Saltimbocca med krossad vitlökspotatis och champinjonsås

av Åse

I annonssamarbete med Dryckestipset.se

Här kommer en riktigt smarrig helgrätt till er!
Alltså kalvinnanlår är ju sååååå gott och det har blivit lite av en favorit här hemma i höst.

Saltimbocca är en italiensk rätt med tunna skivor kalvinnanlår som man täcker med Prosciutto och salvia och oftast serveras det med vinsky (marsalavin) och rostad potatis.

Till det ett otroligt gott ekologiskt vin från Côtes du Rhône – det kan ni läsa om längre ner. Men först maten!

Jag valde att vika ihop skivan, panera i mjöl (jag tog havremjöl) och sedan steka på ganska hög värme, 1,5-2 minuter på varje sida.

Till det servarde jag krossad vitlökspotatis enligt DETTA RECEPTET – man kan ha blomkål istället om man vill dra ner på kolhydraterna.

Till det gjorde jag min supergoda champinjonsås!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Saltimbocca med krossad vitlökspotatis och champinjonsås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 skivor tunna skivor kalvinnanlår
salt, svartpeppar
4 skivor prosciutto
8 salviablad
mjöl till panering (ex: vete mjöl, havremjöl, kokosmjöl)
smör/olja att steka i

Champinjpnsås:
400 g champinjoner
2 msk smör
1 gul lök, finhackad
1,5 msk konc. kantarellfond eller 1 svampbuljong
1 msk japansk soja (börja med mindre och smaka av)
2 dl grädde
2 dl creme fraiche
12 msk konjak (går att utesluta)
salt, peppar

Krossad vitlökspotatis eller blomkål <– Länk till receptet


Instruktioner

Börja med potatisen/blomkålen.
Skiva champinjonerna. Stek dem i torr panna tills de vattnats ur ordentligt. Lägg i en klick smör och fräs i några minuter, lägg i löken och låt svamp och lök fräsa ihop.
Häll i övriga ingredienser och låt allt koka ihop tills såsen tjocknat. Vispa ner konjaken och låt puttra upp. Håll såsen varm på låg värme.
Lägg skivorna av kalvinnanlår på en skärbräda. Torka av dem. Salta och peppra på båda sidor. Lägg prosciutto på dem och salviablad, vik ihop. Tryck till och panera i valfritt mjöl. Stek dem på ganska hög värme i smör/olja ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg på fat och håll varmt innan servering.

Vinet som passade superb till är ett franskt vin. Valdes 2018 till årets mest prisvärda vin.
Paul Jaboulet Côtes du Rhône 2018 Parallèle 45 är från Rhonedalen, Côtes du Rhône.

Betyg 5 av 5. Franskt höstfynd!
Expressen, oktober 2020

Den 45 breddgraden skär igenom Rhônedalen ett par kilometer från Paul Jaboulet och familjen Freys vinkällare. Här odlas och lagras några av Frankrikes mest ryktbara viner. 45:e parallellen markerar också den gräns där den soliga södern börjar, där druvorna får mer sol, högre sötma och större mognadsgrad. Paul Jaboulet Parallèle 45 är ett av dessa viner från Rhônes gränsland.

Det här var ett mycket trevligt vin tyckte vi och passade denna rätten mycket bra!

Flaska 750 ml
Alkoholhalt 14 %
Sockerhalt <3 g/l
Pris: 119 kr
Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

4 kommentarer

Carina 20 december, 2020 - 19:02

Hej!
Undrar vart du har köpt de där fina rödvinsglasen? Skrev tidigare men vet inte om det kom fram.

Svara
Carina 20 december, 2020 - 17:44

Vilka fina glas du har👍! Vart har du köpt de? Sugen på att köpa nya och de där var väldigt fina👌!

Svara
Anna 20 december, 2020 - 09:57

Hej! Undrar om du har förslag på ett julbord för den lila familjen på två personer? Vår julafton blev omplanerad efter insikt om att i år får det vara annorlunda. Funderar på en liten jullunch och sedan kanske något annat gott på kvällen, har du förslag? Julbord ska vi ses med närmaste familjen på andra sidan och äta på juldagen så en större variant kommer vi ändå att få. TACK!

Svara
Charlotte 19 december, 2020 - 18:39

Tusen tack för dina oerhört goda recept och tips på vin. Ha en fortsatt trevlig lördag. 🙏❤️

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.