Visst gillar vi recept som är komprimerade och som i princip sköter sig själv?
Det här är ett sådant recept, en köttfärslimpa med italieninfluerade smaker.
Ricotta är en italiensk färskost på ca 10% som är fyllig med lätt syra. Den hade jag i köttfärslimpan!
Man kan så klart ha tex creme fraiche istället om man föredrar det.
Som skrivet ovan, det här är ju en rätt som i princip sköter sig själv i ugnen, om man dessutom samtidigt tillagar tillbehöret (potatis eller rotfrukter eller andra grönsaker) så blir det minimalt med jobb!
Jag hade potatis men jag personligen föredrar ju rotfrukter eller rostade grönsaker (lök, squash, paprika, blomkålsbuketter, aubergine tex)
Här hittar ni min Ugnsform
40 minuter senare är både köttfärslimpa och tillbehör klara.
Rund ugnsform – slut i svart men jättefin i vit!
Jag gjorde en enkelt pestosås och även medelhavssåsen i det HÄR receptet.
Gillar ni köttfärslimpa så har jag fler i arkivet! (<klicka för recept)
Här kommer receptet! ❣️
Skriv utItaliensk köttfärslimpa
- Portioner: 6
Ingredienser
Köttfärslimpa:
1 dl vatten
1 dl havregryn
1 kg nötfärs
1 dl parmesanost, riven
2 ägg
2 vitlöksklyftor, finrivna
gul lök, finriven
1 burk marinerade soltorkade tomater, finhackade
1 burk ricotta (250 g)
1 msk Bong Touch of Taste Brynt Schalottenlökfond
1 msk Bong Touch of Taste Kalvfond
2 msk tomatpuré
salladskrydda/vegeta/örtsalt
1 krm svartpeppar
6 skivor parmaskinka
Pestosås:
1 dl creme fraiche eller grekisk yoghurt
2 msk pesto
salt, peppar
Gräddig tomatsås:
Sås:
2 dl grädde
passerade tomater (200 ml)
100 gram naturell färskost
1–2 msk kalvfond
ev. salt & peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Blanda vatten och havregryn i en skål. Låt stå i 5 minuter.
Blanda ner allt utom parmaskinka och rör ihop till en smet. Smaka av med örtsalt/vegeta och svartpeppar. Enkelt gjort genom att rulla en liten köttbulle och snabbt steka upp.
Forma en fin limpa, lägg den i en ugnsfast form och täck den med skinkskivorna.
Blanda potatisen eller rotfrukterna med olivolja och krydda med salt och tex timjan. Lägg runt limpan och sätt in i ugnen i ca 40 minuter.
Under tiden rör ihop pestosåsen och såsen: Vispa ihop de passerade tomaterna med grädde, färskost och kalvfond. Smaka av med ev. salt & peppar. Låt småputtra i 5 minuter.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
4 kommentarer
Ser så gott ut! Funderar på pestosåsen, tror du använt röd pesto, men råkar ha grön hemma, går det lika bra tror du?
Jag hade grön pesto =)
Mums, så gott.
Drar mig lite för att göra köttfärslimpa, vet inte riktigt varför 🤔
Måste testa detta.
Tack för dina fina recept och trevlig blogg 🥰
Mums🥰
Gör aldrig köttfärslimpa, drar mig.lite för det, vet inte varför🤔
Måste testa detta
Tack för dina fina recept och trevligt innehåll på bloggen🙏