Portionsstorlek

av Åse

Innan jag började med LCHF så viktväktade jag ju och INGET ONT sagt om VV! Systemet passar många människor och jag gick ner bra i vikt med det, jag har bara haft ganska svårt att få det att fungera sedan som målviktig.
Så detta blir inget skitsnack om pointsystemet bara en reflektion över hur jag använde det på ett sätt som jag nu inser inte var så bra för just mig.
När jag viktväktade så var målet: Stora portioner, mycket mat. Det som var fritt och pointssnålt ville man ofta fylla tallriken med.
Mina portioner nu för tiden är nog hälften så stora som innan men jag är ärlig när jag säger att jag blir mättare nu ändå.
När jag började med LCHF så överåt jag mkt grönsaker, jag ville ju fylla hela tallriken och eftersom ris/pasta/potatis försvann så blev det grönsakerna. Jag tog mkt mer sås än nu eftersom jag var van vid att dränka tallriken med sås gjord på Milda Mat Extra eftersom det blev så billigt i points.
Ofta när jag var klar med måltiden så slängde jag lystna blickar på klyftpotatisen, pastan etc. Jag hade helst velat lägga upp dubbelt så mycket!
Numera när jag ätit min köttbit, mina grönsaker och min ca 1/2 dl sås så är jag såååå nöjd! Och är jag lite övermätt så får jag obehagskänslor.
Eftersom jag var en sockerknarkare så åt och drack jag en hel del söta lightprodukter. Mängder av Fun light, lightläsk, läkerol etc.
Numera så dricker jag i princip bara kolsyrat vatten. Ibland tar jag EN pastill av Läkerol, inte en hel ask!
Detta var bara lite intressanta reflektioner, målet är ju trots allt med en viktminskning att inte bara gå ner i vikt utan få en matstil som fungerar i längden. Jag inser ju att min tidigare vana vid stora portioner, gjorde det svårt att hålla vikten, när man åt lika stora portioner fast med fetare alternativ OCH massa kolhydrater. Och för att inte tala om mitt sötbehov.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

35 kommentarer

camilla 30 maj, 2009 - 06:23

det kunde ha varit jag som har skrivit detta!
Jag har också gått från vv till lchf och det är sååå skönt att vara mätt och hela tiden slippa tänka på nästa måltid.

Svara
Åse 30 maj, 2009 - 07:37

Vad roligt att du också funnit ett mer tillfredställande sätt att äta! Nu äter jag iofs inte LCHF, utan mer LC med lagom mkt fett men jag är mätt ändå 🙂

Varmt lycka till!

Svara
Helen 27 maj, 2009 - 08:51

Hej.
Jag måste bara ösa beröm över dig….Du är fantastisk duktig och enormt peppande!!! TACK

Själv har jag har varit en VV halva livet. Så förra sommaren fick jag för mig att pröva GI. Aldrig mått så bra.

Heja dig. KRAM Helen

Svara
Aika 26 maj, 2009 - 20:16

Jag gör som vanligt- jag instämmer =) Pyss

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 21:28

Dutti stumpa, bara nicka och håll med då älskar jag dig mest *moahahaha*

Svara
Hanna 26 maj, 2009 - 18:56

Du verkar härligt motiverad just nu tycker jag. Inläggen kommer tätare och du svarar på många kommentarer. Jag får känslan av att du är inne i en positiv cirkel!! Härligt, det smittar av sig!

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 21:28

Roligt att det märks!!! :))

Svara
susannelotus 26 maj, 2009 - 17:13

har oxå druckit kolsyrat vatten idag o känt mig ÄNNU mättare mellan målen. provade oopsisarna idag som pizzabotten o det funka ganska bra men jag ska smöra smörpappret nästa gång för det fastnade lite.
har nu gått ner 4 kg på 3 veckor med dina braiga tips o reccept. 4 kvar till målvikt !du har inte nån bild på ditt nya kök-vore kul att se :0)
grattis till dom nya måtten-själv händer det mest saker med vikten än så länge…

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 21:29

GRATTIS!!! Bra jobbat!!!!

Svara
Sofia 26 maj, 2009 - 15:31

Halloj! Det var inte mycket som skillde på de måtten 🙂 Snart är du ikapp. Fasen va du är duktig! Hejja, hejja 🙂
Kram.

Svara
Alexandra 26 maj, 2009 - 12:43

Så sant! Dom där Läkerolen är dock väldigt svårt för mig.. Har jag inga så känner jag inget speciellt sug men har jag väl köpt en ask så äter jag upp den direkt!! Får helt enkelt låta bli att handla de små godingarna. Allt handlar ju som sagt om aktiva val man gör!

Keep up the goog work tjejen-du är helt fantastisk!

Alexandra

Svara
Charlotta 26 maj, 2009 - 12:08

Vill tipsa om en GI blogg jag hittade idag 🙂

http://www.amelia.se/blogg/annika-sjoo/

Ha det bra!

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 12:25

Tack! Verkar kul och intressant det lilla jag såg, ska titta mera sedan! 🙂

Svara
MalinSt 26 maj, 2009 - 10:53

Allt det du beskriver som du var tidigare är jag idag…
Jag vet bara inte hur jag ska komma igång med LC, för jag tror att det är något som skulle passa mig och mitt socker/kolhyrdratsberoende. Det är alltid något i vägen eller så har jag inte planerat i förväg, eller så bestämmer jag mig för att börja på måndag – eller tisdag etc…

Tack för all inspiration
// Malin

Svara
Camilla Paleologou 26 maj, 2009 - 08:50

Intressant läsning. Jag kan faktiskt relatera till dig. Jag VV för ett antal år sedan och visst det funkade utmärkt, men som du säger man överåt för att det var ”billigt” i points. Men under årens lopp har jag mer och mer tyckt att varför ska man hålla på med light hit och light dit…vet vi egentligen vad alla light produkter etc. gör med din kropp?! Jag tycker det är bättre med riktigt socker etc. men i mindre mängder.
Jag har blivit jätteinspirerad av din blogg så nu sen någon vecka tillbaka har jag tagit bort kolhydrater och lagt till fett och det känns KANON. Den svullna magen har lagt sig och det känns annorlunda men BRA annorlunda, lättare i kroppen på nåt sätt (har faktiskt gått ner några kilo). Det viktigaste av allt jag är MÄTT när jag ätit…visst kan det komma sug men inte alls som förr och man är inte hungrig igen någon timme efter maten! Nu har jag även inspirerat min man så nu ska vi köra så det ryker! hihi…tack för din UNDERBARA blogg!
Kramiz

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 08:55

Ja jag håller absolut med när det gäller light! Det är också en av anledningen till att jag började dra ner på kolhydraterna, för jag visste ju att kombinationen fett och kolhydrater är fettinlagrande så för att kunna äta mer fett, dvs mindre lightprodukter så minskade jag kolhydraterna och insåg hur bra jag mådde, hur got allting var och på den vägen är det.

Vad bra att det fungerar bra för er!!!!

Svara
Nallis 26 maj, 2009 - 08:39

Hej!
Ville bara säga att jag är mycket imponerad av dej, så duktig du är. Själv läser jag din sida ofta men har för dålig karaktär. Skulle mer än gärna vilja gå ner 10 kilo (är 1.58 cm lång). jag väger mellan 67-68, känns som vågen har stannat där trots vv, cambridge och Lc kost. För tillfället är jag i en svacka, det händer inget och har inte gjort det på länge, men som sagt är sjukt glad för socker och allt annat sött och gott, så jag får väl leva med mina 10 extra kilo!! Därför blir jag så glad när jag läser din sida att det finns folk som kan!! Fortsatt lycka till// Nallis

Svara
Tina 25 maj, 2009 - 23:57

Tack för ditt svar i en tidigare tråd.

Du, om du visste vad jag känner igen mig i det där med stora portioner. Kunde trycka i mig en långpanna klyftpotatis på den tiden då potatisen ”kostade” 2 P för valfri mängd. Bara för att man fick. Inte för att jag var hungrig. Underligt att man faktiskt gick ner i vikt ändå….

Om man använder VV utan att låta sitt tankesätt förändras, då återgår man lätt till sina gamla vanor så fort man slutar med programmet. För de vanorna sitter djupare än något man klär på sig utifrån. Om man däremot använder programmet utifrån samtidigt som man jobbar med sitt tänk inifrån, då kan något hända som faktiskt förändrar livet. Jag är extremt mycket KBT just nu (fast en hemsnickrad variant). Och då kan kunskapen om många metoder som GI/GB, VV, ISO och LCHF något man kan dra nytta av. Jag gissar att du är inne på samma tänk. Svagheten med VV, som jag ser det, är att det är lite ”lättköpt”. Det är lätt att halka md utan att faktiskt förändra sitt tänk för det finns massor med VV-godis att frossa i och då behöver man inte ändra så mycket egentligen och då kanske man aldrig börjar ifrågasätta varför maten blivit så viktig och varför man inte stannar upp och respekterar kroppens signaler utan blundar och gapar….

Svara
Åse 26 maj, 2009 - 08:41

Tack för en bra reflektion!
Ja jag inser ju hur jag verkligen underhållit mitt sötbehov och ”habegär” med VV, så även om jag alltid gått ner bra och lätt med VV så har det inte hjälpt mig bli av med dåliga vanor.
Men mkt ligger ju i en själv hur man hanterar saker och ting.

Svara
malin 7 maj, 2012 - 15:32

Hej åse. hittade precis din blogg och tycker den är intressant. Har en fråga. Jag dricker mycket pepsi max och läkorol och sallad. Vad har du för erfarenhet när det gäller sockerfria alternativ. Tror du det påverkar viktnedgången? Om det inte triggar igång en och vill ha mer. Jättetacksam för svar 🙂

Svara
Vera med flera 25 maj, 2009 - 23:03

Känner så väl igen mig, dricker massor PepsiMax och knaprar läkerol så jag blir dålig i maggen 🙂
MEN jag fixar inte GI, tycker allt för mycket om pasta och potatis.. Synd!

Kram Veronica

http://mindreavmig.blogg.se

Svara
Maud 25 maj, 2009 - 22:03

En kanonbra och inspirerande bloggsida.
En undran bara:
HUR äter du, vad har du t ex till frukost.
Äter du lunch och middag, eller?
Hur är det med mellanmål.

Kan ibland känna att det är lite svårt med HUR mycket man ska äta, känner mig ibland inte alls hungrig för att sen nångång vara sugen jämt.

Svara
Åse 25 maj, 2009 - 22:33

Hej!

Det finns en FAQ sida i ovanmenyn! 🙂

Svara
Liz 25 maj, 2009 - 21:29

Kan faktiskt hålla med dig, jag gjorde exakt lika när jag VVade, hemskt egentligen!!

Svara
annaost 25 maj, 2009 - 19:19

Läst din blogg ganska länge nu och jag känner hur jag blir mer och mer påverkad av detta med lågkolhydrat kost. Jag är annars en inbiten VV:are som har hamnat på värsta platån. De första 14 kilona under amning gick kanonbra, men nu har det stannat av när jag börjat ge mer och mer fast föda till mitt barn. Därför har jag börjat snegla åt LC och känner att det kanske skulle ge skjuts åt rätt håll igen (och hålla igen på fuskandet =)
Roligt att se din framgång!!

Svara
mounsi 25 maj, 2009 - 19:12

Hej!

Jag vet att jag tjatar, känner mig jätte dum i huvudet men jag önskar att någon kunde dra en sådan ”lchf for dummies” så att jag kan fatta. Om jag har förstått din inlägg rätt så bör man utesluta eller dra ner även på grönsakerna om man nu skall köra den metod, eller? jag själv kämpar med maten nått oerhört och har dragit ner på kolhidraterna sedan en vecka men vet inte om jag gör rätt då jag fortfarande äter frukt och grönsaker.

Svara
Åse 25 maj, 2009 - 20:34

Grönsaker ovan jord kan du äta utan att fundera!
Frukt ska du helst begränsa till högst ett äpple/päron

Svara
mounsi 25 maj, 2009 - 22:07

Tack Åse! 🙂

Svara
Susanne 25 maj, 2009 - 18:29

Intressant det där med portionerna. Jag upplever samma sak – med VV ville man ha så mycket mat som möjligt och nu på lågkolhydrat så äter man till man är lagom mätt och det har hela tiden resulterat i mindre portioner än vad man åt tidigare.

Jag är uppmärksam på hur jag äter och packar mina lunchlådor med ungefär hälften så mycket som tidigare och blir mätt ändå.

Jag tycker att det är jättekul att läsa om dina framsteg och dina erfarenheter, mina är exakt desamma!!

Lycka till med de sista kilona, det kommer att gå som en dans!!

Svara
mammaliv 25 maj, 2009 - 18:29

Jag tror en stor del i all slags viktminskning gäller just portionsstorlekar. Och det är lätt att lura sig själv med lightprodukter och liknande och tro att man ska kunna äta lika mycket ”som vanligt”.
Men för mig är det alltid en av sakerna som löser sig automatiskt när jag börjar viktminska. Jag blir helt enkelt mätt på mindre. Försöker jag äta t ex en pizza (som jag fick i mig utan problem tidigare) så orkar jag helt plötsligt bara 1/4!
Men sen känner jag igen det där att man ätit en portion mat men man är ändå sugen på ännu mer klyftpotatis eller pasta. Jag begränsar alltid min mängd numer. 🙂

Svara
isabeli 25 maj, 2009 - 18:00

Jaa, det hela låter ju väldigt bekant 🙂

Frågor.. Du skriver att du i början överåt grönsaker och hade ett sug efter potatis, pasta osv. Det jag undrar är; vad hände? Försvann det? Eller får du kämpa mycket mot suget efter socker och kolhydrater idag med? I så fall; hur klarar du att avstå, vad gör du för att INTE lasta på en massa klyftpotatisar när du är sugen?

Svara
jenco 25 maj, 2009 - 17:36

Det kunde ha varit jag som skrev det där….

nu ska jag testa ett Oopsiebröd!! 🙂

Svara
Pulver 25 maj, 2009 - 15:36

Mitt största problem är inte ohälsosam mat utan ohälsosamma mängder av allt. Men jag hoppas att jag nu efter min viktnedgång kommer smartare ur det och kan äte och motionera normalt.

Svara
Dessi 25 maj, 2009 - 13:54

Det här får mig att tänka på ett bra inlägg inne hos Anna Hallén där hon beskriver hur kolhydrater blockerar mättnadssignalerna, och tänker man efter inser man nog att det stämmer. Hur många rostmackor kan man inte trycka i sig? *haha* 🙂

http://blogg.passagen.se/gi-anna/entry/hunger_och_stoooor_%C3%B6vervikt

Svara
Pernilla A 25 maj, 2009 - 13:44

Intressant det som du skriver. Alla är nog mer eller mindre beroende av kolhydrater eftersom det finns precis ÖVERALLT. Jag äter själv mkt kolhydrater och försöker att tänka på det när jag äter. Är ju helt klart onödigt att överäta vilket man lätt kan göra som vv:are då fettet är så kostsamt i points. Men jag kommer att fortsätta att äta enligt pointssystemet även i framtiden då det är det ända sätt som fått mig att gå ner i vikt. Kanske om ett tag att jag vågar mig på att laborera med mer fett och slopa de ”GODA” kolhydraterna. Impad blir jag av att du bara tar EN läkerol. Drog precis in FEM på ett bräde hi hi.
Ha det gott och du snygg bikini. Får hålla med om att det påminner om plastisocks fina cirkusmotiv. Kram Kram!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.