Kardemummakaka

3 december, 2013

En ljuvlig kardemummakaka som jag svängde ihop, minst lika god som vetemjölsvariant! Denna åt vi i söndags, första advent – makalöst god!
Nu hoppas jag att ni som äter glutenfritt/LCHF har lite alternativ till julfikan i år!
1 kaka
4 ägg
Sötning med sötma motsvarande ca 75 gram socker
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl aman prana kokosmjöl
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) (jag hade även 2 msk bakprotein i, men gör nog ingen skillnad)


2 tsk bakpulver
2 tsk mortlad, stött kardemumma *
100 gram naturell färskost typ philadelphia
till garnering: hackade hasselnötter
(Vet ni det roliga? Jag glömde smöret! Hade tänkt ha i ca 100 gram, men den blev så saftig och god ändå! Fettet finns ju i mandelmjölet.)
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn eller 160 grader varmluft.
Vispa äggen tillsammans med sötning. Vispa ner färskosten.
Blanda de torra ingredienserna och vispa ner i smeten. Smörj en sockerkaksform och häll i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.

Ta ut och låt svalna innan kakan stjälps upp.
IMG_5001

IMG_5005

* färsk, stött kardemumma ger sååååå mkt mer smak är färdigmalen kardemumma! Införskaffa en mortel bums om ni inte har!)

FÖLJ GÄRNA

Följ gärna 56kilo på FB för dagliga recepttips HÄR
Följ mig gärna på Instagram HÄR
Ni kan även prenumerera på nya inlägg HÄR

 

TIPSET V. 38

25% på dyraste varan + 10% på resterande KLICKA HÄR
30% på höstfavoriter KLICKA HÄR
30% på jackor & kappor KLICKA HÄR
50% på tallrikar KLICKA HÄR

14 kommentarer

Ingela 8 februari, 2014 - 10:48

Hej!
Tänkte bara säga att jag gjorde den här i förrgår, men lade till 1,5 dl lingonsylt och sötade med 1,5 msk honung och hade turkisk yoghurt istället för philadephia. Tänkte att det får bära eller brista men smeten blev bra och kakan blev kanon 😀 Var lite osäker på hur ”blöt” smeten skulle bli, om den skulle bli fast sen men det blev jättebra, riktigt saftig! Både sambo och svärmor tyckte det var kalasgott 🙂 Ska nog serveras med lite vispad grädde och en klick lingonsylt för att bli perfekt!
Tack för en jättebra blogg/recept, jag lagar ofta recept härifrån 🙂
KRAM!
/Ingela

Svara
Rebecka 8 december, 2013 - 18:34

Var jättegod! Jag hade en dl frysta lingon i smeten och det blev himmelskt bra!:) mycket bra recept!

Svara
Åse 8 december, 2013 - 18:37

MUMS!! Låter gott! =))

Svara
Stina 3 december, 2013 - 22:32

Tack tack 😉

Svara
Marguerite 3 december, 2013 - 15:10

Hej du, såg precis nu när jag läste detta receptet (fast jag skulle ju leta upp müslireceptet 😉 att du har samlat alla dina julrecept under en flik!! TACK, TACK, TACK………..Nu ska här bakas!!!!!!

Svara
Åse 3 december, 2013 - 15:44

Hihi =)) KRAM!

Svara
Katariina 3 december, 2013 - 13:28

Hej, tack snälla för ännu ett toppen recept! Em fråga bara, ska färskosten bara röras ner i smeten?

Svara
Åse 3 december, 2013 - 13:34

lägger till det i receptet =)

Svara
jenny ljungkvist 3 december, 2013 - 12:07

När du skriver sötma motsvarande 75 gram socker tar ja 75 gram sukrin el hur tänker man;)
Tacksam för svar

Svara
Åse 3 december, 2013 - 13:09

Ja om 75 gram sukrin motsvarar 75 gram strösocker i sötma så gör du det 🙂

Svara
Ann 3 december, 2013 - 11:40

Går den att frysa in?

Svara
Åse 3 december, 2013 - 11:46

Går lika bra som med alla bakverk 🙂

Svara
Barbro 3 december, 2013 - 11:20

Den ser ju jättegod ut får jag prova någon dag också.
Vilken storlek har du på formen.
Har precis bakat pepparkakor som du hade fått smaka på om du var närmare.
Ha en fortsatt bra dag.
Kram

Svara
Åse 3 december, 2013 - 11:22

Smaskigt!
Vanlig sockerkaksform 🙂
Ev, halvdubbla receptet för lite större kaka.

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.