Sockerfri smörkola LCHF

av Åse

Här kommer ytterligare ett gott kolarecept så här inför jul! Mitt recept på lakritskola hittar ni HÄR.
Fiber Syrup / Fiber sirap är ett sirapsliknande sötningsmedel som passar till att göra proteinbars och för att ersätta honung eller sirap. Finns i en klar variant och en mörkare variant. Väldigt användbart vid sockeerfri bakning!
Jag köper mina HÄR och HÄR.
Detta receptet kräver Fiber Sirap, jag kan inte garantera receptet med honung eller annat sötningsmedel.
Det här receptet är ett bra grundrecept för kola! Prova er fram med smaksättning! =)
012a7226
012a7231
012a7249
012a7253
012a7256
Näringsvärdet för 1 smörkola är:
img_2395
OBS! Receptet blir en liten sats, kan med fördel dubblas!
Om kolan kokar ner för mycket så kan den skära sig, därför kan det vara bra att dubbla receptet. Om fettet skiktar sig: Nr kolan uppnått 124-125 g, rör ner en droppe vatten eller grädde och rör tills den gått ihop igen. Häll sedan upp i form.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sockerfri smörkola LCHF


Ingredienser

  • 1 dl vispgrädde
  • 0,75 dl fibersirap
  • 0,5 dl sötströ
  • 50 g smör
  • 1 tsk eko vaniljessens eller pulver
  • ev. flingsalt

Instruktioner

  1. Lägg alla ingredienserna i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Häll upp i bakpappersklädd liten form. Låt stelna i kylen.

Länka gärna till mina recept om ni använder recepten som inspiration till egna recept.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

47 kommentarer

Pamela 8 december, 2020 - 12:35

Hej Åse
Tack så mycket för så fina recept. Jag kollade på denna recept och när jag clickade på x2 eller x3 så ändras inte mängden på syrap eller sötningen. Är det bara en bug?

Svara
Åse 8 december, 2020 - 12:57

Hej! Det är tyvärr en bugg i den skalningen emellanåt.

Svara
Stephanie 13 december, 2019 - 23:50

Går det lika bra med Nicks Fiber Suryp tror du? Allt du länkar till i alla recept är slut hos Body Store :'( Sirapen, kokosmjölet, det var nån sötning också, så trist. Hade hoppats klicka hem och baka lite till jul.

Svara
Åse 14 december, 2019 - 12:29

Yes! Nick’s funkar bra!
Aman prana mjölet hittar du på tex life butiker.
Sötning kan du ta Ica sötströ, jag tycker nick’s är godare dock.

Svara
Terese 20 december, 2020 - 16:45

tHej!
Bästa receptet på Lakritskola – supergoda och enkla att göra!
Tusen Tack Åse för ett fantastiskt recept! GOD JUL

Svara
Bettina 13 februari, 2019 - 23:31

Hej!
Funderar lite på näringsberäkningen, längst upp står det hur mycket 1 kola innehåller men hur många kolor blir det här receptet?

Svara
Åse 14 februari, 2019 - 09:11

Hej! 20-22 stycken =)

Svara
Bettina 16 februari, 2019 - 14:45

Testade just att göra citronkolan, mmmmums 🙂 Tack för alla bra recept! När jag googlar olika maträtter + LCHF så hamnar jag oftast här.

Svara
Sara 2 februari, 2019 - 15:35

Hej! Måste man ha både fibersirap clear och gold till detta recept eller kan man använda enbart clear? 🙂

Svara
Åse 2 februari, 2019 - 19:07

Går bra med Clear

Svara
Eva 17 december, 2018 - 19:36

Hej.
Denna kolan är jättegod men jag lyckas sällan med den. Vet inte vad jag gör för fel, den kommer inte upp i temperatur och stelnar förstås inte Jag kokar den på medelsvag värme och den kommer upp till ca 101 grader, sedan är det stopp. Kokar jag den jättelänge så skär den sig och jag lyckas inte rädda den med vatten eller grädde. Jag använder samma ingredienser som du men jag får inte till det. Har du någon ide varför det inte funkar för mig.

Svara
Åse 18 december, 2018 - 08:13

Oj ingen aning?
Min kommer upp i temperatur och skär sig aldrig längre (i början hände det om jag kokade för hårt och för länge.
Kanske har du för tjockbottnad lite för liten kastrull?
Jag gör alltid dubbel sats, kan det vara det?

Svara
Sockerfri Lakritskola LCHF - 56kilo.se -Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 30 november, 2018 - 12:42

[…] vänta tills en dag när jag blir sugen på en =) Recept på klassisk sockerfri gräddkola finns HÄR! Länka gärna till mina recept om ni använder recepten som inspiration till egna recept. OBS! […]

Svara
Pepparkakskola LCHF - 56kilo.se -Lågkolhydrat recept, livsstil & inspiration 30 november, 2018 - 12:41

[…] mammografi men tänkte bara slänga upp det här receptet innan. Det utgår från mit recept på Smörkola och det blev rackarns gott! Skriv ut .tasty-recipes-image { float: right; } […]

Svara
Gräddkolaglass med pecannötter - Sockerfri - 56kilo.se - Inspiration, Livsstil & LCHF Recept 19 september, 2018 - 15:33

[…] och jag gjorde den här smarriga glassen, sååååååå gott! Först kokade jag kolan (recept HÄR) – Jag kokade kolan tills den började tjocka, ca 20 […]

Svara
Sockerfri citronkola LCHF - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 13 december, 2017 - 17:26

[…] koka julens första batch sockerfri kola! =) Jag har utgått från mitt kolarecept, det hittar ni HÄR Jag ääääälskar ju citrus så det fick bli en syrlig citronkola! Åh så GOD! Smakar som […]

Svara
Anna 11 december, 2017 - 20:11

Hur länge står sig kolan? Blev en riktig favorit hos hela familjen:)

Svara
Caroline 5 december, 2017 - 20:45

Alltså! Ni som inte testat denna kola måste göra det! Stort tack Åse för receptet. Julen är räddad!

Svara
Maja 12 maj, 2019 - 20:09

Hej!
Jag älskar kolan! Jag har ett litet tips till er som testar att laga den och vill spara den ett litet tag. Även om de var mjuka i början hårdnar de snabbt, och de som sparades i kylen höll bra i en vecka. De som sparades i rumstemperatur blev stenhårda efter 4 dagar! Inte alls gott!
Så ställ in kolorna i kylen!

Svara
Gräddkolaglass med pecannötter - Sockerfri - 56kilo - LCHF, Glutenfritt och Sockerfritt 28 oktober, 2017 - 14:41

[…] och jag gjorde den här smarriga glassen, sååååååå gott! Först kokade jag kolan (recept HÄR) – Jag kokade kolan tills den började tjocka, ca 20 […]

Svara
Eli 26 oktober, 2017 - 15:23

Har du någon gång provat att göra knäck med den här sirapen? (gold eller clear)

Svara
Återanvändning! 29 december, 2016 - 16:33

[…] från vanligt socker. Hittade till och med ett recept på sockerfri kola, som blev jättegod! Här är receptet om någon vill prova. Självklart blir det lite för mycket av det sockerfria också, […]

Svara
Kajsa 19 december, 2016 - 10:09

Får problem med att kolan smeten skiktar sig (smöret från smeten) 🙁 Jag är försiktig med att röra och kokar långsamt på låg värme. Verkade som det skedde vid ca 118 grade. Bör man inte koka längre än så kanske?

Svara
Åse 19 december, 2016 - 10:22

Det enda jag läst angående det och min erfarenhet är att kolan kokat ner för mkt (kokat för länge till för hög temperatur alt i för stor gryta så det är för lite i botten) men då kan man bara ta i en droppe vatten eller grädde och röra så går den ihop igen. Jag dubblar numera receptet så det blir mer smet och har aldrig haft problem med att den skär sig efter första gången det hände.

Svara
Kajsa 19 december, 2016 - 10:24

Okej! Jag får testa igen! Tack 🙂

Svara
Åse 23 december, 2016 - 10:37

Kajsa, var det lakritskolan eller smörkolan? För en del har haft problem med lakritskolan, jag rekommenderar numer att man rör ner lakrits och choklad när kolan är klar.

Svara
Sofia 18 december, 2016 - 18:58

Jag gjorde kolan och klickade ut den i silikonformar. Men den verkar inte stelna ordentligt. Den blev 125 grader. Haha vad kan jag göra nu😂😂

Svara
Åse 18 december, 2016 - 19:00

Den kommer stelna om den var upphettad till 125 grader :)(

Svara
Ewjo 18 december, 2016 - 10:56

Jag gjorde denna kola med bara Fibersirap Gold (hade bara denna) samt tillsatte 2tsk kakao, det blev en chokladkola som bara är ”to die for!!”

Svara
Maria 16 december, 2016 - 19:40

Men åh!! Är det nån app du använder för att se näringsinnehåll mm? Skulle vara jättebra för mig som är diabetiker!!

Svara
Maria 21 december, 2016 - 21:44

Eller någon internetsida kanske?

Svara
Åse 22 december, 2016 - 07:07

Det är Lifesum 🙂 (app)

Svara
Pepparkakskola LCHF - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 15 december, 2016 - 10:35

[…] mammografi men tänkte bara slänga upp det här receptet innan. Det utgår från mit recept på Smörkola och det blev rackarns […]

Svara
Therese 14 december, 2016 - 11:42

Malin.
Hur mycket pepperkskskrydda hade du? Och till hur mycket smet.
Låt otroligt gott.

Svara
Åse 14 december, 2016 - 18:51

Hej! Jag tar 1 tsk till receptet av smörkolan, blir gudagott!

Svara
Emelie 8 december, 2016 - 21:17

Låter grymt! Undrar mest varför du gör med både sirap vit och gold, vad är anledningen? Jag har bara gold hemma nämligen och tycker ju det är onödigt att testa och riskera att få slänga smeten 🙂

Svara
Åse 8 december, 2016 - 21:59

För att det ska bli en smörkola smak/färg.

Svara
Emelie 8 december, 2016 - 23:59

Tråkigt att du ofta känns lite dryg i dina kommentarer. Jag tycker inte att mina frågor är ”dumma” på något sätt, men ändå får du det att låta så. I det här sammanhanget är du ju ”experten” och det är ju dina läsares intresse som genom bloggen är ditt jobb. Jag kan tycka att jag då är värd ett lite trevligare svar. Jag kan ingenting om fibersirap – men det kan ju du! Så varför inte bara förklara, med trevlig ton, att det egentligen bara är en smaksak för att få det mer som en SMÖRkola, men att det fortfarande blir kola i konsistens och smak med BARA den ena eller andra sirapen…
Jag vill inte på något sätt vara otrevlig, men det är inte första gången jag känner mig avsnäst här på bloggen, och det är tråkigt när jag uppskattar det du gör.

Svara
Åse 9 december, 2016 - 07:17

Då har du verkligen misstolkat tonen i mitt svar. Jag får många frågor på bloggen och ibland är tiden knapp och jag svarar ofta snabbt i tex kassan på maxi, i bilkön eller vid spisen etc och då är det inte alltid läge att vara uttömlig i mitt svar. Att du uppfattar det som att du blir avsnäst känns jättetråkigt då jag alltid försöker ta mig tid att svara och vara så konkret och tydlig som möjligt i mina svar. Du håller nog med om att det är väldigt enkelt att läsa in en ton i ett skrivet svar, beror ju helt på hur läsaren tolkar det. Jag uppfattade inte din fråga som dum men jag hade gäster och svarade snabbt för jag tänkte att du kanske stod med kolan och behövde svar direkt.
Mitt svar här ovan var svaret på din fråga, det är för att det ska bli en lagom brun färg (brunt + vitt blir ljusare = smörkola) och även smak av smörkola (med enbart gold blir det kanske för kraftig smak, vet inte), fanns inget otrevligt i det svaret (eller i mina andra svar till dig som jag nu läst igenom) och jag blir uppriktigt ledsen över din kommentar.

Svara
Camilla 21 december, 2016 - 14:33

Tror du det funkar med bara fiber sirap clear ?

Svara
Åse 21 december, 2016 - 14:35

Konsistensen blir det nog inget fel på, tror jag! Inte provat dock.

Svara
Camilla 21 december, 2016 - 14:39

Tack …står vid spisen med lakritskola på gång . Frågan är om det blir något då jag bara måste provsmaka hela tiden ..Såå God . Hade i lite samisk också .

Åse 21 december, 2016 - 14:53

Haha! Lycka till! =)

hanna 10 december, 2016 - 15:13

Jag gör på bara gold och tycker det blir jättegott! Tänkte göra en slags rocky road på kolan, mörk choklad och nötter eller mandlar.. eventuellt lite minimarshmallows också😉 Äter inte strikt lchf😆

Svara
Malin 8 december, 2016 - 16:51

Gjorde kolan och smaksatte hälften med saffran och den andra med pepparkakskrydda. Det var den första lchf-sötsak som jag verkligen tyckte var gott! Mkt gott! Åt upp nästan alla direkt vilket var mindre bra, haha Tack för bra inspiration!

Svara
Åse 8 december, 2016 - 16:53

Haha!! En petitess bara! Haha! Sätt lås på burken;) ja pepparkakskola, hade jag tänkt göra i helgen! =)

Svara
Sockerfri Lakritskola LCHF - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 7 december, 2016 - 13:39

[…] Recept på klassisk sockerfri gräddkola finns HÄR! […]

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.