Som ni nog förstår är jag fortfarande helt inne på medelhavsmat 😉 Jag verkligen äääälskar det och jag kan varmt rekommendera er boken ”LCHF för tjejer” som har uuuunderbara medelhavsrecpt!!
Bjuder här på en kolhydratsnål Moussaka! Den var så god!! Ni måste prova!!
6-8 portioner
3 st stora aubergine (2 kg)
olivolja till stekning
800 g nötfärs
2 st gula lökar
1 vitlök solo
1 msk oxfond
lite kinesisk soja
200 g tomatpuré
salt
nymalen svartpeppar
3 dl riven parmesan
3 dl grädde
1 st ägg
Värm ugnen till 175 gr. Skölj och ansa auberginerna. Skär av ändarna och skiva dem på längden i skivor som är en knapp centimeter tjocka. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna med olivolja.
Skala och hacka lök och vitlök fint. Stek löken mjuk och gyllengul i olivolja. Lägg över löken i en gryta. Bryn köttfärsen i omgångar och lägg över i grytan tillsammans med löken. Tillsätt tomatpurén och krydda med soja, oxfond, salt och nymalen svartpeppar. Koka upp och rör om ordentligt.
Smörj en ugnsfast form. Varva aubergineskivor, parmesan och köttfärs i formen.Vispa upp ägget, blanda det med grädden och slå blandningen över moussakan.
Grädda moussakan i ugnen i cirka 45 minuter-1 timme, beroende på hur hög och vid formen är. Eventuellt kan du täcka med aluminiumfolie på slutet för att moussakan inte ska få för mycket färg.
Källa: GI Viktkoll, modifierat av mig
Mumma! Här med en mozzarllasallad
Cellar 62, cypriotiskt vin
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
32 kommentarer
Hej!
Testade detta idag! Kanongott!
Dock får jag inte ihop tomatpuré med lchf. Vilket märke brukar du använda!
Jag valde krossade tomater i stället så det blev lite vattnigt men helt ok!
Kul det smakade! Varför skulle inte tomatpuré vara LCHF? Jag använder Felix som innehåller puré av tomater och salt men helst Kung Markattas ekologiska som enbart innehåller tomater.
Står och steker lök till den här. När har man i vitlök, fond och soya?
I köttfärsröran 😉
Tack. Men inte sa det det förut? Jag läste och läste. ? Fast jag gjorde så och den blev jättegod.
Nej jag lade till efter du rapporterade =) Så ingen annan undrar! =)
Tänkte göra denna till helgen till min moussaka-tokiga familj! Jag är säker på att den är lika toppengod som alla andra rätter i dina recept, Åse!
Jag har en praktisk fråga: för många år sedan läste jag att man bör lägga auberginskivor i ett durkslag, hälla över salt och låta stå i 15-20 min och sedan skölja och torka dem innan man använder dem i matlagningen? Förklaringen var att detta drar bitterämnen ur auberginen…jag undrar om någon prövat detta och kan jämföra smaken mellan ”avgiftade” och ”icke-avgiftade” auberginer?
Det här är den absoluta godaste moussaka jag någonsin ätit, och då har jag ändå prövat massor av recept och smakat ännu fler…jag anser att detta recept är oslagbart och har allt!!! Tack Åse för att du delar med dig!
Åh, spännande! Idag ska jag inhandla ingredienser till denna moussaka! Tack för att du delar med dig! ♡
Hoppas det smakar! =)
Tack för detta supergoda recept. Jag tog lite mozarellost mellan några lager också.
Mmmm smarrigt!!
Jag har redan kommenterat denna rätt under en annan rubrik här i bloggen, men nu när jag hittat receptet skriver jag den här också: det här var den godaste moussaka jag någonsin ätit, och då har jag ändå ätit min beskärda del av denna fantastiska medelhavsrätt genom åren…gud, så gott det var, jag rekommenderar alla att prova! Stort tack till Åse för receptet!
Åh vad roligt att höra!! TACK för att du delar med dig!! Kram!!
Förlåt en dum fråga, men vad är ”vitlök solo”?
Det är en speciell vitlökssort som kommit mycket på sistone, det är en hel vitlök, dvs utan klyftor. Finns i alla matvaruhus.
Det vaaar jätte gott, maken var lyrisk !
Åh vad kuuuul!!!
Ser jättegott ut 🙂
Har handlat hem ingredienserna. Ikväll blir det moussaka, ser såå gott ut.
Tack för att du delar med dig.
Men herregud människa så gott det ser ut!! ;)) Tar till mig tipset om kanel också!
Ska ha middag för några vänner inom kort och DETTA ska jag bjuda på! TACK!!
När jag och andreas var på Kreta för herrans många år sedan åt han köttfärsfyllda auberginer som hade gratinerats i ugn med någon ost på och i den köttfärsen var det också kanel i och det smakade ljuvligt!!
*kramar*
Åh moussaka som är så gott! 🙂 Ett tips är att sätta 1tsk kanel oxå när du fräser köttfärsen. Blir en helt annan dimension på moussakan då 😉 Mkt gott! Låter galet men sen jag provade moussaka med kanel så gör jag bara med kanel. Jag byter ut äggstanningen mot fet creme fraiche, grädde och riven ost som jag blandar och smetar ovanpå. Gotti gott!
Oh du jag tänkte faktiskt göra det i går då jag läste det i ett annat recept! Ska prova nästa gång =) Mumma!
Som vanligt ser det jättegott ut,
kan du tippsa om en god mozzarella ?
Trevlig helg, Sussi
Hej! Jag köper alltid Galbani!
Låter super gott! Har funderat att köpa kokboken ett tag men nu ska jag inhandla den kul med nya recept och ideér.
Mums, det där ser ju supersmarrigt ut!
Åh det ska absolut testas .. dock väntar jag till en regning dag 😉 Kram
Låter jättegott! Det ska jag testa! 🙂