Italiensk lax och übergott vin!

11 april, 2013

Smått euroforisk här ikväll, lillördag som det är och har ätit och druckit mycket gott! (Ja detta skrevs i går men jag somnade i soffan med datorn i knät 😉
Jag hade lite höga förhoppningar måste jag erkänna på veckans vin, som görs i samarbete med Vinguiden.
Vinet, ett vitt torrt boxvin från Nya Zeeland – Matua Valley Sauvignon Blanc har valts till Bästa köp i DN, Allt om Mat och valdes även till Folkets favorit på Mitt Kök mässan 2012!
Till det hör att jag är oerhört kräsen när det gäller vitt vin och har provat många boxar på systemet och inte fallit för någon! Men nu har jag en favvo! Beställde snabbt 2 boxar och jag är övertygad om att vinet snart kvalar in till systembolagets ordinarie sortiment! Hurra!!
Ska vi köra lite smak och doft?
Ett krispigt, välbalanserat vin med gröna fruktnyanser som förtydligas av en kryddig friskhet och toner av passions frukt och tropisk lime som är karaktäriskt för det legendariska Marlborough-området.Vinet har en slags livlighet som fungerar finfint till såväl fisk och skaldjur som till sommarsalladen. Och självklart klarar det sig på egen hand som sällskapsvin.
Så omnämns vinet! Om jag, med mitt högst oprofessionella tyckande får uttala mig så skulle jag säga blommigt, smakrikt, stor smak, fruktigt men ändå kraftigt!
Det var dessutom oerhört gott till maten i kväll!


Vinet kan beställas här
Jag inspirerades av ett Allt om Mat recept men gjord det på mitt vis så klart – det blev sååååååå gott!!! Det här kommer jag göra många gånger!!
4 portioner
4 laxfiléer
2 morötter
1/2 kålrot
1 grönsaksbuljong
rapsolja eller ekologiskt kokosfett
4 soltorkade tomater

2 vitlöksklyftor
salt, peppar
ruccolasallad
Ingredienser till vitlökssås
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär morot och kålrot i mindre bitar, jag skar dem i ca 2 x 4 cm. Koka dem i ca 5 minuter med en grönsaksbuljongtärning.
Häll av vattnet och ånga av och lägg dem på en ugnsplåt. Ringa olja över. Sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Skär laxen i stora kuber. Ta ut grönsakerna och lägg laxen ovanpå. Salta och peppra. Stek ytterligare 10 minuter.
Strimla de soltorkade tomaterna och blanda med 1 msk olja och de pressade vitlöksklyftorna. Fördela tomatoljan över lax och rotfrukter. Strö över lite ruccola. Servera med den goda vitlökssåsen eller gör en aioli utan creme fraiche om ni vill ha rätten mejerifri!

IMG_2319

 
IMG_2323

IMG_2327

IMG_2328

IMG_2331

IMG_2332

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!
22 kommentarer
0

22 kommentarer

40 + 40 = 80 | Fru Månsson 19 juli, 2015 - 20:34

[…] Italiensk lax med falsk aioli. Ett tips är att göra majonäsen till aiolin själv, receptet hittar du här. […]

Svara
ullie 13 april, 2013 - 11:31

mmmm gott det låter
gör en liknade finns på min bland recepten men fick inte fram den bara
Fräsch vinterlax
http://weberskold.blogg.se/category/recept-1.html

Svara
Beatrice 12 april, 2013 - 17:40

Jag/vi har precis hittat till din blogg och har just svalt sista ”smulorna” av den Italienska laxen. Fantastisk god! Till det dracks ett gott vitt vin, Chilcas. Matua Valley beställdes på systemet idag så nästa vecka hoppas vi på ytterligare en favorit 🙂 Jag ser fram emot vad jag kan hitta för spännande recept mm i dina tidigare inlägg.
Trevlig helg från Västkusten (snötäckt sedan i morse :()

Svara
Ann 12 april, 2013 - 15:32

Jag gillar din blogg men jag tycker att det är tråkigt att du ofta bloggar om samma saker som Vickan på Matplatsen redan har gjort :=(

Svara
Åse 12 april, 2013 - 15:33

Vad har hon bloggat om idag menar du????

Svara
Åse 12 april, 2013 - 15:34

Om du tänker på vinet så har vi många gemensamma samarbetspartners och då blir det så. Ibland är hon före, ibland jag. Ibland söker mina samarbetspartners upp henne och ibland är det hennes samarbetspartners som söker upp mig. Vi provar samma viner och jag ligger veckan efter henne. Det är trist för de som följer bådas bloggar men så är läget. Generellt så försöker vi båda ha olika saker vi bloggar om även om det är samma samarbetspartner men ibland går inte det.
Upplever du det irriterande så är det synd men inget som kommer att förändras.
Tänker du på granolan/müslin så fick vi ett gott skratt för vi bloggade om det samtidigt – av en tillfällighet, jag hade tidigare bloggat om galgarna som hon också köpte och hon tänkte blogga om dem dagen efter mig. Så är det vi, vi tipsar varann om olika saker och köper ofta samma och då åker det upp i bloggen. Vi är ju båda privata bloggare som bloggar om det som finns i vardagen.

Svara
Eve 12 april, 2013 - 11:40

Hej Åse! Måste först bara tacka för en inspirerande blogg! Du är den enda bloggaren enligt mig som har en sund och vettig syn på lchf kost! Sen så lägger du upp så smarriga recept så man saknar aldrig ideer i köket tack var fin blogg!
Jag började äta enligt lchf för ca 2 år sedan. Behövde gå ner ca 10 kg efter graviditet. Åt strikt i början och 10 kg försvann på 7 veckor! (-: Fortsatte sedan äta enligt lchf fast min egna lilla variant, inte lika strikt. Lärde mig rätt fort vart min gräns gick och har aldrig mått bättre!
Sen bestämde vi oss för bebis nr 2 och när jag väl blev gravid lyckades jag inte hålla mig till lchf. Mådde illa i 16 v och var bara sugen på vitt bröd med smör o pasta och potatis! Gaaah! Hur som helst här sitter jag nu. En vecka över bf, ingen bebis än. Har gått upp 16 kg och mår illa när jag tänker på alla kolhydrater jag stoppat i mig. Jag tänkte fråga dig en sak. Förstår att du inte är expert på just det området men undrar bara om du har någon erfarenhet eller hört något om hur det fungerar med amning och lchf? Eller bara vad dina tankar om det är? Är det ok att äta lchf när man ammar? Har googlat en del men hittar inga vettiga svar på det. Vill börja så snart som möjligt när bebis har tittat ut. Inte bara för att bli av med kilona utan för att må bra och få tillbaka min energi!
Önskar dig en fin dag!

Svara
Åse 12 april, 2013 - 15:03

Hej! Grattis till bebis! Hoppas h*n tittar ut snart!!
Lchf och amning fungerar perfekt! Fast jag hade ätit liberal lchf så plussa på med rotfrukter, nötter, bär
Du fortsätter att äta fullfett och äter dig mätt främst på protein och en bra, naturlig fettkälla! 🙂 lycka till!

Svara
Eve 13 april, 2013 - 12:34

Tack snälla för att du tog dig tid att svara!!

Svara
Karin20 11 april, 2013 - 21:33

Åse, dina vänner på Fontana bjuder på underbara produkter till lchf-kryssningen i morgon. Dessutom har jag fått massor av receptbroschyrer med dig på framsidan. Tacksam

Svara
Anne 11 april, 2013 - 18:17

Hej du fagra Skånska kvinna.
Fiskreceptet vi provat och det var så gott så matlådan var på väg att försvinna.
Maken han mumsade tog om och sa.
”Detta min hustru det gjorde du bra.”
Jag saknade vinet men njöt ändå.
Eftersom Portugal hägrar och jag vet ju då.
Att jag inte bara träna och lyfta ska .
Ett par glas vin ibland tänker jag även inta.
Sköt nu om dig och tack för att du delar med dig av din egen receptskatt.
Puss

Svara
Kristina 11 april, 2013 - 16:56

Ser gott och inspirerande ut. Du tar så otroligt fina bilder!! Tack än en gång för presentkortet på Rönisch kom igår. Redan tittat in på hemsidan, har du sett den fina reflexvästen i spets i din favorit färg? Har du redan den?

Svara
Åse 11 april, 2013 - 20:43

Den har jag!!!

Svara
Gabriella 11 april, 2013 - 14:26

Laxen ser jättegod ut! Härliga bilder

Svara
ulrika 11 april, 2013 - 14:23

Tack Åse! Har precis klickat hem en box. Kanske blir sommarens favorit!

Svara
Sussie 11 april, 2013 - 11:59

Ser jättegott ut, så det får bli en av middagarna i helgen. Men vad är det för ingredienser till vitlökssåsen?
Tack för alla härliga och inspirerande recept 🙂

Svara
Åse 11 april, 2013 - 12:31

Sorry glömde länka! Fixar nu!

Svara
Anna 11 april, 2013 - 11:24

Hej Åse! Tusen tack för alla dina underbara recept och fantastiska bilder! Jag har för ett par veckor sedan övergått till LCHF och trivs fantastiskt bra med det – och din blogg var den som inspirerade mig till att byta livsstil:)
Jag undrar om vinet du nämner ovan: Är det ett torrt vin?
Bästa hälsningar
Anna

Svara
Stella 11 april, 2013 - 11:15

Mums… ser ymmy utt!!!! tack for tipsen

Svara
Nina 11 april, 2013 - 10:42

Ditt fina porslin, är det Mateus spetstallrik?

Svara
Åse 11 april, 2013 - 10:45

Yes!

Svara
Ann 11 april, 2013 - 10:35

Åh, det såg gott ut! Det ska jag prova :).

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.