Jag = en kolhydratjunkie!

av Åse

Ojoj, ser redan en rejäl skillnad på kroppen sedan förra tisdagen då det startades upp rejält!
Jag är sååååå peppad!
Pratade med kussen (Aika) innan om detta med LC/LCHF. Vi körde ju en vända jan-mars 2005 men då räknade vi kolhydrater hej vilt och jag inser att jag har en helt annan inställning nu. Då såg jag det som ett sätt att snabbt förlora vikten inför bröllopet och tänkte att SEN när det målet var nått, då skulle jag återgå till min klassiska viktväktarkosthållning med massor av kolhydrater och minifeta såser etc. Därför var ju dessa två månader ganska jobbiga för jag saknade hela tiden sättet jag åt innan. Att leva på bara 20 kolhydrater per dag var också väldigt jobbigt rent fysiskt  (Jag räknar inte kolhydrater men känner ju att jag får i mig mer än så nu).
Som det är nu så ser jag detta som en bra kosthållning som jag vill fortsätta med även efter målvikt. Äta mer kolhydrater än jag gör nu, kommer jag göra även till vardags, fast jag kommer som det känns nu bara införa bröd och frukt igen. Jag saknar verkligen inte potatis, pasta och ris! Quinoa och andra ersättare till ris/pasta kommer jag nog använda emellanåt. Inga mer sötsaker mitt i veckan, fast de ryms inom energiberäkningen för dagen.
Visst är man alltid lite nyfrälst när man hoppar på något nytt som fungerar, men det känns verkligen som att jag på sista tiden hittat en kosthållning som fungerar bra för mig. Jag är en kolhydratjunkie, det är bara att acceptera och det räcker ju med att se hur jag pendlat i vikt genom åren.

Som jag sa till Annika, innan lassade jag upp massor av kolhydrater eftersom de ju var duoval etc (även innan duoval var det ju 2 pts per potatismängd), det övriga var ju magert eftersom jag hade Milda Mat Extra till allt. Jag fokuserade mer på kolhydraterna som skulle göra mig mätt.
Jag har ändå alltid gått ner bra på att äta en massa kolhydrater, så detta är inget sätt för mig att gå ner bättre eller mer på – utan ett sätt för mig att stabilisera min vikt och inte ha detta eviga sockerbegär eller sug efter kolhydrater i alla dess former.
Dessutom så är ju all mat så mkt godare nu när man inte kör på smalvarianter på allt! Inte konstigt att jag när jag väl festade till det, verkligen festade till det! Då blev det den fetaste mejerivarianten PLUS massa kolhydrater, dvs ett JÄTTEBRA sätt att öka i vikt!  Med det var ju kolhydratsuget superstort och en hel del godis rann ner och det var svårt att hålla det till en dag, utan ”knarkandet” höll ju ofta i sig ett par dagar tills man med ren viljestyrka bröt det. Det är ju lite som att låta en alkoholist dricka lite vin varenda dag, begäret underhålls och efter ett tag så blir begäret för stort och alkoholisten flippar ut och super sig redlös. Är man då som jag som trots allt har en väldig viljestyrka så kravlar man sig upp och fortsätter att hålla begäret under kontroll genom att ”mata” sig lite varenda dag med sitt missbruk.
Så, därför så fungerar det bäst för mig att äta så här!

Ha en fin dag i solen ni där ute!

Tillägg: Läste detta inlägg, mkt bra! Jag är ju själv den där som alltid sa ”Man kan äta allting, men inte alltid”. Nu äter inte jag enligt LCHF och jag förbjuder mig inget men har ju insett att jag mår bättre att hålla nere på de snabba kolisarna. Jag kör ju min egen variant av LC/LCHF/VV.
Jag VILL kunna äta allting utan att det triggar igång ett hiskeligt begär och gör det svårt för mig att hålla vikten, men om det inte går då? Är det ändå bättre att tvunget äta av allting för att man inte vill utesluta vissa matgrupper?

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

41 kommentarer

Madde 24 april, 2009 - 19:02

Härligt att denna metod som du kör nu funkar bra för dig.
Skönt att sötsuget minskar

Heja heja Åse!

Svara
Louice 24 april, 2009 - 10:46

Bra inlägg du min stora idol! 🙂
Jag har ju nu avverkat 3 veckor på XV helfart o det går kanon! Gjort en massa insikter, bla att jag faktiskt oxå är en kolhydratjunkie. Vill så gärna säga att jag ska äta allt men inte alltid men efter dessa veckor har jag insett att det funkar inte. Känner ju så väl igen det du skriver om att man går på lågfett/kaloridiet m mkt kolhydrater o går ner förvisso men sen helt plötsligt så börjar frossandet bara för att man inte lyckas hålla sötsuget i schack.
Med xv är det ju så oxå att då man börjar äta igen så ska manhålla nere på kolhydraterna, inte utesluta förutom första tiden innan man nått målvikt.
Har känt att det jag längtar efter nu är inte snabba kolhydrater o masssa fett utan grönsaker, frukt, bär, nyttiga magra proteiner, nyttiga fetter så nog har hjärnan o kroppen fått en rejäl detox av min helfart!

Kram !

Svara
Åse 27 april, 2009 - 08:38

Louice!!

Vad glad jag blir av att höra att det rullar på för dig och att du har gjort en del insikter på vägen! Det är ju det man strävar efter när man har viktproblem!
Jätteroligt!!

Fortsätt berätta hur det går för dig!!

Stoooor kram!

Svara
Teres 24 april, 2009 - 07:51

Ibland snurrar livet så fort så man hinner inte med att äta rätt och när jag äntligen får lite tid framför datorn och kikar in till dej faller alla bitarna på plats jämnt 🙂
Du är underbar Åse

Svara
Åse 24 april, 2009 - 08:45

Kram på dig fina Teres!!

Svara
SussieB 23 april, 2009 - 21:35

Så är det med mig också, jag har alltid haft ett enormt sötbegär men har nu ätit minimalt med kolhydrater i tre veckor. sockersuget försvann efter två dagar och vikten går stadigt neråt, en skön känsla har jag i kroppen också. Nu ska jag plocka in mer kolhydrater men undvika potatis och pasta ett tag till. Va´kul det är att laga mat, jag har koll på dina tips eftersom den ständiga frågan här hemma är -vad blir det för mat??!!!!!

Svara
Åse 24 april, 2009 - 06:28

Duktigt jobbat!! Visst är det skönt när det inte är en KAMP att stå emot sötsuget!

Lycka till!!

Svara
Anki 23 april, 2009 - 21:34

Hej Åse.
Du får bli min nya guru 🙂
Har kört med herbalife produkter i 11 veckor och har NU bestämt mig för att börja äta riktig mat.
Har sneglat in på din sida då och då och är mycket imponerad hur du orkar med all matlagning 🙂
Ska kolla in dina recept och göra ett veckoschema.

Ha det bra
Anki

Svara
Åse 24 april, 2009 - 06:29

Ojoj, 11 veckor!?? Otroligt strongt gjort!!!
Lycka nu med att införa kosten! Ät bra kolhydrater och bra fetter! Hamna inte i lågkaloriträsket 😉

Svara
Sockergrynet 23 april, 2009 - 20:43

Det är ett väldigt bra tänk, att köra det som passar en själv bäst. Man känner sin egen kropp och vet hur den fungera! Precis som du så triggas sötsuget igång direkt när det snabba kolhydraterna intas, därför undviker jag dem också just nu.

kram och heja dig!

Svara
Åse 24 april, 2009 - 06:30

Ja vi är ju alla så olika! Kan gå lång tid innan man förstår vad som eg är bäst för en.

KRAM och heja oss!

Svara
Malan81 23 april, 2009 - 20:08

Hej!Går in här och läser nästan varje dag för att få inspiration och det får jag verkligen. Vi testar lite olika recept då och då. Du får mig verkligen peppad till att ta tag i min vikt. Fick barn för 11 månader sedan och har 10 kg kvar till samma vikt som innan bebis. Tack!

Svara
Malin J 23 april, 2009 - 19:38

Vilken tur att jag gick in här i kväll, jag var precis i valet och kvalet för att gå över till VV istället, men jag är inte alls sugen på light produkter. jobbigt just nu har bara kört GI sedan i måndags och har inte känt något jobbigt med det alls förrän i kväll, är så sugen på allt vad kolhydrater och socker heter. Får väl ta ett glas vatten och gå och lägga mig. Men visst ser man skillnad redan, magen är bara gravid i 5 månaden nu istället för 8 mån. JObbigt nu men måste motstå detta så blir det nog bättre snart.

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:43

Ge INTE upp gumman!!! Det är jobbigt de TRE första veckorna! Men håll ut! Ta en ruta mörk choklad 😉 Eller gör dig en kesellayoggi!! (Halv kesella med fun light)
Kraaaaamis!

Svara
B-M 23 april, 2009 - 18:51

Jag funkar precis likadant…Har alltid käkat fettsnålt och använt typ MiniMat osv. Men nu har jag också börjat att lägga lite extra points på fetare produkter och märker att det för det första är MYCKET godare och för det andra så håller jag mig mätt mycket längre på mindre mängd. Jag har också haft problem med att när jag väl ”får” äta så har jag bara proppat i mig allt jag kan komma över och sedan fortsatt på godis och/eller kakor. För mig är det jäkligt svårt att stoppa vid en dag då, det drar gärna ut till en vecka… Jag har inte kommit lika långt så att jag har uteslutit bröd/pasta/potatis ännu, men jag äter definitivt mindre av det nu. Jag ska även testa både blomkålsmos och zucchinitagliatelle 🙂
Kraaam

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:35

Vi är nog mååååånga som är/varit just sådana! Vad roligt att du också börjat ta tag i kolisberoendet!! Kraaaaam!

Svara
Jenny 23 april, 2009 - 18:36

ÅÅå vad bra du formulerar dig! Alltså, det är på pricken så som jag känner mig. Har kört sen i måndags och mår jättebra! Precis som du är det måttlighet i allt. Jag äter kolhydrater på morgonen ( 1 st Rågkuse eller liknande ) men resten av dagen hoppar jag bröd, pasta, ris och liknande. Så skönt! Inget sug! Har till och med haft kalas idag för Majken med tårta, bullar, chokladbiskvier och hallongrottor. Men jag tog ingenting av det!! Hade gjort fruktsallad med turkisk yoghurt till barnen, så jag försåg mig av det istället. Klickade på lite honung också. Mumsfilibabba! Oj vad jag pladdrar på…men det jag skulle komma till var, tack för alla recepttips – uppskattas massor! Nu ska jag sträcka ut kroppen i soffan och känna mig riktigt NÖJD med min dag. Stora kramar till dig från mig!

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:36

Hej gumman!!

Vad DUKTIG du är! Heja dej!!! och tack för dina söta rader!!! Kraaaaam

Svara
jenco 23 april, 2009 - 17:23

Du har så rätt!! Det märkliga är hur snabbt sötsuget faktiskt försvinner…
Tack för all inspiration du ger mig i både ord och recept!!

Varma kramar från mig

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:36

Kraaaaaam tebax!!!

Svara
mammaliv 23 april, 2009 - 16:48

Känner verkligen igen mig och jag har väl varit lite sån så att jag intalat mig själv att jag minsann ska kunna äta allt, men inte jämt.

Jag har ju kört nu en vecka med pulver och detoxat mig rejält från allt vad sötsug heter (efter påsken) och det känns helt underbart toppen! Och nu när jag börjar äta mat igen så undviker jag kolhydraterna helt, men tanken är att jag sen ska äta mer kolhydrater men tänka på det där med GI och välja bättre alternativ.

Jag vill helst komma ifrån det här med räknande hit och dit, utan kunna köra mer på sunt förnuft. Man har ju nånstans ändå alltid pointsen i huvudet och det gör det ändå lite lättare för mig när det gäller portionsstorlekarna. Däremot känner jag nog att jag skulle vilja lära mig lite mer om GI faktiskt. Hur har du lärt dig? Har du nån bok eller så? Några andra tips?

Svara
Åse 23 april, 2009 - 16:54

Gud vad du är duktig, jag hade aaaaaaaldrig pallat en hel vecka med pulver!!

Du jag har bara surfat runt och läst en massa under åren! Men ett tips är att du går med i GI Viktkoll!!

Svara
Aika 23 april, 2009 - 15:26

Och jag håller med dej i ALLT som du redan vet 😉 Det är så skönt att kunna känna att såhär kan jag leva resten av livet! För i slutändan handlar det inte bara om detta ständiga bantandet( och det dåliga samvetet) utan en livslång ”matresa”. Och även om vi båda komner att vara matmissbrukare (en gång=alltid) så tror jag oxå absolut detta kan vi klarar! Mot beach -09!

Tusen tusen tack igen!

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:38

Amen babe!

Svara
Ons: Löpning på asfalt at dessi.se - att inte springa är att gå för långt 23 april, 2009 - 14:28

[…] på 56.kg.se tyckte mitt inlägg om att inte kunna äta allt alltid var bra och länkade. Tackar för det! […]

Svara
Sandra 23 april, 2009 - 13:57

Glömde en sak förresten, svaret jag fick av dig på min förra kommentar härifrån.. var rena grekiskan.. ungefär som alla mina inlägg och kommentarer blev på sajten en gång (varför vet jag inte)… ändrar kodningen på språket eller nått (alla å ä ö blir konstiga saker…)

Tänkte bara påpeka om det, om det var nå knas. Du kan ju kolla om andra upplevt samma
kram

Svara
Åse 23 april, 2009 - 19:41

Ja det beror på vilken teckenkodning man har i sin mail 🙂
Pluginet är inte helt perfekt för oss här i sverige men för de flesta ser det bra ut.

Svara
Sandra 23 april, 2009 - 13:55

Tycker det låter jättesunt, ditt tänk.. det är ju lite som mitt är och har varit.. även om jag varit kass på att praktisera det *harkel*.. du känner din kropp bäst och du känner vad du mår bra av..!

Jag tror inte på att alla ska ta bort alla kolisar.. men jag tror att världen missförstått vad kolisarna är.. och det är ett tillbehör.. inte själva middagen!!!

Gi enligt mig är en modern ”tallriksmodell”.. exakt samma bild som dietisterna visar o så.. fast här har man begrundat vilka kolhydrater som är bra för kroppen.. 🙂

MVH Sandra

(som nu la till en länk till min andra hemsida, även om designen inte är ditlagd än finns recepten och information i viss mån – jag har nämligen ”flyttat”)

Svara
Åse 23 april, 2009 - 13:58

Håller absolut med!
Jag äter ju väldigt lite kolhydrater nu men för mig är det bara nu i början för att snabbt komma i schack med suget etc.
Sedan kommer jag införa bra kolhydrater igen, i den mängd som jag känner kommer fungera.
Ska kika in hos dig Sandra, först ska jag iväg med barnen i solen på en promenix! KRAM

Svara
Jenjo 23 april, 2009 - 12:49

En liten fråga. Jag hade en kompis som körde GI men som återvände till Viktväktarna. Jag frågade varför, eftersom hon gick ner så bra med GI. Hon berättade att viktnedgången är ungefär densamma nu som då. Anledningen till att hon bytte var pga att det blev så dyrt, rent ekonomiskt. Resten av hennes familj åt ju fortfarande potatis, pasta, bröd osv. Och därför blev det så mycket att handla för att tillgodose alla.
Hur tycker du det är? Blir det större hål i börsen när man kör GI?
För övrigt tycker jag du är mycket duktig som kämpar på!
KRAMIS

Svara
Åse 23 april, 2009 - 12:52

Nej jag tycker inte det. Jag äter mkt fryst broccoli och det är ju billigt! Mkt grönsaker åt jag redan som det var innan, så att utesluta ris, pasta, potatis blir inte dyrare – tvärtom.
Våra barn skippar ofta pasta etc självmant och äter broccolimos etc.
Utöver det så blir det ju billigare utan en massa godis, snacks etc 😉 För utöver det så är ju inte VV och GI maten så mkt annorlunda, lite fetare mejeri/och ost kostar ju inget! Man får bruka lite sunt förnuft, behöver ju inte köpa hemm en massa dyra ostar etc.

Svara
Louise 23 april, 2009 - 12:25

Uschja vad jag känner igen mig. Testade din blomkålsmos för ett tag sen och det var underbar, igår blev det Zucchihitagiatelle….MUMS!! Är inte lika bra på inspirationen som du men jag hänger på och testar. Tagit nya tag sen i måndags och hoppas på att det går bättre nu än i början på året. Soliga kramar från Malmö

Svara
Åse 23 april, 2009 - 12:30

Kram på dig kusse! Hoppas det kommer fungera bra för dig!! kraaaam

Svara
camilla 23 april, 2009 - 11:49

Jag kan bara hålla med i det du säger och även i Annas ikommentar.

Har nu själv kört GI i 1½ vecka och jag mår så mycket bättre. Inte alls lika uppblåst imagen som jag kunde vara innan. Och detta hysteriska med just pastan,ja men det är duoval jag kan ta lite till….blää.Och bara det är det är ok enligt GI att ta den där lilla chokladbiten…mmm (fast det är det ju enligt VV oxå,men det känns bättre med GI 😉 )

Och tack för inspirationen med GI maten här nu på bloggen :)Ser fram emot broccoligratänge receptet.
Du får oxå ha en trevlig dag där ute i solen.
Kram

Svara
Åse 23 april, 2009 - 12:18

Vad roligt att du också GI:ar! Tror många skulle må bra av GI om de bara vågade släppa taget om kolisarna som Isabeli här nere skrev.

KRAM!

Svara
isabeli 23 april, 2009 - 11:44

Vilken bra beskrivning av att vara kolhydratberoende! Känner verkligen igen mig. Jag kör inte GI, jag ”vågar” inte för jag är inte beredd att släppa taget om mina kolhydrater än… Men visst, något måste jag ju göra åt saken för i längden är det inte hållbart att ha dessa toppar och dalar som man får av för mycket socker.

Svara
Åse 23 april, 2009 - 12:19

Nej det är ju lite det där med att våga. Man VILL kunna äta av allt, man vill inte behöva undvika saker, men ibland är ju verkligheten inte sådan.
Du kanske får ta det i små steg, dra ner på lite.

KRAM

Svara
Susanne 23 april, 2009 - 11:44

Jag var på en LCHF-föreläsning igår och nu förstår jag varför jag var tvungen att äta var tredje timma när jag körde VV, d v s kolhydratsrikt, flingor till frukost, macka till fikat, frukt till mellanmål. Mer kolhydrater än kroppen kan hantera, hungrig jämt och fetare för varje omgång ”bantning”.

Om jag utesluter det mesta av kolhydraterna och bara äter det som finns i grönsaker så har jag inget sug what so ever. Och det är ju så himla skönt!

Jag är en socker-knarkare jag också! Inte kul men det går att bli fri från det men man får agera som en alkoholist…inte göra undantag utan betrakta det som det beroende det faktiskt är.

Svara
Åse 23 april, 2009 - 12:21

Skönt att du hittat en kosthållning som fungerar för dig! Vi är nog många som är sockerjunkies, det blir ju bara allt fler, ju mer lättprodukter vi använder, ju mer socker får man ju i sig.

Svara
Anna A 23 april, 2009 - 11:17

Hej Åse!
Känner så väl igen mig i kolhydratsfrossandet, limpmackor, xtra pasta, obegränsad mängd potatis och allt dränkt i minipålägg och minisåser. Har börjat prova GI i en lite mer balanserad form nu (körde rivstart för något år sen men mådde inte bra) och vilken skillnad. Maten smakar så mycket mer och ser så mycket godare ut med alla grönsaker på tallriken. När jag körde VV så frossades det i popcorn och pointsen sparades flitigt till lösgodis.

Men nu… att få duka upp fredagsmyset med oliver, ostar, köttrika korvar, parmaskinka och en underbar hög med cocktailtomater till det smäller högre än karamellkungens påse som dessutom gjorde en lätt illamående.

Än så länge har jag inte kört igång stenhårt så någon viktminskning har jag inte sett men jag går inte heller upp i vikt trots alla feta produkter.
(Ytterligare en bonus är att åtminstonde min mage tackar ödmjukast för GI, man slipper att känna sig så uppblåst)

Tack för alla smarriga GI recept (om du har tid får du gärna lägga upp receptet på broccoligratängen) och för inspirationen både här och på fullthus!
Kram
Anna

Svara
Åse 23 april, 2009 - 11:19

Vad roligt att höra!! Kul att det går bra och att magen är gladare!
Broccoligratängen kommer upp ikväll ;))

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.