Hej på er!
Vi sitter i bilen på väg hem från Varberg, haft det så mysigt! Visar er lite bilder från vårt dygn sedan!
VÅFFELDAGEN hörrni, gillar ni våfflor!? Jag har många olika alternativ här på bloggen!
Här kommer dem 🙂
LCHF Våfflor 5 olika recept!
Ingredienser
Mandelvåfflor – Mitt favoritrecept!
Det kolsyrade vattnet gör våfflorna krispigare.
2 dl mandelmjöl
2 dl grädde eller krämig kokosmjölk
4 ägg
2 tsk bakpulver
< 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 nypa salt
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
1 dl kolsyrat vatten
Mixa allt utom sodavattnet i blender eller med stavmixer. Rör ner sodavatnet och låt svälla i 5 minuter. Grädda sedan i smör i våffeljärn.
Serveras omedelbart då är de krispigast.
Våfflor utan nötter
2 dl grädde
1 dl fet mjölk eller vatten
4 ägg
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk bakpulver (går att utesluta men jag tycker om att ha i)
2 nypor salt
0,5 tsk vaniljpulver
Mixa ihop smeten och smörj ett våffeljärn och grädda dem med smör.
Kesovåfflor
2 ägg
1 liten burk KESO (250 g)
1,5 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
lite salt och eventuellt vaniljpulver
Mixa allt med stavmixer och låt stå en liten stund. Stek sedan i våffeljärn med smör eller kokosfett.
Kvargvåfflor
2 ägg
1 dl kvarg
1 tsk bakpulver
1 tsk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
15 g vaniljproteinpulver *valfritt
Vispa äggen fluffiga, vispa sedan ner övriga ingredienser.
Mixa allt med stavmixer och låt stå en liten stund. Stek sedan i våffeljärn med smör eller kokosfett.
Mejerifria våfflor
2 dl mandelmjöl
2 dl krämig kokosmjölk
4 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
ev. lite sötning
Mixa allt med stavmixer och låt stå en liten stund. Stek sedan i våffeljärn med smör eller kokosfett.
Sockerfri sylt till våfflorna
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
16 kommentarer
Ska testa dessa våfflor! En variant på utan mjöl & en äggfri variant! Hur många st blir det av ”smetarna” du gjort?!
Bra att jag läste kommentarerna där det står att man ska ha låg värme på kesovåfflorna. Det tar lång tid att grädda dem men det blev bra.
Mina våfflor gjort från första receptet blev mjuka som en disktrasa 😳…
Vilka menar du? Mandelvåfflorna?
Vi hade längtat efter våfflor länge. Jag var emot att Anv våfflor med keso i, då jag vet hur svårt det är med pannkakor som det är Keso i. Men vi provade.
Jag gjorde Keso våfflor, Mandel våfflor, och dom som det bara är Grädde och ägg i. Mandel våfflorna blir ju så hemskt torra. Aldrig mer. Dom med grädde går väl an… Men Keso våfflorna!! Aldrig mer!! Dom fastnade så fruktansvärt!! Jag fick skrapa och borsta bort det som fastnat, det tog tio minuter att få rent!! Jaa, det är ett teflonjärn. Aldrig aldrig mer något som ska gräddas eller stekas, med KESO I. Men det är ju inte konstigt egentligen! Det är ju som att steka pannkakor eller våfflor av FILMJÖLK, eller YOU3, det går ju bara inte. Jag blev så ARG, så jag vispade till gamla hederliga våfflor, med MJÖK i, som jag inte ätit på två år.
Det låter otroligt märkligt för jag har ALDRIG haft problem med att steka kesovåfflor men man måste steka dem på LÅG värme i matfett, typ 5 minuter på varje sida och man måste ha en bra stekpanna, finns dåliga teflonpannor också 😉
Receptet är mycket populärt så det är tråkigt att du inte fick det att fungera men många av oss får. Vad hade du för psyllium i?
Dessutom går det alldeles utmärkt att göra tex kvargplättar på kvarg: https://www.56kilo.se/kvargplattar/
Mandelvåfflorna tycker jag inte alls är torra men det beror ju kanske på vilket mandelmjöl man har och så är det viktigt vilket psyllium man använder.
Hela familjen älskar mandelvåfflorna, vi har aldrig kolsyrat vatten hemma men de är kanon utan också. Min nästa utmaning är att hitta en ersättning för äggen när vi nu fått en vegansk tonåring i familjen.
Kul ni gillar dem!
Jag är tyvärr ingen hjälp när det gäller äggersättning men borde ju gå utan? Kolla de veganska recepten utan vad de har istället, verkar som många använder vegosmör?
Lycka till och berätta gärna hur det går! 🙌🏻
i nästan alla recept med ägg går det att använda CHIAÄGG istället som är 1 msk chiafrö med 3 msk vatten och låt stå i minst 5 min! Finns även att köpa äggersättning som är gjord på kikärtspad! 🙂 Men jag rekommenderar chiaägg, det använder jag alltid själv, funkar jätte bra och är väldigt nyttigt samt mättar bra 🙂 lycka till!
Bra tips! Tack 🤩
Jag undrar om mitt järn är för hett , för de fastnade väldigt. Hur länge gräddar du och hur varmt för mandelvåfflorna?
Ska testa dina kesovåfflor till grillad korv. Så kallad mellerudare.
Oj spännande det låter!
God smak men dessvärre blev våra inte det minsta frasiga 😩 tips på vad vi kan ha gjort för fel?
Hej! LCHF våfflor blir aldrig frasiga som frasvåfflor, mer som vanliga våfflor, de frasigaste är mandelvåfflorna och kesovåfflorna. De blir frasiga när de är nygräddade och om man låter dem ligga på galler men mjuknar efter ett tag.
Oj oj oj… Nu får det bli våfflor till både frukost, lunch och middag här för det blev alldeles för svårt att välja ett av alla dessa recept. 😂
Njut dagen! Själv ska jag avsluta städningen här hemma och göra mig redo för kvällspasset på jobbet.
Kram ÅsaS