Frukostfrallor / rutor

av Åse

I dag har jag bakat igen, min äldsta dotter vill vara lite striktare ett tag bl.a för sin mages skull så då är det viktigt att det finns brödsubstitut för henne.
Detta receptet är från Anna Halléns bok LCHF för kvinnor och är Birgitta Höglunds recept från början. Det är samma recept som jag använde här, fast då tredubblade jag det och gjorde formbröd. I dag bredde jag ut det på bakplåt till en rektangel och skar sedan i rutor, enklast så och jag gillar när jag får lite mer yta på mitt bröd så det får plats med pålägg ( i stället för små bullar där allt trillar av). Min dotter är inte sååå förtjust i ostsmaken i många av mina LCHF brödrecept så det ska bli spännande att se vad hon säger när hon kommer hem från skolan! Jag tycker detta receptet är en av de godaste brödrecepten i LCHF format som finns! Saftigt och gott. Jag strödde solrosfrön och lite pumpafrön ovanpå, men det är valfritt.

8 rutor á 149 kcal och 1 gr kolhydrat.

1,5 dl mald mandel eller mandelmöl
2 msk sesamfrön
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk bakpulver
1/2 tsk minosel mineralsalt (falksalt)
2 st ekologiska ägg
2 msk smält ekologiskt kokosfett (jag använde kung markattas)
1 dl creme fraiche

Sätt ugnen på 200 g och rör ihop alla torra ingredienser, lägg sedan i ägg och creme fraiche och rör runt, avsluta med det smält kokosfettet.
Smeta ut på bakplåt med bakpapper. Min rektangel blev 16 x 23 cm.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

  

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

63 kommentarer

Lotta 4 oktober, 2017 - 11:45

Jag har ätit lchf sen januari och inte hittat ett bröd som smakat bröd men gjorde detta nu och åt som frunch efter min fasta och omg det var det godaste bröd jag ätit sen jag startade med lchf kommer göra detta fler gånger. Tusen tack 🙂

Mvh / Lotta

Svara
En kärleksfull dag | sandraochmaria 14 februari, 2014 - 21:32

[…] bjöd hem J till mig för första gången för att fira hans födelsedag. Jag bakade därför ett lchf-bröd idag som vi nu ikväll använde till kvällens […]

Svara
Malin T 3 februari, 2013 - 16:18

Måste bara tipsa om att dessa frukostrutor blir ännu bättre om man byter hälften av madelmjölet till kruskakli! Lite luftigare och ”grövre” känsla. Älskar att det känns som bröd och att de är så snabba att göra!

Svara
Åse 3 februari, 2013 - 18:01

Tack för tipset! Kruskakli är toppe som du säger, har börjat blanda ut mandelmjöl eller kokosnötmjöl med det jag också.

Svara
Miss effektivitet | sandramaria 21 november, 2012 - 13:08

[…] mycket att skryta med tyvärr. Väl hemma blev det frukost och brödbak. Passade på att baka samma bröd som jag gjorde till Js födelsedag. Riktigt gott! Efter det var det bara att skynda ner till stan […]

Svara
Happy B-day | sandramaria 17 november, 2012 - 22:47

[…] är i stort behov av en ny 🙂 Sedan på kvällen gjorde jag en favorit i repris och bakade ett gott lchfbröd och gjorde räkmackor. Då passade jag även på att ge honom två biljetter till Glenn Hysén som […]

Svara
Moniqe 30 juli, 2012 - 16:34

Åh tack för dessa underbara brödrutor! Härligt att de inte smakade ägg utan verkligen brödkänsla! För mig fick det bli en ruta efter din goda krämiga pepparrotslax med räkor, då dessa var nybakade så jag kunde inte vänta till frukosten! Kanske det blev för högt innehåll på min middag,men jag njöt!:-)

Svara
MammaIng 30 juni, 2012 - 19:41

Hej

Jag började med LCHF för en månad sedan och har läst igenom nästan allt som finns i din blogg. Den är riktigt bra och inspirerande. Kul också att läsa om din dotters fina resultat med denna kosten. Min äldste pojke har tyvärr också den läggningen att gilla socker lite för mycket. Jag ska så smått börja ge honom samma kost som min egen och se om det hjälper.

Ang brödreceptet så provade jag precis att baka det, men det saknades vissa ingredienser. Jag tog vad jag hade i kylskåpet och det blev bra 🙂

Jag hade 5 äggvitor kvar efter en annan matlagning som bara krävde äggulor. Så tog jag kesella (1%) istf creme fraich och så tog jag lite mer bakpulver (3 tsk för en dubbel sats). Det funkade det med och jag inbillar mig att det kanske också är mer protein och mindre kalorier i mitt recept. Gott blev det iaf med båda recepten.

Tack för en bra blogg.

Svara
Lisa 14 maj, 2012 - 16:58

Måste bara säga, de godaste lchf brödet! Smakade inte alls så där mkt ägg som andra bröd. Tom min kille gillade de! Tack för en superbra blogg

Svara
Åse 14 maj, 2012 - 19:18

Kul!! Härligt att det smakade!!

Svara
Härliga helg! 24 mars, 2012 - 16:37

[…] LCHF limpa igår, gotti […]

Svara
Low carb-bröd « Carros LCHF-Mat 3 mars, 2012 - 10:33

[…] Idag eftersöktes något brödliknande till frukost;) Så jag hittade dessa små godingar. […]

Svara
LC Mjukt bröd. | Mamma och Oskar 24 februari, 2012 - 17:13

[…] har hittat ett mjukt favoritbröd, receptet kommer härifrån. Det blir gott och saftigt och funkar alldeles utmärkt istället för bröd med vanligt mjöl. Jag […]

Svara
Sarah 10 februari, 2012 - 15:29

Tack för en jättefin blogg. Mycket läsvärt här inne! Har lånat receptet på detta goda bröd till min blogg. Länkar givetvis tillbaks hit.

Svara
linnéa 20 januari, 2012 - 12:17

Smörhåsarna ser ju verkligen jätte smarriga ut! Jag har bakat en hel del andra lchf bröd men alla har dmakat väldigt mycket ägg, som min kille verkligen avskyr… jag också för den delen. så jag undrar om detta btöd smakar ägg eller om man skulle kunna byta ut äggen mot något annat? Börjar känna mig desperat efter ett gott lchf bröd! 🙁

Svara
Frukostrutor | *Pinglan* 16 januari, 2012 - 17:08

[…] det ursprungliga recepet i Anna Hallens kokbok för kvinnor, men av en slump såg jag inne hos Åse  att hon gjort dem som ruter i stället. Valde att strö solrosfrön och sesamfrön uppe på. Perfekt […]

Svara
Jenny 9 januari, 2012 - 22:06

Hej!

Bakade just dessa och de lilla jag smakade verkar mycket lovande! Hur förvaras de bäst? Kylskåp eller skafferi?

Tack för en inspirerande och sund blogg.

Svara
Åse 9 januari, 2012 - 22:12

Jag förvarar mina i frysen 🙂 tar bara fram det jag vill ha och tinar!
Kul att du gillar bloggen!

Svara
Anna 5 januari, 2012 - 18:21

Har bakat detta goda bröd i kväll!! Mums!

Svara
Sanna från Götet 19 november, 2011 - 17:12

TACK!!! underbart, har precis fått tips om din blogg! Dels behöver jag gå ner i vikt, men jag har ledproblem o psoriasis o skall inte äta gluten har jag precis lärt mig. Älskar bröd! men avskyr glutenfritt o alla majsbröd. O bakat förbrödet o frukostfrallorna m västerbotten. SMASK!!!!!!!!!!!!!!! det blir mitt frukostnuskalljagunnamiglitegottbröd på lördag söndag. I veckorna blir det ägg o fett. En fråga ang kupad handflata fett, är det korrekt om jag utgår från att det blir ca 1-2 msk fett? Jag äääääääääääääääääääääääääääälskar olivolja, för mig som ett gott vin. Bara den bästa är gott nog, grön mäktig kallpressad, mums!O det är nyttigt för hud hår leder mage, ja allt! kan jag äta det ihop m mina ägg o lunch/middag? Dvs ca 0,5-1dl om dagen? I italien kör de ju med det o där är alla smala! eller är det bättre ur LCHF synpunkt med smör? (avskyr rapsolja 🙁 o du, kokosfett i kaffe, mums! blev glatt överraskad (jag är lika petig m kaffe som med min olivolja :-)) tack för en fantastisk sajt!!!

Svara
Sara & Busungarna 9 november, 2011 - 11:59

Men shit vad gott det här brödet blev!! Jag bakade det igårkväll när jag skulle få ha en väninna på besök och även hon, som inte äter LC-kost, tyckte att det var jättegott 🙂
Kokosfettet blev liksom pricken över i:et för det doftade så himla gott!

Svara
Åse 9 november, 2011 - 12:02

Visst är det supergott!! =)))

Svara
Sofie 8 november, 2011 - 13:49

Hej,

och tack för en fantastisk blogg. Jag är en viktväktare som aldrig kommer riktigt i mål. Jag orkar liksom inte ända in i mål utan faller tillbaka i överätandet (ofta av kolhydrater) vid minsta motgång. Min plan är nu att äta LCHF infom ramen för mina points. Jag litar inte på att jag kan styra mängd utifrån mättnadskänslor, inte just nu i alla fall. Vad tror du om att kombinera LCHF med VV? Jag är dessutom allergisk mot smakförstärkare och färgämnen vilket gör att LCHF-kost passar mig även ur den aspekten.

Min andra fråga är om du vet hur mycket ( i gram) hel mandel det krävs för att få 1 dl mandelmjöl?

Tack!

Hälsningar Sofie

Svara
Åse 8 november, 2011 - 14:08

Hej!

Min erfarenhet är att det kan bli svårt att kombinera detta då man ”straffas” av att äta fett i pointsräkningen, så då faller liksom lchf kosten för du kommer inte bli mätt. Pointsräkningen utgår från att 1 g fett ger 9 kalorier vilket är mest av protein och kolydrater men det tar ingen hänsyn till att inte allt av fettet går till energi utan till isolering, till att kunna ta upp fettlösliga vitaminer, till hjärnan, det tar heller inte hänsyn till att kroppen bränner mer fett på mer fett i kosten.
Jag rekommenderar i så fall portionskontroll: 1 handflata protein, en handflata ovanjordgrönsaker och ca 0,5-1 dl fettkälla. Ät tre ggr per dag, samma upplägg frukost, lunch, middag förutom att till frukost skippar du grönsakerna.
Alternativt att du matar in allt i tex minmat.net och ligger på ett ca kalorinivå.

Lycka till

Svara
Elscooter 15 oktober, 2011 - 12:30

Gott och dessutom nyttigt! 10 poäng av 10 möjliga 🙂

Svara
Josephine 13 oktober, 2011 - 19:17

Brödet blev jättegott! Väldigt ”brödigt”. Fästmannen blev glad efter att ha saknat mjukt vitt bröd. tack!

Svara
Marlene 13 oktober, 2011 - 17:32

Hej Åse
Snabbakade de här igårkväll å äter dom till tomatsoppan ikväll. Supergoda! tack för receptet

Svara
Tesso 13 oktober, 2011 - 16:12

Nu har jag också provat dessa frukostrutor 🙂 Mycket goda! Åt två rutor med pålägg och ett kokt ägg till lunch vid 12.30 och är ff nu kl. 16.15 mätt och go!
Nu har jag bunkrat upp i frysen med resten av brödet 🙂 gott att ha till helgen när resten av familjen äter nybakade frallor 😉

Svara
Åse 13 oktober, 2011 - 22:27

=)) Härligt de smakade! =))

Svara
Frida 13 oktober, 2011 - 09:52

Hej Åsa! Jag köpte kokosfett 100% på Maxi är det ok att avända ? =)

Svara
Åse 13 oktober, 2011 - 09:56

Ja om det är Kung Markattas, eller en annan ekologisk variant, inte silverpaketet.

Svara
Frida 13 oktober, 2011 - 10:11

Jag har köpt silverpaketet =( är det bara att kasta då? såg bara detta, vart hittar jag det ekologiska?

Svara
Åse 13 oktober, 2011 - 10:13

Silverpaketet är härdat och har inga speciellt bra hälsoeffekter tyvärr :/ Du behöver inte kasta det, använd det till ischoklad men ska du få ut det bästa av kokosfettet så ska det vara kallpressat och ekologisk.

Svara
Frida 13 oktober, 2011 - 10:21

Tack så mycket för ditt snabba svar=) Superbra blogg! Åker och letar direkt…

Linda 13 oktober, 2011 - 11:37

är det på maxi berga helsingborg så finns kung markatas kokosfett vid oljorna..

Johanna 13 oktober, 2011 - 08:12

Hej!
Kan du inte fixa så man kan spara/tipsa om recepten? Inte alltid man har tillgång till skrivare direkt och har tid att prova receptet direkt 🙂

Tack för inspirationen!

Svara
Åse 13 oktober, 2011 - 08:42

Hej, hur menar du? Du har redan möjlighet att Dela genom att emaila, dela på FB, skriva ut etc. I varje inlägg finns denna möjlighet: http://56kilo.se/frukostfrallor-rutor-lchf/

Svara
Johanna 13 oktober, 2011 - 08:44

Det var ögonen som inte var med! Tack! 😉

Svara
PernillaA 12 oktober, 2011 - 20:59

De va en putteliten macka Åse 😉

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 21:03

Tja mättnaden bestod i fem timmar så såååå liten kan den inte ha varit =)

Svara
maja 12 oktober, 2011 - 20:14

Det ska jag testa. Din dotters mage säger du…min har också lite magproblem. Det blir alltså bättre med LCHF kost? Hur gammal är hon? Har varit tveksam till det med barnen..kanske läge att tänka om…

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 20:39

Hon har antagligen magkatarr så vi provar här hemma, vi äter ju alltid fullfett här hemma och har bra råvaror men jag serverar potatis, råris, pasta till barnen också. Hon är 14 år.

Svara
Matgiken 13 oktober, 2011 - 17:25

Kapar tråden och delar med mig av en egen erfarenhet: Jag har missbrukat magkatarrsmedicin sedan jag var 13 år, till och från. Mått bra i perioder och sämre i andra. Alltifrån traditionellt magkatarrsillamånende och ständigt hungrig, till regelrätta magbryt med kramper och panikrusningar till toaletten. Och så uppblåsthet däremellan.
Sedan jag lade om till LCHF har jag inte tagit en enda magkatarrstablett, inte druckit en slurk Proviva och ändå dricker jag alldeles för mycket kaffe! 😉 Ja Maja, LCHF gör magproblem bättre! 😀

Svara
Åse 13 oktober, 2011 - 22:26

Bra/Roligt att höra!! Vad härligt för dig!

Svara
Linda 12 oktober, 2011 - 20:07

Mh mycket gott. Satte fint med lite bröd, det har man saknat 🙂

Svara
Sanne 12 oktober, 2011 - 19:21

Hej! ännu ett grymt recept som måste testas!
Men min fråga är: vilken grädde använder du? Har använt arlas vispgrädde och allt blir rinnigt så i helgen var jag hos mamma o gjorde din creamy bacon chicken o hon hade icas matgrädde o den blev jätte krämig…använder jag fel grädde? Help?

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 20:41

Jag använder skånemejeriers 40% vispgrädde.
Matgrädden har ju stabiliseringsämne etc i sig, nästan som redning så den kan ju bli tjockare. Men den är bara 15% så den går bort.

Svara
ÅsaS 12 oktober, 2011 - 20:47

Vad är den egentliga skillnaden mellan 40% och 36% grädde (förutom fetthalten alltså)? Arlas tetra har ju en hållbarhetstid på ca 1 vecka, medan Coops och Icas har 14-28 dagar (vilket jag tycker är smidigt /bekvämt). Kan det ha med det att göra?

En allmänt nyfiken ÅsaS

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 20:50

Det är mer vatten i den 36% 😉

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 20:52

Och den 36% grädden innehåller nåt som heter ”Karragenan” och som utvinns från alger, det är ett stabiliseringsmedel.

Svara
ÅsaS 12 oktober, 2011 - 21:03

Och det bör man alltså undvika?

Åse 12 oktober, 2011 - 21:13

Tja känns ju onödigt med en produkt med tillsatser och som lurar på en vatten 😉

Sanne 12 oktober, 2011 - 22:00

OK, då testar jag den istället, så tråkigt när allt blir simmigt. Vilken Creme fraiche kör du me?

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 23:31

Låter konstigt att det blir simmigt av riktig grädde? Jag använder alltid det fetaste, skånemejerier 34% crème fraîche.

Svara
Angelica 12 oktober, 2011 - 19:20

Jättesugen på att prova! Skulle man kunna ersätta kokosfettet med någonting annat?

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 20:40

Det går säker bra med smör!

Svara
Josefin 12 oktober, 2011 - 15:00

Mums, vad gott det ser ut! Det ska jag provbaka i helgen!
Tack för alla mumsiga recept du delar med dig av! =)

Svara
Sofie 12 oktober, 2011 - 14:46

Hej! Du har så många bra recept på din blogg! Jag älskar Cheesecakepannacottan! Nu till receptet. Jag har inget kokosfett hemma men kan jag använda smör istället?

Svara
Anna-Lena 12 oktober, 2011 - 14:02

Är såå glad att jag har dig ; ) Som testa och fixar åt oss, detta MÅSTE jag bara testa.
Är med lite känslig med LCHF bröden, då jag verklingen inte klara av när det smakar för mycket ägg, men detta verkar kanon,

Kram kram

Svara
CamillaP 12 oktober, 2011 - 13:17

SER gott ut!!! Jag bakade det andra brödet igår, det du har som bullar och med fibrex i. Dubblade receptet och gjorde formbröd. Rostat är det godast tycker jag. Jag är ju brödälskare egentligen och märker att jag har mer och mer svårt för LCHF bröd…..speciellt fröbröd ”VÄXER” i munnen helt plötsligt…suck. Men rostar jag det funkar det någerlunda…..Märker också att jag har liiiiite svårt för kokossmaken i kokosmjölet…dubbelsuck. Ibland vill man ju bara ta en ”macka” 🙂

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 13:26

Hej gumman, jag har också förätit mig på kokossmaken av kokosmjölet, tycker att mandelmjöl är lite snällare i smaken.

KRAM!!

Svara
Linda-Li 12 oktober, 2011 - 12:59

De ser verkligen goda ut!
Är som vanligt här inne på din blogg och letar inspiration och motivation. Jag tror ju benhårt på LC-kost, har ju försökt i omgångar men går inte ner utan upp… Jag har bantat sönder mig i 20 år med alla möjliga metoder så kroppen fattar väl ingenting. Det verkar som om jag måste räkna kalorier och kolhydrater för att jag ska gå ner överhuvudtaget, och egentligen vill jag slippa allt vägande och räknande överhuvudtaget. Ett annat problem som gärna drar både kalorier och kolhydrater är frukosten, har alltid bestått av macka och yoghurt, vilket har blivit LC mackor och turkisk yoghurt. Eg skulle jag vilja äta mer proteiner istället, men det är nästan så jag mår illa om jag tänker på ägg på morgonen. Har du några tips? Förresten, om man vill (och verkligen behöver) få kostrådgivning, hur går man tillväga då? Kram och tack för din fantastiska blogg!

Svara
Åse 12 oktober, 2011 - 13:05

Hej!

Man kan gå upp i början på LCHF speciellt vid sönderbantade kroppar, det värsta man kan göra då är att förvirra den ännu mer genom att medvetet räkna kalorier. Ge din kropp bra mat, tre ggr per dag i normalstora portioner. Det innebär: Frukost: 1 handflata proteinkälla och en fettkälla. Lunch: 1 handflata protein, en handflata ovanjordgrönsaker + en fettkälla. Middagen samma som lunchen.
LCHF mackor är ofta energitäta varav det oftast räcker med en skiva med något proteinrikt pålägg som ägg. Gärna 1 msk kokosfett i kaffet. Turkisk yoghurt är egentligen inte optimalt när man vill viktminska. (generellt)
Jag arbetar inte som kostrådgivare nu men det är på gång 😉

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.