Hamburgertallrik

av Åse

I går ville barnen och maken ha hamburgertallrik till middag och visst fick de det! Hamburgertallrik kan man göra både godare, nyttigare och lite lyxigare om man gör den själv!
Personligare tycker jag att alltid hemlagat är godast!

Brödet:
10 bullar

25 g jäst
2 msk olivolja
2,5 dl vatten
0,5 tsk salt
1 tsk honung
5 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 dl rågmjöl
sesamfrön

Värm vatten fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut det med jästen.
Häll på resten av vattnet, oljan, saltet, honungen och nästan allt mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa i minst en halvtimme.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 10 delar och forma dem till runda bullar.
Häll sesamfrön på en tallrik och tryck ner varje bulle i den.
Låt jäsa på bakplåtsklädd plåt i ca 10 min.
Lägg även ett bakplåtspapper över bullarna och tryck till ordentligt med en tom plåt. Låt jäsa i 30-45 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda hamburgerbröden i 7-8 minuter mitt i ugnen.
Låt svalna under bakduk.
Källa: Receptcentralen.se

Dressing:
1 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
5-6 msk bostongurka
5 msk chilisås
1 tsk senap
1 msk tomatpuré
salt och grovmalen svartpeppar + lite cayennepeppar
Rör ihop och låt stå i kylskåp någontimme.

Hamburgerna:

800 g nötfärs
1 ägg
liquid smoke efter smak
2 schalottenlökar
salt och peppar
lökpulver

Klyftpotatisen:
timjan, rapsolja, flingsalt

Tillbehör:
Cheddar, krispsallad, avokado, tomat, gurka, dressing, chornicons.

_______________________________________________________________

Hoppas ni alla haft en skön helg!
Jag känner äntligen att min förkylning smått börjar lämna kroppen, skönt!

Jag är nöjd över matveckan som gick!
I veckan blir det dock väldigt kolhydratbegränsat, jag känner hur mycket lättare jag har att hålla suget i schack då.

Jag räknar inget, förbjuder inget men begränsar, är snäll mot min kropp och tänker efter före  – det känns som en metod som jag mår bäst av att följa just nu. Till vardags så ersätter jag någon måltid per dag med CK.

Ha det gott i veckan! På fredag är vi hembjudna till Annika (akinna.se) som tidigare lovade att det skulle bli kolhydratsnålt, ska bli trevligt! Vad Annika bjöd på kommer det nog bilder på 😉

 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

36 kommentarer

Lena 25 mars, 2010 - 17:13

Ja du är verkligen en inspirationskälla, här blir det att åka till Maxi direkt så man får inhandla ingredienserna till h-bröden B-)

Svara
Pernilla A 25 mars, 2010 - 15:57

Smart att baka egna hambugarbröd. Har aldrig provat men det får man kanske ta och göra :). Ikväll blir det våfflor efter tomatsoppan hos oss. Imorgon blir det grillpremiär på köttfronten (korv räknas inte). Hemmagjord tsatziki och klyftpotatis MUMS!!!!

Svara
Mariah, EDSBYN 25 mars, 2010 - 11:47

Efter magsjuka så har jag vågat mig in på din härliga blogg igen,
god mat har inte varit det första (eller andra eller tredje) som jag har tänkt på dom senaste dagarna.
Men nu inspireras jag av dina härliga hamburgerbröd och hamburgertallriken såg verkligen himmelsk ut.
Jag ska hem och göra taco-fisk idag,
aldrig provat förut men tyckte kombinationen verkade god så jag ger det ett försök.
Mina pp har det varit problem att äta upp nu när jag varit sjuk så jag vet inte vad min kropp ger för resultat den här veckan. Antagligen ett för stort minus p.g.a. vätskeförlust…

En liten fråga angående dina plankor.
Vart har du köpt själva plankorna?

Ha en härlig dag!
MVH//Mariah

Svara
Åse 25 mars, 2010 - 17:14

Ynk, jag ligger just nu i den vidriga magsjukan.. inte ens vtten får jag behålla :/

Svara
Åse 25 mars, 2010 - 17:15

Plankorna är från Cervera,edan har jag från Clas Ohlsson också.

Svara
zannely 24 mars, 2010 - 13:52

Gu’vad smart! Jag har gjort egna burgare själv innan, men aldrig brödet. Att jag inte tänkt på det.
Tack för alla inspiration. Du är bäst!

Svara
PetraKalmar 24 mars, 2010 - 13:49

Jösses vad gott det ser ut. Måste testa så snart som möjligt. Älskar homemade med tillbehör. Har inte skrivit här många gånger får erkännas men läser med glädje. Har själv genom VV tappat 18 kg och har nu djävulen min axel som försöker få mig på alldeles för goda villospår. Och då kan det vara skönt att inse att vi alla är människor. Men du inspirerar att fortsätta på den rätta 🙂 vägen ..
Tack ! kram Petra

Svara
Maja 24 mars, 2010 - 11:29

GUd så gött det såg ut Har alltid varit lat och köpt bröden men nu blire andra bullar;) Kram

Svara
Ofelia 23 mars, 2010 - 22:27

Hej Åse,

Såg att du mätt dig under din viktresa. Vet du ungefär hur mycket 1 cm i midjan motsvarar i kilo viktminskning, kan det vara ca 1 kg? Det beror såklart på var man tappar sina kilo osv, men på ett unegfär- har du ngn uppfattning?

Svara
Åse 24 mars, 2010 - 14:47

Ja på mig stämmer det ganska bra med 1 kg per 1 cm 🙂

Svara
HeIena 23 mars, 2010 - 21:14

Vad använder du för kamera när du fotar dina fina matbilder? Det blir ju så fint!
Mvh Helena

Svara
Åse 24 mars, 2010 - 14:48

Canon EOS 450D + en uppsjö av olika objektiv.

Svara
Susanna 23 mars, 2010 - 19:56

Herrejisses va det såg gott ut…. ve du PPvärdet???

Svara
Åse 24 mars, 2010 - 14:48

Nej tyvärr, räknar inte points just nu!

Svara
Susanna 24 mars, 2010 - 20:17

oki ja gott såg det ut iaf 🙂

Svara
Teres 23 mars, 2010 - 18:37

Å vad mumsigt det ser ut 🙂 och vad fin din sida är. Har haft så mycke så ätligen har jag lite egen dator tid.

Kram Teres

Svara
Aika 23 mars, 2010 - 16:18

Åh vad det ser gott ut!

Svara
kattis88 23 mars, 2010 - 09:41

Hej Åse! Har följt din blogg till och från i över 2 år nu, blir så himla inspirerad av dig. Jag är lite nyfiken på det nya propoints systemet, hur räknar man ut hur många propoints man får äta per dag?

Jag är 1,68 lång, väger ca 81, är 22 år och är en tjej. Vore jätte snällt om du kunde hjälpa mig att räkna ut det eller förklara hur jag ska göra 🙂

Måste tillägga att du lägger upp så härliga matbilder jämt, de ser så gott ut! 🙂

mvh // Kattis

Svara
Åse 23 mars, 2010 - 09:42

Hej! Tack för dina rara ord!

Hur många pro points du ska äta, räknar din konsulent ut till dig. Mn kan räkna ut den dagliga ransonen med en pro points kalkylaor men inte sin veckobonus, den får man av sin konsulent.

Svara
kattis88 23 mars, 2010 - 09:51

jag kommer inte åt ditt svar, tror inte att jag har behörighet.. :/

Svara
Åse 23 mars, 2010 - 10:04

Kolla din mail =)

Svara
kattis88 23 mars, 2010 - 10:08

haha vilken miss 😛 Bommade totalt att svaren kom på mailen.

Ah men så bra, då vet jag:) Dock så har jag ca 10-15 mil till närmaste viktväktar konsulent. Så det är riktigt tråkigt, jag hade behövt gå dit och känna lite press på mig.. Men men. Funderar på om jag ska köra online men de är ju inte riktigt samma sak kan jag tänka mig 😛

Tack för ditt svar iaf 🙂

Jenjo 23 mars, 2010 - 08:29

Min kära sambo är en hejjare på egna hamburgare. Men han köper alltid bröden. Gissa vem som ska överraska honom med hembakta hamburgerbröd nu! 🙂
KRAMIS

Svara
jempa 22 mars, 2010 - 22:40

Dom såg bara helt suveräna ut! Va gott! Nu blev jag hungrig igen! Får bli till helgen! Men jag ska vara duktig i veckan å med dra ner på kolhydraterna, det svåraste för mig e att avstå från frukten, har melon som bov här, har kört vv för länge, där har jag alltid fyllt ut med frukt, å lc vet jag inte riktigt vad jag ska äte bär man blir lite småsugen! Men jag ska allt försöka! :-)Ha en bra vecka! 🙂 Kramar

Svara
Ida 22 mars, 2010 - 20:17

Mums! 🙂 du har inte funderat över att vara med i halv åtta hos mig på tv4? de söker ju nya deltagare nu, och du är ju en hejjare i köket!

Svara
lindjhbg 22 mars, 2010 - 17:16

Men gud vad gott. detta ska jag verkligen laga, tänkte sno dina recept rakt av…Kram Linda

Svara
Sara med Tyra & Noah 22 mars, 2010 - 16:02

Men holy smokes vad smarrigt det där såg ut!!
Nu kändes ju vår planerade korvstroganoff plötsligt enormt trist, haha

Svara
Annika 22 mars, 2010 - 15:40

Ja, vi får väl se vad vi kan hitta på… Jag är ju inte lika haj som du på low-carb, men något ska ni nog få att äta.

Hur många kommer förresten? Och vad sa vi för tid?

Puss.

Svara
Åse 22 mars, 2010 - 17:24

Gumman vi äter GIVETVIS med god aptit precis det du serverar! Behöver absolut inte vara Low carb, vi tar seden dit vi kommer!

Vi sa 18 och det är vi + småkidsen!

Puss

Svara
Anna-Lena 22 mars, 2010 - 13:53

Mums vad gott detta såg ut, MÅSTE testa. Själv är jag tillbaks till verkligheten efter en veckan skidsemester. Nu skall vi bara ta tag i min pappas begravning som är på fredag. Kommer att bli mycket jobbigt men det MÅSTE ju göras……

Kram A-L

Svara
Åse 22 mars, 2010 - 13:56

Men vad tråkigt Anna-Lena =( Beglagar din förlust! Hoppas allt går bra. Stor kram!

Svara
Anna-Lena 22 mars, 2010 - 14:12

Ja, det får vi hoppas. Jobbigt när benen slås undan på en så plötsligt, man vill ju att ens föräldrar alltid skall finnas för en. Nu är det bara att kämpa vidare och hjälpa mamma så mycket man bara kan. /Kram

Svara
Ellinor 22 mars, 2010 - 13:40

Hej tjejen,
Du bara måste öppna upp en restaurang eller åtminstonde skriva en kokbok för dina maträtter är grymma!!! En vanlig hamburgetallrik förvandlar du till en gourmemiddag och hälsosam oxå! Hatten av för dig tjejen!!! Om du får för dig att göra en kokbok av dem recept du har på bloggen med bilerna till så kommer jag var den första som lägger in en beställning. Nu längtar jag efter mat ännu mer hi hi… Hur gick det för dig med vikten när du trappade upp till mat från CK? Jag nådde en viktig milstolpe idag 🙂 http://www.elliekaramelli.blogspot.com

Massor med kramar till dig från mig!

Svara
Åse 22 mars, 2010 - 13:49

Haha goding, söt du är!!!

Det gick bra! Jag menar äter jag kolhydrater så ökar ju vikten (vätskan) men äter jag kolhydratsnålt så försvinner det igen!
Nu tänkte jag köra lite extra med shakarna framöver så jag blir KLAR någongång! =))
Ska kika, misstänker vad det är för milstolpe!!! =)

Svara
Mimmi76 22 mars, 2010 - 12:52

Hopplösheten har kännts i hela mig, noll inspiration och denna snö 🙁 och så kliver man in i din ”värld”.
Och hela ens tillvaro lyses upp och inspirationen kommer smygande tillbaka 🙂
Du gör ett fenomenalt jobb och sporrar i allafall mig när molnen hopar sig på min himmel.
Kram till dig

Svara
Åse 22 mars, 2010 - 13:37

Vad söt du är! Och glad jag blir av den fina komplimangen! Tack 🙂
Kram på dig och jag önskar dig en molnfri himmel idag och resten av veckan!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.