Grillad gratinerad hummer med örtmajonnäs & sötpotatissallad

av Åse
Inlägget i samarbete med Uncorked Wines

Goooood morgon gänget!

Vilket otroligt väder vi har här nu!
Jag är kittad och klar för stranden och ska bara svepa mitt kaffe här sedan tar jag solstolen under armen och åker ner till stranden 💙

Först ska ni få goda tips från mig!

I helgen avnjöt vi detta goda!

Becker Riesling Trocken – Här har ni en frisk och elegant tysk Riesling med tydlig personlighet – skapad av unga vinmakaren Sabrina Becker på det familjeägda Weingut Becker i hjärtat av Rheinhessen
Becker Riesling bjuder på en ursprungstypisk karaktär: pigg syra, citrus och stenfrukt, med en mineralbotten som gör vinet lätt och uppfriskande .

Det är ett elegant och balanserat vin – torrt men ändå med hintar av mogen frukt och personlighet . Det fungerar utmärkt som ett smakrikt och samtidigt diskret vitt alternativ till sommarens buffér. Testa det gärna till matjessill – ett oväntat och spännande alternativ till ölen!

Vi tyckte väldigt mycket om det här vinet! Ska genast lägga en beställning på fler!

Becker Riesling Trocken + Grillad gratinerad hummer med örtmajonnäs & sötpotatissallad – en perfekt matchning

Vinet har en frisk syra, inslag av citrus och mineralitet – egenskaper som gör det fantastiskt matvänligt, särskilt till rätter där både sälta, sötma och fett samverkar.

Den gratinerade hummern är mild och söt i smaken, men får extra djup från smör, ost eller gratinering. Rieslingens pigga syra skär igenom smöret och framhäver sötman i hummerköttet, samtidigt som mineraliteten lyfter havstonerna.

Jag valde att gröpa ur köttet från hummern, hacka köttet och blanda med delar av marinaden och osten. Blev SÅ bra!
Jag kan tycka att hummer kan vara överskattat, speciellt om man bara äter det rakt upp o ner men detta passade mig bättre.

Sedan fyllde jag skalen och penslade med lite mer marinad och ost + persilja.
Grillade på hög värme några minuter.

Barmen fick rödspetta från Ishavet – jag penslade den med samma marinad och strödde på ost och grillade samtidigt i folie. Blev SÅ BRA!

Örtmajonnäsen går på ett kick att svänga ihop!

Haha! Ja lite överfullt, tog det sista i flaskan 🤣

En såååååå underbar Junikväll! 🥰🌸🌼🌿

Här kommer receptet!
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte!

Vi hörs snart igen!
Kram,

Åse 💖

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillad gratinerad hummer med örtmajonnäs & sötpotatissallad


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

2 kokta humrar, delade på längden

Grillmarinad:
2 msk olivolja
2 msk smält smör
2 vitlöksklyftor, riven
2 msk finhackad persilja
Rivet skal av ½ citron
1 nypa chiliflakes

Örtmajonnäs:
2 dl majonnäs
2 tsk dijonsenap
2 tsk citronsaft
2 msk finhackad dill, persilja eller gräslök
2 liten vitlöksklyfta, riven (valfritt)
Salt och peppar

Gratinering:
 1 dl finriven parmesan eller tex gruyere

Sötpotatissallad:

2 sötpotatisar, skurna i större pytt storlek
1 mogen mango, tärnad
1 avokado, tärnad
1 liten rödlök, tunt skivad
1 näve babyspenat eller ruccola
1 paket feta (150 g)
Olivolja, salt, peppar

Dressing:
Skal och saft från 1 lime
1 tsk honung
2 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Topping (valfritt):
Rostade pumpakärnor eller cashewnötter

Örtmajonnäs:
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
1 msk finhackad dill, persilja eller gräslök
1 liten vitlöksklyfta, riven (valfritt)
Salt och peppar


Instruktioner

Blanda ihop marinaden.
Blanda ihop örtmajonnäsen och ställ kallt under tiden.

Lägg hummern på rygg. Håll i stjärten och sätt kniven bakom huvudet. Tryck ner kniven snabbt genom skalet och skär framåt genom huvudet.
Vänd sedan kniven och skär från huvudet ner genom stjärten.
Öppna hummern som en bok. Ta bort magsäcken (bakom ögonen) och den mörka tarmen som går längs stjärten.
Plocka ut köttet ur klor, ben och stjärt med hjälp av en liten gaffel eller hummerverktyg. Hacka ooch blanda med en större del av marinaden och nästan all ost.
Fyll skalen.

Rosta eller grilla sötpotatisen tills den är mjuk och gyllene.
Blanda dressingen.
Montera salladen: spenat i botten, sedan sötpotatis, mango, avokado, rödlök och feta. Ringla över dressing. Toppa med hackade nötter eller frö.

 

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.