Hel lax i ugn med asiatiska smaker

12 april, 2019

Hej vänner!

Idag är det freeeeeeeeeda´! 🌟
Har inte en susning vad som ska ätas ikväll men jag ska strax fundelura lite och ta ett varv med dammsugaren och få in lite feddagsfintkänsla här! Inte så lätt i renoveringsstöket 🙈

Vi ska ha en helg hemma med hemmafix! Heltäckningsmattan ska läggas i helgen och vi har annat att fixa med både hemma och i trädgård. Tyvärr har ju bara dygnet 24 timmar 🤷🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

I går var jag ute och åt men hade förberett mat till barnen. Tyvärr så blev det därför ingen bild på tallrik med maten upplagd men ska uppdatera receptet så fort jag kan =) För detta är så gott!

Marinaden / Glasyren är grymt god och så användbar till många rätter.
Sweet Chili innehåller ju en del socker, jag väljer alltid den som innehåller minst. I min värld kan man göra bättre val i alla lägen.
Märket på sweet chilin jag har är favorit och Teriyakin är Kikkomans glutenfria Teriyaki som innehåller mycket mindre socker än många andra teriyakimarinader.

Det är inte mycket som går åt till laxen så det blir faktiskt inte speciellt mycket i det stora hela.
Resten av marinaden/glasyren kan man spara och ha till servering.

Jag glömde toppa med koriander, det ser trevligt ut!

Sååååå god lax som smakar lite sushi typ 😉

Skriv ut

Hel lax i ugn med asiatiska smaker

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

1 kg laxfilé i bit med skinn
salt & peppar
2 msk sesamfrön eller santa Maria krydda Wasabi / Sesame
2 lime
1/2 dl färsk koriander

Marinad / Glaze

1 dl sweet chilisås
1 dl teriyakisås
2 krm chiliflakes
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 dl hackad koriander
1/2 msk riven ingefära
1/2 lime, saften


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 gr.
Lägg laxen med skinnet neråt. Salta och peppra.
Rör ihop glazen och spara ca hälften i ny skål, ställ kallt. Pensla laxen med glazen och sätt in i ugnen i ca 25 minuter tills innertemperaturen är ca 48-50 grader.
Toppa med tunna limeklyftor, lite koriander och gärna lite röd skivad chili.
Servera med äggnudlar, eller lågkolhydratnudlar eller ris/blomkålsris.


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!

2 kommentarer

Nina 13 april, 2019 - 13:58

Så härligt med ännu ett laxrecept. Älskar lax – så gott och så enkelt! Utan alltför stor ansträngning får man en lyxig maträtt – precis min stil 😉
Hör blir det lax ikväll, men lite efter ett av dina gamla recept, det med en sås med crème fraiche, grädde, majonäs, dill och räkor. Den såsen blir det! Tror det är salt, peppar och dill på laxen….får se, annars blir det min special, bara champagnevinäger och flingsalt på och sen in i ugnen! Sååå gott!!

Njuuut av helgen ☀️

Svara
Åsas 12 april, 2019 - 15:30

Äntligen fredag – och ledig helg framför mig. Ledig, i den bemärkelsen att jag inte jobbar. Lördagen är ”mamma-dag”, och då åker vi till stugan och tittar till den. Matar fåglar, städar lite på tomten och fikar och äter nåt enkelt. En tur över dagen bara. Andas frisk lantluft. Tänkte knipsa några kvistar björkris också och pynta med här hemma till påsk.
Söndagen är än så länge oskriven. Skönt att få ladda batterierna efter denna, och inför nästa, vecka.
Idag har jag iaf fått ta stygnen i pannan, och jacket verkar läka fint. Känns skönt.
Önskar dig en skön avslutning på veckan och en mysig helg, även om ni kommer att ha att göra.
Kram 💕

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.