Min fantastiska äppelkaka!

av Åse

I dag tänkte jag bjuda på ett populärt recept från boken!
Denna är perfekt på alla sommarkalas som väntar! MUMS!!
Ett hälsosammare val när man vill och kan unna sig något gott.
8 bitar
3 dl mandelmjöl
Strösötning motsvarande 75 gram socker (vad du använder här är valfritt)
125 gr smält smör
0,5 dl vispgrädde
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
4 ägg
4 syrliga äpplen
50 g smör
2 msk kanel
Sätt varmluftugnen på 180 gr eller 200 g vanlig ugn. Smörj en springform. (Jag har en på 22 cm)
Vispa ägg och sockerersättning luftigt och vitt, smält smöret.
Vispa ner smör och grädden i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner och blanda ordentligt, häll upp i formen.
Skala och kärna ur äpplena och klyfta. Stek i smör några minuter. Pudra över kanel och låt allt småputtra någon halv minut. Fördela äpplena över smeten och tryck ner dem lite.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Lägg eventuellt över aluminium efter halva tiden.
Servera med vaniljgrädde (vispad grädde smaksatt med vaniljpulver och ev. lite sötning)
Inlagan-74


Foto: Mikael Eriksson för min bok ”Viktminskning med LCHF”
Gillar du receptet? Tryck gärna på Gilla här nedan! =)

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

51 kommentarer

Violeta Radic 12 september, 2021 - 17:51

Toppenrecept! Hade inga äpplen hemma så jag tog plommon istället. Bytte kanelen mot kardemumma och tog lite mer sötning. Aaaaaasgott blev det! Man kan ju ha vilka frukter som helst. Nästa gång blir det hallon!

Svara
Frida 14 oktober, 2020 - 14:08

Kan man göra dessa som muffins?

Svara
Åse 14 oktober, 2020 - 14:24

Absolut!

Svara
Ida Ahlén 29 maj, 2019 - 17:51

Första gången gör din äppelkaka men absolut inte sista! Makalöst god. Tack Åse för dina fantastiska recept!

Svara
JennieAnn Söderlind 23 september, 2016 - 08:02

Hejsan! Kakan ser fantastiskt god ut. Ska jag baka den samma dag vi ska äta den, eller går det bra att baka den dagen innan? Ha en skön helg =) /JennieAnn

Svara
Åse 23 september, 2016 - 12:21

Det går bra dagen innan 🙂

Svara
Malin 15 november, 2015 - 15:23

Denna underbart goda kaka! Om man skulle söta med dadlar istället, hur mycket bör man ta tror du?
Tack för din fantastiska blogg, med alla gooda recept!!

Svara
Sofia 13 april, 2015 - 10:15

Denna måste jag testa! Läste att Sukrin och socker har samma volym, så 1 dl Sukrin motsvarar 90 gram

Svara
Åse 13 april, 2015 - 10:45

Yes! Jag rekommenderar dock att välja en ströversion som innehåller både erythritol och stevia som tex Ica Sötströ, för bättre smak.

Svara
Petra 23 oktober, 2014 - 23:12

Tack Åse!
Vilken god äppelkaka! Alla jag bjudit den på i höst har tyckt om den. Jag tog ingen sötning utan lite extra vanlijpulver istället. Vart perfekt!

Svara
Åse 24 oktober, 2014 - 08:57

Kul det smakade! Ja vaniljpulver är ju lite sött, bra tips! Kram!

Svara
Signe 26 augusti, 2014 - 19:25

Helt underbar kaka. Hela kräsna familjen njöt fullt ut med vaniljgrädden. Ny favorit. Tack för ett toppenrecept!!!

Svara
Åse 26 augusti, 2014 - 20:54

Härligt att höra!! =))

Svara
Svenya 14 mars, 2014 - 14:00

Hej Åse,
vad är skilndaden mellan sukrin och stevia?

Svara
Linda 30 oktober, 2013 - 10:33

Tack för snabbt svar, får köpa sukrin istället då om det är bättre 🙂

Svara
Linda 29 oktober, 2013 - 23:05

Hej! Gjorde denna äppelkakan igår och den var jätte god! Dock tyckte jag att den hade kunnat vara lite *sötare* När du menar 75g socker, är det då 75g vanligt socker eller Stevia? Jag använder Canderel där 10g är som 100g socker men i mängd så är 1dl socker = 1dl Canderel. Så vad tror du, ska det va ca 1dl socker? :)) Tacksam för svar!
Hälsningar Linda

Svara
Åse 30 oktober, 2013 - 07:11

Hej, det är bra om man kan vänja av sig från att allt ska vara så hiskeligt sött. Canderel rekommenderar jag inte då det är kemiskt sötningsmedel.

Svara
Sofie 22 oktober, 2013 - 16:58

Hur påverkas vi av 100g kolhyderater per 100g i stevia strö? Är det inte värre än en vanlig frukt?
Jättefin blogg men många goda recept!!

Svara
Åse 22 oktober, 2013 - 17:06

det är 100 gram sockeralkoholer, inget kroppen kan ta upp.

Svara
Rebecca 21 oktober, 2013 - 17:18

Som Maria tidigare har frågat: Men hur mycket är 75 g socker motsvarande sukrin melis tror du?
Tacksam för svar! 🙂
Vänliga hälsningar Rebecca

Svara
Åse 21 oktober, 2013 - 17:23

Det står på paketet tror jag hur sött melisen är?

Svara
Söndagsfika ~ Sunday coffee break | Artbook 20 oktober, 2013 - 20:51

[…] från Åse Falkman Fredriksons blogg 56kilo.se och du kommer direkt till receptet om du klickar här. För en gångs skull följde jag receptet till punkt och pricka. Nästan, hihi. Jag ringlade lite […]

Svara
Eva 11 oktober, 2013 - 17:53

Har gjort den idag. Perfekt! Tack.

Svara
Älskade äpplen | Lisas mat och bak 30 september, 2013 - 21:58

[…] Receptet hittar ni på 56kilo. […]

Svara
Kattis 29 september, 2013 - 10:23

Måste man använda en springform eller går det även bra med en vanlig ugnsform/sockerkaksform?

Svara
Jaana 21 september, 2013 - 15:46

Vilken god kaka!
Med trädgården full av äpplen så ville jag gärna göra något med dem. Man behöver ju inte äta ihjäl sig (även om det är svårt).
Kakan blev fantastiskt god och så där härligt ”fuktig”.
Jag hade problem med att få ner 4 äpplen. Kändes lite mycket så det blev lite klyftor kvar i pannan. Som jag åt upp….

Svara
Åse 21 september, 2013 - 16:52

Kul det smakade! OK ja det beror ju på storleken på äpplena också =))

Svara
Birgitta Leijon 15 september, 2013 - 14:01

Fantastiskt god!! Alla i familjen älskar den.

Svara
Anja 1 september, 2013 - 09:17

God morgon! Kl 8 stod denna vackra kaka nygräddad på frukostbordet. En ljuvlig doft spred sig i hela huset och oj, vad mätt jag är nu! 🙂 Hade slut på sukrin Melis, men en liten klick honung fick smälta på den varma kakan. 3-åringen åt med god aptit, men 7-åringen var inte lika lättflörtad 😉
En lyxig start på söndagen.
Tack för detta goda recept! Har använt mycket av dina härliga recept de sista åren. Gillar verkligen din kreativitet och nytänkande. Dina recept ger alltid inspiration när fantasin tryter.
Från en hängiven lchf:are som fått ett nytt liv efter kostomställning och sluppit IBS-besvär!
Med önskan om en skön söndag 🙂
Anja

Svara
Monica Fredriksson 10 augusti, 2013 - 18:06

Oj oj oj vad god den var!!!!

Svara
Awesome Lchf-äppelkaka | GirlyciousDiet 17 juni, 2013 - 19:12

[…] Helt fantastiskt gott! Hittade orginalreceptet HÄR. […]

Svara
Cecilia 14 juni, 2013 - 23:41

Blir nyfiken när jag läser att bovete inte funkar för barnen då min son reagerar på bovete, men jag inte förstått varför. Vad är anldeningen till att du skriver så?

Svara
Åse 14 juni, 2013 - 23:51

Är lite klantigt skrivet jag menar att bovete fungerar för den som inte är kolhydratkänslig och som inte viktminskar OCH för barnen! En del reagerar på färgämnet som finns i bovetets skal. Kan vara det??

Svara
Annika 31 maj, 2013 - 07:16

Jag fullkomligt älskar dina recept!! Mitt stora problem är att jag har en man som är nöt och mandelallergiker. Jag har letat med ljus och lykta efter ett bra recpet att göra något med mina rabarber som även han kan äta. Har du något tips på hur man kan byta ut mandelmjölet?

Svara
Gitte 28 maj, 2013 - 16:04

Hermed en lille kommentar fra en af dine udenlandske følgere 🙂
Denne æblekage er bare helt fantastisk, havde bagt den i weekenden og alle syntes at den var helt fantastisk, selv min kære mand som syntes at LCHF er noget underligt noget.
Jeg har haft købt din bog og er ved at arbejde mig igennem den og afprøve flere af opskrifterne, til stor succes også hos børnene.
Jeg har prøvet at følge LCHF siden april og har haft tabt 5 kg, men har så stået stille de sidste par uger 🙁 – her er det så skønt at have læst din og din veninde Annas historie, så jeg må give det tid og håber at det snart kommer i gang igen.
God dag her fra Danmark!

Svara
Åse 28 maj, 2013 - 18:08

Vad kul att höra Gitte! Grattis till minskade kilon!
Ja det är bara att låta kroppen ta sin tid, 5 kilo är en hel del och kroppen kan behöva vila lite nu :))

Svara
Maria 28 maj, 2013 - 08:00

Hej hej!
Ser väldigt go ut:)
Men hur mycket är 75 g socker motsvarande sukrin melis tror du?.
Solig hälsning /Maria

Svara
Petra 27 maj, 2013 - 22:14

Ser supergott ut 🙂 Det måste jag göra någon dag! Tack för en inspirerande sida:)

Svara
Lotta Palmgren 27 maj, 2013 - 19:54

Ser fantastiskt god ut!! Fick din kokbok i morsddags present och är super nöjd, så mycket goda recept!!

Svara
Åse 27 maj, 2013 - 22:03

Vad härligt att höra!! :))

Svara
Kristina 27 maj, 2013 - 16:53

Hej. Har tipsat en kompis på jobbet om din blogg. Hon har gått ner 8kg med LCHF på bara ett par veckor nu. Hon vill så gärna att jag ska fråga dig hur det är med bovete/boveteflingor?

Svara
Åse 27 maj, 2013 - 16:56

Hej! Bovete fungerar för den som inte är så kolhydratkänslig, för den som inte viktminskar eller för barnen =)

Svara
Sara 27 maj, 2013 - 16:37

yum yum

Svara
Sara på Vardag.nu 27 maj, 2013 - 16:18

Ser fantastisk ut! 🙂

Svara
Anette 27 maj, 2013 - 15:59

Ska testa med rabarber när de växt till sig!!

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 27 maj, 2013 - 15:54

Ser gudomligt god ut!

Svara
Anja 27 maj, 2013 - 15:24

Den ser riktigt god ut! måste testa!

Svara
Katarina 27 maj, 2013 - 15:14

Ser väldigt god ut!

Svara
Carro 27 maj, 2013 - 14:54

Den är fantastiskt god. Gillades även av dem som inte är ”LCHFare”.
Gick också alldeles utmärkt att frysa till senare tillfälle.

Svara
Linda 27 maj, 2013 - 14:05

Jag gillar! Fast jag har gjort med rabarber när jag gjorde, det blev gudomligt så kan inte tänka mig annat än att äppelkakan är det också 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.