Light/Fettsnålt

av Åse

Var det någon som tittade på TV4 för en stund sedan? Där de jämförde viktminskningsmetoder som LCHF, GI, Tallriksmodellen och fettsnål kost (typ VV)
Jag tycker att de summerade mina tankar jättebra!!
Mitt nyårslöfte var/är nämligen att använda mina points lite annorlunda än jag gjort innan och det innebär att jag inte längre jagar pointssnåla livsmedel dvs light/lättprodukter. Jag använder fet ost, matlagningsgrädde 15% istället för 4% milda mat extra, 15% lätt fraiche istället för VV fraiche etc (vispgrädde/hel fet fraiche använder jag fortf inte till vardags) och under dessa två veckor nu som vi ätit så så har jag inte blivit mindre mätt (snarare tvärtom) och viktminskningen går i samma takt som innan och maten blir godare 😉
Den som fick mig på andra tankar var faktiskt Vickan, denna smala söta sak som gör så mkt god mat på normalfeta livsmedel. Som hon skrev i en MSN konversation ”Mer fett, men jag äter inte så mkt, fyller hellre upp med mkt kött/fisk/kyckling och sallad och tar GOD sås/gratäng osv..Jag blir mkt mer nöjd av lite men GOD/FET mat än MKT lättmat” och det känner jag att det är också en kosthållning som jag vill ha.
Jag älskar pointssystemet men det är ett krux och det är att många viktväktare blir så fetträdda och jagar points så till den del att de inte riktigt inser att fett är en smakbärare och att man behöver fett för att gå ner i vikt. Det finns ju Viktväktare som i princip inte äter något fett alls!
Jag har ju sedan flera år tillbaka inte räknat matfett som jag använder i maten, tex på potatis i ugn, på smörgåsen etc för jag vet att om jag skulle räkna det så skulle jag dra ner på det och jag vet ju hur viktigt fettet är och som ni vet har jag ju alltid en väldigt bra viktminskning ändå.
Jag räknar hellre en halv points mer på ett fetare livsmedel som smakar mer, håller mig mättare längre och inte innehåller lika mkt dolt socker som lättprodukterna gör.
Jämför tex vissa lättprodukter med vanliga produkter så ska ni se att det är mer kolhydrater i dem, dvs när de tar bort fettet från ett livsmedel så tillsätter de mer socker då smaken ju måste komma någonstans ifrån! Som sagt fett är en smakbärare!
Så mitt nyårslöfte var: Mer fett i maten, mindre snabba kolhydrater och mindre dolt socker.
För även om man får mer på tallriken när man använder lättpreparat så blir man ju inte mer mätt, jo tillfälligt kanske eftersom det är ”bukafylla” som vi säger i Skaaaauuune 🙂
De enda lightprodukterna jag känner att jag fortfarande ”stöder” är de där sockret är minimerat annars så kommer jag hellre köpa en standardprodukt än de med mindre fett i.
Så jag kommer räkna mina points som vanligt och äta allsidigt av protein, nyttigt fett och bra kolhydrater och emellanåt lite onyttigt också, för det är ju så livet är!
Men detta är min högst personliga åsikt och det som jag känner fungerar för mig, vi är ju alla olika.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

63 kommentarer

Erica 20 januari, 2009 - 09:11

Hej!
Först vill jag säga att du är min idol! Du är så fantastiskt duktig!!
Du ger inspiration till tusen!!

Jag vv o kan inget annat tänk, så nu undrar jag hur ni menar med att öka på fettet? Alltså kör ni med den vanliga filmjlken i stället för lättfil, o standardmjölk i stället för lättmjölk o den feta kokosmjölken i stället för light kokosmjölken, för att ta några exempel??
Tror också att det ger bättre resultat att ändra tänket lite, men jag tycker pointsen inte räcker till så mycket! Kör man fetare produkter så går pointsen som smör i solsken för min del iaf!
Hjälp mig!! Hur ska jag tänka??

Och till sist… TACK ÅSE FÖR EN UNDERBAR HEMSIDA O TREVLIGT FORUM!! VET INTE HUR JAG KLARADE MIG INNAN JAG HITTADE 56KILO.SE 😉 KRAM!!

Svara
Åse 20 januari, 2009 - 10:55

Hej Erica!

Tja, ett mellanting kör jag ofta på! Typ mellanmjölk, mellanfil etc.
Nu äter jag mkt mindre kolhydrater än innan så då sparar jag points och kan lägga dem på lite fetare produkter.
Dvs på kvällen äter jag oftast grönsaker istället för pasta/ris/potatis.

KRAM och tack för dina rara ord!!

Svara
Jessica 17 januari, 2009 - 14:02

Ja då har jag vaknat ur min semester och sjuk dvala 😉
Nä det såg inte jag. men jag kör inte light,
Äter allt men inte alltid.(läs vill och tror)
Det enda ”light” jag använder är cola light och Milda mat i bland.
Annars kör jag med vanligt. Jag resonera som så
att förr fanns knappt ingen övervikt och då heller inga lightprodukter. Dessutom var det mer eftermiddagsfika med bullar o kakor och saft.Men inte syntes det då?
Thats it. I alla fall för mej där jag växte upp.
inte som idag när man (vi) äter på tok för mycket snabbmat i veckorna mellan träningarna och sen all läsk(liht, men ändå cola och jag har en tendens att alltid handla hem ”bra ha” godis eller handla för mycket godis till helgen som sen gör att man ändå äter veckan efter eftersom så mycket blev över.Till det allt annat jag handlar för handlandet skulle och som sen finns där både för (korkade jag o resten av familjen) och sen är det regelbundna a och o. I alla fall när man ska gå ner.Så för mej handlar det om att äta mindre och skippa godiset 7 dagar i veckan. Men det är svårt att lära en gammal hund att sitta!
Nu ska jag se vad du haft för dig medans jah varit på semester och varit sjuk!! kRAM

Svara
Chrissan 15 januari, 2009 - 08:54

Har också viktväktat i omgångar, men aldrig lyckats gå ner.
Nu vet jag varför. Nu kör jag GI och jag känner att jag verkligen har hittat hem!
Mår jättebra av att dra ner på kolhydrater som den sockermissbrukare jag är…

Tack för ett klokt inlägg och GRATTIS till din fina viktnedgång!

Svara
Louice 14 januari, 2009 - 13:56

Som vanligt, klok som en bok! 🙂 Låter sunt o bra. Låter lite åt ”isodiet-hållet” som jag tycker verkar vettig o eg handlar mkt om sunt förnuft.
Jag tror oxå på att anv de mera naturliga produkterna men man behöver ju inte överdriva fettmängden för det. Lite så kan jag känna då det gäller LCHF att det ska överdrivas så innibomben…VRÄK på med fett! Och så gör ju inte du.

Känns som du har hittat en hållbar livsstil. Eftersom jag/vi försöker tänka tallriksmodellen så blir det ju oxå automatiskt mindre kolhydrater o till vissa mål har jag valt skippa dem helt o istället äta en god sallad el ungsrostade grönsaker.
Sen länge har vi slutat med lättmargariner o anv bregott mellan, steker i smör o/el rapsolja.
Köper inte de magraste mejeriprodukterna utan mellanmjölk, lätt creme fr. som är 13-15 %, likaså m grädden.
Maten smakar ju så mkt mer o man behöver ju inte ta så mkt för att tillfredställa smaklökarna fast tyvärr så har jag nog en tendens göra det om något är gott så jag borde laga äcklig mat…*asg*

Jag kan dock inte tänka mej helt utesluta bröd el potatis ur min kost men pasta o ris har jag eg inte nått större behov av att äta.
Men det gör kanske inte ni heller. Får jag säkert svar på om jag kollar cheklistan..hihi

Men det är ju det här vi ska lära oss, äta lite av mkt o inte mkt av lite, då blir det balans…tror jag iaf… 🙂

Tack än en gång kloka Åse!

Svara
Åse 14 januari, 2009 - 14:39

Du är också klok Louice!

Nej vi utesluter ingenting, inget är förbjudet! Men det känns som ett väldigt bra sätt för oss att äta detta, vi minimerar snabba kolhydrater, pasta och ris – dvs sådant som är lätt att överäta!
Bröd äter jag alltid till frukost och ibland till lunch, vitt bröd har jag till mina grillade mackor.
På kvällen känns det jättebra att inte äta kolhydrater till middagen – vi överäter inte (läs: min man) och jag har ”råd” till fetare såser etc. Så jag känner att jag hellre kostar på mig mellanfeta produkter men minskar kolhydarterna, dvs inga uteslutningar 🙂
Haha ja du får laga äcklig mat 😉

KRAM på dig fining!

Svara
Carola 14 januari, 2009 - 08:58

Mycket bra inlägg!!
Nu ska jag dra igång igen, har haft ”semester” från vågen i 1 hel månad nu, ska till VV imorn.
Ska nu läsa ikapp mig här inne.
Kram kram

Svara
Åse 14 januari, 2009 - 14:40

Vad spännande, lycka till!!

Svara
Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo « Speedgirlgirl’s Blog 12 januari, 2009 - 21:39

[…] Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo Läste ett tänkvärt inlägg hos 56 kilo. […]

Svara
MariaD 12 januari, 2009 - 11:29

Vilken otur att jag missade programet! Låter som om det är något som skulle passa mig, lite fetare mat ;)) Gillar absolut inte maken av tex Milda mini mat. Är också övertygad om att tex sockret är värre. Man måste bara lära sig vart man ska spara in pointsen. Att spara in dom på att ersätta potatis/pasta/ris med tex rostade rotfrukter osv är ju en bra idé! Åt ju så då jag åt enligt GI, så att jag inte tänkt på det tidigare ;)) Gruvar mig för att sluta o amma, HUUR ska mina points räcka då…………….

Svara
Aika 12 januari, 2009 - 09:46

Mycket sunda tankar! Kram kram

Svara
Sara 12 januari, 2009 - 09:38

Typiskt att jag missade det programmet, det hade jag velat se!! Detta är en intressant diskussion! Sen när jag började med vv kör jag alltid med lättprodukter tex fetaost 10%, maozarella light, lightläsk, mat extra 4% (tycker dessutom att maten blir krämigare med den än med 15% grädde, eller?)mm. Medan min sambo alltid vill ha det fetaste… Så det du beskriver, vv med GI-tänk skulle passa oss utmärkt!! Men jag tror jag skulle få väldigt svårt att hålla mig till mina points. Tycker inte du det? Skulle vara kul att få se hur du lägger upp en dag med detta tänket. Likaså baren man köper på VV, hur ställer du dig till dem?? Vet inte om jag kan vara utan ngt sött… har du ngt bra alternativ??
Många kramar Sara

Svara
Åse 12 januari, 2009 - 10:13

Vi har ju gjort så nu att vi har skippat potatis, ris och pasta och istället gjort tex ugnsrostade grönsaker, blomkålsmos m.m och då vinner man ju istället points fast man blir lika mätt.
Men annars så blir det inte så hiskeligt mkt mer points för att man tex använder lite fetare produkter. Skillnaden på 2 skivor 17% och 31% ost är tex bara 0,5 points!
Tar man sås så tar man en halv dl (15% matl. grädde), det blir faktiskt mkt sås! Och det blir bara 2 points.
För så här känner/tänker jag: När jag har tex 9 points till mitt förfogande till middagen så fyller jag upp med sås, potatis/ris/pasta etc för att fylla dessa 9 points och använder man 4% grädde och räknar tex 2 points för potatisen så blir dte ju mycket mat! Mycket mer än vad man eg tycker är normalt att lägga upp på en tallrik och det kan innebära att man senare när man är målviktig och inte räknar så noga längre äter mer än vad man eg behöver.
För man äter mindre mängd mat om man använder lite fetare produkter, speciellt om man äter mer grönsaker och kolhydrater med lågt GI (lång mättnad) dvs fullkornspasta, bulgur etc.
När det gäller VV barer så har jag inget emot dem, jag äter en då och då men har övergått till 75% mörk choklad som faktiskt är nyttigt för en, det innehåller lite socker men nyttiga antioxidanter och man nöjer sig med tex 2 bitar.

Svara
Louise 12 januari, 2009 - 08:31

Du är så klok!! Som vanligt då 🙂 Jag har kört på den linjen ett tag och tycker att det känns sundare, tycker mycket som är light känns allt för konstgjort och jag vill ge min kropp naturliga produkter. Vill inte bli ”smal” på bekostnad av att jag gett kroppen en massa onaturligt och konstgjort… Får känslan av att jag balsamerar mig själv inifrån, kanske en konstig idé men: ät mer naturligt! Och vad vore min bulgur utan en liten klick smör =)

Svara
Åse 12 januari, 2009 - 10:17

haha balsamerar kroppen inifrån 😉 Men du har nog rätt! jag tycker faktiskt att det KÄNNS bättre att veta att man minskar på massa onödigt, gömt socker + att man inte matar kroppen med massa tillsatser.

Svara
anna 12 januari, 2009 - 08:12

Jag har också ändrat från light till vanligt och lätt produkter istället. Jag och min kompis jämförde en gång laga lätt grädden med matlagning och laga lätt innehåller till och med socker. Jag tror man går ner bättre om man äter rätt fett som kroppen behöver.

Anna

Svara
Bina 12 januari, 2009 - 08:09

Ja det är ju helt sant!

Svara
mammatillflera 11 januari, 2009 - 22:41

Sen är det ju så att man faktiskt blir mättare på fetare mat oxå än light så man kan ju äta fetare, men mindre mängd.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 22:48

Yes, andemeningen i mitt inlägg 😉

Svara
Desiré 11 januari, 2009 - 21:59

Gud vad kul att du tänker på det viset! Det är ju sunt och bra 🙂 Sedan ska man inte glömma att lightprodukter också, förutom socker, innehåller en del annat tjafs som inte hör hemma i en människokropp och som inte finns i de naturliga produkterna (t.ex. stabiliseringsmedel)!

Margariner är ett annat exempel. Det är bättre med Bregott och riktigt Smör. Jämför gärna mellan Lätt & lagom och Äkta osaltat svenskt smör. 16 ingredienser mot 2.

Ju kortare en innehållsdeklaration är, desto mer naturligt är livsmedlet 🙂

Kroppen behöver naturligt fett för att skydda den mot inflammationer och för att kunna ta upp alla de fettlösliga vitaminer som finns (bl.a. vitamin D)

Sist men inte minst: Go Åse! 😀

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 22:21

Hej vännen!
Håller absolut med när det gäller margarin etc. Vi använder bara Bregott, Smör, olivolja och rapsolja här.

Kram kram!!

Svara
Lynette 11 januari, 2009 - 21:45

Hej!
Inspirerande blogg du har!

Har planer på att köra VV, måste bara kicka igång mej
Går trögt.
Fast jag vet att om jag bara komma igång så GÅR det ju.
Men känner att jag blir sugen på att dra igång ju mer jag läser här.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 22:22

Varmt lycka till! Klart det går! Heja dej, hoppas du kör igång när du känner dig redo!

Svara
Lisa H 11 januari, 2009 - 21:25

Hej!
Härligt det känns att du tycker lika! Du tänker preceis om jag försökte beskriva för dig innan jul du vet – lite mer o bättre fett, lite mindre kolhydrater o hellre bygga upp med proteinerna. man blir faktiskt mättare o mer nöjd som du skriver. Och, känns bättre med smör o bregott istället för lätta som jag alltid ätit innan – med tanke på alla tillsatser etc.
Kram

Svara
jenny 11 januari, 2009 - 20:43

Jag är helt med på detta! Jag räknar alltid om pointsberäknade recept som använder sig av 4% ”grädde” etc till 15%… Funkar kanon och visst blir man mättare på mindre mängd!
Lycka till med vägningen imorgon!!

Svara
Pernilla A 11 januari, 2009 - 19:38

Det programmet missde jag.TYPISKT!!!!!. Men jag kan bara hålla med dig. Pga att vi i familjen har två laktosintolleranta så använder jag mig av laktosfria produkter och då är det 15% lätt creme fraiche och matlagningsgrädden ligger på 12% tror jag. Men jag minskade lika bra i vikt för det och håller mig målviktig. OCH det är viktigt att inte spara på fettet och proteinerna. Det behövs ju för våran muskelbyggnad inför sommaren 😉
Önskar dig lycka inför vägningen imorgon.
Kram kram!!!!

Svara
Mico og Linn 11 januari, 2009 - 18:20

Prøver å spørre igjen for jeg fikk ikke noe svar sist gang c. Bare lurte på hva dette designet het eller om du kunne sendt det til meg. Har lett etter sånn som denne lenge nå, Men finner igjen steder. ikke noen som ligner i det hele tatt som jeg kan endre på en gang.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 19:01

Hej! Du fick svar även sist.
Jag kan/vill inte skicka temat till dig då jag själv gjort det med hjälp av grafik från Sweetshoppedesign.com och ursprungstemat från Justskins.com, så med andra ord så finns det bara ett tema som ser ut som detta och det är det här, eftersom jag gjort det till mitt eget.
Hoppas du hittar något annat som du tycker om!

Vänligen,
Åse

Svara
Mico og Linn 11 januari, 2009 - 19:42

Aha så du har laget hele selv med css? eller har du funnet en som du har endret farger og bilder på?

p.s. Så ikke at du hadde svart sist var innom flere ganger for å se om det var noe svar men så ikke det jeg:P 😉

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 19:55

Hej igen! Ja jag har arbetat med ett färdigt tema och haft som mall, och sedan omarbetat CSS, lagt till egen grafik (blommorna, headern etc) m.m.

Svara
Mico og Linn 11 januari, 2009 - 20:07

vet du hva den theman du jobbet med het? Har prøvd å finne en sånn mal lenge men finner ingen som er i nærheten av sånn jeg vil ha. din side var nærmeste. er noen små ting må rettes på men ellers var det trømme siden min 😛

Mico og Linn 11 januari, 2009 - 20:13

Ai, ai, ai ja den kan bli en utfordring:P må da prøve å få den ene sidebaren over på høyre siden jeg da:P hihi..

Mia 11 januari, 2009 - 18:11

HALLELULJA!!!!!!!!!!!!

Du är såå himla klok Åse, och det är en fröjd att få följa dig!

Kram Mia

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 19:04

Hej Mia!! Addar din nya blogg!

Svara
Susanne 11 januari, 2009 - 18:11

Jag håller med dig till 110%!!

Svara
Angel 11 januari, 2009 - 17:07

Jag håller absolut med dig. Jag använde förr också t.ex .milda mat extra 4 % till såser osv, men skippar det helt nu och tar hellre en med högre fetthalt så som tex 15 %. Inte nog med att det smakar sååå mycket godare, det är dessutom nyttigare. Man ska vara försiktig med alla light-produkter som speciellt innehåll ”Exxx”, de är inte bra alls för kroppen.

Svara
Ingela 11 januari, 2009 - 16:18

Hej Åse! Tack för en inspirerande sida på många sätt – jag tänkte tatag i de sista graviditetskilona nu i vår och känner att din sida och inte minst dina recept kommer bli en stor tillgång!
En kort fråga dock, jag tittade snabbt igen ett par av dina checklistor, hur gör du med dryck? Jag kunde nästan aldrig se att du tagit med det, dricker du i princip alltid vatten eller te och kaffe helt svart?
// Ingela

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 16:34

Hej Ingela!

Allt som ”kostar” tar jag upp, så ja jag dricker kaffe svart, dricker vatten och pointsfri lightläsk. Mjölk dricker jag i princip aldrig.

Lycka till med de sista mammakilona!

Svara
isabeli 11 januari, 2009 - 14:54

Låter väldigt sunt!

Svara
Charlotta 11 januari, 2009 - 14:42

Ville bara säga att anledningen till att jag skickar mina meddelanden privat är att jag känner flera personer som jag träffar dagligen som också läser din blogg och jag orkar inte alltid argumentera och diskutera viktämnet med dem.

Ha det bra!

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 14:46

Det är lugnt, det är bara du som ser mina svar också 🙂

Svara
Ida 11 januari, 2009 - 14:41

Jag igen…vad hette programmet?? Jag kollar på TV4:s tablå nu men ser inget program som skulle kunnat handla om det… Tänkte mest om det gick i repris.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 14:49

Det var nyhetsmorgon! 🙂
Tilde intervjuade två kostexperter och hade tallrikar framför på bordet som representerade LCHF, GI, tallriksmodellen och VV och de tallrikar som var bäst var GI och tallriksmodellen och när det gäller VV som bestod av lite fett och mkt potatis så sa de just att många jagar points och får i sig för mkt dolt socker just därför (och för lite fett)

Svara
Ida 11 januari, 2009 - 14:38

Attans att jag missade det programmet, hade velat se det, ska kolla om det går i repris.

Jag å min syrra (som är normalviktig) diskuterade detta senast på nyår, att det tar längre tid för kroppen att göra sig av med alla dessa konstigt ämnen som tillsätts i lättprodukterna. Hon dricker standardmjölk, har ofta grädde i maten och vanlig creme fraiche å hon har inte ett kg övervikt å hon motionerar inte överdrivet mkt.

Så jag tycker att ditt inlägg är bra! Jag kör med VV i grunden men oxå efter tallriksmodellen…ja svårt att förklara men jag testar å så får jag se om det funkar och efter första veckan visade -2,9 kg. För min del då VET jag att det är sockret jag har blivit tjock av, inte fettet…

Kram Åse å tack för kloka tankar

Svara
Pia B 11 januari, 2009 - 14:29

Åse, Jag måste fråga dig, Din cheklista som du fyller i är värkligen toppen och där kikar jag in för tips många gånger när jag själv vv. Det jag är nyfiken på är hur en vanlig vv helg kan se ut för dig. Skulle vara jättekul om du hade lust/ork att ge ett exempel på en helg när du är inne i en viktväktar period. Du skriver ju att du har ganska fritt med points under just helgen. Hur jag än gör vågar jag inte använda mina sparade points till fullo på helgen, är så rädd att gå upp i vikt istället för ner och om du delade med dig av en helg kanske man skulle se hur man kan äta utan att påvärka vågen för mycket negativt, för det funkar ju bevisligen för dig! 🙂

Kram på dig Åse!

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 14:32

Hej vännen! När jag viktväktar så ser helgen ut som vardagarna fast kanske lite mer vin 🙂
I november så svävade jag ut lite mer. Men när jag viktminskar generellt så äter jag ungefär som på vardagarna, dvs gott 🙂
Så mao så sparar jag i princip aldrig points till helgen.

Kramar!!

Svara
Alexandra 11 januari, 2009 - 14:09

Jag tror att detta är rätta vägen, har märkt att jag varit ”helt knäckt” (trött) nu under mina snart 3 veckors vv, i fredags åt jag på en lunchrestaurang men uteslöt potatis och mådde prima hela eftermiddagen!
Förmodligen får jag i mig mer kalorier om jag vv:ar för att jag är konstant hungrig och äter ”kassvis” med frukt…….. istället för att balansera med mer fett som mättar.

Svara
Marie 11 januari, 2009 - 13:45

Mycket bra inställning tycker jag!! Det är många som har börjat köra GI med points för att hålla lite koll och det fungerar utmärkt. Ren mat är det bästa för kroppen.

Svara
Stream 11 januari, 2009 - 13:37

Jag håller med övriga, vilket jättebra inlägg! Det är som du säger många, inkl jag, som blivit onödigt fetträdda. Men nu har jag ju insett att jag lika gärna kan leva i princip utan kolhydrater och det går mycket lättare än när jag försökte leva i princip utan fett!

Sen det där med att låta bli onaturliga tillsatser och dolt socker, det är ju bra för alla, viktminskare eller ej.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:52

Precis, under januari så har vi uteslutit kolhydater till middagen och istället haft fet sås och istället för ris, pasta och potatis så har vi ätit ugnsrostade grönsaker, blomkålsmos etc och jag har inte ens saknat pasta, ris, potatis. Mitt mål är absolut inte att utesluta kolhydrater, men just nu känns det bra att äta mindre av dem speciellt på kvällen.

Svara
Maria 11 januari, 2009 - 13:35

Jag kan bara instämma! Försöker köra mitt viktminskande på liknande vis, har börjat inse att det är kolhydrater (snabba) som är den stora boven vad gäller min kropp inte fett. Så jag äter hellre mer fett och mindre socker….
Har dessutom upptäckt att för mycket kolhydrader gör mig gasig i magen och att min kropp binder mer vätska.
Tack för en otroligt inspirerande sida!! =)
Hälsningar Maria

Svara
Lina 11 januari, 2009 - 13:33

det är ungefär så som jag oxå tänkt försöka köra med mitt VV. Lite GI tänkt blandat med VV, så tror jag det blir toppen 🙂

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:36

Ja det tycker jag också! VV/GI fungerar alldeles utmärkt ihop.

Svara
Annika 11 januari, 2009 - 13:13

Du är klok du! Själv så är jag en sådan där som helt använder lättprodukter men inte light. (jag ser light som = sötningsmedel..) Men jag är nog lite rädd för fett… om jag ska erkänna…

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:15

Jag vet gumman;)

Njae light är ju inte bara = sötningsmedel, utan jag menar light/lättprodukter dvs fettreducerade preparat.

Svara
Cybertjejen 11 januari, 2009 - 13:07

Bra inlägg! och bra att du ändrar lite i dina fetttankar!

Lightprodukter innehåller även mycket skräp för att kunna ersätta fettet som man har tagit bort.
Det är bättre att tex använda vanlig grädde och blanda ut med vatten än att använda Milda mat extra.

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:14

Ja det har du ju faktiskt rätt i! Jag brukar göra en sweet chilisås och det är väldigt stor smakskillnad på att använda Milda mat extra och fetare grädde och som du säger, de tillsätter ju en mängd knepigheter för att uppväga fettreduceringen.

Svara
Susanne 11 januari, 2009 - 13:00

Jättebra inlägg!

Man blir ju mätt längre på de lite fetare produkterna så det jämnar nog ut sig i slutet på dagen ändå det där! (och man trivdes mer med vad man åt)

Har du sett över smör/margarin-vanorna? Lätta, milda, becel etc innehåller hur mycket skräp som helst om man kollar! Bregott och ”Smör” som det heter däremot är typ två-tre ingredienser och sen punkt. Känns mycket bättre! Bregott Mellan är min favorit att ha på mackan för det är som det vanliga feta bregottet, men de har spätt ut det med någon mängd vatten så den är lite mjukare och fettsnålare (haha om man nu kan kalla 60-70% fettsnålt 😛 ) men ändå bara bra ingredienser…

Lightläsk kommer jag alltid att dricka trots allt snack, går inte att hålla sig undan! 😀

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:04

Jajjemen Här hemma använder vi sedan länge Bregott, Smör, olivolja och rapsolja. Fy för lätta m.m!

Håller med dig ang lightläsk;)

Svara
Charlotta 11 januari, 2009 - 12:58

Missade tyvärr inslaget.

Jag har börjat komma till samma insikt som dig. Fast ändå är jag lite ”rädd! för att använda för ”feta” produkter, det sitter liksom i hjärnan/psyket. Det blir tyvärr lite att jag hellre avstår vissa produkter. Jag vill inte äta lightvarianten eftersom de ofta innehåller div. konstigheter men samtidigt vill jag inte äta ngn som gör att jag går upp i vikt.

Det är lite jobbigt men samtidigt känns det så mkt mer rätt!

Har inte tänkt på att fetare/naturligare produkter ger bättre mättnad, tack för tipset!

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:06

Nej man är ju så indoktrinerad! Men det är en befrielse att köpa fetare, gooodare produkter ;))

Svara
Yvonne 11 januari, 2009 - 12:48

Låter sunt tycket jag! O andra sidan ska man ju äta 2-3 points i rent fett om man ska vara riktigt duktig vv:are och fylla i alla rutor.

Men jag har som sagt gått ifrån vv helt och hållet so I hear you 🙂

Svara
Åse 11 januari, 2009 - 13:07

Ja precis! VV rekommenderar ju en viss fettmängd men jag vet ju av erfarenhet att man lätt ”glömmer” det =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.