5,9K
Bryt bort de nedersta hårda bladen närmast stjälken. Bryt sedan stjälken på flera ställen och vricka så att du får bort den MED trådarna.
Skär eventuellt bort lite mer av bottnen på skockorna så att de sedan kan stå plant.
En del ansar även toppen på bladen, men det tycker jag är onödigt! Skölj skockorna noga och lägg i kastrull. Fyll på med vatten, de ska täcka kockarna!
Pressa saften av 1-2 citroner + lägg ner halvorna i vattnet. Salta (2 tsk per liter vatten).
Lägg på ett lock som håller skockorna nere under vatten. Jag har inget sådant lock så jag lägger en tallrik över för att hålla dem nere 😉
Koka skockorna i ca 40-50 minuter. När du kan dra av ett blad lätt så är de klara! Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av genom att lägga dem upp och ner på hushållspapper.
Ät så här:
Pressa lite citron ovanpå skockorna. Dra bort bladen och doppa i dippen och gnag av den köttiga delen. Lägg bladen bredvid.
När du kommit in till hjärtat, så tar du en sked och lyfter bort ”skägget” och där har du kronärtskocksbottnen! Se till så inget hårt sitter på bottnen, den är delikatessen som du doppar i din dippa!
Ät och njut!
Detta är ju sååååå gott! Underbart till plockbordet med lite salami, ostar etc. Men i går åt vi varsin som den var!
Min favoritdippa är parmesansmör
200 gram smör
2 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienserna.
eller en röra på creme fraîche, stekt bacon och äpple. Men skirat smör med flingsalt och lite citron är också gott!!
Gör så här!
Du behöver två fräscha stora skockor.
Bryt bort de nedersta hårda bladen närmast stjälken. Bryt sedan stjälken på flera ställen och vricka så att du får bort den MED trådarna.
Skär eventuellt bort lite mer av bottnen på skockorna så att de sedan kan stå plant.
En del ansar även toppen på bladen, men det tycker jag är onödigt! Skölj skockorna noga och lägg i kastrull. Fyll på med vatten, de ska täcka kockarna!
Pressa saften av 1-2 citroner + lägg ner halvorna i vattnet. Salta (2 tsk per liter vatten).
Lägg på ett lock som håller skockorna nere under vatten. Jag har inget sådant lock så jag lägger en tallrik över för att hålla dem nere 😉
Koka skockorna i ca 40-50 minuter. När du kan dra av ett blad lätt så är de klara! Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av genom att lägga dem upp och ner på hushållspapper.
Ät så här:
Pressa lite citron ovanpå skockorna. Dra bort bladen och doppa i dippen och gnag av den köttiga delen. Lägg bladen bredvid.
När du kommit in till hjärtat, så tar du en sked och lyfter bort ”skägget” och där har du kronärtskocksbottnen! Se till så inget hårt sitter på bottnen, den är delikatessen som du doppar i din dippa!
Ät och njut!
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
14 kommentarer
Vad gott det låter! Måste absolut prova! 🙂
Kronärtskocka är sjukt gott men man får så lite ”kött” per planta
Tack för förklaringen, jag har baraätit det en gång men ska äta det ihelgen! Supergott! Som med kräftor är det ibland bra att få sig en förklaring av ett proffs 🙂 Men jag har alltid trott att det hette kocka, som i kronärts-kocka, haha.
Tack för en jättebra föreläsning igår, där du på ett sakligt och ”mänskligt” sätt förklarade din syn på LCHF. Tycker att du har ett stort budskap att sprida när du pratar om att sluta banta och komma bort från dietträsket…
Kan vi komma en bit på väg bort från allt sockrat och processerat så kommer snart våra barn också att må så mycket bättre
Tack snälla, vad glad jag blir! Ja vi måste sluta banta och hela tiden hitta nya quickfixes! tack för att du kom!
glömde tillägga himlayasaltet fr falksalt.. el rekomenderar du något annat?
ser gott ut!!
funderat på en sak… du som har koll! vilket salt får man äta när man äter lchf? jag äter himalyasaltet… el får man äta all salt? vet du vilket osm är nyttigaste?
Aha!! Tack snälla, för den utförliga beskrivningen! Nu kanske t o m den här ’frukt & grönt’-tjejen kan våga testa dessa skockor, och även förklara för våra kära kunder hur man äter dem!
Du är då rena uppslagsverket!
Kram och ha det gott, fina du!
/ÅsaS
Eftersom du älskar att laga och baka tänker jag tipsa dig om ett recept jag gjorde i dag. Smakar så jädrans gott!!
Här kommer mitt recept på min egna lchf chokladkaka:
– 4 ägg -1dl sötning -1 dl kokosmjöl -0,5 dl pofiber -4 msk kakao -100 g 70% choklad -150 g smör -1 tsk bakpulver -1 dl vispgrädde -100 g hackad mörk choklad
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Smält smör och choklad. Häll ner i smeten och vispa. Sist häller du ner vispgrädde och vispar en stund. Hacka den mörka chokladen och blanda ner i smeten. Smöra en vanligt stor springform och grädda i
20 min i 175 grrader. Njut 🙂
Så himla gott! Och tack för tipset med tallriken 🙂
Änstligen någon som förklarar exakt hur man gör – TACK! Ska ge det ett försök snart.
Mums, jättegott!
Men visst heter det skocka?
🙂
Haha jaaaaaa!!!! Jag fick sånt hjärnsläpp innan och satt och ändrade överallt där jag skrivit skocka!!!
Mums- hade nästan glömt hur gott det är med kronärtskocka! Har nog inte ätit det sedan jag var liten. Bilden på kronärtskocksbottnen väckte gamla, bortglömda matminnen till liv! Tack för tipset med parmesansmör till – ikväll ska det minsann serveras kronärtskocka hemma hos mig 🙂 Är ju perfekt mat för oss som äter lchf, dessutom.