Sockerfri Lakritskola LCHF

7 december, 2016

Alltså.. inte trodde jag dagen skulle komma då jag fick till en kola utan socker som faktiskt är minst lika god som en vanlig sockerkola! Men det har jag!
I min LCHF-livsstil så har jag inga förbud. Jag äter socker, potatis, bröd etc men det sker ytterst sällan och i liten mängd. Med min ätstörningshistoria så fungerar inte förbud. Mitt belöningscentra i hjärnan går bananas då och det enda jag kan tänka på är det jag INTE får äta.
Så det är en oerhört stor vinst att jag numera äter en hälsosam lågkolhydratkost som grund och vid vissa valda tillfällen så äter jag annat utan ett allt eller inget beteende.
Får jag välja så äter jag ju hellre något sockerfritt sött än något med socker i och det vet jag att många av er också gör så hoppas ni gillar detta receptet nu i juletid!

012a7226

Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra proteinbars och för att ersätta honung eller sirap. Finns i en klar variant och en mörkare variant.
Jag köper mina HÄR och HÄR

Detta receptet kräver Fiber Sirap, jag kan inte garantera receptet med honung eller annat sötningsmedel.
För skojs skull mätte jag mitt blodsocker med min FreeStyle Precision blodsockermätare. Jag åt 3 kolor på fastande mage och mätte efter 30 minuter + 1 timme. Ingen onormal ökning av blodsockret (och därmed inte heller insulinet) Efter  1.5 timme var blodsockret nere på samma som innan kolorna (5.1 mmol/l)
Inget sockersug genererade det heller. Inte för att det betyder att jag kan eller bör äta en massa kola och ändå hålla blodsockret i schack men det är intressant att veta att sötningsmedel i form av Ica sötströ och Fiber sirap inte ökar mitt blodsocker mer än normalt.
Näringsvärdet för 1 lakritskola är:
img_2394

Alla ingredienser blandades ihop i vid tjockbottnad kastrull. Vid 124-125 grader är kolan klar! Jag rekommenderar termometer och gärna en sådan från Ica Maxi som är en slev med inbyggd termometer!
Det tog ca 30 minuter för kolan att bli perfekt!
012a7208

Jag hällde upp smeten i liten platsbytta á 13 x 18 cm.
012a7234

012a7235

012a7244

012a7247

Helt underbart goda!
In i smörpapper får de nu vänta tills en dag när jag blir sugen på en =)
012a7248

Recept på klassisk sockerfri gräddkola finns HÄR!
Länka gärna till mina recept om ni använder recepten som inspiration till egna recept.
OBS! Receptet blir en liten sats, kan med fördel dubblas!
Om kolan kokar ner för mycket så kan den skära sig, därför kan det vara bra att dubbla receptet. Om fettet skiktar sig: När kolan uppnått 124-125 g, rör ner en droppe vatten eller grädde och rör tills den gått ihop igen. Häll sedan upp i form.
Skriv ut

Sockerfri Lakritskola

 • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

 • 1 dl vispgrädde
 • 0,75 dl fibersirap gold
 • 0,5 dl Ica sötströ
 • 50 g smör
 • 2 msk kakao
 • 2 msk lakritspulver
 • Skalet av 1 citron
 • Flingsalt

Instruktioner

 1. Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
 2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form. Strö citronskal och flingsalt över, låt stelna i kylen.


Näringsinnehåll

 • Portioner: 22

20 kommentarer
1

20 kommentarer

Susanne 31 maj, 2019 - 16:03

Toppenrecept!

Svara
1 2

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.