Till middag igår blev det oxfilé med timjankryddad rotfruktsgratäng och rödvinssås.
Rotfruktsgratäng är ett underbart substitut för potatisgratäng och i mitt tycke faktiskt godare! (barnen höll med!)
Rotfruktsgratäng 6 portioner á 8 PP:
1 kålrot
2 palsternackor
2 stora morötter
1 gul lök
5 dl mellangrädde
3 dl västerbottensost
2 tsk torkad timjan
1,5 krm riven muskotnöt
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
Färsk timjan
Sätt ugnen på 250 gr.
Skiva rotfrukterna och lök tunt, blanda allt i en bunke, ta bara hälften av osten, häll upp i gratängform och strö över resten av osten. Sätt in i ugnen och lägg över aluminiumfolie när gratängen fått tillräckligt med färg. Stek i ugn ca 50 min sammanlagt.
Garnera med färsk timjan!
Jag serverade med en perfekt stekt oxfilé** och en underbar gräddig rödvinsås.
Jag hade gjort vit chokladmousse med färska bär till efterätt men jag blev väldigt mätt av rotfruktsgratängen så efterätten hamnar i magen ikväll istället =)
** Tjocka skivor av oxfilé tas ut i rumstemp en stund innan, torkas av och saltas och vitpeppras. Stekes sedan i smör på hög värme (nästhögsta) i 2-3 minuter på varje sida. Innertemperatur 60 g för en rosa biff.
36 kommentarer
[…] om vi bortser från det var det supergott. Grymt vin, krämig rotfruktsgratäng a la Åse (recept HÄR) och favvosåsen murkelsås (mitt recept, HÄR) och sen njöt vi vaniljglass med polkasås i soffan […]
Hej!
Låter jättegott men varför MELLANGRÄDDE? 😮
Den har ju mindre fett och dessutom (alltid?) e-ämnet karragenan tillsatt..
Kram, Sofi
För att bloggen är 12 år gammal och jag inte alltid haft samma kostapproach som nu. Tittar du dig omkring kommer du även hitta 4% ”grädde” här.
Hej Åse!
Tack för en fantastisk god gratäng. Vi åt den tillsammans med lamstek och god grädd/vin sås till. Vi kommer absolut göra den många gånger till.
Hälsningar
Else-Britt & Mats
Mums denna är ju så god så vi har nu gjort denna 2ggr på en vecka 😆
Kul att höra! Visst är den smarrig :))
Hej. Jag är ”viktväktare” sedan 15månader och har snart nått målvikt (4kg kvar, 46kg borta). Nyfiken på hur du kombinerar lchf med viktväktarnas koncept.
Hej! Jag kombinerar inte VV med LCHF utan äter helt enligt LCHF, däremot är mina recept Pro Pointsuträknade för många vill äta lågkolhydratiskt men ändå ha koll på pro Pointsen för att på ngt sätt ha kontroll på energimängden.
Grattis till dina minskade kilon!
Gjorde gratängen i fredags .. och mm så gott Åse ..
Vi gjorde Victorias (matplatsen) version av rotfruktsgratängen i fredags och fick mycket beröm av gästerna. Lika god (om inte godare) var den dagen efter, helt perfekt att äta till lunch 🙂
Åg, vad gott det ser ut, ska jag testa genast!! 🙂
Åh vad kul med en nyttigmat sida!! Antar att efter jag hittat denna kommer den besökas ofta. Vilka tips du ger! TACKAR OCH BOCKAR! Själv har jag tränat spinning i fem år och ska snart gå en utbildning till spinninginstruktör 😉 Vad tränar du? //JK
Hej och välkommen!
jag tränar bara löpband hemma + vardagsmotion, det räcker långt =)
Hej! Hur länge ska rotfruktsgratängen stå i ugnen? Mvh Lena
Hej lena! Ca 50 min!
Vilken lyxmiddag, får nog bli det nästa helg tror jag:)
Kram
MUMS!!! Kan minnas att min mamma brukade göra rotsaksgratäng när jag var liten. Har faktisgt inte gjort det själv ngn gång. Kankse på tiden att prova =)
Gratängen ser härlig ut, den ska jag testa i veckan.
Denna måste jag testa faktiskt! Såg så god och fräsch ut. Men hur gjorde du rödvinssåsen?? Den såg oxå så smarrig ut!
Puss o kram!! 🙂
Åååh, så gott det låter och framförallt ser ut också. Fantastiska bilder!
Ingredienserna till rotfruktsgratängen står redan på inköpslistan 🙂
Stor Kraam
//Lisa
Det ser ju alltid så gott! och jag blir alltid lika inspirerad när jag tittar in här 🙂
yummi rotfruktsgratängen ska min man få göra till oss en dag..
Ser mycket gott ut..
Login för recept oxå? 🙁 du har ju så superinspirerande bilder!
Nej inte login för recept.
Hrmm, jag är inloggad men kan inte se inlägget ändå, kunde det tidigare idag.
Har jag gjort nå tokigt nät jag loggade in
Har precis ätit Michaelas kyckling, sååå himla god. Lillkillen åt som bara den och det är ett bra betyg 😉
Ha en skön lördagkväll.
Kram AL
åh vad gott, det ska jag prova!! älskar gratänger och längtar mig blå efter janssons nu 🙂 måste nog bli ett litet julbord snart 😉
skål! (julmust i glaset 😉 ) och trevlig kväll!
Se där ja! Jag åt också rotfruktsgratäng igår och jag tycker nog som du att det är strået vassare än potatisgratäng.
*mums* vad gott det såg ut, det här måste testas.
Mums så gott!
ser väldans smaskigt ut…vilken matmamma du är*ler*
Det är så kul och inspirerande att se dina fina matbilder bla och att testa recepten..tyvärr var inte vågen på min sida idag utan det blev ett plus på 0,3
Det pluset är ett minnet blott om några dagar! =)
Ser mums ut! 🙂 Det där passar ju perfekt nu på hösten. Har aldrig ätit rotfruktsgratäng så det är på tiden 😉
Det ser fantastiskt gott ut. Finn det något recept på såsen?
Ann
Egentligen inte, jag blandade efter smak men ingredienserna var:
Rött vin, köttbuljong, crema di balsamico (reducerad balsamvinäger), vispgrädde, soja, lite redning, tomatpuré.
Tror jag hade 2 dl rödvin och sedan skvätter du bara i efter smak =))
Jag e så blind! Här är ju förklaringen 🙂 Tack!