Kan ni fatta att vi är inne i Juni månad!? MIN månad (midsommarbarn) hehe
Dessutom heter ju nästyngsta dottern Juni 🙂
I går kväll tjyvstartade vi midsommarmaten lite!
Gillar ni snaps?
Jag är en sådan som biter. Jag vill gärna ha en nubbe till midsommar och jul men jag dricker sällan upp 😉
Jag dricker ALLTID O.P Anderson – den är i mitt tycke den godaste. Hallands Fläder kan också gå ner.
I går provade vi en O.P Specialare nämligen O.P Anderson Extra Aquavit.
Men till snaps så äter man ju mat! Och i går gjorde jag en så in i bombens god Lax och Räktårta
Jag kastade i lite allt möjligt – för jag gillar mycket smak och mycket mat! Extra allt med andra ord! YUM!
Gjorde den ungefär som jag brukar göra skagenröra.
Botten brukar ju vara kavring på räk och skagentårtor men jag ville ju göra en lågkolhydratversion utan gluten så därför tog jag fram några skivor av ett mörkt bröd jag hade i frysen, LCHF Kavring!
Blev grymt bra! Man kan givetvis använda det bröd man har hemma, har man inget och inte bryr sig om att det innehåller lite gluten så fungerar nog Proteintoasten från Vagott som är ett lågkolhydratbröd.
I glaset: Spendrups Bright lågkolhydratöl
Här är receptet, håll till godo! Hoppas den pryder mångas midsommarbord i sommar! Skriv ut
Lax- och Räktårta – glutenfri LCHF Low Carb
Ingredienser
Botten
- 200 gr. mörkt glutenfritt lågkolhydratbröd som LCHF Kavring
- 50 g smör
Fyllning
- 3 hårdkokta ägg
- 4–5 gelatinblad
- 1/2 citron, saften
- 200 gr. naturell färskost (Philadelphia)
- 3 dl creme fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1–2 msk pepparrot på burk
- 1 msk dijonsenap
- 3 msk röd stenbitsrom
- 2 msk finhackad dill
- 2 msk finhackad gräslök
- 1 liten rödlök
- 200 gr. skalade räkor
- 100 g kallrökt lax
- 1/2 tsk salt
- 1 krm peppar
Instruktioner
- Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
- Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
- Ställ in i frysen under tiden.
- Koka äggen.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
- Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan ner pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
- Grovhacka räkorna och strimla laxen.
- Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp. Dra bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
- Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare) och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
- Ta ut springformen från frysen och häll röran ovanpå. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
- Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.
Näringsinnehåll
- Portioner: 10
Snapsen kan beställas HÄR
Onsdagstipset i samarbete med Vinguiden.com
Omdömet är ärligt och mitt personliga.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
56 kommentarer
[…] Lax och Räktårta […]
Underbart god tårta!
[…] ju ivääääääääg! Här kommer ett sista julrecept för 2016! Matjestårta! Min populära Lax- och Räktårta är ju en liknande tårta, båda passar perfekt till påsk och midsommar och jul! Underbart god! Nu […]
Den är så god att vi har haft den på alla midsommar-, jul- och påskbord i flera år. Tänk att något du kastade ihop av det du hade blev tradition i vår familj! <3
Så himla roligt att höra! 🥰🤩🤩🤩
[…] räkbakelser i charken på Ica maxi – men det går ju att göra själv hemma! Mitt recept HÄR Använd en mindre bakform jag har den HÄR Men nu var jag lat och köpte färdiga! Äter man som […]
[…] Rezept (gefunden bei Ase von 56kilos.de) habe ich Euch heute den Überraschungserfolg von meinem Krebsfest mitgebracht. Ich fand es einfach […]
[…] gjorde min lax- och räktårta! […]
[…] Men nu, denna gången tänkte jag att det har jag inte provat så det går nog bra. Det blev en lax och räktårta. Receptet hittade jag har 56.kilo […]
Hej Åse!
Jag har gjort din underbara populära Räk och Laxtårta många gånger till olika kalas. Midsommar påsk och jul. Nu ska jag göra den igen till julafton. Men jag undrar, går den att göra i förväg och frysa in?
Hälsningar Carin
Hej!
Brödet kan du frysa in och sedan göra tårtan 1 dag innan.
Hur långt innan servering ska man ta ut tårtan från frysen?
Hej, tårtan ska inte vara i frysen, det är bara bottnen. Däremot ska tårtan stå kallt (kyl) i 6 timmar och kan serveras omedelbart då.
Hur långt innan servering ska man ta ut tårtan från frysen?
Hej! Hur länge håller den sig i kylen? Kan man ha smeten i formen några dagar i kylen innan den ska dekoreras?
Jag hade gjort den någon dag innan.
Okej. Då väntar jag tills imorgon och gör den då. Tack för snabbt svar!
Lycka till!
[…] Vickans goda Skagencheesecake – Min version med glutenfri lågkolhydratbotten hittar ni HÄR […]
[…] Lax och Räktårta – glutenfri LCHF Low Carb […]
Inte glutenfri!
Hej!
Din kaka ser fantastiskt god ut och jag har tänkt prova göra den. Men jag måste påpeka att kavring absolut inte är glutenfritt! Självklart går den bra att göra glutenfri, men eftersom du föreslår kavring som botten så är den inte det. Kavring innehåller oftast både rågmjöl och vetemjöl. Det är superviktigt att man inte säger att något är glutenfritt som sedan bjuds till någon som inte tål gluten. Det finns de som kan bli fruktansvärt sjuka! Om du ska ”marknadsföra” den som glutenfri måste du föreslå något annat bröd i botten, finns massor av goda idag som man kan använda.
Lycka till! Mvh Andréa
Nu har du läst väldigt tokigt 😉
Jag skriver ju tydligt att oftast så innehåller den här typen av tårtor just kavring men att jag använt mitt glutenfria recept på kavring: https://56kilo.se/lchf-kavring och det brödet ÄR glutenfritt!
Andrea…Åse anvender GLUTENFRI KAVRING,så du får läse riktig innan du svarer snälla.
[…] populära Lax- och Räktårta är ju en liknande tårta, båda passar perfekt till påsk och midsommar och jul! Underbart god! Nu […]
[…] receptet känner ni kanske igen från mitt recept på Lax- och Räktårta! Jag bakade det nyss för att ha i en annan läckerhet som det kommer recept på i […]
[…] receptet känner ni kanske igen från mitt recept på Lax- och Räktårta! Jag bakade det nyss för att ha i en annan läckerhet som det kommer recept på i […]
Älskar ditt bröd till tårtan! Undrar om du provat använda vörtmix i detta? Tänkte att det borde ju bli hur bra som helst 👍🏻😋 Såg att du använt det i annat bröd!
Ha en bra dag!
Det blir säkert jättegot!! har du hunnit prova? (Sorry sent svar, missade din kommentar)
Räktårtan ser fantastisk ut! Undrar om du vet hur länge den håller sig i kylskåp alternativt om den går att frysa in? Kram!
[…] Min lax och räktårta! […]
Hej! Kan man göra tårtan idag om man ska äta på midsommarafton ? Kram
Absolut!!
Hej! Ja nu är det ju ny dag men javisst 🙂
[…] vara hos våra vänner i Löddeköpinge så det blir lite knyte! jag ska givetvis göra min Lax och Räktårta =) Hinner jag, svänger jag ihop gårdagens goda kladdkaka […]
Hej!!
Tack för en jättebra blogg med bra recept.
Tänkte testa din lax o räktårta till midsommarafton. Ser sååå god ut.
Undrar om dekorationen är medräknad i receptet?
Typ 200 gr räkor i tårtan o ytterligare 200 gr till dekoration eller??
Mvh Marie
Hej! Dekorationen är inte medräknad 🙂 hoppas den smakar!!
[…] det vanliga som köttbullar, lax, ägghalvor, sillar m.m. Sen blev jag lite sugen på att göra en räktårta men vi får se hur det blir. Nu ska jag sätta mig och skriva en matlista sen är det bara att ta […]
Tusen tack för en kanonsida! Hittar alltid bra recept o ikväll har vi mumsat på en supergod laxtårta. Blir garanterat fler gånger. Tack för att du delar med dig!
hej! Jag ammar och dom säger att man kanske inte ska äta så mycket skaldjur.. Hur tror du det blir om man bara tar lax i smeten? Är det samma gram som räkor då? 😀 Sååå sugen
Du behöver Selen, även när du ammar! Lite räkor lär inte skada dig!
Märkligt med kostråd till ammande, en massa tyckande förr fanns det tåd till ammande men de har man tagit bort för man kunde inte vara så generell.. Till mig säger de man av räkor och annat allergent tex jordgubbar skulle testa liten mängd första gången för att se om bebisen reagerade. Gjorde hen inte det så var det inga problem att äta som vanligt. Lax är väl inte speciellt allergent?
Sorry, jag såg precis att det inte var i detta recept det gick botten på kavring, utan i ett annat recept! Men om man väljer att ta färdigt bröd till botten i stället för att göra eget, kan det då funka med pumpernickelbröd? Många här verkar ha experimenterat en del, så jag hoppas att någon kan svara på det!
Hej Åse!
Jag fick precis din bok ”Ät och njut” levererad och den verkar helt underbar! Har redan hittat ett antal recept som jag måste pröva!
En fråga: vet du (eller någon annan) om man kan ersätta kavring med pumpernickelbröd? Jag bor utomlands, och kan inte få tag i kavring, däremot pumpernickel. Jag har inte ätit kavring på länge, och är därför osäker på hur smaken förhåller sig till pumpernickel.
Tack för ett suveränt recept på räk- och laxtårta, det blir mitt bidrag på midsommarfesten!
Åh tack ser jättesmarrigt ut! En fråga: vart har du köpt det fina vita tårtfatet på bilderna?
Hej! Tror Lagerhaus för några år sedan!
Hej! Åå så god räk o lax-tårtan såg ut! Måste bara fråga om receptet. I ingredienser står det att det ska vara en halv citron som man blandar i ”färskoströran” .Men sen så står det även att man ska värma upp citron o sedan lägga i gelatinet.. Men ej hur mkt citron? Vill så gärna göra den så måste bara fråga:) mvh Malin
Det ska inte vara där, jag ändrar =)
Jag hittar inte receptet på räk tårtan. .
. Kan du mejla det till mig.
Tack snälla
Hur menar du? Det finns ett rosa receptkort med receptet i inlägget.
Är ingen snapsälskare men till midsommar och jul hör det liksom till…
Och när man är i Helsingör och äter smörrebröd, öl och en lille =)
Kan rekommendera Västkustsnaps… Ett måste hos oss till midsommar.
Nu ska jag skriva ut receptet på lax & räktårtan. Den ser fantastiskt god ut så den måste jag bara göa.
Kram!
Hej Åse,
Ser underbart gott ut.
Skrev till dig tidigare om att min mors-dags present skulle vara en ”goodiebag” med din bok ”ät och njut” tillsammans med produkter du rekommenderat. Presenten blev otroligt uppskattad!! <3
Jag har tillsammans med din hjälp (utan att du vet det) gått ner 15kg sen i Januari och mår bättre än någonsin.
Vill bara tacka dig för att du driver en fantastiskt inspirerande blogg.
Stor kram från Hanna
Åh vad roligt att höra!! <3
Grattis grattis!! Heja dig!! Srtor kram tillbaka!
Nu vet jag vad jag ska göra till midsommar 🙂 Tack för all hjälp och inspiration. Har följt dig nu i flera år, och de recept jag har provat har alla varit 5 stjärniga. Dina böcker kan jag ta med till sängen på kvällen och bara ”mysa” med, innan jag bestämmer vad jag ska laga. En perfekt nedvarvning på en sen arbetsdag. Har t.o.m börjat gilla rosa i färg och inredning 😀 Ha nu en super sommar.
Stor kram på dig och din fina familj.
Haha men åh vad söt du är! Utan ni läsares positiva energi så hade jag inte orkat leverea så det är värdefullt! tack! ?
Tänk att det redan är juni! Vad hände med maj? Din räktårta ser fantastiskt god ut och bilderna är superfina!
Tack Marja!
Eller hur!? Regnade bort dessvärre… ;( KRAM!