En av mina favoritkakor är den HÄR – den innehåller så få ingredienser och jag får så många meddelanden i SoMe om hur mycket receptet uppskattas.
Bland annat var det en läsare som tipsade om att göra en saffranskaka av receptet! Älskar när ni delar mer er av sådana tips.
Så, det blev en adventskaka i söndags som blev SÅ god!
Om man inte har cointreau kan man ta tex mörk rom!
Saffransarom frisätts bäst när de får marinera i alkohol! Alkoholen smakar man sedan inte och det värms ju bort.
Kakan blir så saftig!
Den smakar ju mandel så gillar man inte mandel ska man ju inte göra en mandelkaka 😉 Då fr ni hitta andra recept i arkivet!
Lättvispad grädde är supergott till!
Kähler Hammershøi Jul – älskar den servisen!
Här kommer receptet!
Skriv utMandelkaka med saffran (glutenfri, mejerifri)
Ingredienser
1,5 msk cointreau
1/2 gram saffran eller 1 krm
6 stora ägg
2,5 dl socker tex Nick’s Use like sugar
Skalet från 1 apelsin + 1 saften från 1/2
300 g mandelmjöl
florsocker eller finmalet sötströ att pudra över
Instruktioner
Sätt ugnen på175 gr.
Låt saffran marineras i cointreau.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Tillsätt apelsinskal, saft och saffran och vispa ihop. Häll ner mandelmjölet och vispa ihop.
Häll smeten i smord ugnsform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper när kakan har fin färg, så den inte bränns.
Känn med en sticka i mitten av kakan så den verkligen är klar.
Låt svalna och pudra över florsocker/pulvriserat sötströ och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
annonslänkar
KOMMENTERA GÄRNA! Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
1 kommentar
Mandel, saffran och apelsin kan inte bli mer juligt! Jag brukar använda Amaretto för att frigöra saffranssmaken, och med tanke på att det är mandelmjöl i smeten här, så tycker jag att just Amaretton förstärker mandelsmaken, vilket jag tycker är positivt! 😊
Ska definitivt baka den här när jag är hemma igen!