Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad hel kyckling med äpplegräddsås


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

Marinad

  • 1 dl smält smör
  • 3 msk kinesisk soja
  • 4 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • 2 tsk paprika
  • 2 hela kycklingar

Sås

  • 1/2 dl av kycklingspadet
  • 1 rött äpple
  • 1 gul lök
  • 1 kycklingbuljong
  • lite kinesisk soja
  • 2 dl fraiche
  • 3 dl grädde
  • salt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 gr.
  2. Smält smöret och blanda med soja och kryddor. Pensla kycklingen med det.
  3. Sätt in mitt i ugnen och låt kycklingen gå ca 1,5 timme. Kolla om kycklingen är klar när köttsaften är klar och inte rosa när du sticker med en kniv i lårbenet.
  4. Om du serverar rotfrukter till kan du sätta in dem när det är ca 30-40 minuter kvar av kycklingen.
  5. Tärna äpple och hacka löken. Fräs i lite smör.
  6. Häll av lite av kycklingspadet i botten av formen, sila och häll i kastrull tillsammans med creme fraiche, grädde, buljong. Rör ner äpple och lök.
  7. Låt småputtra i ca 10 minuter, smaka av med salt och peppar och mixa såsen slät med stavmixer.
  8. Skär upp kycklingen och servera med såsen och valfritt tillbehör, tex rotfrukter.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6