Gluten?

av Åse
32 kommentarer

En av anledningarna till att jag började intressera mig för lågkolhydratkost var för att jag alltid kände mig jäst, uppsvälld och gasig med kolhydrater. Jag har ett förflutet med mkt magknip som barn.
Numera när jag överäter kolhydrater, dvs äter mer kolhydrater än vad jag är van vid så blir jag sjuk!
Helgen som gått har inneburit mkt mer kolhydrater än vanligt. Det har varit bröd till frukost, tacos och tortillas och lite ostbågar m.m. Dvs inget frosseri, men mer än vad jag brukar äta och igår kväll fick jag extrem magknip som slutade att jag tömde magen totalt från båda håll! Det är inte första gången jag reagerar så här när jag får i mig lite för mkt kolhydrater, det har tyvärr hänt ofta på sistone.
Varför blir det så här? Någon som kanske har svaret?
Kan det vara glutenkänslighet?

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎

Du kanske också gillar

32 kommentarer

HannaC 25 oktober, 2010 - 10:12

Har precis haft en sådan helg med massor av kolhydrater. Frosseri faktiskt. Resultatet blir ju magknip och SÅ gasig. Inte skoj!

Svara
katharina 23 oktober, 2010 - 16:38

hejsan ! min kompis har haft precis samma symptom som du har, nu vet jag inte om hon har testat sig för gluten, men sen i våras så har hon hållit sig till gluten mat och mår såå mycket bättre, hon har dessutom gått ner 22cm i midjan =)

Svara
Lisa H 20 oktober, 2010 - 11:43

Läs lite på dietisten Kristina Anderssons sida (syster till min kompis – hon föreläsaer mkt o skriver i tidningar) om hon har ngn.. Hon har beskrivit just mage o kolhydrater.

Svara
kcalorin 20 oktober, 2010 - 01:43

Usch det låter inget skoj alls detta!! Jag blir likadan när jag har ätit mkt ”skit”. Men jag har börjat se ett mönster nu att om jag äter ”fritt” på en lördag så får jag oftast betala för det ett par dagar efteråt. Och har jag då druckit läsk OCH konsumerat grädde – DÅ ska vi inte prata om smärtan jag får i magen när allt ska ut 🙁

Men det kan nog vara så att om man är utan kolhydrater ett tag (eller iaf lever på ett minimum) och sen får i sig för mkt så chockar man kroppen – det blir liksom för mkt för tarmarna att bearbeta på en gång och då får man ont som fäään 🙁 Fast jag har iofs aldrig fått ut det på båda håll. Bara där ”bak” 😉 Men då önskar jag verkligen att det kunde komma ut framifrån istället.

Men kanske du borde gå och testa dig ändå bara för att köra uteslutningsmetoden och verkligen vara säker! Hoppas det ordnar upp sig!!

Kram!

Svara
LenaH 19 oktober, 2010 - 22:19

Jag tycker som flera att du ska gå och testa dig, för LCHF innebär ju i princip glutenfritt (också). Men det kan likväl vara ”kolhydratchock”. Glutenintolerant/allergi är ju ganska vanligt, trots allt.

Svara
Kristina 19 oktober, 2010 - 14:56

Kikade runt lite efter LC recept idag och kom in på denna sifan: http://www.airamsmat.webblogg.se
Hon skriver att hennes LCHF resa har inneburit att hon fått något som hon betraktar glutenöverkänslighet.Och att hon kan få lida i flera dagar när hon äter kolhydrater. Kolla in därom du inte redan gjort det.
Hoppas du blir bättre iaf!!
KRAM

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:15

Tack! japps Airams blogg känner jag till =)
Ja jag tror att man kan bli överkänslig när man drar ner för mkt. jag märker ju att när jag haft en längre tid med mer kolhydrater så blir jag mindre känslig. KRAM

Svara
B-M 19 oktober, 2010 - 13:24

Usch, det låter inget vidare…
Tror absolut att du kan vara känslig mot gluten med de symptomen du beskriver.
Hoppas du mår bättre nu iaf! Kram kram

Svara
Mariah 19 oktober, 2010 - 13:24

Hoppas du får bukt med det hela.
Farbror doktorn kanske har något bra svar på det?
Men samtidigt är det ju bra att du vet vad det är som får dig att må dåligt. Då har du ju gjort ”halva jobbet” om du söker hjälp.

Ska solrosbrödet gräddas högt eller lågt eller mittemellan i ugnen?

Kram från hon som inte är någon haj på att baka 😳

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:16

Solrosbrödet i mitten =)

Svara
Liz 19 oktober, 2010 - 13:04

Kan ju absolut vara så att du äter det så sällan så när du väl äter det så reagerar kroppen..men det är ju värt att kolla upp iaf..

Magont är inte alls trevligt!! :/

Svara
susannemw 19 oktober, 2010 - 10:06

Hej Åse!

Själv är jag glutenintollerant. Som litet barn låg jag på sjukhus ett antal ggr pga magbesvär. (50-talet).

1998 började jag med glutenfri kost och 3 veckor senare var jag iallafall 75% friskare. Men det tog ju naturligtvis månader innan tarmluddet var fint.
Då hade jag i minst 10 år missbrukat laxermedel pga att jag alltid kände mig ”jäst”.

Idag mår jag okej vad gäller detta. MEN….jag tål heller inte mkt glutenfritt bröd och det har nåt med tillagningen att göra. Minns ej vad. Gluten finns i de mest konstiga saker som rostad lök, godis, grillkryddor, öl etc…..

När jag minns tillbaka så reagerade jag allra mest på pasta och bröd. Jag mådde verkligen dåligt när jag åt detta.

Lycka till! Man får inte ge sig när man undrar ngt om sin hälsa. Den skyldigheten har man för sig själv.

Igår började jag med Modifast-shaker…ska f ö r s ö k a 3 veckor. Tungt men helt nödvändigt.

KRAM

På vårdcentralen kan du ta ett blodprov som indikerar en celiaki och isåfall får du ta en biopsi från tarmen för diagnos.

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:19

tack för din kommentar!
Ju mer jag funderar på det så tror jag att jag nog mer har blivit lite kolhydratkänslig när jag överäter kolhydrater, på Rhodos åt jag ju ganska mkt och vande mig och då hade jag inga problem – skumt.

Lycka till med modifastkuren! =)

Svara
SaraRowland 19 oktober, 2010 - 07:57

Hej,

Jag ar glutenintolerant och har inte atit nagot gluten pa 2 ar nu. Sedan 2 manader tillbaka har jag ocksa atit lagkolhydrat kost och upplever precis samma problem som du nar jag huxflux tagit i i overkant sa att saga. I helgen blev jag bjuden pa pasta hos en kompis (glutenfri) och hade atit glutenfritt brod till frukost. Jag fick mycket ont i magen, diarree och gaser 🙁 Jag kanner absolut att det ar kolhydrater i overkant som uppror min mage! Jag mar mycket battre generellt sedan jag skart ner pa kolhydrater. Min glutenintolerans daremot gjorde mig sa sjuk att jag till slut inte kom ur sangen, jag tycker absolut att du skall testa dig. ”Better safe than sorry” och lycka till.

Sara

Svara
Dessi 19 oktober, 2010 - 03:04

Som någon annan varit inne på så kanske magen reagerar kraftigare när man äter saker med gluten i om den varit utan gluten ett tag..? Jag reagerar nog mer på kolhydrater än tidigare. Är liksom mera känslig nu.

Svara
Åse 20 oktober, 2010 - 10:26

Mmmmm. tror det är så!!

Svara
SaraG 18 oktober, 2010 - 20:44

Ingen höjdare med magont! Jag blir dålig i magen när jag äter/dricker för mycket socker eller äter för mycket snabba kolhydrater. Men även när jag dricker för mycket mjölk. Tror att det kan finnas många olika orsaker till varför magen reagerar som den gör, kanske bäst att kolla upp det?

Hoppas det löser sig!
KRAM!

Svara
Anna D 18 oktober, 2010 - 20:00

Både gluten och laktos kan ge reaktioner om man undviker det för det mesta. Säger som de flesta andra, kanske bäst att gå till vc och testa?

Svara
jenny 18 oktober, 2010 - 18:52

usch så jobbigt med magont. Hoppas du får bra hjälp av någon läkare!

Svara
Maria i Gbg 18 oktober, 2010 - 18:32

Vad det än är så låter det jobbigt. Glutenintolerans kan ha många ansikten (ett är tex svårighet att få barn, men just den biten verkar ju inte stämma på dig 😉 )gå till VC och ta prover. Det rekommenderas inte att man på egen hand utesluter gluten.

Kram

Svara
Anita 18 oktober, 2010 - 16:07

Det är alltid träligt när man har besvär med magen. Jag tycker som bebbin skrivit ovan. Sök VC, kan ju vara skönt att veta vad det beror på.

Svara
Gumman 18 oktober, 2010 - 15:49

Jag kan känna igen mig, även jag får ont i magen om jag äter för mycket kolhydrater, mage sväller upp och precis som magknip, kan oftast sluta med att man tömmer sig på innehåll…..
Min teori är att magen vänjer sig vid att inte få så mycket kolhydrater och sen när man äter ”lite för mycket” så reagerar den direkt, den är inte van det längre. För jag vet inte om man bara helt plötsligt kan utveckla glutenkänslighet??!!
Så för min del är det bäst att hålla det på en låg nivå, då mår både jag och magen bäst 😉

Svara
Mariaros 18 oktober, 2010 - 14:51

Hej Åse.

Usch, finns inge värre än att ha ont i magen.
Du kan ju vara gluten intolerant, el oxå är det så
att Din mage vant sig vid att inte äta kolhydrater.
Jag blir så när jag kört VV, min mage tål ingenting
efter det. Speciellt inte onyttigt, fast då mest fett.
Men kolla för säkerhets skull.

Hoppas du mår bättre snart.
Kram Maria

Svara
Gummsan83 18 oktober, 2010 - 14:23

Jag har ju oxå börjat att dra ner på kolhydraterna och det har jag gjort i 3 veckor … och i helgen har jag precis som du fått i mig mycket mer än vanligt ..
Oj vad illa jag mådde och uppsväld och magen ska vi inte prata om …
så jag tror att man själv genom denna kosten gör magen lite mer överkänslig för det faktiskt .. kram

Svara
Pia B 18 oktober, 2010 - 13:37

Hallåååååå

Jag har liknande problem som du, ofta uppjäst och svullen, har märkt att det blir bättre när jag drar ner på ”vitt”

Jag tror oxå din kropp vant sig bort från gluten osv därav din ”magcrash” Lite som när min Daniel fick magsjuka och följden blev laktosintollerans eftersom tarmfloran blev rubbad. Magen klarade inte av det och vi fick smyyyyyyga in vitt bröd etc igen.

Magen på mig e totalt stopp nu istället, så nu ska jag dra ner på kolhyderater som jag överätit sista tiden.

PUSS PÅ DIG ÄLSKLING!

Svara
Jessica 18 oktober, 2010 - 12:29

usch gumman.. kan inget om detta. Men det låter inte omöjligt för mej..
Hoppas du får ett svar.

KRAM

Svara
bebbin 18 oktober, 2010 - 12:21

Usch, stackare, låter inget vidare. Låter ju helt klart som du är gluten känslig. Kontakta VC och få tid till provtagning.

Hoppas du känner dig bättre!
Kram

Svara
Åsa 18 oktober, 2010 - 11:44

Ingen aning om vad det kan vara, men det låter inte trevligt i alla fall. Hoppas du får en snabb förklaring och att du blir av med knipet och det onda. Aldrig kul med sådana saker, oavsett anledning.
Kram på dig!
Åsa

Svara
mallan 18 oktober, 2010 - 11:11

Hoppas du kan testa dig så du får veta! Intressant!
Jag kan inte äta för mycket snabba kolhydrater och socker, då blir jag verkligen sjuk!

Svara
MalinSt 18 oktober, 2010 - 10:55

Hej Åse,
Jag är glutenintolerant – och det kan även du vara… Det du beskriver är några av symtomen som finns. Jag har däremot fått lära mig genom ”Celiakiförbundet” att symtomen är så otroligt varierande.

Enklast är att ta ett blodprov på vårdcentralen där de kollar hur det står till med gluten (men blodprovet är missvisande och det visas inte ibland). Kolla även upp hur du har det med hB (järn) och B-vitamin, som oxå är tecken på gluten. I värsta fall måste du göra en gastroskopi – men det önskar jag inte ens min värsta fiende!!

Men jag har en kompis som under en tid levde med en glutenintolerant tjej och när de separerade och han började äta ”vanlig pasta/mjöl” etc så blev han dålig trots att han inte är glutenintolerant, förmodligen för att hans tarmar under en tid helt varit utan gluten. Så om du inte äter så mycket gluten och sen ”frossar” en dag – så kanske tarmarna reagerar ändå.

Om det visar sig att du är gluten, kolla barnen då oxå! Det är nämligen ärftligt.

Kram

Svara
Åse 18 oktober, 2010 - 11:11

Tack för svar!

Ja jag upplever ju att jag har mer problem nu när jag sällan äter kolhydratrik/glutenrik mat.
Min äldsta dotter har ofta magont/knip och har gjort tester på både laktos & gluten som inte visar ngt.

Svara
Petra 18 oktober, 2010 - 10:54

Hej Åse!

Jag har försökt logga in men det fungerar inte med mitt lösenord, när jag försökte registrera mig så fanns jag redan som användera. Kanske du inte vill släppa loss allt till alla/okända i så fall har jag full förståelse för det och löser det jag får.. ha det gott.. /Petra

Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!