Helstekt grillad kyckling med äpplegräddsås

av Åse

Hej vänner!
I går var det lillördag och därmed vill jag äta lite extra gott =)
Hel kyckling i ugn är ju såååå gott och såååå enkelt och härmed lovar jag att göra det oftare fr det är ju så mycket billigare dessutom!
Jag gjorde det alltid förr så vet inte varför jag gör det så sällan nu.
20012016-012A9598


Hemligheten med en riktigt god kyckling med krispigt skinn är att använda rikligt med smör och goda kryddor!
har man tid så kan man låta kycklingen marinera i kylskåpet under dagen så är det bara att sätta in i ugnen 1 1/2 timme innan middagen ska serveras!
Under tiden kycklingen är i ugnen så gjorde jag rotfrukterna (Rotselleri, gulbetor med olivolja, salt, peppar och timjan)
20012016-012A9604
Till detta gjiorde jag en såååå god äpplegräddsås som passade perfekt till kycklingen! Slurp!
20012016-012A9607

Härligt smarrig kyckling med krispigt skinn!
20012016-012A9602
20012016-012A9610

20012016-012A9621

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad hel kyckling med äpplegräddsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Marinad

  • 1 dl smält smör
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 2 tsk paprika
  • 2 hela kycklingar

Sås

  • 1/2 dl av kycklingspadet
  • 1 rött äpple
  • 1 gul lök
  • 1 kycklingbuljong
  • lite kinesisk soja
  • 2 dl fraiche
  • 3 dl grädde
  • salt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Smält smöret och blanda med soja och kryddor. Pensla kycklingen med det.
  3. Sätt in mitt i ugnen och låt kycklingen gå ca 1,5 timme. Kolla om kycklingen är klar när köttsaften är klar och inte rosa när du sticker med en kniv i lårbenet.
  4. Om du serverar rotfrukter till kan du sätta in dem när det är ca 30-40 minuter kvar av kycklingen.
  5. Tärna äpple och hacka löken. Fräs i lite smör.
  6. Häll av lite av kycklingspadet i botten av formen, sila och häll i kastrull tillsammans med creme fraiche, grädde, buljong. Rör ner äpple och lök.
  7. Låt småputtra i ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar och mixa såsen slät med stavmixer.
  8. Skär upp kycklingen och servera med såsen och valfritt tillbehör, tex rotfrukter.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6
 
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
 

15 kommentarer

Carina 16 september, 2020 - 15:27

Hej! Kan det ha blivit något fel på det här receptet? Efter såsen kommer det två olika långa ingredienslistor utan rubrik. Förstår inte…men vill gärna laga äppelkycklingen eftersom dina recept brukar vara de allra bästa.

Svara
Åse 17 september, 2020 - 09:39

Hej! ja det var mkt märkligt! Nu stämmer det!

Svara
Helstekt grillad kyckling med citron- och rosmarin - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 1 december, 2016 - 11:53

[…] går gjorde jag hel grillad ugnstekt kyckling, blir ju alltid sååå gott! […]

Svara
Susanne 31 januari, 2016 - 13:43

Jag brukar ha i Liquid smoke och lökpulver också i marinaden. *supergott* 🙂

Svara
Melina 25 januari, 2016 - 20:10

Det här var ju såååååå gott! ??

Svara
Åse 26 januari, 2016 - 10:21

Weeeee vad kul att höra! =))

Svara
Kristin 21 januari, 2016 - 22:00

Hej!
jag undrar lite, med så många magar att mätta, blir inte maten väldigt dyr??
jag menar man vill ju gärna köpa så bra råvaror som möjligt.. hur gör du??
Med vänlig hälsning, Kristin

Svara
Åse 22 januari, 2016 - 09:41

Vi lägger mycket pengar på mat ja.

Svara
Åsa 21 januari, 2016 - 18:49

Jag vet att du förespråkar mjölkfria alternativ men har ändå créme fraiche och grädde i såsen. Gör du undantag ibland?

Svara
Åse 21 januari, 2016 - 23:11

Jag förespråkar konsekvensmedveten kost 🙂 ät efter de konsekvenser du får 🙂

Svara
ÅsaS 21 januari, 2016 - 17:04

Ser onekligen gott ut! Och som många ovan skriver, så säljs det betydligt mer filéat/skivat i köttväg, oavsett om det är nöt/fläsk/kyckling/fisk. Det måste vara det stressade samhället som påverkat köpmönstret. Allt ska gå så fort numera. Skynda hem från jobbet och hämta barn på förskola/fritids, slänga ihop mat och så träningar på det, både för vuxna och barn.. Men, även prisskillnaden på helt och skivat kött har ändrats under åren som gått, så nu är det nästintill samma kg-pris på dem.
Kram ÅsaS

Svara
Barbro 21 januari, 2016 - 13:56

Din sås till kycklingen får man allt testa nån gång.Jag brukar göra hel kyckling i min lergryta och det saftigt och gott.
Ha en fortsatt bra dag i solen samt tack för matrecept som du delar med dej av.
Kram

Svara
Annette 21 januari, 2016 - 13:26

Vi äter sällan sås, och ännu mer sällan till kyckling. Men den här såsen lät ju väldigt god, den måste jag testa nästa gång vi äter kyckling 🙂
Och jag håller med dig, vi äter också filéer och lår från kyckling, men sällan hel kyckling i ugn så som vi gjorde förut. Jag tror att man påverkas av utbudet. Jag letade efter hel kyckling i butiken för någon månad sedan, men det var knappt att de hade hel kyckling längre. Samma sak med nötkött, det finns knappt hela, rejäla bitar i butiken, mest skivat kött. Det stämmer nog som många säger, att köken blir mer och mer välutrustade, men det lagas mindre och mindre vällagad mat.

Svara
Carina 21 januari, 2016 - 13:12

Låter jättegott! Hel kyckling är alltid gott. Lagar det ofta. Brukar göra ungefär som du fast med rapsolja. Ska ta smör nästa gång. Idag ska jag koka en hel kyckling och göra currysås till. I morgon till lunch blir det grönkålssoppa på buljongen med hårdkokt ägg. Har du något tips på redning till sås? Fiberhusk kanske går det?

Svara
Ulrika 21 januari, 2016 - 15:42

Hej,
Undrar hur du gör grönkålssoppan?
Jag vill också använda min goda buljong när jag kokat kycklingen till currysås men det brukar sluta med att jag slänger den pga idétorka…
Grönkål är en ganska ny bekantskap till mig som jag tycker mycket om, så soppa med Grönkål låter toppen ?
Hälsningar Ulrika

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.