Åh, detta kan ha varit det godaste jag ätit på braaaaaaa länge! Är det någonting jag älskar så är det ädelost OCH lax. Mumsfilibaba!
Hade både lax och gorgonzola i kylskåpet så det var bara till att hitta på något roligt!
Först ut är ju pastan!
4 ägg
1,25 dl (125 g) färskost som philadelphiaost
1/2 dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) och vispa ihop.
Bred ut smeten tunt på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut till papperskanterna. Låt papprena vara kvar under gräddningen. Kan med fördel läggas över på två plåtar så blir degen ännu tunnare!
Grädda i ca 10 minuter. Låt svalna och ta sedan bort översta pappret och skär sedan tunna strimlor av degen! Jag använde pizzaskärare!
Sedan laxen
500 g laxfilé
1 gul lök
2 dl crème fraiche
150 g gorgonzolaost
3 nävar fryst bladspenat
En skvätt grädde
1/2 dl torrt vitt vin
salt, grovmald svartpeppar
1 dl valnötter
smör
Skala och finhacka löken. Fräs löken i rikligt med smör, lägg ner spenaten och låt koka in lite. Rör ner crème fraichen. Lägg ner gorgonzola i bitar och tillsätt vinet. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
Blanda försiktigt ner laxen skurna i mindre bitar och låt puttra ca 5 min under lock. Under tiden rosta valnötterna i lite smör i stekpanna.
Lägg upp tagliatellen i djupa tallrikar och fördela gorgonzolalaxen ovanpå, toppa med valnötter!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
22 kommentarer
[…] lax på en bädd med spenat och ädelostsås En variant på denna med med mindre mejeri och utan […]
[…] blivit så eftersom det var det jag hade hemma första gången men det är verkligen jättegott! Här hittar ni Åses recept och här nedan ser ni hur det brukar se ut, äter med lite sallad till […]
Jag har nu gjort LCHF-pastan två gånger. Första gången gjorde jag precis som receptet. Nu andra gången gjorde jag lite annorlunda. Först och främst använde jag Icas creem cheese vitlök och örter. Dessutom vispade jag ihop ingredienser och hällde upp på bakplåtspapper direkt och då fick det ligga där och svälla en stund. Enklare än att kavla ut. Smaken med vitlök och örter= SUPERGOTT. Helt säkert att det funkar som pastaersättning.
Jätte fin blogg, fina bilder, goda recept och allt känns så positivt och enkelt, mycket fin inspiration, tack-:!)))))
Precis njutit av denna rätt så här på fredags kvällen. Fantastiskt gott! Härlig bjudrätt. Ni som inte provat ännu har en underbar upplevelse kvar i livet!! Skall definitivt avnjutas fler gånger.
Härligt!! :))
Hej. Undrar hur man värmer pastan, i micron eller i kokande vatten? Tack för en bra sida med fina recept 🙂
Vad spännande att kunna göra PASTA på detta vis!
Det måste jag testa! Här blev det också fisk idag. LCHF fiskbullar, rekommenderas!
Ser verkligen gott ut!! Lax & ädelost är så gott tillsammans, jag brukar även ha i rosépeppar som för mig är ”pricken över i” .. 😉
Pastan har jag också gjort nu och jag gillade den mycket! Hade också lite salt i och den gick jättebra att frysa..
=)
detta låter ljuvligt!!
tror jag ska montera ihop det till en lasange.
Intressant pastarecept! Brukar göra lax, spenat och ädelost! fast med zucchini-tagliatell.. Vill gärna ha lite mer tuggmotstånd, så den här ”pastan” verkar ju perfekt!
Jag bor med min sambo och jag är den enda som äter LCHF. Är också student och ibland känns det lite dyrt att köpa philadelhiaostar och ostar hit och dit, men detta ska jag absolut testa! Men en fråga angående pastan, kan man frysa in den eller hur länge kan man förvara den?? Gör jag två plåtar lär jag inte äta upp de själv, det skulle liksom vara skönt att bunkra upp ett litet lager så man kan ta upp pastan lite snabbt när man ska laga middag!
Du kan försvara den i kylskåp i säkert någon veckas tid. Eventuellt går det jättebra att frysa också!
tack!:)
Nu ändrar jag inköpslistan så får det bli denna laxrätt istället för en annan jag planera, såg såååå himla gott ut, du är BÄST………
Kramis
Pastan var inte min favorit, men jag tyckte att den blev bättre när jag tillsatte 1,5 tsk salt i smeten och delade smeten på två plåtar så att den blev tunnare. Men egentligen har jag inte saknat pasta alls, det finns ju masor av roliga alternativ har jag märkt… (hihi… vad trist man var förr som bara åt ris, pasta och potatis).
Laxen låter jättegod. Jag spar receptet på den och hoppas att jag kan få man och son att vilja äta trots gorgonzolan (jag älskar det, men de är tveksamma). Annars får jag väl laga det någon gång när jag är ensam hemma. 🙂
Ha en trelig dag!
Precis man kan tillsätta salt om man inte har en gräddig sås som täcker pastan (för då kan man ju salta såsen tillräckligt)
Jag lägger också alltid på två plåtar. Ha en toppendag!
Ja, det ser jag ju nu att du skrivit. 🙂 (om två plåtar) Jag fokucerade mer på texten laxen och gorgonzolan… blir nästan hungrig när jag tänker på det (tur jag äter LCHF och håller mig mätt länge annars hade det blivit en sväng till pressbyrån och antagligen något onyttigt)
Hej!!
Måste prova pastan ngn dag. Skriv ett inlägg igår under bröden, vore verkligen tacksam
om du svara om min fråga om yougurten:D
Ha en fin dag
Kram Maria
Hej Maria!! Jag hade tänkt svara, bara inte hunnit igenom alla kommentarer 😉 Kul att se dig här igen!!
Såg smarrigt ut! Ska prova pastan idag, är riktigt förväntansfull. Innan lågkaloritiden var jag pastolist och åt pasta 5-6 ggr i veckan. På detta året som gått har jag ätit någon pastaskruv här och där, i någon sallad ibland, men inte mer. Längtar till middagen! Det får bli en klassiker med färska champinjoner, skinka, grädde och parmesan. Ha en bra dag!
Smaklig spis!! =))