Sockerfri Lakritskola LCHF

av Åse

Alltså.. inte trodde jag dagen skulle komma då jag fick till en kola utan socker som faktiskt är minst lika god som en vanlig sockerkola! Men det har jag!
I min LCHF-livsstil så har jag inga förbud. Jag äter socker, potatis, bröd etc men det sker ytterst sällan och i liten mängd. Med min ätstörningshistoria så fungerar inte förbud. Mitt belöningscentra i hjärnan går bananas då och det enda jag kan tänka på är det jag INTE får äta.
Så det är en oerhört stor vinst att jag numera äter en hälsosam lågkolhydratkost som grund och vid vissa valda tillfällen så äter jag annat utan ett allt eller inget beteende.
Får jag välja så äter jag ju hellre något sockerfritt sött än något med socker i och det vet jag att många av er också gör så hoppas ni gillar detta receptet nu i juletid!
012a7226
Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra proteinbars och för att ersätta honung eller sirap. Finns i en klar variant och en mörkare variant.
Jag köper mina HÄR och HÄR
Detta receptet kräver Fiber Sirap, jag kan inte garantera receptet med honung eller annat sötningsmedel.
För skojs skull mätte jag mitt blodsocker med min FreeStyle Precision blodsockermätare. Jag åt 3 kolor på fastande mage och mätte efter 30 minuter + 1 timme. Ingen onormal ökning av blodsockret (och därmed inte heller insulinet) Efter  1.5 timme var blodsockret nere på samma som innan kolorna (5.1 mmol/l)
Inget sockersug genererade det heller. Inte för att det betyder att jag kan eller bör äta en massa kola och ändå hålla blodsockret i schack men det är intressant att veta att sötningsmedel i form av Ica sötströ och Fiber sirap inte ökar mitt blodsocker mer än normalt.
Näringsvärdet för 1 lakritskola är:
img_2394
Alla ingredienser blandades ihop i vid tjockbottnad kastrull. Vid 124-125 grader är kolan klar! Jag rekommenderar termometer och gärna en sådan från Ica Maxi som är en slev med inbyggd termometer!
Det tog ca 30 minuter för kolan att bli perfekt!
012a7208
Jag hällde upp smeten i liten platsbytta á 13 x 18 cm.
012a7234
012a7235
012a7244
012a7247
Helt underbart goda!
In i smörpapper får de nu vänta tills en dag när jag blir sugen på en =)
012a7248
Recept på klassisk sockerfri gräddkola finns HÄR!
Länka gärna till mina recept om ni använder recepten som inspiration till egna recept.
OBS! Receptet blir en liten sats, kan med fördel dubblas!
Om kolan kokar ner för mycket så kan den skära sig, därför kan det vara bra att dubbla receptet. Om fettet skiktar sig: När kolan uppnått 124-125 g, rör ner en droppe vatten eller grädde och rör tills den gått ihop igen. Häll sedan upp i form.
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sockerfri Lakritskola


Ingredienser

Units
 • 1 dl vispgrädde
 • 0,75 dl fibersirap gold
 • 0,5 dl Ica sötströ
 • 50 g smör
 • 2 msk kakao
 • 2 msk lakritspulver
 • Skalet av 1 citron
 • Flingsalt

Instruktioner

 1. Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
 2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form. Strö citronskal och flingsalt över, låt stelna i kylen.

Nutrition

 • Serving Size: 22

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎

Du kanske också gillar

32 kommentarer

Sockerfri Chokladdoppad Lakritskola - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 7 december, 2021 - 11:53

[…] hittar ni HÄR (lägg till för […]

Svara
Sofie 25 december, 2020 - 20:44

Hej! Supergod! Men kan man säga att den är sockerfri när det är socker i? Det är ju bättre än det raffinerade vita men ändå? Bara en undran. Kram

Svara
Åse 25 december, 2020 - 20:49

Hej! Även mjölk och grädde innehåller socker.
Kolan innehåller inget tillsatt vitt socker. Men som sagt det beror ju på hur man tolkar sockerfri 🙂

Svara
Gunilla 15 juli, 2020 - 16:08

Hej!
Tänkte testa detta recept, men när jag trycker på Scale (2x eller 3x), så uppdateras allt utom Fibersirap och Sötströ. Ska man alltså inte dubblera dessa ingredienser om man gör dubbel sats? Känns lite konstigt…
/Gunilla

Svara
Åse 15 juli, 2020 - 16:09

Jo de ska också uppdateras vet inte varför det blir så ibland

Svara
Helene Sjögren 6 juni, 2020 - 08:48

Tror ni det funkar med kokosgrädde istället för vanlig grädde?

Svara
Susanne 31 maj, 2019 - 16:03

Toppenrecept!

Svara
Janet 1 december, 2020 - 17:46

Det skiktade sig och gick inte ihop trots grädde och omrörning. Fler tips om det händer igen?

Svara
Åse 1 december, 2020 - 17:47

Antagligen kokat för länge!

Svara
Sofie 6 november, 2022 - 22:13

Hej! Kan man frysa dom nu fram till jul?

Mvh

Svara
Åse 8 november, 2022 - 08:06

Det går bra!

Susanne 31 maj, 2019 - 16:02

Kanongoda lakritskolor! Perfekta redan första gången, min sats kokade nog 35 minuter.

Svara
gullan 20 februari, 2019 - 17:28

Så goda!!! Tack för inspiration.

Svara
Sockerfri smörkola LCHF - 56kilo.se - Low Carb, Sunt förnuft och Livets goda 14 februari, 2019 - 09:10

[…] kommer ytterligare ett gott kolarecept så här inför jul! Mitt recept på lakritskola hittar ni HÄR. Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra […]

Svara
Lotta 22 december, 2018 - 23:31

Som en dröm!! Gjorde smörkolavarianten först, grymt bra den med!

Svara
Malin 15 november, 2018 - 12:52

Nu har jag gjort din lakritskola men med lite modifikation enligt önskemål från min son. Vi hade i en matsked lakritssirap från början (tyvärr inte sockerfritt men för någon enstaka kola…..). Smaksättning blev salmiakpulver och 2 tsk salmiaksalt. Han älskar nämligen saltlakrits. Nu har den står i frysen över natten. Det skall bli intressant att smaka. Tack för det fina receptet och din blogg som är en otroligt härlig inspirationskälla på samma sätt som dina böcker. 💝😃

Svara
Charlotta 21 september, 2018 - 16:06

Älskar dessa kolor, det var ett tag sen jag gjorde en omgång men nu hann jag äntligen. Brukar du förvara dem i rumstemperatur eller i kylen. Minns att de blev torra o hårda efter några dagar i kyl förra hösten när jag gjorde dem.

Svara
Anna 23 december, 2016 - 15:55

Kan man använda sukrin melis istället för sötströ?

Svara
Åse 23 december, 2016 - 16:01

Det kan nog fungera!

Svara
Anna 23 december, 2016 - 16:11

Tack snälla för snabbt svar! Var så nöjd att sirapen hann komma med posten, att jag glömde att kolla hur mkt sötströ vi har hemma. 🙂 God Jul!

Svara
Sofie 21 december, 2016 - 20:46

Samma för mig gällande att fettet skär sig! Har dock gjort smörkolan också och den blev helt perfekt.
Behöver man kanske öka någon av de andra ingredienserna i.o.m kakaon och lakritspulvret??

Svara
Åse 21 december, 2016 - 21:19

Hej! Jag har gjort lakritsen flera ggr och det var bara första gången det skar sig. Mystiskt.

Svara
Sofie 22 december, 2016 - 19:13

Väldigt märkligt, just eftersom smörkolan blev jättebra.
I vilket fall så hällde jag upp geggan och in i kylen. Det la sig lite fett längs med kanterna men det blev ändå riktigt gott!
Superimponerad i vilket fall av receptet, smakar precis som vanlig kola! Nu blir farfar som är diabetiker riktigt glad 🙂

Svara
Åse 23 december, 2016 - 10:35

Vet du, jag uppdaterade receptet nu med att kakao och lakritspulver rörs ner när kolan är klar. Kan vara något med de ingredienserna som ställer till det. Jag har precis gjort en sats nu på det sättet, inga problem! GOD JUL! Hälsa farfar!

Svara
Sussi 18 december, 2016 - 18:11

Hej Åse!
Nu har jag gjort receptet 2 gånger och båda gångerna har det skurit sig .. trots inget rörande direkt och låg värme.
Vad gör jag för fel?

Svara
Åse 18 december, 2016 - 18:12

Och du kokar till 124-125 grader? När jag kokade för länge första gången så skar det just sig.

Svara
Sussi 18 december, 2016 - 21:35

Den hade inte ens kommit upp i 124 grader innan den skar sig 🙁

Svara
Åse 18 december, 2016 - 21:36

Märkligt! Men skär den sig så går det att vispa ihop den igen som tur är.

Svara
Fruekvall 21 januari, 2017 - 15:49

Bästa kolan jag någonsin ätit! Tack!

Carro 30 november, 2019 - 23:28

Hej
Ville bara förvarna att om man ändrat receptet till större sats ”på knapparna” så ändras inte mängden på sirap och sötströ men övriga ingredienser blir större. Du rekommenderar dubbel sats och jag va på vippen att göra rakt av men sen upptäckte jag att det inte kunde stämma.

Svara
Åse 1 december, 2019 - 06:06

Tack för headsup!

Sockerfri smörkola LCHF - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 7 december, 2016 - 13:36

[…] kommer ytterligare ett gott kolarecept så här inför jul! Mitt recept på lakritskola hittar ni HÄR. Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra […]

Svara

Lämna en kommentar

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!