Ja, det blåser nya vindar!

av Åse

I LCHF världen kan det vara rätt så hårt emellanåt. Det är väldigt svart eller vitt och mycket ”Så här är det”.
Som ni vet så valde jag länge att inte beblanda mig med de fyra bokstäverna. Jag hade mitt eget sätt att äta lågkolhydratkost på och kunde inte se några likhetstecken med min kost och den LCHF som var framträdande då (kött, bea och smör. Kanske en sparris till)
För mig är det inte hälsokost. För mig är grönsaker och nötter fulla av vitaminer och mineraler och något vi alltid ätit. Jag tror generellt inte på ”fakir”. Inte som viktminskningskost och inte som hälsokost, däremot förstår jag att en del gravt sockerberoende inte har något annat val. Tyvärr tror många att fakir är ett extra bra sätt att äta LCHF bra, en genväg och drar vi ner kolhydraterna till nära noll så fettförbränner vi extra bra – nej så fungerar det inte alltid.
Genom min kursbok inför utbildningen till kostrådgivare (MF Hälsoutbildningar) så insåg jag att LCHF är en fantastisk kost, en individuellt anpassad må-bra-kost och Anna Hallén var den perfekta kursledaren som tryckte på logik och individanpassad kost. Jonas Bergkvist och Louise Edlund var även de sunda, kunniga och vidsynta lärare.

Utgå inte ifrån att din verklighet är lika med andra människors syn på sanningen. Lär dig lyssna på vad andra har att säga och lär dig något nytt i varje möte med andra människor. Våra övertygelser är ett resultat av allt vi har i livets ryggsäck och de filter vi ser igenom, unika för varje människa. –Louise Edlund

Jag har sedan dess fått lära känna många inspirerande profiler i LCHF världen som liksom jag tror på en individanpassad kost. Det finns måååååånga färger på paljetten och inte bara svart eller vitt.
LCHF har spridit sig som en löpeld genom Sverige och om jag bara får önska mig TVÅ saker så är det att det får gemene man att bli mer uppmärksam på tillsatser och processade livsmedel OCH att naturligt fett inte är farligt.

Men utöver det så tycker jag att alla har ett eget ansvar. Vi är vuxna och ska inte behöva bli skrivna på näsan vad som är bättre eller sämre val för just oss.
LCHF äts nu av många människor, inte alla har viktproblem. Många äter LCHF för deras magars skull, för att stävja ett svajande blodsocker, för att få lång energi till träning, för att de blir piggare och får mer energi.
Givetvis passar EN mall inte alla.

Just nu skrivs det många LCHF böcker, alla är otroligt inspirerande och passar olika människor, jag personligen gillar dessa nya böcker och dess författare mycket bättre än de första LCHF böckerna som kom.
Nu kommer snart den tredje LCHF bakboken, det ni!! Mariann har precis släppt sin, och är det något som anses fult hos vissa så är det LCHF och bakning! Vi ska inte vilja ha något som smakar sött, vi ska helst inte äta något som påminner om pasta, ris, potatis eller bröd.
Vad som glöms bort då, är att många inte behöver vara strikta, tänk så långt vi når med hälsan om allt fler ersatte kakor, efterrätter, vitt bröd med ersättningar bakade med mandelmjöl, kokosmjöl, hasselnötsmjöl, fröer, etc.
Alla är ju inte sockerberoende, alla överäter inte sötsaker – men bättre hälsoval kan vi alla göra! Vi kan plocka ut godbitarna som gör just oss friskare och hälsosammare.
Många som äter LCHF äter fortfarande kolhydrater i form av socker, bröd och annat mindre bra, men de äter mycket mindre av det nu när de blir mättare fortare och har ett stabilt blodsocker, varför ska de äta strikt LCHF om de mår bra av den kost de äter nu?

Jag hoppas att LCHF försvinner som metod, men jag hoppas att kunskapen sprids!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

40 kommentarer

Ida 1 februari, 2012 - 11:58

Jag brukar också säga att jag äter lågkolhydratkost. LCHF som begrepp har blivit så laddat och om man säger att man äter det så tror folk att man äter smör med sked direkt ur paketet. Jag får också ofta frågan: ”hur länge ska du hålla på med det där då?”. Då brukar jag svara att jag har hittat ett sätt att äta på som jag mår väldigt bra av, varför ska jag sluta? Överhuvudtaget tycker jag det känns som om folk blir lite lätt provocerade av att man äter hälsosamt, eller anser sig äta hälsosamt. Därför har jag nästan slutat prata om det med folk som jag inte är säker på förstår vad det handlar om. Jag vill inte att nån ska tro att jag bantar och har hängt på i någon trend för det är precis motsatsen till min syn på vad jag gör. Jag har lagt om kosten på ett sätt som passar mig. Det är inget nyårslöfte, jag har ingen målvikt och inga favoritjeans som jag vill komma i. Jag vill må bra, helt enkelt.

Svara
malin 1 februari, 2012 - 11:39

Tack!
Allt jag kan säga, de andra har sagt det samma som jag tänker så jag kan bara hålla med föregående talare!

Svara
Jessica 31 januari, 2012 - 19:48

Hej jag har en fråga. Jag har precis börjat med LCHF och när jag äter lite fettigare saker så börjar jag må illa, är det normalt?

Svara
Anita 31 januari, 2012 - 19:34

Du skriver ner det jag tänker och lever efter. Jag följer bara en blogg och det är din:-)
då det alltid finns nåt bra recept ett några kloka ord.
tack för det du ger till oss alla.

Svara
Annika Rogneby - Bakglädje med LCHF 31 januari, 2012 - 19:29

Så klokt, så klokt. Mycket bra sammanfattat och jag hoppas att vi kan fortsätta att vara mer open minded till våra olikheter 🙂

Svara
Teres 31 januari, 2012 - 17:31

Jag skrev i ett inlägg för ca 5 år sedan att du borde skriva en kokbok 🙂 jag väntar ännu. Din blogg och allt du skriver är så bra.

Trevlig kväll/Teres

Svara
Hannah 31 januari, 2012 - 17:25

Brukar inte kommentera men nu kan jag (precis som många andra) inte hålla mig! Hatten av för dig och det du skriver! Härligt att läsa hur otroligt sunt du resonerar! Vill få alla att läsa ditt/dina inlägg; såååå kloka ord! LCHF har ju nästan blivit lika med ett skällsord. Man måste ständigt försvara och förklara, när det i själva verket bara gäller att hitta vad som känns rätt och bra för varje individ! Ut med din kunskap och ditt budskap du kloka kvinna! Vi andra hejar på och hjälper till :)!!!

Svara
Annika 31 januari, 2012 - 17:07

Tack Åse!! Du skriver väldigt klokt, lika klokt som jag tänker 😉
Håller med dig till punkt och prickar!!
Tack för en väldigt bra blogg!
Kram!

Svara
Tina 31 januari, 2012 - 15:47

Jättebra skrivet och eftersom jag nu går samma kostrådgivningskurs så håller jag med om lärarna också 🙂 Men jag har faktiskt kaxat till mig lite och använder LCHF mer och mer. Varför? Jag kom till en brytpunkt när jag kände att va fasiken jag vill ”ta tillbaka” det uttrycket dvs visa på en mer positiv anda och att det är individanpassat. Och som du skriver LCHF är inte bara kött och bea utan så mycket mer. Och håller med om kommentarerna på andra sajter som Kostdoktorn och KIF. Har helt slutat läsa dem för jag bli mörkrädd.. Heja Åse och hoppas vi träffas i verkliga livet en gång 🙂 Kram Tina

http://www.butterflytina.com/

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 20:52

Ja jag har ju claimat ordet nu 😉 Står bakom det till 100%!it kul!
Ju fler vi är som använder LCHF men som visar att det inte bara är kött, smör, bea desto bättre är det 😉

Ja det hade varit kul!! =))) Hälsa jonas, anna, louise!!

Svara
Läsvärt!!! | Pepas vardag o tankar 31 januari, 2012 - 15:18

[…] bloggen 56kilo kan ni läsa detta inlägg. Mycket läsvärt och stämmer in på många. I alla fall jag fick mig […]

Svara
Jessica 31 januari, 2012 - 15:15

Jag har aldrig tidigare lämnat någon kommentar men nu måste jag bara. Jag vill tacka dig för ditt sunda tänk och din kraft att inspirera. Recept du delar med dig av är alltid genomtänkta och framför allt goda! Din blogg är den enda ”lchf”blogg jag läser. Den enda blogg som, enligt mig, ser till helheten. Tack för det!

Svara
Petra 31 januari, 2012 - 14:59

Väldigt bra skrivet, och så rätt!
Med gravt sockerberoende (ingen diagnos) som jag så MÅSTE jag nog vara strikt. Men svårt för det ännu.
Men jättebra att det finns alternativ för bakverk o grejer. Ibland vill jag kunna sitta med barnen o njuta av något gott som samtidigt är nyttigt! Otroligt bra!

Kommer att länka till detta inlägg från min blogg. =)

Svara
Anna 31 januari, 2012 - 13:40

Väl formulerat – verkligen. Som du säger – det är de små valen, de små stegen som man kan göra långsiktigt, som påverkar oss på sikt. Sen är ju ”kosttalibaner” ett utmärkt ord. Jag har väldigt svårt för att ta folk som inte äter grönsaker eller frukt på allvar, vi behöver de vitaminer och mineraler som finns i färskt grönt. Hellre frukt och bär så att man blir nöjd än att trilla dit på en stor påse konstgjort skumgodis.

Jag gillar din blogg!

Svara
Maria 31 januari, 2012 - 12:29

Jättebra skrivet! Jag är så glad att jag hittade hit till din sida, har aldrig kommenterat tidigare men nu vill jag visa min uppskattning. Jag äter själv en lågkolhydratkost, väljer att kalla det så istället för LCHF. Tyvärr har LCHF en så negativ klang i mångas ögon, de tror att man vräker i sig fett och det gör verkligen inte jag. Tack igen för alla underbara recept! Bra jobbat…

Svara
Carin 31 januari, 2012 - 11:15

Åååh! Vad fint skrivet! Det är precis så jag tycker! Nu skriver jag inte så vansinningt mycket om lchf på min blogg, men önskar jag inte använt det ordet alls, utan istället bara skrivit om hälsa, och varför jag väljer att äta som jag gör. Planen är att gå in och ändra en massa inlägg i år och fixa till det, men har inte haft tid än. Tack för att du gett mig motivation att göra det så snart som möjligt!

Svara
anna 31 januari, 2012 - 10:43

Du, Anna Hallén och hela Kostrådgivargänget ger oss så mycket sunt och så mycket kunskap, tack för det!!!

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 11:04

Tack och kram!

Svara
Sandra 31 januari, 2012 - 10:36

Vissa delar av LCHF-världen är extrema, precis som man kan vara extrem i allt annat. De har lite av en packmentalitet där de skyddar sina tankar och tycken till vilken kostnad som helst (mest otrevlig attityd).

Jag kan förstå de val som andra gör, jag respekterar dem.. det är bara så synd att inte alltid få den respekten tillbaka! För att jag kanske väljer annorlunda än ”en annan”..

Men det är kul när området rör på sig, när det händer något (nya böcker, mer forskning inom området, mer oliktänkande folk som ansluter sig osv)

Ha en bra dag,
MVH Sandra

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 11:11

Ja så sant, och man måste göra sin röst hörd när man tycker det barkar åt fel håll. KRAM

Svara
Johanna 31 januari, 2012 - 10:08

Bra skrivet!
Det är många som säger att”så här ska alla äta annars går det åt skogen”. Själv äter jag inte LCHF men försöker ha det tänket i bakhuvudet, jag byter gärna ut ris och potatis mot grönsaker och använder fullfeta mejeriprodukter och riktigt smör osv (med måtta dock). Däremot är jag lite skeptisk till olika former av kak- och brödersättningar, jag tycker det är svårt att få bra, (fast kladdkakan jag hittade här blev supergod…) så då får det bli begränsat av den ”riktiga” varan istället. Vilket i mitt fall innebär en skiva grovt bröd med hela frön till frukost med ett ägg på och en gnutta kaviar som krydda, inte 8 st ljusa rostmackor…. och kanske en riktig vällagad pastarätt nån gång emellanåt. Och jag har börjat laga mer mat från grunden, tex har jag bara dom senaste dagarna kommit på att det är plättlätt att göra aioli och hollandaisesås själv. Jag brukar läsa kostdoktorns blogg ibland och där tog det ju nästan hus i helvete i kommertarsfältet när kostdoktorn himself antydde att alla inte behöver äta superstrikt lchf.

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 10:21

Vet du, jag tycker att det är helt OK!
Tycker att du summerar det bra! LCHF (eller LCHF tänket som du äter!) en jättebra grund och sedan adderar vi till den mängd kolhydrater vi klarar av. Du klarar av din mängd, härligt!!

Ja gud… jag läser aldrig kommentarsfältet där, är aldrig inne på KIF, för jag orkar inte med kosttalibaner.

Svara
ÅsaS 31 januari, 2012 - 09:48

Så klok du är! Alla har vi olika sätt att må bra, du har valt din väg, vi väljer vår väg. Oavsett vilken väg vi väljer så strävar vi mot samma mål – ATT MÅ BRA.

Ser att du har en liten ”undersökning” i högerkanten, och tänka sig, det finns ett svarsalternativ även för mig… 😉 Folk i min närhet säger att det är väl bara att äta mer då, eller dricka grädde!? Nä, så enkelt är det inte. Man kan säkert äta sig till ett par extra kilon, men hur mår man då? En mage som sparkar bakut och ett blodsocker som åker berg-och-dalbana, sömnlösa nätter och orken som tryter. Nä, rätt kost och sunt förnuft är det som gäller, och det hittar jag här!

Tack för att du delar med dig av all inspiration och kunskap!
Kram på dig fina du!
ÅsaS

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 10:24

Hahahaha!!! Vet du, jag tänkte på dig när jag gjorde den möjligheten ;))
Du har så rätt, det handlar om samma sak på andra hållet. På samma sätt som att ”Det är bara att dra ner på kalorierna, ät mindre och rör dig mer!” inte alltd är så himla enkelt så är det inte enkelt att ”Ät mer och ät en massa tom energi”.

KRAM fina!!

Svara
Anna-Karin 31 januari, 2012 - 09:37

Bra skrivit blir så less på folk som endas kör fakir och tycker att man måste köra så annars gör man fel!
Jag äter lchq för att må bättre! Min mage mår kanon & min hy är underbar hade tidigare mycket finnar & extremt torr hy!
Tack för alla kanon Goa recept!

Svara
Josefin 31 januari, 2012 - 09:05

Mycket bra skrivet! Tack för alla dina kloka blogginlägg och goda recept!

Svara
Anna-Lena 31 januari, 2012 - 08:58

Mycket bra skrivit, som vanligt. Jag äter enligt LCHF för att jag mår så bra. Blev påmind ytterligare i fredags då jag åt kolhydrater och blev såååå himla dålig i magen. För ungefär 15 år sen led jag av magkatarr men inte känt av det på många år, fick tillbaka samma smärta som jag hade då i fredags, helt sjukt vad jobbigt det blev. Inte värt att må så igen, vet vad jag inte skall äta och äta nu, det känns skönt ; )

Ha en god dag, kram kram

Svara
Caroline - wwwaddell.com 31 januari, 2012 - 08:57

Mkt bra, vettigt och balanserat.

Svara
Erika - LCHF till vardag och fest 31 januari, 2012 - 08:55

Jättebra skrivet! Jag själv äter LCHF-kost för att jag mår bra av det och kan med gott samvete äta desert, bröd och kakor (sen att jag sällan orkar det är en helt annan sak 🙂 ).
Tack igen för en toppenblogg, kikar in flera gånger om dagen och söker recept och inspiration. Det är så härligt att du är ärlig med vad du känner och att du bjuder på dig själv.
Många kramar!

Svara
PernillaA 31 januari, 2012 - 08:42

Ååååå vad jag gillar dig Åse 😉 Helt klart att vi alla har ett egenansvar för vad vi stoppar i munnen och att det som stoppas i den är anpassat för mitt eget välmående.
TÄNK om alla kunde lära sig det så hade vi mått så mkt bättre!!!!!

Svara
Maria 31 januari, 2012 - 08:40

Jättebra inlägg .. det är nog så som många av oss känner/tycker !!! Alla är vi olika med olika behov ! =)

Svara
Linda 31 januari, 2012 - 08:11

Jag äter enligt GI (men läser ändå din blogg och lånar friskt recept och tips) och jag är så jäkla trött på att folk fortsätter fråga ”jaha, du går fortfarande på diet du” och alla tidningar som matar ut ”tappa 10 cm snabbt”. Jag försöker äta bra, långsiktigt. Det verkar inte gå in hos vissa.

Svara
Jenny 31 januari, 2012 - 06:57

Bra skrivet! Försökte skriva något liknande häromdagen på min blogg men det blev inte alls lika bra. Så lånade din text 😉
Men det står klart och tydligt att den är från dig och länk till din sida
Hoppas det är okey? Kanske någon ny kommer hit och fastnar för lchf.
Kram Jenny

Svara
Åse 31 januari, 2012 - 08:06

Absolut ok!! :))

Svara
Anette G 31 januari, 2012 - 06:17

Kanonbra skrivet!

Svara
Henrik 31 januari, 2012 - 00:08

Håller med om att det är mycket svart och vitt och vi LCHF:are ska äta si och så och att man ska dela in folk i grupper. Mer inividuellt tänkande tack. Alla ska inte äta lika utan vi är olika och bör äta olika.

Svara
Anita 30 januari, 2012 - 23:41

Mycket bra skrivit! Jag väntar på min bakbok, den kommer väl vilken dag som helst. 🙂

Svara
Renée Backe 30 januari, 2012 - 22:18

Jättebra skrivet!

Svara
Ullis 30 januari, 2012 - 22:18

Mycket bra skrivet Åse. 🙂

Svara
Annah 30 januari, 2012 - 22:16

Bra sagt =)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.