Långlagade kotletter i tomatsås

av Åse

Ja vid detta laget har ni nog förstått att jag hittat en ny kärlek i köket, min Crock Pot!
I går gjorde jag långkokta kotletter som stod på i 7 timmar! Och ändå var de inte sönderkokat utan bara sååååååå möra! Nu har jag beställt en ny potta för den jag har är egentligen bara för 4 personer och det har varit lite för lite mat för oss i familjen (som ni ser nedan, fick steka upp lite kyckling också) så nu kommer jag har två pottor som tillsammans kan föda 10 per, det ni!
Men åter igen, detta receptet kräver ingen potta jag har gjort detta förut på spisen (låt koka i ca 3-4 timmar)
IMG_8046


Lite rotfrukter och lök är gott att koka med, ger god smak till såväl sås som kött!
IMG_8048
Kryddade med Herbarias ekologiska kryddor, också en ny kärlek i köket! Men vilken grillkrydda som helst fungerar.
IMG_8050

Jag är ytterst partisk sedan min matresa ner till Lesvos med Fontana (2012). Använder bara deras olivoljor, feta och oliver numera.
(Tumnaglana fungerar inte, klicka på första bildlänken i inläggen så kan ni sedan surfa bland bilderna med hjälp av er framåtknapp på tangentbordet)

IMG_8051
Så där! Klockan är 11 och dags att sätta på Crock Poten. 
IMG_8056-Redigera

Äääääääääntlign ett dukat bord medan det är ljust ute! Nu blir dagarna bara ljusare och ljusare! ♥
IMG_8059

Köttet i princip trillar i sär. Omnomnom!
IMG_8068
Äntligen mat! Ugnsrostade rotfrukter smakade gott till och en sallad med Lesvos feta!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Långlagade kotletter i tomatsås


Ingredienser

  • 6 kotletter eller karrékotletter
  • salt, peppar, grillkrydda
  • 5 dl vatten
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 ekologisk köttbuljongtärning
  • 1 stor morot
  • 1 stor palsternacka
  • 34 schalottenlökar

Sås

  • 4 dl vätska från grytan
  • 1 dl creme fraiche + 2 msk grädde alternativt kokosmjölk
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 tsk mango chutney
  • salt, peppar + eventuellt tamarisoja

Instruktioner

  1. Bryn köttet i panna med smör. Krydda med valfri krydda + salt och peppar.
  2. Lägg över i Crock-Pot eller i tjockbottnad gryta.
  3. Skala rotfrukterna och löken, skär i mindre bitar och lägg ovanpå köttet.
  4. Häll på vatten, buljong, tomatpuré och balsamvinäger.
  5. Låt puttra på spisen i 3-4 timmar alternativt på ”low” i Crock-pot i 6-7 timmar.
  6. När köttet är mört och tiden gått, häll över 4 dl från såsen och låt koka upp. Rör ner resterande ingredienser och låt allt puttra ihop i ca 5 minuter. Red eventuellt med valfri redning så som redig eller lite färskost.
  7. Servera med valfritt tillbehör.
  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 180

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6
 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

22 kommentarer

Långlagade kotletter med gräddsås - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:47

[…] Kotletter med tomatsås […]

Ted 2 maj, 2016 - 14:44

Har nyligen köpt en Crockpot till min mamma i födelsedags present, och funderar på att låna den för att bjuda på middag imorgon. Är sugen på att testa det här receptet, men undrar om det skulle gå att köra det snabbare om jag kör den på ”high” eller om det skulle förstöra något då? Har ingen erfarenhet med ”Slowcookers” men har för mig att jag läst nånstans att det skulle funka så? Nån som har erfarenhet och kan bekräfta?
Anledningen för varför jag vill snabba på receptet lite är för att jag kan inte börja med maten hos mina föräldrar förrens runt klockan 15 och tror att det skulle bli en för sen middag om det skulle ta 7 timmar för det att bli klart.

Åse 2 maj, 2016 - 14:47

Ja det kan du göra, 2-3 timmar på high borde bli bra!

Ted 2 maj, 2016 - 16:33

Tack så mycket för det snabba svaret.. Ska testa det här imorgon och börja med förberedelser medans pappa drar iväg mamma så att hon inte får veta nått.. Kommer bli spännande att laga min första rätt i en Crockpot och om det blir bra så kanske jag investerar i en mindre för mig själv 🙂

Åse 2 maj, 2016 - 16:41

Lycka till! Hoppad et blir bra! Du får återkomma och berätta hur resultatet blev =)

Ted 3 maj, 2016 - 18:41

Precis kommit hem från en underbar middag hos mamma och pappa, då vi testa detta recept som sagt.. Med lite en mindre ändring. Kunde inte låta bli att ha i lite rödvin då det fanns en skvätt hemma. Vi körde den på ”high” i 2 timmar och 30 minuter och köttet vart underbart. Vart mer vätska kvar än vad som skulle vara till såsen, men det hällde vi åt sidan för att frysa ner för framtida behov, d.v.s. buljong eller sås/gryt bas. Tack för ett bra recept för en första gångs användare av en Crock-Pot 🙂

Crock pot och äpplepaj med melonkärnor - Sestra 19 mars, 2016 - 13:31

[…] i pottan har jag lånat receptet från 56kilo. Kommer att göra om såsen lite, utesluta créme  fraiche och grädde och använda mig av […]

Markku 1 februari, 2016 - 17:59

Hej!
Fick en ”slökokare” igår och prövade detta recept idag! Hittade receptet då det va det första som dök när jag googlade på ”kotlett + slow cook”.
Succé!, fantastiskt gott…serverades med kokt potatis å blandade kokta grönsaker!

Åse 1 februari, 2016 - 18:01

Kul att det smakade!! :))

Josefin 20 mars, 2014 - 10:49

Hej Åse,
Om man använder sig av lergryta i ugnen istället, och låter den stå inne i 3-4 timmar, vilken temperatur tror du passar sig då?

Anna 12 mars, 2014 - 17:27

Har någon beställt en crock pot från England? Jag gjorde det, och kom först sedan den skickats på att de har andra kontakter och eluttag där…och läste också att en adapter måste vara ”värmeresistent” för att kunna användas på en crock pot. Någon som vet hur det funkar?

Jennie 12 mars, 2014 - 12:20

Hej Åse.
Var kommer köksbordet ifrån?
Letar nytt och större och ert ser perfekt ut 🙂
Tack för all inspiration du ger och hoppas du kryar på dig snart.
/ Jennie

Åse 12 mars, 2014 - 12:58

Tack!
Gammalt som gatan (från ILVA) som vi sedan lackat vitt.

Susanne 12 mars, 2014 - 10:17

”Tappar” man inte köttvikt när man kokar sålänge eller är det en fördom att köttet krymper??? Krya på dig fina Åse!

Åse 12 mars, 2014 - 10:19

Allt kött krymper ju vid tillagning men jag märker ingen skillnad på detta och när det stekt ett tag, bara att det blir mörare och godare! TACK! Ska till läkare nu om en timme.

Christine 12 mars, 2014 - 10:05

Vaaar hittar du Herbaria?

Åse 12 mars, 2014 - 10:06

Jag har köpt mitt på Lindegårds här i Helsingborg, men annars finns det i webshoppar!

Sophie 11 mars, 2014 - 13:50

Det måste blivit ett fel i receptangivna tider, tillagningstid 3 Min? Borde där inte stå 3 Tim?

Åse 11 mars, 2014 - 13:51

Jo! Ändrar

Marina 11 mars, 2014 - 13:21

Hej Åse!
Hoppas du kan hjälpa mig när jag går bet på google.. Jag funderar vad skillnaden är mellan psysillium husk & fiberhusk? 🙂
Förövrigt tack för att du är en sån fantastisk inspirationskälla! Bästa bloggen med de bästa recepten 😀
Mvh Marina

Åse 11 mars, 2014 - 13:55

Det är samma sak! =)
Kul du gillar bloggen! =))

Anna 11 mars, 2014 - 13:11

Hej Åse,
Åh, så glad jag är för alla dina Crock Pot recept – jag har själv precis inskaffat en, och letar ständigt efter nya recept och inspiration.
Så fortsätt gärna med dem!
Allt som kan underlätta en arbetande mamma som ständigt är på språng och roddar med allt i hemmet, det är toppen
Ha en fin dag, och hoppas du känner dig bättre snart!
Anna

Kommentarer är stängda