Kyckling med kålrotspommes och svampsås

av Åse

Morning! Vilken skön morgon jag haft! En sådan där, där vi är tid, inget gnäll och allt bara flyter på. Tända ljus och lugn och ro! Sånt gillar jag!
Roligt att ni gillar vintipsen! (ja en del gillar det ju inte men så är det i en blogg! Take it or leave it), Jag blir ju också tipsad eftersom jag får prova viner jag annars antagligen inte fått prova, kul! Så win-win!
I går var jag nere på lilla Bohaget här i Helsingborg, en helt fantastisk affär som har alla underbara märken som jag älskar. Bl.a Lisbeth Dahls ljuskrona! Den är så himla fin och skulle bli perfekt över vårt matbord!!
Jag köpte lite nya ljuslyktor och blev glad när jag hittade denna!


För det är samma som mina glas som kommer från Borett!


Det är väl det underbara med hösten? Att man får gotta in sig i hemmet med tända ljus och bara mysa??
Till middag i gårkväll blev det kycklingfilé med svampsås och kålrotspommes och det var så himla gott! Kycklingen hade fått gå klart på 150 grader och sedan legat ett tag under folie så den var såååå saftig! Svampsåsen var spetsad med konjak och dijon och kålrotspommesen ja… vem behöver riktig pommes när man kan göra kålrotspommes?
4 kycklingfiléer
4 msk kinesisk soja
4 msk rapsolja
salt, peppar
250 g färska champinjoner
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk konjak
2 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
salt, peppar
500 g kålrot (4,6 g kolhydrater per 100 g)
kokosfett eller rapsolja att fritera i
salt
Finputsa kycklingfiléen och lägg i påse med marinaden. Låt ligga ett tag i kylskåp. Lägg sedan i ugnsform på 150 grader och sätt in en ugnstermometer och låt den gå till 73 grader. Ta sedan ut och lägg ett folie över i 10 minuter.
Kålroten skärs i stavar (skala först) och kokas i lättsaltat vatten i 10 minuter, friteras sedan i olja tills den är gyllenbrun, låt rinna av på hushållspapper och salta.
Stek svampen och häll sedan på grädde, creme fraiche och smaksättarna och låt allt puttra ihop i fem minuter.
Servera! Jag hade lite sockefri lingonsylt som var riktigt gott till svampen och kålroten! Höstiga smaker!

Skön tisdag på er! Jag ska tända lite ljus och få lite jobbat! KRAMAR! ❤ ❤

46 kommentarer

Hur jag gör min Zucchinnudlar (Zoodles) - 56kilo.se - Recept, Inspiration och Livets Goda 10 september, 2023 - 14:52

[…] är ett ypperligt substitut för potatis! Jag använder kålrot till Jansson eller så gör jag kålrotspommes Kålroten innehåller 1/3 så mycket kolhydrater/stärkelse som potatisen och är givetvis full av […]

Svara
Hur jag gör min Zucchinipasta (Zoodles) - 56kilo - LCHF Recept, inspiration, och matglädje! 8 januari, 2015 - 12:06

[…] ett ypperligt substitut för potatis! Jag använder kålrot till Jansson eller så gör jag kålrotspommes Kålroten innehåller 1/3 så mycket kolhydrater/stärkelse som potatisen och är givetvis full av […]

Svara
Underbara helg… | Min Stora Resa 19 januari, 2014 - 13:32

[…] recept kommer ifrån 56kilo.se! kålrotspommesen var helt underbar, kändes precis som vanliga pommes men smaken var annorlunda. […]

Svara
Fischer 28 november, 2013 - 20:51

Helt fantastiskt gott!! mums. avbröt ätandet lite kort för att skriva här. Tillbaka till maten! 🙂

Svara
Linda 20 februari, 2013 - 19:54

Hej Åse! Tack för en så otroligt inspirerande blogg 🙂
Jag har gått på LCHF i snart två månader och var riktigt less på att alltid äta samma mat i brist på idéer och fantasi. Sen hittade jag hit och nu är det mycket roligare 🙂
Jag undrar vart har du köpt dina fina tallrikar?
Kram Linda

Svara
Åse 20 februari, 2013 - 20:01

Hej! Vad bra!! =) De är från Mateus =)

Svara
ina 4 februari, 2013 - 23:33

Jag hade ingen aning om att kålrot var ok, jag älskar ju kålrot! Det blir ICA imorgon!

Svara
KYCKLING MED KÅLROTSPOMMES OCH KONJAKSSPETSAD SVAMPSÅS « SKATBOET 27 januari, 2013 - 10:27

[…] till min glädje upptäckt att kålrot bara har 4,6 kolhydrater per 100 g, så i helgen gjorde vi Åses kålrotspommes. Till dem hade hon gjort en god och enkel kyckling i ugn som marinerades i olja och […]

Svara
Skatfrun 26 januari, 2013 - 17:37

Tusen tack för receptet. Det var gudomligt gott

Svara
Edwin 8 december, 2012 - 10:09

Vi hade den igår till fredagsmiddag. Stor succé. Alla älskade den, speciellt såsen. stort tack.

Svara
Åse 9 december, 2012 - 18:11

Vad kul!! tack för återknytning!

Svara
Ida 6 december, 2012 - 16:44

Vilka goda pommes de blev! Du är en otroligt stor inspirationskälla för mig! Har gjort ett flertal av dina recept och har helt kommit in i lchf-tanken och mår så bra! Tack för att du delar med dig:)

Svara
Anette 13 november, 2012 - 11:18

Enligt Shapeup är det 6 g kolhydrat / 100 g

Svara
Karin 13 november, 2012 - 10:58

Hej Åse! Jag undrar vad som stämmer….på vissa ställen står det att kålrot innehåller 6,4g/100g och på andra ställen läser jag 4,6. Vad är rätt?
Mvh Karin

Svara
Åse 13 november, 2012 - 11:05

Hej Karin! Hur det än är så kan jag garantera dig att de där två kolhydraterna inte gör någon som helst skillnad i din kropp, kroppen är inte så noga på gram hit eller dit. Men jag går efter Fineli.fi och den säger 4,6: https://www.fineli.fi/food.php?foodid=303&lang=sv

Svara
Karin 14 november, 2012 - 08:47

Ok tack så mycket! 🙂
Sen måste jag bara fråga dig vart du köpt din rosa dunjacka? Den är såå fin!! Vad är det för märke?

Svara
Åse 14 november, 2012 - 11:30

Kommer ett shoppinginlägg nu! =)

Svara
Elisabeth Sjöberg 19 oktober, 2012 - 19:11

Åh det här var bland det godaste jag har ätit! Mums!! Kycklingen blev ju jättesaftig, kålrotspommes var supergott (inte alls svårt att fritera i en kastrull ju!) och svampsåsen blev helt gudomlig med lite cognac i =))) Även killarna, 9 och 11 år, tyckte det var gott. Det får bli nästa bjudrätt när några vänner vill ha mat!

Svara
Åse 21 oktober, 2012 - 11:04

Hurra!! Kul det smakade!!! =))

Svara
Maria Malm 18 oktober, 2012 - 14:28

Mina pommes blev inte direkt krispiga, snarare degiga….:( Fast jag friterade på hög värme, bruna blev de dock, hur länge friterade du dina? Friterade du i gryta eller i fritös?

Svara
Åse 18 oktober, 2012 - 18:47

Jag friterar i kastrull på 3/4 effekt.

Svara
Camilla 17 oktober, 2012 - 16:48

Hej, testade receptet igår, blev super!!
Skall dock fritera ”pommesarna” någon minut längre nästa gång.
Tack för tipset!
Kram Camilla

Svara
tina 16 oktober, 2012 - 22:56

hejsan
supertrevvlig blogg du har ! Med inspirerande inlägg, både mat o lite inredning !
Så fina bilder. Har en nyfiken fråga eftersom jag jobbar med min vikt själv, hur lång är du till dina 56 kilo ?

Svara
Åse 17 oktober, 2012 - 08:24

Jag är 1.63! =)

Svara
Rosa 16 oktober, 2012 - 21:09

Jaaa det måste absolut testas älskar kål och ibland kan saknaden av krispig ugnsbakad klyftpotatis komma över mig. Saknar inte vad som händer i kroppen efter att ätit dem men ja du vet…den där krispiga känslan :). Kan kålrot ersätta den vore det en fröjd! Tack för att du sprider så mkt ljus och inspiration!

Svara
Sandra 16 oktober, 2012 - 20:22

Åh ser så otroligt gott ut!! Hur friterar man? Hur friterar man kålroten? Tack för svaret:)

Svara
Samantha 16 oktober, 2012 - 19:48

Underbara tallrikar! Var har du köpt dem?

Svara
Åse 17 oktober, 2012 - 08:24

Hej! De är från Mateus! (märket)

Svara
Anette 16 oktober, 2012 - 17:10

Såg det här receptet på Pinterest och tänkte på dig:-) tror inte jag sett dig testa detta än?
https://www.anediblemosaic.com/?p=10576

Svara
Åse 17 oktober, 2012 - 08:25

Tack! Såg spänannde ut!! =))

Svara
Irene åkerblom 16 oktober, 2012 - 17:04

Ja allt du gör blir ju bara så bra… Tack för tips om att sätta flera värmeljus på en bricka… Blev ju jättefint…
O all mat ska vi inte prata om… Underbara du, o mycket bra med lite vintips…
Irene

Svara
Anna-Lena 16 oktober, 2012 - 16:02

Det bästa med hösten är alla ljus, vi har haft tänt en massa hela dagen, är hemma med lillkillen som varit lite dålig. Nu är det snart dax att åka och handla till kalaset för mannen som fyller 34 år imorgon, lite att pyssla med. Tror minsann att jag får jobba hemifrån imorgon med ; )
Ha en mysig kväll, kram kram

Svara
Yenzan 16 oktober, 2012 - 14:58

Hej!
Åh vad jag är glad att jag hittat hit till din inspirerande blogg!
En liten fråga, äter hela din familj LCHF?
Ärdet ok om små barn gör det?
Kram
Yenzan

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 16 oktober, 2012 - 14:33

Friterad kålrot låter ju jättegott. Synd att jag avskyr att hantera varma saker… får se om min man vill hantera den heta olja istället. 🙂

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 16 oktober, 2012 - 18:18

Nu har jag kollat på dina filmer med Fontana. Vad härligt ni verkade ha på resan och vad goda maträtter du lagade. Roligt att både du och Victoria fick åka tillsammans. 🙂

Svara
Sanna 16 oktober, 2012 - 13:44

Åh så gott det ser ut! Jag var och tittade på ljuslyktor också -jätte fina. Det har regnat hela natten och idag så det kommer blir mysigt att tända ljus ikväll. Kram

Svara
Ann-Sofie 16 oktober, 2012 - 12:55

Åh det ska jag minsann testa att fritera till helgen, undrar om barnen märker någon skillnad?
Önskar dig en fin dag ♥

Svara
Åse 16 oktober, 2012 - 13:30

Hoppas inte det! =))

Svara
Kristin 16 oktober, 2012 - 11:10

Å det ser jättegott ut! Tror du man kan göra kolrotspommes bra i ugnen? Har ju ingen fritös 🙁

Svara
Åse 16 oktober, 2012 - 11:15

Jag har inte heller fritös! =) Jag friterar dem i kastrull! =)) Men du kan säkert göra dem i ugnen men då blir de inte lika frasiga.

Svara
Martina 16 oktober, 2012 - 11:00

Kålrotspommes låter ju himla spännande, måste testas! Gillar verkligen din blogg, hittar massa goda lågkolhydratrecept som jag testar 🙂

Svara
Nadja 16 oktober, 2012 - 10:51

Åh så GOTT!! Jag ska testa detta till helgen <3 Spännande att se om 3,5 åringen där hemma gillar alternativa pommes! Vore klockrent isåntfall.

Svara
Maud 16 oktober, 2012 - 10:39

Härligt gott det ser ut med ”pommes”, ska absolut prova detta.
Mysigt att kunna tända upp lite ljus på morron…
Här i Västerbotten är det fullt skitväder just nu, ett snöblandat regn håller på att dra sig norrut, så idag myser man inne vid brasan som sprakar för fullt….
Ha en fin fortsatt dag….

Svara
Caroline H 16 oktober, 2012 - 09:38

Kålrotspommes ska jag definitivt prova! 🙂 Undrar över lingonsylten – kan man hitta sockerfri i butik eller är det hemmagjord?

Svara
Åse 16 oktober, 2012 - 09:41

Jag köper Önos sockerfria, den innehåller aspartam så är man känslig mot det eller inte vill äta så är ju inte det ett alternativ. Annars kan man ju koka upp lingon och söta med en sötningskälla som man själv väljer.

Svara
Caroline H 16 oktober, 2012 - 09:51

Tack för svar. 🙂
Och tack för all inspiration och smarriga recept! Önskar Dig en härligt dag!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.