Jag och periodisk fasta 2012-2018

av Åse

Hej vänner!
Så roligt att läsa alla era tankar och tips och frågor i förra inlägget! Keep em coming!
Frågor och tips om topics, superbra! Jag tar till mig dem och ska börja redan idag och prata lite om periodisk fasta och mina erfarenheter kring det.
Jag har ju skrivit mycket om det under årens lopp men förstår att allt förändras, även hos mig så ska prata lite om min uppdaterade erfarenhet. Det kommer komma i min nya bok också.
Nygjorda våfflor som väntar på barnen! De äter dem som de är med ost & skinka emellan!


Jag älskar ju att dela med mig av livet, familjelivet, resor, inredning, projekt, tankar om kost och hälsa, träning och allt kring himmel och jord men jag måste ha inspiration för att kunna leverera och ibland så tar energin och inspirationen slut, jag går in i lite sådana bubblor ibland främst december och januari har jag märkt. I år blev det extra tydligt då jag gjorde min bok i december och januari och med det mindre energi till er och då blir det ju mest att jag lägger upp lite recept, för äta bör man annars dör man! hehe!
Nu ser vi fram emot en ny inspirerande tid här på 56kilo.se! Vi får ge och ta! Ni vet att jag älskar dialog med er och inte enbart monolog ❤
Såååååå. Periodisk fasta!

Annika: Hur kör du 20:4? Varje dag en vecka, en dag i vecken eller hur? Vad äter du då?
Camillapa: Nu när jag också börjat fasta på morgonen igen, tycker jag också att det hade varit intressant att veta vad det gör för kroppen!
Mat vid träning?
Fasta vid träning?
Vilken träning är bäst till vilken kost? Kost tillägg till detta?

Susanne: Jag är lite nyfiken i ett tidigare inlägg så skrev du om att minska ätfönstret ytterligare. Hur äter du Då? Under hur många timmar tänker du att du äter? Jag fastar själv och mår väldigt bra utav Det, tror du att det är något man kan göra under lång tid?

Jag introducerade periodisk fasta i mars 2012, då följde jag 16:8 dvs jag förlängde nattfastan och bröt den klockan 12 ca. Sedan åt jag under ett matfönster på 7-8 timmar.
Periodisk fasta innebär kortfattat att man komprimerar tiden man äter, dvs sitt matfönster men förlänger tiden man inte äter utan lever på kroppens lagrade energi.
Oftast drar man nytta av den naturliga fastan, dvs nattfastan och äter sin frukost några timmar senare än annars.
Detta var revolutionerande för mig! Dels blev jag av med mitt matfokus (åt redan LCHF) men jag gick också ner envisa kilon som jag hade svårt att bli av med. Enkelt ramlade jag ner från 63,3 i mars till 56,7 i juni (har mina vägningar sedan 2010 via Withings / Health mate wifi våg).
Sedan dess har periodisk fasta varit ett verktyg för mig att först och främst bli av med dåliga vanor som att belöna mig med mat (sug, äta bara för att det är gott att stoppa ngt i munnen etc) men även för att komma ner i fettprocent när det svävats ut för mycket.
Det är ett val jag gjort att inte ha nolltolerans, det är livets goda tycker jag och jag har en grund i lågkolhydratkost och periodisk fasta som håller mig på en normalvikt, när det njutits lite för mycket så kommer jag snabbt tillbaka igen.
Vad är det som är fördelaktigt med att äta sin mat på detta sättet?
Kort och gott: Det påverkar våra hormoner.
Det påverkar tillväxthormoner, våra hungers och mättnadssignaler ghrelin och leptin men det påverkar även vårt huvudhormon för fettinlagring: insulin.
Varenda gång vi äter (ja även på lågkolhydratkost!!) så frisläpps hormonet insulin, detta bromsar fettförbränning
Genom att ha få insulinpåslag så blir kroppen tränad till att använda det lagrade fettet istället.
Nu är ju periodisk fasta inte enbart för fettförbränning!
2015 byggde jag rejäla muskler på periodisk fasta i kombination med styrketräning. Inga konstiga tillskott mer än BCAA innan/under träning.
Jag tränade vid 11 och åt första målet efteråt: En rejäl portion med ägg, lax, spenat, typ den ni såg i går! Jag hade hur mycket energi som helst (kroppen blir ju duktig på att använda det lagrade fettet som energi!) Periodisk fasta skyddar musklelmassan men ökar även tillväxthormoner så att vi bygger muskler lättare!
Fördelarna med fasta för vikt och hälsa:

  • » Korttidsfasta ökar tillväxthormon (som starkt påverkat fettförbränning och muskeltillväxt) och sänker IGF-1 (Insulin-like Growth Factor) och kroppen börjar reparera cellerna istället för att göra nya, bromsar åldrande.
  • » Ökad adrenalin- och noradrenalinnivåer, ökade glukagonnivåer (ökar fettförbränningen)
  • » Nivån på insulin, blodfetter, blodsocker och blodtryck sjunker, faktorer som påverkar hjärt- och kärlsjukdomar – detta kan innebära minskad risk för cancer.
  • » Det är enkelt, lättförståeligt och du slipper fundera på portionskontroll varje dag.
  • » Våra kroppar är anpassade till att ”fasta eller festa”, ett varierande energiintag är det optimala.
  • » Många med magproblem/sjukdomar som IBS mår bra av periodisk fasta, speciellt i kombination med en glutenfri kost.
  • » Med periodisk fasta så får man ett kortare matfönster vilket oftast innebär att vi får i oss mindre energi, detta skapar viktminskning om man har överskott att ta av.
  • » Periodisk fasta har en gynnsam effekt på våra mättnads- och hungershormoner genom att hungershormonet ghrelin minskar, och mättnadshormonet leptin ökar.

Om man ser till vilken kamp många människor för, de försöker begränsa sina måltider, funderar på hur måltidssammansättningen ser ut för att optimera viktminskning, det ska ätas mellanmål för att man tror att detta håller igång ämnesomsättningen. När vi äter är kroppen inställd på att lagra, när vi inte äter är kroppen inställd på att förbränna. Så att äta mindre ofta, äta oss mätta när vi äter kan göra viktminskningen lättare. Det kan vara mer tillfredställande att äta färre gånger när man får äta sig mätt och nöjd.
Jag älskar periodisk fasta, det passar min kropp väldigt bra.
När jag vill få snabba resultat eller komma bort från sug och dåliga vanor så äter jag enligt 20:4, detta passar mig väldigt bra!
Jag är inte hungrig på dagen, har massor av energi och jag får snabba resultat på fettmassa och muskelprocent.
Hur äter jag då?
Jag räknar inte en enda kalori eller kolhydrat.
Jag är inte heller supernoga med tiden utan äter någon gång mellan 15-17.
Då bryter jag ofta fastan med en grön smoothie på spenat, äppelcidervinäger, kolsyrat vatten och frusna hallon, några ostskivor eller 1 kokt ägg från kylen.
Efter det blir det en vanlig LCHF portion där jag äter mig riktigt mätt.
Jag hinner ofta med en skål med rysk yoghurt med nötter och bär också inom de här 4-5 timmarna.
På helgen äter jag frukost, lunch och middag.
Så PF innebär inte per automatik att man äter så mycket mindre men de hormonella effekterna är desto större.
Jag är lite in löv i Dr. Berg (ja hans hjärna då haha) så här kommer ett bra infoklipp om periodisk fasta:
(Han har många bra klipp om ketogen kost för hälsa och viktminskning också)

Som Dr Berg säger i klippet så kan det ta 3-4 månader att komma dithän då kroppen är uppgraderad till att effektivt använda det lagrade fettet som energikälla.

En annan bra video som förklarar hur fasta påverkar vikten.

Om du äter lågkolhydratkost men inte klarar av att gå många timmar utan mat då är du med största sannolikhet inte fettanpassad.
Att vara superhungrig är i sig anabolt, dvs inte bra om vi vill viktminska men som vi vet så är ju lågkolhydratkost positivt för hunger och mättnad och då är mitt tips detta: Kom snabbt in i ketos genom att dricka en MCT latte på morgonen.
Jag gör det i början när jag striktar upp kosten just för att det ökar snabbare på ketonproduktionen och med det mättnad och energi.
Jag mäter inte direkt men ca 1/2-1 MCT + lik delar smör. Detta kör jag med kaffe i min Magic Bullet och fettpartiklarna slås sönder och gör det till en härlig latte! Att använda smör är inte konstigare än att ha i grädde! Smör är ju kärnad grädde där vasslen pressats ur.
Vill man ha grädde istället så är det nästan lika bra, grädde innehåller dock mjölksocker (laktos) och vi vill ju ha så lite insulinpåslag som möjligt.När kroppen är fettanpassad, dvs använder ditt eget fett som bränsle så behöver man inte tillsätta lika mycket fett till kosten, mängden fett ska bara se till att man håller sig mätt och nöjd och det kan behövas en lite större mängd i början av kostomläggningen och omläggning till periodisk fasta.
Jag äter tex inte överdrivet med fett. Oftast så räcker fettet i ägg, fet fisk, avokado, ost, olivoljan på salladen. Har jag gräddsås till maten så tar jag bara högst 1/2 dl eller tex 1-2 msk fet dressing.

Passar PF alla då? Nej!
Först och främst tycker jag att man ska ha en nonchalant approach till PF. Att sitta och räkna timmar och stirra sig blind på det är minst lika illa som att stirra sig blind på kalorier och kolhydrater! PF ska ge dig energi, det ska inte ta energi.
Är du gravid så är inte PF för dig, har du haft en svår ätstörning är det inte heller för dig och om du har stressrelaterade sjukdomar så kan det bli en stressfaktor att gå många timmar utan mat.
Blir du sugen på belöningsmat på kvällen (socker, skräpmat, ett glas vin etc) så kan det vara så att du behöver bryta fastan tidigare och då rekommenderar jag att måltiden består till stor del av en bra proteinkälla och fett (ägg, makrill, lax, avokado) – det kommer hålla dig mätt och nöjd fram till nästa måltid och proteinet hjälper till att bygga belöningshormonet dopamin.

Hoppas ni blev lite klokare nu!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

38 kommentarer

Petra Kaxe 18 november, 2020 - 16:32

Hej
Jag kör periodisk fasta på 24h varje dag, och sen äter jag på sen em med ett matfönster på 2 -3timmar med mat och ev efterrätt.

Detta är det enklaste sätt , för mig, när det gäller viktnedminskning!! Dessutom mår jag superbra, plus att mina inflammationer gått ner.
Tack för inspirationen från dig och på din sida. Man äter supergott varje dag! Har testat allt från mat till efterrätt och idag blir det ”dina” våfflor till efterrätt!

Tack till dig.

Kram Petra

Svara
Stephanie 3 juni, 2020 - 15:14

Hej Åse! Tack för ett jättebra inlägg (och en väldigt inspirerande blogg i övrigt). Jag har nyligen börjat med 16:8 fasta och kombinerar det med ganska hård träning. Målet är att bygga lite muskler och samtidigt bli av med lite fett. När jag kollar runt bland olika ”träningsexperter” är det en del som säger att man inte ska fasta varje dag om man vill kunna bygga muskler samtidigt. Hur har du gjort? Har det funkat för dig att fasta varje dag och ändå bygga muskler?

Svara
Elina 20 januari, 2020 - 15:42

Hej bästa Åsa,
Vilket BCAA kör du? 🙂

Kram
Elina

Svara
Annica 20 januari, 2020 - 10:20

Hej! Vad bryter man lämpligast periodisk fasta 16:8 med? En vanlig lunch som man skulle ätit annars eller typ kesobröd? Och vad äter man som mål nr 2 om man äter 3 mål?

Svara
Åse 20 januari, 2020 - 10:50

Man bryter med vad som helst som gör att man håller sig mätt i 4-6 timmar. På periodisk fasta 16:8 äter man oftast 2 mål mat och ev ett litet till. Vid 3 mål så hade jag rekommenderat något litet och näringsrikt som några paranötter, en grön smoothie eller ett ägg. Målet med fastan är att komprimera tiden man äter men även att göra kroppen duktig på att använda sitt lagrade fett som energi hellre än stärkelse från maten man äter. Genom att äta ofta och flera mål så stör man processen.
Med det sagt så tycker jag att den är en god ide att tanka kroppen med bra näringsämnen vid fastebryt. Kött, fågel, fisk, ägg, en rejäl portion grönsaker i olika färger. Alternativt en grön smoothie och några nötter och sedan äta huvudmålet nästa mål eller ett mindre mål och sedan huvudmålet.
Det kommer ge sig, dina hungers och mttnadssignaler kommer så småningom styra hur du lägger upp dagen.

Svara
Stekt lax med dijonnaise - 56kilo.se - Recept, inspiration och livets goda 17 september, 2019 - 09:42

[…] precis få i mig frukost. Avslutade min första långfasta igår (läs om mig och periodisk fasta HÄR) – 43 timmar så idag blir det ingen daglig fasta. Det gick hur bra som helst, kroppen är […]

Svara
Ann-Charlotte 21 februari, 2018 - 20:30

Hej!
Jag är helt ny i LCHF världen, 17 dagar har jag hållit på. Vad jag upptäck är att all denna feta yoghurt, grädde, cf mm inte alls funkar för mig. Får ont i magen och väldigt uppblåst. Känner mig vilsen i maten eftersom jag ej äter processad mat o fläskkött där det pratas om naturligt fett. Äter jag t.ex. kycklingfile med wokade grönsaker, vitkål, grönkål, rödlök, paprika samt en klick cf till så är jag hungrig efter 2 timmar
Vill också höra vad fettanpassad är? kanske dum fråga.
Tack för en inspirerande blogg!
Hälsn. Ann-Charlotte

Svara
Inger 17 februari, 2018 - 12:35

Hej!
Jag tillhör gruppen som ”kämpar” med min vikt konstant.
Går sedan en dryg månad på 5:2 dieten, är noggrann övriga dagar,(nåväl vissa dagar lite mer generös).
Äter ingen frukost någon dag, inga mellanmål, lågkolhydrat.
Är leptinresistent.
Viktnedgången är i princip obefintlig och jag vill ibland bara ge upp.
Vissa säger ät frukost andra ät inte frukost.
Förvirring!
Har du någon tanke om vad en 59 årig kvinna som jag kan hitta på för att känna mig fin i sommar?!
Är 165 cm lång och väger 77 kg. Önskar gå ner 10 kg.
Tack för en fin blogg,
Hälsar Inger

Svara
Sofie 12 februari, 2018 - 05:51

Hej! Tack för en härlig blogg och alla tips😃
Är det så att man inte ska dricka något innan man bryter matfönstret? Tex kaffe äppelcider
Tänkte köra med 20/4 om jag klarar av det
Mvh Sofie

Svara
Åse 12 februari, 2018 - 07:11

Hej!
Jodå energilös vätska går. ACV o kaffe bryter inte fastan

Svara
Sara 8 februari, 2018 - 10:06

Hej!
Första gången jag skriver, men jag har en fråga.
Du skriver att man ska helst försöka hålla sig borta från mjölkprodukter då de innehåller socker (laktos). Men om man äter laktosfria produkter, funkar det?
Vänligen/ Sara

Svara
Åse 8 februari, 2018 - 10:19

Nej laktosfria produkter innebär bara att laktosen är uppklippt till glukos och galaktos, de ger tom större påverkan på blodsockret.

Svara
Sara 8 februari, 2018 - 10:42

Ok, är laktos intolerant så jag måste använda laktosfria produkter. Om jag förstod rätt, är det då sämre för att äta LCHF än vanliga produkter?
Äter mycket gräddsåser (laktosfritt) till mat, steker i smör (laktosfritt) mm.
Funkar inte LCHF då?
Tack för svar (har bara hållit på med LCHF I 5 veckor)

Svara
Åse 8 februari, 2018 - 10:45

Att äta mkt gräddsåser är aldrig optimalt om man viktminskar. Laktosfria produkter är bättre för en laktosintolerant så klart men sämre val för en som inte är laktosintolerant. Begränsa mejeriprodukter som grädde och yoghurt till högst någon decililiter per dag.

Svara
Philippa 6 februari, 2018 - 20:47

Hej Åse!
Jag är också ”in löv’ med Dr Bergs hjärna,
han har så intressanta videos. Han är verkligen en favorit när det gäller low carb livsstilen, och du med såklart!
Jag är så dålig på att kommentera, tror detta är typ andra gången jag skriver något…
Jag ska försöka bättra mig.
Du är bäst Åse!
Kram Philippa <3

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 08:49

Jaaaaa älskar honom! Thomas de lauer också! =)
Du är så välkommen i kommentarsfältet Philippa! KRAM! <3

Svara
Sofia 6 februari, 2018 - 19:17

Dricker du latten under fastan? Jag brukar alltid dricka te med kokosolja på morgonen. Bryts fastan då?

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 10:38

Jag dricker latten bara i början när jag gått över till 20:4 och vill komma in i ketos snabbt. När jag väl är i ketos och kroppen bränner lagrat fett effektivt så behövs inte latten.
Huruvida fastan bryts med fett tvistar de lärde om, är du fettanpassad så behövs inte fettet direkt.
Insulin triggas även av fettkaffe (hormoner i magen triggar insulin) och om fettet i kaffet hjälper dig att hålla dig från sug eller hunger så absolut men när du väl är fettanpassad och kroppen är effektiv på att fettförbränna så behövs det inte.
Målet är ju att kroppen ska bränna sitt eget fett mellan målen och när den fått tillsatt fett som den inte behöver så är det det fettet den kommer bränna. Ju mer fettanpassad man är ju mindre fett i måltiden behöver man för att hålla sig mätt och nöjd.

Svara
Camillapa 6 februari, 2018 - 19:09

Hej Åse!
La in ett inlägg men ser det inte. Förvann den?😳😊

Svara
Åse 6 februari, 2018 - 19:12

Ingen aning?? Sista jag ser från dig börjar med ”Tack för våfflorna till barnen”.

Svara
Camillapa 6 februari, 2018 - 19:13

Ah, där var den OCH videon!😉
Tack.

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 10:52

Haha vilken tur!

Svara
AnnaS 6 februari, 2018 - 18:27

Den gröna smoothien låter toppen! Har du recept någonstans, eller är det bara att blanda efter tycke och smak?

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 10:54

jag slänger i lite av det jag har hemma! Fokus är mörkgröna blad/grönsaker som spenat, persilja, grönkål + vätska och en sötkälla

Svara
Jenny 6 februari, 2018 - 18:19

Längtar till nya boken🌹de andra är ju så bra. Brukar göra veckoplanering genom att titta och inspireras av dem, allihopa👍🏼 Jag har lättare att köra PF under helgen då kroppen är avslappnad… Tror lixom att vardagarna ör för stressiga för att jag ska få det till att funka. Under semsestern funkar det också perfekt 👍🏼👍🏼 Kramiz

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 10:56

Det förstår jag, stress höjer blodsockret och då blir man sugen och hungrig.. KRAM!

Svara
Marie Lindelöf 6 februari, 2018 - 18:03

Hej
Jag undrar bara om man kan dricka en mctlatte på morgonen och ändå vara i periodisk fasta? Eller bryter den fastan men är bra ändå för att komma i ketos?
Förstår du eller blev det rörigt.. 😬
Tack för alla dina bra tips och recept!

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 10:57 Svara
Camillapa 6 februari, 2018 - 17:52

Tack för våfflorna till barnen. Det är sådant som är bra att ha färdigt hemma till undomarna!❤️
Dock, på både min Ipad och android telefon är det bara en tom ruta där Dr. Berg ska vara!? 😜 Blev inspirerad av att börja träna innan fastan är slut. Ska se om jag hittar något intressant på you tube. Bra tips med fett kaffet. Jag slår sönder fettet med en latte mixer!😉 Jag har ju varit bestämd att jag inte ska gå h u n g r i g längre, så jag tänkte förlänga ätfönstret lite mer varje dag, men lyssna på kroppen. Går det att ta en fettkaffe vid lunch t.ex istället för mat? Eller är det bättre att låta kroppen sakta vänja sig? Idag blev jag hungrig vid lunch, går upp kl. 6.00 och idag tog jag inget fettkaffe på morgonen.
Så tycker du att en BCAA innan träning är ett bra tillägg? Eller beror det på vad och hur länge man tränar?
Finns det någon orsak till att du väljer just den där….intressanta…drycken till att bryta fastan?😉
Så skönt att veta att det tar en 4-5 månader, då är det bara att fortsätta. Tycker det är så skönt att fasta och slippa kämpandet med suget som kommer oftast efter en måltid och att få äta sig mätt utan att behöva bry sig så mycket…bara njuta!❤️
Åh, vad jag gillar sådana här artiklar, tillsammans med lite bling, glam och goda recept till hela familjen!👏
Förresten, är det någon tid som man bör sluta äta på kvällen? Tänker på den cirkadiska rythmen!
Nu ska jag gå till you tube och lyssna lite på Dr.Berg!
P.S Hoppas att du hittar en ny LCHF/paleo rese partner!😉

Svara
Åse 7 februari, 2018 - 11:02

Jag tycker att man äter när man är hungrig, fettkaffe ska inte ersätta mat utan bara hjälpa en att fettanpassa kroppen. Det är fortfarande viktigt att energin man äter ska komma från protein, fett, kolhydrater när man väl äter så man får i sig näringsämnen och inte bara energi, om du förstår =)
BCAA vid styrketräning är ett enkelt sätt att se till att man sparar muskelmassan även vid Ketogen kost.
Gröna drinken: Ja jag vill få i mig tillräckligt med kalium och C-vitamin och vid 20:4 så kanske jag bara får i mig 2 måltider och vill på ett enkelt sätt se till att jag får i mig mina grönsaker.
Sluta äta ca 2 timmar innan man lägger sig är en bra tumregel! KRAM!

Svara
Camillapa 7 februari, 2018 - 12:12

Ungefär så tänker jag också! 😉
Tack för att du klargjorde det hela Åse!👍
Ha en fortsatt fin dag.
Kram

Svara
Erica 6 februari, 2018 - 17:18

Du skriver om BCAA tillskott i vilken form?

Svara
Åse 6 februari, 2018 - 17:20

Finns i pulverform (blandas med vatten) och i kapslar.

Svara
Annika 6 februari, 2018 - 16:38

Härligt 🙂 Tack för pushen, 20:4 ska prövas

Svara
Karolina 13 december, 2020 - 00:19

Hej Åse. Skriver en fråga här på ett gammal inlägg och testar 😊 Ska man alltid ha samma fasteperiodtimmar eller kan man anpassa dem lite och ändra från dag till dag? Har småbarn och som på helgerna vill man ju gärna äta frukost tillsammans med dem. Och ibland blir det svårt att hinna äta middagen samtidigt om man äter frukosten tidigt och inte hinner äta middagen innan det egentligen är för sent. Eller om man tex ska ut och äta eller iväg på middag. Förskjuta dagen lite?

Svara
Åse 13 december, 2020 - 14:57

Det går jättebra! Bara nýttigt =)

Svara
Fredrika 6 februari, 2018 - 15:41

Oj, vilken toppenbra läsning! Har precis kommit igång med PF igen. Lätt och effektivt! Nu blev jag ändå mer pepp. TACK Åse! 🙂

Svara
Sanna Törnqvist 6 februari, 2018 - 15:33

Wow vilket inlägg! Längtar till nya boken 🙏🏻👌🏼

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.