Mejeri – ett känsligt ämne?

av Åse

Jag kan inte låta bli att prata lite mer om mejeri för uppenbarligen var det provocerande för en del att jag talar om att grädde och creme fraiche är svårhanterliga för mig.
”Konstigt och tråkigt”
”Din bok har ingen trovärdighet längre”
.. är några av kommentarerna.
Och jag kan inte låta bli att dra liknelsen vid hur en del familj och vänner reagerar när någon lägger om kosten till LCHF och slutar med pasta, ris och potatis. Är det lika provocerande för en LCHF:are att någon vill ta bort grädde och creme fraiche, detta goda livsmedel som många LCHF:are ser som grundkosten? Kanske t.om. anledningen till att man fastnade för LCHF, för att man fick äta goda, gräddiga såser och gratänger?
Jag tycker detta är väldigt intressant.
Sen är det lite märkligt hur man drar slutsatsen att bara för att jag talar om att grädde och creme fraiche är en triggerfaktor för mig, så antar man att jag menar att mejeri är dåligt och att alla ska ta bort?
Mina recept i boken innehåller mejeri, det gör många recept här på bloggen också och jag har alltid viktminskat på mejeri, följer man recepten i boken så går de flesta ner. Det har ingenting med att jag nu säger att ”Nä vänta nu, jag inser att grädde/creme fraîche är lite för gott för mig och jag överäter lätt det – kanske dags att inse att det inte är det bästa för mig”
Jag viktminskar inte, jag har aldrig haft problem att viktminska med mejeri, många kan äta mejeri utan att ha problem.
Under mina första LCHF år så var det så mycket som ställdes till rätta i min kropp och knopp. Från att ha tänkt på mat 24/7, alltid bantat, ”startat om” varenda dag så var det som att ligga i ett smått böljande hav, en vacker sommardag istället för i ett stormigt hav med regnet piskande.
Men givetvis är det så, att referensramar förändras. I dag är jag vid en sund vikt och har inga viktproblem längre. Jag har inga matproblem längre, mina hungers och mättnadssystem fungerar, jag märker fortfarande hur mina matbeteenden blir bättre och bättre och bättre, små saker här och var. Det var inte längre sedan än för ett år sedan som jag absolut inte kunde lämna något på tallriken, jag trodde jag var mätt när jag var proppmätt. I dag äter jag långsammare, lämnar mat om jag är ohungrig och blir mätt så mycket tidigare. Det tog år att fördärva min kropp och knopp och det kommer ta år innan allt fungerar som det ska igen.
Då är det inte konstigt att jag fortsätter att finjustera och märker vad jag mår bättre och sämre av.
Mejeri – beroendeframkallande
Någonting som jag tror att många glömmer är att mejeri är beroendeframkallande. Opioida peptider kan bildas av ofullständigt nedbrytet mjölkprotein.
Kroppsegna opiodpeptider är tex endorfiner – det får oss att må bra!
Det är väldigt vanligt att sockerråttor triggas på mjölkprotein, är det kanske så för dig? Att du älskar kolhydrater och socker och även mejeri? Har du kanske svårt att vara utan goda gräddiga såser, goda ostar och gärna äter yoghurt till frukost, och lite keso till mellanmål? Har du ersatt socker med mejeri?
Jag är en sockerråtta och kolhydratjunkie och gräddiga såser kan få samma effekt på mig som en god skiva bröd – Jag vill gärna ha mer.
Är det ett problem för mig? Nej, jag går inte banans av en god gräddsås, jag går inte ens bananas av bröd, socker etc i små mängder. Men bröd och socker är något jag äter väldigt sällan och med tanke på att gräddsåser får mig att vilja ha mer så kanske de också ska ätas sällan – i MIN kost!
Njuter du av en god gräddsås eller en gräddig gratäng och mår bra och har inga problem med att hålla dig till den portionen du lade upp? Dåså, fortsätt att äta och njuta! Mitt val behöver inte betyda att ditt val är sämre, för dig.
 

Image.aspx

 

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

71 kommentarer

Susanneeeee 11 december, 2013 - 12:19

Åh, jag behöver hjälp med lchf minus mejeriprodukter. Min son är mjölkintolerant… två år är han. Att äta samma minus kolhydrater har funkat bra. Det känns jobbigt att ha helt olika grytor… tänkte att man kan köra LCHF minus mejeriprodukter… HJÄLP! Det är en minifamilj med oss två. Lite matglädje och gemenskap ska man ju försöka ha.

Svara
Helena 17 mars, 2013 - 16:34

Tänk att valet av mat kan vara så provocerande.
Jag har tidigare skrivit att jag känner igen mig så mycket i din historik.
Jag är nybörjare på LCHF men börjar redan känna mig hemma i denna livsstil. Jag är också en sockerråtta och trivs bäst med att äta så lite kolhydrater som möjligt men har inte helt blivit av med suget. Nu funderar jag också på om grädde och cf kan vara en triggare för mig. Jag vill helst ha det i maten hela tiden. Ska nog försöka klara mig utan en vecka för att se hur det går med suget.
Just nu är vi inne på vecka tre i din underbara bok. Alla i familjen har gillat alla recepten hittills.
Tack för att du hjälper oss till ett bättre liv :).

Svara
Varvara 16 mars, 2013 - 20:34

Hej där! Oj vilka reaktioner, har läst en del kommentarer!!
Jag tycker det är bra att det förs en diskussion, och det är bra att du vänder de ifrågasättande kommentarerna till en informativ upplysning. När vi vet bättre gör vi bättre val, så även i detta fallet, gällande kosten. Vi bör komma ihåg att vi alla är unika med en unik sammansättning, vilket betyder att vi inte mår så bra av att äta vissa livsmedel. Detta för att uppnå optimal balans och välmående.
Återigen, Tack för en trevlig blogg!
Kram

Svara
Atlaslarven 13 mars, 2013 - 20:18

Vad sägs om en kategori ”mejerifri LCHF”? Bra idé om du frågar mig 😉

Svara
Ida 13 mars, 2013 - 19:51

Strunta i alla elaka kommentarer det är ju du som vill testa detta och gillar man inte det så får man väl hitta andra recept.
Jag älskar dina recept allt är så gott i din bok och här i din blogg tycker det ska bli intressant att se vad och hur du kommer äta utan mejerier.

Svara
Åse 14 mars, 2013 - 09:11

Tack!! =)

Svara
Petra 13 mars, 2013 - 18:27

Hej! Vad märkligt att du fått den typen av kommentarer som du återger, tänk att det kunde vara så provocerande. Vi är ju på olika ställen i livet och måste få pröva oss fram! Jag har också testat perioder utan mejerier och har mått väldigt bra av det. Tyvärr tycker jag att det blir lite för tråkigt att alltid äta så. Nu försöker jag tänka på att ha åtminstone en mejerifri måltid om dagen.
Jättebra blogg du har, ger massor av positiv energi!

Svara
Åse 14 mars, 2013 - 09:13

Hej Petra! Ja jag har ingen avsikt att utesluta mejeri sedan, keso och kesella och lite grädde/cf i maten är inga problem men det är mest såserna och gratängerna jag har problem med. Många koller långt med att dra ner och så kan man ju försöka hitta lite andra alternativ 🙂 Kram!

Svara
Kristina 13 mars, 2013 - 17:54

Bra skrivet Åse, Du har varit och är en inspiration för många människor som vill gå ner i vikt. Din blogg är en fantastisk bra början att hjälpa människor komma igång och jag rekommenderar den hela tiden. Som människor är vi väldigt olika och med tiden måste man kanske finslipa vissa saker för att må ännu bättre själv. Att utesluta eller minska ned på mjölkprodukter kan vara ett sätt. Jag började själv med LCHF men har nu tagit bort mjölkprodukter och mår så mycket bättre på det. Jag unnar mig själv ibland lite opastöriserad får eller get ost. Kan förresten rekommendera dig att läsa Fredrik Coltings bok mjölkrevolutionen om du inte redan läst den.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 17:56

Hej Kristina! Tack snälla 🙂
Den ska jag ha i åtanke! Tack!! Kram 🙂

Svara
Therese 13 mars, 2013 - 17:18

Hej Åse, jag undrar hur du gjorde för att komma ur problemet med överätning? Självhar jag det problemet och tycker att jag sällan är nöjd med en normalportion. Jag går ofta och skåpsäter timmarna efter mimiddagen och då trillar det alltid in på tok för många kalorier vilket gör att jag inte kommer närmare mitt mål. Det är alltid bra val men för mycket. Hur hittade du dina mättnadssignaler. Tack för din underbara blogg!

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 18:04

Först och främst försvann ju mkt iom kostomläggningen, jag har även blivit mer nöjd genom att öka proteinet. Att äta långsamt har också varit av vikt och att helt enkelt bestämma mig hur stor portionen ska vara, till slut ramlade poletten ner i hjärnan..
Analysera och se om du hittar gemensamma nämnare i dina måltider, äter du kanske för fettfattigt? För lite protein? För mycket mejeri?

Svara
R.H. 13 mars, 2013 - 16:48

Personer som vill hitta fel alltid kommer att hitta fel. Jag förstod precis vad du menade, vi är många som hejjar på dig. Jag äter rotfrukter och alla grönsaker och frukter. Detta för att jag väldigt länge levde på pasta och pulversås eller pulvermos och korv. Nu känner jag att jag vill ge min kropp alla vitaminer och mineraler, även om det finns lite kolhydrater i. Man får helt enkelt bestämma själv vad som funkar. Det ena sättet behöver inte vara bättre än det andra. Älskar din blogg!

Svara
Anna 13 mars, 2013 - 15:32

Hej Åse,
Har nyligen hittat till din blogg (via Matplatsen) och tycker det är en fröjd att läsa det du skriver!
Har inte insatt mig så mycket i dina recept ännu, men ibland reagerar jag på att en del (som sagt, vet ej om det gäller dina) recept har så otroligt mycket feta ingredienser och relativt onyttiga sådana, och jag undrar om du vet om det gjorts någon undersökning om vad som händer med kroppen när man följer en högfetthaltig kost under en längre period?
Som sagt, detta är inte riktat som kritik och jag har inte full koll på dina recept (bor utomlands så har inte heller läst din bok), detta är bara en liten undran.
MVH,
Anna

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 15:40

Hej! Ja naturligt fett är nyttigt för oss, det är så vi människor har utvecklats! Vi människor har alltid ätit allt på djuren och med det fått i oss mättat fett, vi har aldrig ätit lågfettsprodukter förrän de senaste 50 åren.
Onyttiga fetter vet jag inte vilka du syftar på för de onyttiga är transfetter och sådana äter inte jag och ingen på LCHF =) Jag äter främst fet fisk, smör, avokado, oliver, rapsolja, kokosolja dvs nyttiga, hälsosamma fetter i form av mättat fett (stabilt och bra), enkelomättade fetter och fleromättade fetter.
Onyttigt fett finns det dock gott om i godis, kakor och bakverk i livsmedelsbutikerna. Naturligt fett som naturen ger oss är aldrig farligt.
Med onyttiga fetter misstänker jag att du tänker på mättat fett i smör och mejeri? Det finns inga studier som visar att de är dåliga för oss. Läs gärna detta bal: http://www.dagensmedicin.se/debatt/livsmedelsverket-bor-omedelbart-sluta-med-kostrad-till-allmanheten/
Trevligt du hittade till mig!! Välkommen hit! =)

Svara
Marie 13 mars, 2013 - 14:03

Jag förstår inte varför man blir upprörd över detta. Du är just nu min stora inspirationskälla just tack vara din så sunda inställning till mat. Det som passar dig kanske inte passar mig, det gäller att hitta sitt eget förhållningsätt till mat. Det ultra strikta tror jag inte på. Så fortsätt sprid dina sunda åsikter, du gör verkligen skillnad för många av oss där ute i samhället, tack för att du finns, kram.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 14:46

Tack för det! KRAM! <3

Svara
Suzanne 13 mars, 2013 - 13:22

Åse, fortsätt att vidareutveckla och fortbilda dig , testa dina matvanor på dig och prova dig fram till det du mår bra av. Det är intressant och givande att hela tiden utvecklas som människa. Det är du bra på. Att följa en kokbok som en bibel utan att känna efter hur fungerar detta på mig och kanske i stället bli besviken känns som ett enkelt sätt att försöka hitta en ny livsstil. Jag har haft problemet med att inte gå ner i vikt när jag äter mejerier. Har svårt att vara utan det då jag endast äter vegetariskt och fisk i bland. Jag har hittat en riktigt bra balans med mejeri och en lite sämre viktnedgång. Vinsten jag gör är att slippa min IBS och då är det lätt att ta några extra kilon i stället. Alla är vi individer som bör vara nyfikna att utvecklas hela tiden till bättre matvanor än de vi hade tidigare.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 14:48

Tack suzanne för dina reflektioner, de uppskattas! Vad glad jag blir att du har hittat din modell med bättre mage! Ja det är n kompromiss ibland.. Fortsatt lycka till!

Svara
Therese 13 mars, 2013 - 12:02

Tack för en superbra blogg Åse!!
Det är alltid roligt och inspirerande att kika in här och även om jag inte kör LCHF kost så får jag massor av tips och idéer ifrån dig (och framför allt väldigt goda recept!). Jag tycker det är väldig intressant att läsa om att viss typ av mat kan trigga för så har jag aldrig tänkt innan. Jag inser när jag går till mig själv att även jag triggas av vissa maträtter/livsmedel och då gör jag säkert bäst i att inte äta dem allt för ofta.
Jag tycker inte det är ett dugg konstigt att du väljer att testa att ta bort mejerier för ett tag! Jag tycker snarare att det ska bli intressant att få tips om recept utan mejeri!
Något som jag uppskattar med din blogg det är att du alltid är väldigt noga med att skriva att det inte finns en universalmodell, dvs allt passar inte alla och man ska hitta sin egen väg att gå. Jag förstår inte varför folk blir så upprörda för att du plockar bort mejeri, du poängterar ju tydligt varför du gör det och att det passar dig och därmed kanske inte alla.
Stor kram!!!

Svara
lina 13 mars, 2013 - 11:44

Tack för dina kloka ord. Skulle gärna dra ner på mejeri jag med, känns som att jag skulle må bättre av det. Men just frukosten är svår, den är så känslig. Jag kan inte äta vad som helst på morgonen, vill ju ha min tallrik med fil. Kram kram!

Svara
Cia 13 mars, 2013 - 11:31

Synd att du måste ”försvara” dina val angående mat, mejerier, etc. för i slutändan är det ju din blogg och ditt liv – inte alla surpuppor som alltid måste klaga på nått! kram!!

Svara
Madeleine 13 mars, 2013 - 11:13

OJ!
Hmmm…förstår inte alls varför du får elaka eller skumma frågor om det här med att du plockat bort mejerierna, är det så det funkar för DIG är det ju det! 🙂
Jag vet att jag frågade om man kunde äta just LCHF utan mejerier för att jag inte tål just mejerier har jag trott. Nu i efterhand har det visat sig att jag nog visst tål en viss mängd mejerier, iaf dom laktosfria och att det varit mjölet som har spökat för mig att det varit mjölet jag fått ont i magen av och sprungit på toa av i tid och otid. Och då visar inget på några prover för gluten om det, men jag mår sååååå mycket bättre utan mjöl.
Kan tillägga att jag har barn med veteallergier, ja dom har multipla allergier mot födoämnen så jag är väl insatt i allt som har med mat att göra för dom. Men mig själv glömde jag bort litegrann på vägen, jag vet att jag mår bättre om jag tog bort den vanliga mjölken och tog havreprodukter ist till mig själv. Men så när jag provade LCHF, så testade jag först utan mejerier men så la jag till dom laktosfria alternativen och det funkar! 🙂 Jag är så glad, dock använder jag en del havreprodukter ännu för jag har ju vant mig vid den smaken, gillar inte mjölk i teet utan vill ha min havredryck. 🙂
Jag måste erkänna att jag var skeptisk till allt detta först men din bok är så fin, så bra och jag är så glad och nöjd att jag köpte den, tog tag i mitt liv och började göra min kostomställning och att träna. Har haft lite motgångar ett tag nu med mycket sjukdomar i familjen men jag är frisk! 🙂 Har tyvärr fått stå tbx med min träning då men försöker få till det med maten iaf. Så jag är nöjd med din bok och som sagt, det med mejerierna är ju ditt val, mår du bra utan så är det ju det som är det bästa för dig!
Du och din bok har förändrat mitt liv och det är jag evigt tacksam för!
Stor kram och supertack!
Madeleine

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 11:58

Hej! Vad härligt att du hittat en kost ni mår bra på! Vet du att det är vanligt att man tåler laktos igen när man tar bort gluten? 🙂
Tack snälla för dina rara rader! <3 KRAM

Svara
Henny 13 mars, 2013 - 11:12

Hej! Det är ju onekligen märkligt att folk kan störa sig så mkt när du gång på gång skriver att DU ska testa för att se hur DIN kropp mår. Obegripligt. 🙂
Jag tror att vi i västvärlden absolut äter för mkt mejeri och att det kan vara orsak till ökning av vissa sjukdomar etc. Prostatacancer t.ex. finns i princip inte i Asien, men om en person därifrån flyttar till västvärdlen har de precis samma insjuknandegrad! Så det bör ju onekligen mer ligga i kosten än i generna. Kanske inte bara mejeri givetvis, men det kan ju ha en inverkan.
Jag har funderat på att minska mitt intag av mejeri, men tycker det är så svårt med frukost! Jag brukar äta en tallrik fil hemma (vid 7) och sen ett kokt ägg på jobbet några timmar senare och det funkar fint att hålla sig lunch vid 12-13. Jag känner inte riktigt att jag vill äta äggfrukost hemma, sen ägg på jobbet igen. Och ”har inte tid” att laga frukost. Har du några tips där? Jag tränar 4-5 ggr i veckan vilket gör att även mellanmål är viktigt för mig, och då är det också väldigt lätt att ta till kesella, keso etc för att det funkar bra att träna på. Men jag kanske ska försöka ändra frukosten först för att se hur det går. 🙂 Tack igen för en kanonblogg och att vi får chansen att följa dig!!

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 12:00

Visst är det skumt, men jaja 😉
Ja vi har absolut ingen anpassning för varken gluten eller komjölk egentligen men alla mår ju inte dåligt på dem.
Har du provat att göra fröknäcken? Och tex ha ost/skinka/makrill/avokado på??
Roligt att du uppskattar bloggen! 🙂

Svara
Henny 13 mars, 2013 - 20:43

Japp, jag har faktiskt gjort en sats fröknäcke idag, mycket gott! 🙂 Ska testa att äta det som frukost. Har en förmåga att äta i ”förebyggande syfte” – bäst att jag äter lite till för tänk om jag blir hungrig sen liksom. Därför känns några knäckemackor för lite i min hjärna för att klara mig fram till lunch (även om ägget ska in där på fm), men det är värt att testa. Det är ju inte farligt att bli hungrig! Kanske för min omgivning dock. 😉 Tack för svaret! Kram på dig!

Svara
Åse 14 mars, 2013 - 09:07

Kul det smakade!! Men du, tänk en tallrik med fil är dels fettsnål och ganska insulinhöjande, två fröknäcken med makrill och ägg ger dig mer energi 🙂

Svara
Lykke 13 mars, 2013 - 11:10

Intressant! Jag triggas inte alls av grädde, har tom haft svårt för gräddiga maträtter och gräddtårtor för att jag inte gillar gräddsmaken! Hahah. 🙂
Din blogg är alltid intressant, och får mig att tänka kring min kost och mitt ätbeteende. Var lite småhungrig igår kväll, åt tre små babyplommontomater inrullade i varsin skiva mager ost = jättenöjd efteråt. Hade jag börjat smaka på sambons rostade bröd (den doften!) hade jag nog inte kunnat bli nöjd på så lite…

Svara
Mia 13 mars, 2013 - 10:28

Återigen mycket bra skrivet!! Tycker din bok är fantastisk och många av rätterna har sambon lovordat 🙂 en fråga bara; kan kokosmjölk ha samma effekt som mejeriprodukter? Givetvis är väl detta individuellt, men tycker kokosmjölk är lite för sött och gott 😉 kramar

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 10:30

Reagerar man på GODA smaker så kan kokosmjölk ha den effekten ja! Men vi som tiggas av mejeri gör det oftast pga laktos/vassle/kasein – för att det är insulinhöjande och har opiat effekt.
Kul du gillar!! KRAM!

Svara
Mia 13 mars, 2013 - 10:49

Okej! Tack för att du alltid svarar ochger feedback! Väldigt bra och uppskattat fastän vi är så många läsare med kommentarer och frågor! Kram =)

Svara
Elin 13 mars, 2013 - 10:24

Jag håller med om att man måste individanpassa sin kost. Allt funkar inte för alla tyvärr, för då hade ingen vart tjock. När du beskriver din kost nu, är den inte lite mer som Paleo då? De undviker väl mejeri, men tillåter rotsaker och frukt? Egentligen spelar ju inte definitionerna någon roll så länge man mår bra men jag tycker att det verkar som att många använder LCHF som viktminskningskost och Paleo som livsstilskost därefter.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 10:29

LCHF och Paleo hänger väldigt nära varandra och Paleo är egentligen en mejerifri liberal LCHF, hänger du med? haha så ibland blir det ju bara krångligt när vi ska sätta etikett på.
Är man inte sockerberoende och inte viktminskar så hamnar många sedan på en liberal LCHF och tar man då bort mejerierna blir det i princip paleo. Fast jag äter ytterst lite frukt.

Svara
Carina - inspirera 13 mars, 2013 - 10:19

Jag äter med glädje LCHF och tycker det har fungerat bra!
Men på senare tid har jag fått problem med att ”stoppa” när jag äter viss mat…jag har inte fattat förrän jag läste ditt inlägg om mejeri! TACK!
Jag är väldans tacksam för dina reflektioner och mycket intressant läsning! Ser fram emot fler goda recept från dig 🙂
Kramen.

Svara
Monika 13 mars, 2013 - 10:04

Hej! tack för en mkt bra bok och blogg. Vad tycker du om laktosfria mejerier? Jag vill så gärna ha mitt kaffe med grädde i på morgonen och till e.m. Äter inte så mkt mejerier annars, använder nu Valios produkter. Har c.a 10 kg som jag skulle vilja bli av med, de sitter som berg.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 10:09

Hej! Laktosfritt är inte bättre för den som inte behöver utesluta laktos. Den innehåller glukos och galactos och innehåller alltså fortfarande socker. Men om du mår bra på mejeri och inte överäter det så behöver du antagligen inte ta bort det.

Svara
Anette 13 mars, 2013 - 09:56

Där slog du huvudet på spiken! Jag har också haft dessa funderingar och det är så skönt att läsa dina funderingar. Jag kanske ska vara lite försiktigare eller åtminstone vara medveten om att det kan vara såhär. Och vi fungerar ju alla på olika sätt så det är ju inte så att du sitter inne med alla svar, du kan bara tipsa folk och sen får man själv utvärdera och känna efter. Älskar din bok oavsett om jag äter mejerier eller inte. Och min man som är helt ointresserad av LCHF lagar också dina recept:-) Så fortsätt inspirera och strunta i dessa tråkiga och negativa människor!! Ha en underbar dag!
Anette

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 10:09

Tack! :)) kul ni gillar!! Kram!!

Svara
Nadia 13 mars, 2013 - 09:54

KANONBRA skrivet! Vi är alla unika individer och det finns ingen one-size-fit-all.
Jag har gjort upptäckten att jag inte mår bra på de flesta mejeriprodukterna – det triggar inte men jag känner en svag,svag motvilja mot CF, grädde och mjuka ostar. Hårda ostar vill kroppen fortfarande ha. Genom LCHF och yoga har jag lärt mig att lyssna på vad min kropp säger och mår SÅ mycket bättre både fysiskt och mentalt när jag verkligen lyssnar på signalerna och respekterar dem.

Svara
emeile 13 mars, 2013 - 09:54

Hej, jag äter inte lchf, jag mår fruktansvärt dåligt utav det. Men därimot så underviker jag gluten och mjölkprodukter då jag märke att jag blev totlat beronde av dem. Så jag äter något man skulle kunna kalla liberal paleo och mår toppen.
Jag har märk att många håller i sina mjölkprodukter såsom livet hängde på dem, då vet man att man skapat ett beroende som styr ens liv.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:56

Absolut, så är det och det är viktigt att lyfta fram!! Både gluten och mejeri kan skapa starka beroenden! Kul att du hittat en bra kost för dig!

Svara
Greta 13 mars, 2013 - 09:50

Jag åt mat med lågt givärde under lång tid och trivdes mycket bra med det. Men när så LCHF gjorde entré så var det väldigt likt den typeb av gimat som jag redan höll mig till men med feta mejeriprodukter som tillskott. Heja vad gott tänkte jag och hoppade på tåget men ickesanicke det fungerade inte, min kropp fullkomligt sög i sig energiöverskottet och jag trivdes inte. Nu är jag tillbaka på strikt Gi med efterrätter, surdegslimpa och sås/yoghurt/etc som lyxiga undantag och min kropp trivs igen. Hellre kall fransk potatissallad än bea tycker både min hjärna och kropp. Med detta långa inlägg/kommentar vill jag bara heja på din resa och ditt test för jag är övertygad om att du kommer trivas med det, Jag tycker det är härligt att läsa din blogg då den är nyanserad och inte blundar för nya fakta eller näringstäthet/nyttiga ämnen i exempelvis rotfrukter. Hejaheja!

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:53

Ja vi ÄR alla unika och det ska vi inte blunda för! Kul du gillar bloggen =))

Svara
Sabina 13 mars, 2013 - 09:39

Men alltså, ibland blir man ju helt matt. Tänker människor inte?!
Tycker absolut inte att du tappat i trovärdighet, snarare tvärtom. Att du provar dig fram visar ju bara hur långt du kommit.
Och att t.o.m. jag följer din blogg och köpt din bok bevisar mycket, jag har varit motståndare mot LCHF för att så många pratar bara just om feta såser och att man måste äta så mycket fett. Har provat fett LCHF och det passar inte mig, jag mådde jättedåligt av det. Men den LCHF som du bl.a äter med avokado, lax osv som fettkälla passar mig jättebra. Sen om man ska kalla det LCHF, GI är strunt samma.
Tycker din blogg är väldigt inspirerande och jag väljer att ta till mig de tips och recept som jag tycker passar mig!
PS. Finns bara en sak som jag kan bli väldigt irriterade på när det gäller en del LCHF:are, när dem säger att jag äter INGA kolhydrater och sen ser man en tallrik där det ligger exempelvis sallad, ägg, spenat.. Visa mig den kost som inte innehåller kolhydrater. Att man istället väljer kolhydrater med omsorg är en helt annan femma. 🙂

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:43

Hahah JA jag vet 😉 Irritaionsmoment! Grönsaker, nötter, bär, fröer OCH mejeri är oftast LCHF:arens kolhydratkälla och det räcker ofta 🙂 men INGA kolhydrater är det nog väldigt få som äter 😉
Kul att du gillar blogg och bok! Och håller absolut med, onödigt med beteckning kan tyckas. Jag försöker äta naturlig, färgglad och ren mat och det borde egentligen räcka men ibland är det så att budskap når fram med grupptillhörighet 🙂

Svara
LÁngel 13 mars, 2013 - 09:36

Tråkigt när människor reagerar så som de gjort. Snabba att döma utan att stanna upp och reflektera. Vad gäller finjustering av kosten så förstår jag precis vad du menar. Har också blivit av med ständig mathets och känner mig lugn och harmonisk i både kropp och själ, men fortsätter finjustera. Tex är ögat fortfarande hungrigare än kroppen, och jag märker hur jag kan minska portionerna drastiskt om jag bara tänker efter innan jag lägger upp maten på tallriken. Sen har jag märkt att jag går igång på grädde, inte om jag har den i såser, utan att äta den vispad som tillbehör till tex pannkakor. Tyvärr. För mig är finjusteringen ett friskhetstecken, ju mer justeringar, desto friskare har min hjärna blivit! Passar på att tacka för en fantastisk kokbok, den är bland de bästa jag köpt, och jag lovar, jag har köpt måånga kokböcker under årens lopp!!!

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:39

Härligt att höra!! och vilken bra tanke: ”För mig är finjusteringen ett friskhetstecken” så är det ju!!
Kul du gillar boken! =)) <3

Svara
Evelina 13 mars, 2013 - 09:31

Superbra inlägg! Jag har själv ätit LCHF i flera år, men slutade med mejerier för ca 5 veckor sedan. Jag har precis samma problem som du, mejerier gör att jag helt enkelt äter mycket mer än jag behöver. Nu mår jag sååå bra – ännu lugnare mage, kontroll över hur mycket jag äter och dessutom har jag inte haft så här fin hy på flera år! Och dessutom minskar vikten 🙂

Svara
annika 13 mars, 2013 - 09:18

Tycker att det är konstigt att man ifrågasätter trovärdigheten i din bok pga att du vill prova och se om du mår bättre utan mejeriprodukter! Du belyser ju verkligen att vi alla är olika och reagerar olika! Tycker förövrigt att din bok är väldigt bra och att din blogg är inspirerande! Lycka till med mejerifritt!! Jag upplever att framför allt yoghurt triggar mitt sug och håller, efter två år med lchf, fortfarande på att försöka hitta en sund balans på mitt matintag för att inte överäta…

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:27

Ja det är klart konstigt, lite svart eller vitt tankesätt och oförmåga att se helheten.
Lycka till med att hitta din optimala kost!!

Svara
Anna-Maria Johansson 13 mars, 2013 - 09:07

Bra skrivet! Vi tål alla olika saker. Jag triggas av mjölkprodukter, nötter och vin. Jag kan bara dricka ett eller max två glas vin men jag triggar igång sötsuget på det. Just nu håller jag på att lära mig att laga mat utan mjölkprodukter och det går bra. Det är så lätt att ta till grädde och cf i matlagning och det blir väldigt gott. Nu blir det mer smör (funkar), majonnäs (egengjord utan socker) och kokosmjölk/grädde/olja.
Ha en underbar dag!
Kramar

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:36

Ja det är ju så märkligt det där. Jag har sällan sockersug men ett överätningsbeteende. Nötter och vin triggar inte sug eller överätning, inte heller keso, kesella och jag antar att jag reagerar mer på vassle än kasein. Sen triggas jag mer på fetare mejeriprodukter än smala, är väl för att fettet belönar bättre (ska ju göra av naturen!)
Ja vi är väl en bunte ätstörda som får trixa och mixa för att må optimalt! :)))
Kram på dig!

Svara
Carin 13 mars, 2013 - 09:03

Jättebra skrivet Åse! Man finjusterar och gör om efter vad som passar SIN EGEN kropp. Det är konstigt hur många som känner sig hotade av att du känner din kropp och dina triggers så väl och väljer att göra något åt dem. Kanske för att de ännu inte lärt sig se lågkolhydratskost som en må-bra-livstil, utan fortfarande ser det endast som ett sätt att banta? Alla kroppar är unika. Vad vi tål och inte tål (eller triggas av) är unikt för oss.

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:37

Tror absolut det är så! Många drar ju ett likhetstecken med LCHF-Viktminskning.

Svara
Lina Pina 13 mars, 2013 - 09:02

Hej Åse! Ett toppeninlägg =) Anledningen till att jag själv inte har kört LCHF fullt ut är för att jag inte vågar pga att jag alltid överäter grädde, fraich o.s.v. Jag har börjat tagit bort SOCKER, pasta, bröd och ris nu i första hand och inte riktigt tillåtit riktig fet grädde å fraich. Men att minska sockret har definitivt gjort mig till en trevligare människa kan jag säga =) Dock är jag faktiskt inne mer på en Paleokost…just för att ta bort mejerierna helt, får se om det är något för mig =) Men jag kommer alltid kika in här-du som människa är en inspiration i sig <3. Kram Lina

Svara
Anneth 13 mars, 2013 - 08:57

Jättebra skrivet, tycker jag. 🙂
Jag tror att det finns många som är benägna att ”ta genvägar” när det gäller lchf; man är inte van vid en kost där det är meningen att man ska lära känna sin egen kropp och förstå vad man själv tål/inte tål/triggas av/går ner i vikt av/håller vikten med osv. Det finns många som i stället söker väldigt tydliga regler & ät-mallar med vilka man inte behöver tänka så mycket. Jag tror att det kanske lite grand är därför som vissa blir upprörda. De ser att din kost fungerar för dig och det känns tryggt att försöka äta precis som du gör, och om du inte äter så mycket mejerier så blir de oroliga och tror att DE inte heller kan göra det.
Jag tycker att du Åse håller en bra nivå i din blogg, för du framhäver gång på gång (precis som Anna Hallén) att varje kropp är unik. Jag förstår att det medför ett stort ansvar att vara kostrådgivare och jag kan bli väldigt less på en del andra kostrådgivare som skriver tvärsäkra statements i stil med ”Man får inte äta morötter, för deras kh-innehåll ligger över den magiska gränsen 5 gram kh/hg.” Genast ploppar det upp kommentarer från mängder av människor som från och med nu behandlar morötter som gift – i stället för att själva ta ställning till om just DE kan/vill äta morötter. Jag har också en lchf-blogg och får fortfarande mail av typen ”Kan du inte skriva ner exakt vad du äter under en vecka?”. Då får man förklara att nej, det vill jag helst inte göra, för det är meningen att du själv ska hitta din väg. Det som funkade för mig kanske får dig att gå jättehungrig, eller så går du inte ner ett enda hekto. Alla är olika och har sina svagheter och styrkor.
Keep up the good work!

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:07

Tack! Håller med dig absolut! tack för att du fortsätter tråden, det är precis det jag menar och jag vet hur det är att inte våga tänka själv, att inte kunna lyssna på sin kropp och man vill gärna följa ett framgångsrecept.
Ha en fin dag!!

Svara
Tina 13 mars, 2013 - 08:56

Hej!
Håller med dig ,du har ju kommit så långt i din resa att det nog blir naturligt att fin justera sin kost vidare. Din bok kom ju till av egna erfarenheter och bevisligen har du lyckas. Det handlar ju om att ta eget ansvar för sin kropp och välmående .
Du kan inte viktminska bort våra kilon det måste vi göra själva och då är din bok ett jätte bra verktyg som fungerat:)
Just nu råder det mycket mejerifritt på bloggar,instagram osv först kände jag ”hjälp”
Vad händer nu men det är ju sant att både grädde ,mjölk& cf är lätt att öve äta.
Så det finns en poeng med det.
Så allt behöver ju inte vara svart eller vitt 🙂
Den som är nyfiken kan ju minska med mejerier osv det får ju var och en bestämma.
Jag ska följa med spänning din utveckling och för är det något du är bra på så är det att komponera ihop mat . Hoppas på ett mejerifritt ”kesobröd” ;))
Ha en bra dag !

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:08

Hej! Nej allt behöver inte vara svart eller vitt och jag kommer inte sluta använda grädde och creme fraiche men det kan vara en bra idé att hitta alternativ! Finns ju så mkt goda fettkällor! :)) Tack för din kommentar!

Svara
Helena 13 mars, 2013 - 08:53

Mycket bra skrivet. Det är bra att du tar upp detta. Detta gör att du känns mycket trovärdig i och med att du själv funderar över hur olika produkter påverkar oss. Keep up the good work. 🙂

Svara
Claudia Gård 13 mars, 2013 - 08:53

Jag tror att det är många som faktiskt ÄR känsliga för mejeriprodukter. Och som du skrev – mejeriprodukter kan ha varit orsaken till att man tillslut väljer att prova LCHF.
Själv är jag likadan. Mejeriprodukter ger ett sug i maggropen, jag blir inte mätt på rätt sätt och det efterlämnar en otillfredsställelse i både kroppen och hjärnan. En ostskiva blir lätt 10, det är lätt att ta om på tallriken när den gräddiga rätten med creme fraîchen finns kvar i grytan och trots att jag är mätt går det alltid att ta en extra sked vispad grädde….
Hemma äter vi numera mejerier ett par gånger i månaden – för enligt mig så blir endel rätter ett strå vassare med det som krydda 🙂
Tack för att du lyfte ämnet! /Claudia

Svara
Alfva 13 mars, 2013 - 08:49

Jag äter inte enligt LCHF (och kommer aldrig göra heller tack vare IBS som slår bakut) men inser att det du skriver stämmer bra in på mig och min uppfattning kring mat. Fast jag har nog aldrig tänkt på sambandet tidigare att det ena skulle trigga det andra – men absolut! Kanske värt att ha med i åtanke framöver alltså!

Svara
Elisabeth Lisa Boman 13 mars, 2013 - 08:46

Tack Åse!!!
Precis så är det för mig. Ääääääälskar gooooda krääääämiga saker ……som fick mig att välja Lchf,,,, smask, smask…..
Har fått rådet av dig, Birgitta, Anna, att dra ner på mejeri, och att ta det lugnt med det goda, och visst känner jag att det lossnar, sakta, men säkert ! Nu kör jag periodisk fasta, får se vad det ger 😉
Tack för en superbra bok, som jag rekommenderar till höger å vänster, till folk som vill ha receptet på det jag lagat 🙂
Mvh Elisabeth

Svara
Anna E 13 mars, 2013 - 08:42

Väldigt bra skrivet Åse! Det viktigaste är att lära känna sin egen kropp, alla är olika! Det viktigaste är ju att må bra och att inte låta maten ta över livet. Själv äter jag en kost baserad mest på proteiner och grönsaker och inga feta mejerier alls och det funkar för mig men alltid ska folk ha åsikter såklart! -Varför äter du så lite fett, varför äter du så lite kolhydrater. Precis som att folk har rätt att tycka vad de vill när det gäller min mathållning och att alla andra vet bättre, men det är jag som lever i min kropp! Fortsätt som du gör så länge du mår bra!
Kram!

Svara
Christine 13 mars, 2013 - 08:42

Bra skrivet! Jag själv kör mejerifritt och använder cocosmjölk istället där jag använde grädde eller créme fraîche förut och det funkar hur bra som helst. Jag känner igen mig mycket i det där som du skrev om kroppens belöningssystem och hur jag oftast överäter för att det är så gott. Cocosmjölk i maten är också gott, men jag triggas inte av att äta för mycket av det…. Alla är olika och min kropp funkar bäst mejerifritt! 🙂 Älskar din blogg! <3

Svara
Annah 13 mars, 2013 - 08:42

Roligt att du skriver om detta nu för jag har precis börjat minska ner grädden själv. Älskar grädde och märker att jag har svårt att hålla det till normala nivåer. Precis som du har jag inga problem med vikten men försöker också hitta en balans i vad jag klarar av och som inte triggar mig. Sen har jag börjat fundera på om grädde kan ge huvudvärk. Tycker att huvudvärken minskat sedan jag blev mer medveten om just mejeriprodukter (främst grädde). Men det kan ju ha en massa andra orsaker också.
Ha en härlig dag!
kram

Svara
Åse 13 mars, 2013 - 09:54

Hej Annah! Tror absolut det kan vara mjölkprodukter!! En del vittnar om mindre huvudvärk med mindre mjölkprodukter! KRAM!

Svara
Angelica - Vardagsliv med LCHF 13 mars, 2013 - 08:42

Gillar ditt inlägg. Mejerier är något jag funderar över också och har dragit ner på. Inte uteslutit på något sätt. Letar fortfarande efter tre år på LCHF efter det sätt min kropp mår bäst av! 🙂

Svara
Laila 13 mars, 2013 - 08:41

Så tråkigt att folk tar åt sig och hakar upp sig!
Men jag tror du vet att de flesta av oss som följer din blogg är glada för att du delar med dig av dina funderingar kring hur just DIN kropp fungerar, och att du inspirerar oss att också tänka och känna efter hur vi mår när vi äter det vi gör.
Tusen tack för en mycket inspirerande blogg! <3

Svara
Sanna 13 mars, 2013 - 08:39

Tack , för att du tog upp detta, jag medd dig en länk för en tid sen vad mejeri gör med våra kroppar liksom gluten…

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.