Hej hej på er!
Hoppas ni har en fin start på fredagen! Det har jag =) Sitter med portabelt kontor (dator och mobil hehe) hos min frisör Malin på No.27 i stan. Solen lyser och det är VÅR i luften!
Precis vad jag behöver, jag har varit så oinspirerad och uttråkad ett bra tag nu 🙁
I förrgår så bakade jag och Juni den här goda kakan som jag hittade i senaste Buffé!
En Mallorkinsk klassisk Gató de Almendras.
Den blev SÅ god!! En perfekt lågkolhydratkaka om man använder tex Nick’s Ute like sugar istället för strösocker, men vill man hellre ha annat som riktigt socker så tar man det!
Och vet ni, detta är en bra bas för en glutenfri, mejerifri lågkolhydratkaka – variera er med att tex skippa kanelen och ha kardemumma elller pepparkakskryddor i. Eller skippa helt och ha i vanilj.
Bodystore där jag beställer det mesta i kosttillskott och hälsosammare alternativ har just nu 20% på ett köp över 399 :-! Så passa på och köp hem lite! HÄR
Finriven ekologisk citron – alltså doften! jag är tokig i citrus! Kanske inte kommer som en surprise? =)
Smeten ska vispas ihop riktigt luftigt! Missa inte det =)
Mandelmjölet går i sist, tänk på att inte ha vispen igång på full effekt för annars ät risken stor att ni har mandelmjöl i halva köket 😅
Häll i smord form!
Obligatoriska slickepottslicket efter bak 🤩Skjuts in i ugnen! I mitten av ugnen ska den in och jag sätter ett bakplåtspapper över efter ca 25 minuter för att inte kakan ska få för mycket färg. Sedan är det viktigt att man känner i mitten av kakan när tiden är ute så att den verkligen är klar, kakan ska inte vara ”wobbly” heller när man rör på formen utan stilla.
Den fick TIO poäng av TIO i vår familj! JÄTTEGOD! En fantastiskt god mandelkaka!
Prova detta hörni! Blir en perfekt påskkaka!
Skriv utMandelkaka med citron och kanel (glutenfri, mejerifri)
- Portioner: 10-12
Ingredienser
6 stora ägg, ca 400 g
2,5 dl socker tex Nick’s Use like sugar
1,5 tsk malen kanel
1,5 msk finrivet citronskal
300 g mandelmjöl
florsocker eller finmalet sötströ att pudra över
Instruktioner
Sätt ugnen på175 gr.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp.
Tillsätt kanel och citronskal och vispa ihop. Häll ner mandelmjölet och vispa ihop.
Häll smeten i smord ugnsform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper när kakan har fin färg, så den inte bränns.
Känn med en sticka i mitten av kakan så den verkligen är klar.
Låt svalna och pudra över florsocker/pulvriserat sötströ och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
23 kommentarer
Enkel att baka och väldigt god. Nyfiken att variera så som andra föreslagit..
Fantastiskt god!!bakade till sonens födelsedag och kakan blev mkt uppskattad.
Vad roligt att höra! 🥰
[…] av mina favoritkakor är den HÄR – den innehåller så få ingredienser och jag får så många meddelanden i SoMe om hur […]
Har du testat att smaksätta den med saffran någon gång? Är sugen på att testa men funderar på om jag bör smaksätta den med något mer än saffran då
Jag hade rek apelsin, ersätt citronskalet med apelsinskal. Saffran brukar ju torka ut lite men i denna kakan tror jag inte det gör något.
Tack för svar Åse! Jag testade i helgen, smaksatte med en påse saffran + 1msk rom och saffranspastiller (legat i marinad läääänge). Det blev så sjukt gott! Bland det godaste jag ätit inklusive allt icke-LCHF. Helt magiskt bra. Alla som smakade bad om receptet och det är bara jag som äter LCHF, alla andra är blandkostare =) den här bakar jag hela vägen fram till nyår. Smaken är som en saffransbulle med mandelmassa i.
Oj vad roligt att höra! Då tipsar jag vidare med det! =)
Måste bara återkomma med ytterligare en twist på den =D
Har testat att baka den med mortlad kardemumma, vanilj och 2 droppar bittermandelextrakt med syftet att agera semmel-substitut. Det blev Superbra! Har ätit bara kakan nu men planerar att servera den med vispad grädde. Rekommenderas!
Så nära en ”vanlig” sockerkaka man kan komma! Smakerna avgör vilken sorts kaka det blir. Blev jättegod. Dock rekommenderar jag att den står 1-2 dagar för att ”safta till” sig lite innan servering. Vi upplevde att den var torrare samma dag den bakades, smaken satte sig mer också dagen efter.
Hej har också gjort den supergod, nästa gång tänkte jag ta nicks chokladpulver, kakao och apelsinskal och testa. Älskar choklad. Trevlig helg
Låter supersmarrigt!!
Hej Åse!
Jag gjorde mandelkakan igår.
Jättegod! 😊
Kram
Jöttegod kaka! Tror du den skulle kunna användas som tårtbotten?
Absolut! Och även i en tiramisu istället för kex!
Hej Åse!
Åh så god den ser ut, denna kaka ska jag baka men är det helt säkert att det inte ska vara smör eller bakpulver i?
Kram!
Nancy
Tar du lika mycket sötströ som det skulle varit socker? Alltså 3,5 dl?
Hälsningar Susanne
Hej! Yes! Så länge ersättningen motsvarar 1:1 så tar man samma mängd.
Tack, och tack även för en väldigt bra blogg med många bra recept i 😀
Jättegod kaka, tog lite extra citron och kanel, riktig lyxkaka
Blir den så hög o fin utan bakpulver?
Ser så god ut, den ska jag absolut testa.
Yes!
Slickepottsslicket är ju bland det bästa med hela baket! Jag vet att kidsen här har vevat ihop både sockerkaks- och chokladbollssmet bara för det där slicket 😂
Hur var det med mandelmjöl nu, vilket märke är ”bäst”?
Kram och njut helgen! 💕