Midsommarmat LCHF

av Åse

PS! Ni hittar hela kategorin med midsommarmat HÄR.
.
.
.
.
Kan ni FÖRSTÅ att det är Midsommar nästa vecka!? Majgawd! Jag fyller desstom år på Midsommarafton detta året! Woooop Wooooop! Det firar vi uppe hos bästisarna i Örebro ❤️
Midsommar är perfekt möjlighet att äta GOTT men BRA!
Här kommer därför mina midsommarrecept! Hoppas det smakar! ☀️??
VÄSTERBOTTENPAJ
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 gr.
Pajinnehållet:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!



LAX-OCH RÄKTÅRTA /SKAGENTÅRTA
Botten:
200 g mörkt lågkolhydratbröd *
50 g smör
Fyllning:
3 hårdkokta ägg
4-5 gelatinblad
1/2 citron, saften
200 g naturell färskost (Philadelphia)
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1-2 msk pepparrot på burk
1 msk dijonsenap
3 msk röd stenbitsrom
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
1 liten rödlök
200 g skalade räkor
100 g kallrökt lax
1/2 tsk salt
1 krm peppar
Mixa brödet till smulor. Blanda med smält smör.
Tryck ut i en springform med bakpapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i frysen under tiden.
Koka äggen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan ner pepparrot, dijon, stenbitsrom, hackade kryddor och rödlök.
Grovhacka räkorna och strimla laxen.
Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp. Dra bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
Häll blandningen i röran och blanda noggrannt. Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare) och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut springformen från frysen och häll röran ovanpå. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
Garnera med dill, stenbitsrom, räkor och citron vid servering.
* Mörkt lågkolhydratbröd 15 skivor
1 3/4 dl mandelsmör (eller hasselnöt, cashew, etc)
5 ägg
60 g smält deodoriserad kokosolja eller rapsolja
1 msk honung
2 tsk äppelcidervinäger
Drygt 1/2 dl krossade linfrön eller annat frömjöl
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin
3 msk kokosmjöl
1 tsk bikarbonat (reagerar med vinägern och lyfter brödet)
1/2 tsk salt
Sätt ugnen på 180 gr r.
Blanda mandelsmör, ägg, kokosolja, honung, äppelcidervinäger med en handvisp.
Stöt kryddorna i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i separat skål. Vispa ihop allt.
Häll smeten i en avlång bakform klädd med bakplåtspapper. Grädda i ca 30-35 minuter. Låt gärna stå kvar en stund på eftervärme. Låt brödet sedan svalna i formen i ca 10 minuter innan det skärs upp.
(Per skiva: 179 kcal, 2 g kolhydrater)
02062015-012A1349

FRÖKNÄCKE
1 plåt
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1/2 dl pumpafrön (kan bytas mot solroskärnor)
1/2 dl hela linfrön
4 msk chiafrön
2 msk pofiber eller mandelmjöl alt kruskakli
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
2,5 dl vatten
1/2 tsk salt
1 tsk mortlad anis och fänkål (blanda 50/50)
Vallmofrön + flingsalt till topping
Lägg bakpapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Häll därefter vattnet över fröblandningen, rör om ordentligt.
Häll omedelbart upp på en plåt med bakplåtspapper (OBS! Inte smör(gås)papper!), sprid ut till en kaka med slickepott. Se till så det inte blir några lufthål. Det går enklare om man lägger plastfolie ovanpå och kavlar ut jämnt. Se bara till så knäckebrödet inte blir på tok för tunt, då bryts det lätt sedan.
Sprinkla vallmofrön och lite flingsalt över.
Grädda på 160° varmluft i ca 60-70 minuter. Efter ca 50 min, ta ut och dra upp knäcker lite från botten, om det viker sig, sätt in en stund till. Min ugn är stor och behöver ofta längre tid på sig och högre temperatur.
Ta ut och dra av från pappret med en gång. Knäck i bitar när knäcket svalnat.
Man kan även låta smeten stå lite längre och sedan trycka ut ca 10 cm runda plättar så får man runda knäckeskivor som i detta receptet.
Ibland skär jag färdiga skivor när knäcket varit inne i ugnen en stund.
 
012A5155
CHIAKNÄCKE
1 dl chiafrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 dl mandelmjöl
0,5 tsk salt
1 tsk mortlad anis
1 tsk mortlad fänkål
2 dl vatten
vita vallmofrön och havssalt
Sätt ugnen på 150 °C.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Blanda ner vattnet.
Lägg ett bakpapper på en plåt och bred ut smeten till en rektangel.
Smeten ska vara ca 0,5 cm hög, platta ut med baksidan av en sked.
Strö lite vallmofrön och havssalt ovanpå.
Grädda i ca 30 minuter, ta då ut och skär i 20 stycken skivor. Vänd på skivorna och sätt in i ugnen igen i ca 30 minuter. Stäng av ugnen och låt chiaknäckena torka på plåten.
Försvara i burk i rumstemperatur
IMG_4834

SILL – CURRY- OCH ÄPPLESILL, JALAPENOSILL, SKÄRGÅRDSSILL, CHILISILL
Curry- och Äpplesill
1 paket Abba snabbsill i bitar
1 msk curry
1/2-1 msk honung
1/2 finhackat äpple
1,5 dl creme fraiche (eller gräddfil)
0,5 dl majonnäs
salt och svartpeppar
Häll av spadet från sillen.
Värm honung med curry, finhacka äpple – rör ihop med övriga ingredienser och häll upp i glasburk med tättslutande lock. Förvara kallt i ca 1 vecka.
Jalapenosill
1 ask Abba inläggningssill i bitar
1,5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk färskpressad limesaft
skalet av 1 lime
1 msk flytande god honung
0,75 dl inlagd hackad jalapeño
1 finhackad schalottenlök
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
för mer hetta droppa i lite chilisauce typ tabasco
Skärgårdssill
1 ask Abba inläggningssill i bitar
1,5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
50 g stenbitsrom
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
2 msk finhackad rödlök
1/2 msk färskpressad citronjuice
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Chilisill
1 ask Abba inläggningssill i bitar
1,5 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk purjolök
1 msk rödlök
1/2 krm salt
1/2 krm peppar
Förbered alla ingredienserna. Hacka och ställ fram ingredienser.
Låt sillen rinna av och blanda sedan med valda ingredienser!
KLART! Förvara i tättslutande burk, hållbarheten är ca 7-12 dagar. Godast om sillen görs 1-2 dagar innan så smakerna kommer fram ordentligt!
Curry- och Äpplesill

012A2398

På bild: Skärgårdssill och Curry- och Äpplesill.
Skärgårdssill
012A8708
Chilisill
012A8711

Jalapenosill
012A8710

KÖTTBULLAR
1 kilo blandfärs (eller nötfärs men blir saftigare med blandfärs)
0,5 msk salt
2 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
0,5 dl pofiber
2 msk grovkornig, skånsk senap
1 st riven gul lök
1 msk koncentrerad kalvfond
1 krm svartpeppar
smör att steka i
Låt pofiber svälla i grädde i några minuter.  Blanda först i saltet i färsen, sedan äggen, sedan resten. Jag använder min KitchenAid!
Forma små köttbullar och lägg dem på en oljad skärbräda. Olja in händerna så är det lättare att rulla fina köttbullar. Koka upp vatten i en stor kastrull och när vattnet kokar, lägg ner ett gäng köttbullar. När de är klara så flyter de upp, ta då upp dem och lägg i durkslag. Stek dem sedan i smör så de får fin färg, på så sätt blir köttbullarna runda och fina.
IMG_5110
HELGRILLAD LAXSIDA MED ÖRTSÅS

1 filéad hel laxsida
salt, svartpeppar
dill
Sätt ugnen på 120 grader. Lägg laxen med skinnsidan ner i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
Gnid in fisken med salt, nymalen svartpeppar och dill. Använd stektermometer och då ska innertemperaturen vara ca 52 grader, inte mer än 55 då blir den torr!
Räk-och Örtsås
1,5 dl majonnäs
4 dl creme fraiche
1 dl vispad grädde
3 dl finhackad dill
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl skalade räkor
Blanda creme fraiche och majonnäs, krydda med dill och salt, peppar. Vänd ner den vispade grädden. Ställ kallt, några timmar!. Vid servering rör ner räkorna.



GUBBRÖRA

DEVILED EGGS

6 ägg
1 tsk dijonsenap
0,5 dl majonnäs
1 liten finhackad schalottenlök
några skvättar tabasco eller het chilisauce
salt, svartpeppar
röd paprika
Koka äggen i 8 minuter (hårdkokta)
Skala dem och dela dem på längden. Gröp ur äggulan och mosa med gaffel i en skål.
Blanda äggulan med övriga ingredienser och fyll äggvitorna med röran. Strössla finhackad paprika innan servering.
IMG_9773
 
GUBBRÖRA

1 rödlök
2 hårdkokta ägg
2 burkar Grebbestad ansjovis
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 dl finhackad dill
0,5-1 dl creme fraiche
smör, salt och peppar
Fräs finhackad rödlök i lite smör, det ska inte få för mycket färg, bara mjukna. Lägg i skål tillsammans med finhackat ägg och övriga ingredienser.

IMG_9775

JORDGUBBSTÅRTA
5 dl mandelmjöl
1 dl aman prana kokosmjöl
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
Valfri sötning motsvarande 150 gram socker
250 gr smält smör
200 g färskost som philadelphiaost
2 dl mjölk
4 tsk bakpulver
8 ägg
2 tsk vaniljextrakt elle 2 tsk vaniljpulver
Vaniljkräm
4 äggulor
4 dl gräddmjölk
2 vaniljstänger
Sötning motsvarande 0,75 dl socker
4 gelatinblad
Topping
4 dl vispgrädde
Jordgubbar
Sätt ugnen på 175 gr. Smöra två springformar.
Vispa sötning och ägg poröst, smält smöret.
Vispa ner smör, mjölk och färskost.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Fördela smeten i de två springformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 35-40 minuter. Känn med en sticka så de är klara. Låt svalna.
Vaniljkrämen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Häll upp gräddmjölken i en kastrull. Dela vaniljstängerna och skrapa ner fröna i gräddmjölken. Vispa ner övriga ingredienser och låt den sjuda tills den tjocknar lite, men absolut inte koka. Dra bort kastrullen och vispa ner gelatinbladen. Ställ kallt någon timme.
Dela varje botten i två delar och varva sockerfri jordgubbssylt och vaniljkräm. Toppa med vispad grädde och jordgubbar.

24062014-IMG_2135

24062014-IMG_2179
PAJ MED VIT CHOKLAD OCH JORDGUBBAR

IMG_8833
IMG_8834
 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

20 kommentarer

Lena Sjögren 6 juni, 2017 - 14:50

Hej! Gjorde bovetefrallorna idag! Blev jättefina! Har inte smakat ännu så men det doftade jättegott när de gräddades! Finns ju så otroligt många trevliga recept att prova. Nu är det snart midsommar och jag vill prova allt! Tack för en mycket trevlig hemsida!

Svara
Åse 7 juni, 2017 - 09:29

Tack Lena för feedback! Hoppas du uppskattar de andra recepten också om du provar! =)

Svara
Jessics 23 mars, 2017 - 18:50

Den vitachokladpajen låter ljuvlig! Men vad använder fu för vit choklad? Finns det nån god sockerfri?

Svara
Ninni 18 juni, 2016 - 16:43

OMG!! Nu fick man så man teg! Sååå mycket gott och samlat på ett ställe!! Instämmer i tack-kören! Kram

Svara
Elisabeth 17 juni, 2016 - 22:25

Åh, vilka härliga recept. Meny för hela midsommar helgen och lite till.
Är verkligen tacksam att du delar med dig.
Trevlig midsommar och födelsedags kram i förskott!

Svara
Marie 17 juni, 2016 - 17:27

Tack för kanonrecept! Precis vad jag behövde till midsommar och extra stort plus för att du samlat ihop dessa på ett och samma ställe. Önskar dej en skön och förhoppningsvis solig midsommar!!

Svara
Elin 16 juni, 2016 - 21:57

så mycket goda och fina recept 🙂 ska pröva massa nu när jag nyligen börjat pröva LCHF! ser att du fyller år 24 juni 🙂 jag fyller 25 juni så vi kan fira kalas ihop

Svara
Åse 17 juni, 2016 - 13:49

Haha, grattis i förskott!!

Svara
Birgitta 16 juni, 2016 - 15:05

Mamma Mia så mycket gott du är fantastisk ,tack för alla recept. Önskar dig en fin midsommar ,och en glad födelsedag ???

Svara
Åse 17 juni, 2016 - 13:49

Tack Birgitta! ?

Svara
Malin E 16 juni, 2016 - 14:12

Hej
Vad använder du för mandelmjöl. Jag har sett flera olika sorter i min Ica affär, ( ica har ett eget tex)
Bakade pajskal m Risentas, blev en väldigt smulig pajdeg…….
Tack för tipsen på midsommar maten
Kanon!!
Malin

Svara
Åse 16 juni, 2016 - 14:17

Jag anväder Icas numera, förr Sellton

Svara
Anna Kullman 16 juni, 2016 - 14:08

Kanonfina recept, vill ju helst ha med alla på midsommarbordet. 🙂

Svara
Karoline 16 juni, 2016 - 05:15

Tack för många fina tips! ? Önskar dig en härlig midsommar och grattis i förskott! ?

Svara
Johanna 15 juni, 2016 - 22:49

Men åh vad mycket gott! En fråga bara: vad är gräddmjölk?

Svara
Åse 15 juni, 2016 - 22:51

50% mjölk 50% grädde =)

Svara
Tina 15 juni, 2016 - 21:47

Tack!!!…För fantastiskt fina och goda recept. Kommer att göra en del av dem.
Glad Midsommar och Grattis i förskott??☀️

Svara
Jenny 15 juni, 2016 - 21:27

Wow vilka recept du inspirerar med ? Jag ska på 50- års kalas på midsommarafton, måste visa värdparet dina recept eftersom de just lagt om sin kost till lågkolhydraträtter. Ser även fram mot din och Annas nya bok. Kram

Svara
Anette 15 juni, 2016 - 20:43

Är ny här med gillar redan dina recept jättemycket!
Tack för att du delar med dig 🙂

Svara
Irene Holmqvist 15 juni, 2016 - 20:04

Härligt Åse att du ger oss detta i god tid, gillar att planera samt att inte vara ute i sista minuten.
Härlig Midsommar önskar jag dig och din familj.
??????

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.