jag misstänkte då:-)
Ibland låter det bättre än det är…!

Svara
Malin Henriksson 14 april, 2016 - 13:35

O my goooood så gott det ser ut 🙂
Detta ska absolut testas!
Ha en trevlig helg!
Kram / Malin

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.