Harissa- och fetalax med soltorkade tomater

av Åse

Hej på er!

Följer ni amerikanska valet? Tycker det är spännande! Inte för att jag orkar sitta uppe i natt men jag kommer nog vakna lite då och då för att hålla mig uppdaterad, så det lär vara en trött undertecknad i morgon!
I morgon är dessutom inte vilken dag som helst utan tre av mina barn (och Vilde! 🐶) fyller år! Nicholas & Michelle fyller hela 23 år och Juni blir fjortis ❤️ Vilde fyller 9 år.

I går skulle jag egentligen gjort soppa men insåg att jag hade 1 kg laxfiléer i kylen så det fick bli det!
Tog vad jag hade hemma och det blev SÅ gott!
Harissapastan skulle jag haft i soppan men det blev så galet gott i laxen. Daniel kunde knappt sluta äta 😉
Så prova detta receptet!

Harissa är en Nordafrikansk het röd pasta/sås med chili, kummin, koriander, vitlök och syra som vinäger. Finns i dagligvaruhandel men går enkelt att göra själv.  I detta receptet så har jag dock köpt harissapasta.

Feta och soltorkade tomater är ju sååå gott ihop och med harissan så blev detta ett höjdarrecept!

Receptet kommer här!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Harissa- och fetalax med soltorkade tomater


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

1 kg laxfilé
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1/21 msk harissa (börja med mindre, smaka av)
1 msk paprikapulver
2 vitlökslyftor, pressad
1,5 msk grönsaksfond
150 g feta, smula
8 soltorkade tomater, strimlade
1/2 dl chilisås gärna med mindre socker alt sweetchili eller annan sötma
Salt, peppar 


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg laxen i en form, salta och peppra.
Koka upp creme fraiche, grädde och rör ner övriga ingredienser. Smaka av med eventuellt mer harissa, salt & peppar. Såsen ska inte vara för syrlig utan välbalanserad så anpassa sötma ifrån chilisåsem/sweet chili efter det.
Sätt in i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

4 kommentarer

Maria Hedblom 7 november, 2020 - 18:24

Hej, idag googlade jag fram ditt recept på tekaka (till räkmacka) men bytte ut keson mot kokosyoughurt eftersom jag inte tål mjölkpodukter och jäklar vilka perfekta bröd det blev. De gick lätt som en plätt att dela på, så av 5 telakor blev det 10 mackor. Tack så otroligt mycket för receptet ❣

Svara
Åse 8 november, 2020 - 14:05

Vad roligt att det blev bra! 🥰

Svara
Rabato 4 november, 2020 - 15:49

Tack för ett så härligt recept. I helgen ska jag laga denna maträtt för första gången.

Svara
Anita 13 november, 2020 - 16:49

Min nya favorit rätt.






Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.