Sega havrerutor med nougattäcke (mindre socker)

15 december, 2019

Innehåller annonslänkar till Bodystore

Glad tredje advent!

Haha ser ut som även fjärde ljuset är tänt, eller hur!? Är tredje ljusets låga som speglar sig i TV:n 😅

Detta är ett såååååå gott julgodis som jag hittade på glutenfriagodsaker.allas.se fast då med vitt strösocker och sockersirap i.
Finns det nyttigt godis? Nä jag anser inte det. Däremot finns det godis som innebär mindre tråkiga konsekvenser.
För en diabetiker så gör det stor skillnad om det är socker-socker i eller sötningskällor som Nick’s i.


Även jag reagerar helt annorlunda på sockergodis än på godis med mycket mindre socker i som dessa.

Detta receptet ger ca 60 bitar och energiinnehållet per bit är:
68 kcal, 1.3 g protein, 6.8 g kolhydrater, 4.5 g fett.
Vill man komma ner mer i kolhydrater så kan man ju skippa nougaten och öka upp kakaohalten i chokladen.
Personligen så tycker jag att 7 g kh per bit (3.5 g socker är lite för en godisbit av detta slaget).
Det är självklart valfritt om man hellre vill ha vanligt vitt socker och vanlig sirap i!
Dessa kan dessutom enkelt göras glutenfria genom att använda glutenfria havregryn.

Nick’s Use like Sugar hittar ni HÄR och Nick’s Fiber Syrup HÄR Finns även på en del Ica Maxi m.fl.

Alltså seg tosca smakar det när havresmeten varit inne i ugnen!

Ett höjdarrecept tycker jag!

Skriv ut

Havrerutor med nougattäcke

  • Författare: Åse
  • Portioner: 60 1x

Scale

Ingredienser

225 g smör
1.75 dl Nick’s Use like sugar (eller annan sötning)
1/2 dl fiber sirap
2 tsk vaniljextrakt
2 tsk bakpulver
7 dl havregryn
2 msk potatismjöl

Topping:
100 g mörk choklad
100 g nougat


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 g (vanlig ugnsvärme)
Smält smöret i en stor kastrull och blanda ner alla ingredienser utom choklad och nougat. Rör ihop allt noggrannt.
Fördela smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 25×30 cm.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna. Smält chokladen och nougaten och bred ut över havrekakan.
Ställ kakan kallt tills toppingen stelnat och skär sedan i rutor. Förvara svalt i burk med lock.


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!

3 kommentarer

Kristin 16 december, 2019 - 16:17

Hej! Vilken fibersirap använder du? Eftersom båda är med på bilden 🤪 ska prova att göras nu till jul då både jag och min brorsson har diabetes typ 1.
God jul 😀

Svara
Åse 16 december, 2019 - 16:19

Hej! jag tog båda! 😅🤗 Spelar ingen roll vilken, det blir bra vilket som! Nick’s Fiber Syrup funkar också!

Svara
ÅsaS 15 december, 2019 - 13:28

De där är ju såå goda! Svägerskans döttrar brukar baka dem till alla kalas och sammankomster (glutenintolerans och diabetes som svägerskan har).
Ska nog ta och slänga ihop en sockerstinn variant, för då räcker det med en, kanske två, bitar och så är jag nöjd med det.
Kram och trevlig 3:e advent!
💕

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.