Tar en puas i bakeriet inför i morrn och svarar på Beatas fråga, får en del liknanade frågor så här kommer svar!
Hörrö Åse,
Kan du inte skriva ett inlägg om hur du började dra ner på kolhydrater, hur du gjorde och gör, vilka tips du har. Äter du några kolhydrater och i så fall vilka och i vilken mängd? Har du nu, eller tänker du ha nån slags fridag sen då du äter snabba kolhydrater eller tror du att kroppen kommer reagera negativt då (sötsug som blir svårt att bli av med). Känner mer och mer att jag vill dra ner på kolisarna en hel del men vet inte var jag ska börja. Vill inte köra nån ”äkta” GI, i alla fall inte i nuläget.
Svar: Jag började som sagt redan 2005 köra lite low carb och intressera mig för GI och att dra ner på kolhydraterna. Jag minskade snabbt i vikt den gången. Men eftersom jag är en sådan gottegris så när jag behövde viktminska nästa gång (efter graviditet #3) så tyckte jag att VV var bra för där kunde man ju äta som vanligt dock begränsat. Men då jag hela tiden matar mig med socker och snabba kolhydrater etc så har jag svårt att vid friare tillfällen äta normalt av det utan överäter gärna då och har svårt att låta det stanna vid endast en dag.
Efter nyår så fortsatte jag viktväkta och maken skulle nystarta (ca 8 pluskilon) och han hade välfdigt svårt att ta lite av ris/pasta/potatis på kvällen och utnyttjade mer än gärna duoval. Så då bestämde vi oss för att börja dra ner på kolhydraterna till främst middagen. Det fungerade jättebra! Både han och jag rasade de veckorna vi körde. Sen började vi köksrenovera och då var det slut med nyttigheterna 😉
Efter renoveringen körde vi igång igen och bestämde oss då för att dra ner helt på alla kolhydrater från bröd, pasta, ris, potatis, socker, mjöl etc.
Och vi mår båda jättebra och har minskat mkt i omfång på kort tid. Maken har 3 kg kvar.
Jag äter ca 20 nettokolhydrater per dag, och i de 20 så får det plats en hel del som bär, lite mejeri etc. Personligen så saknar jag ingenting nu mer än blandgodis, det kommer jag ALLTID sakna när jag inte äter det 😉 Men det är inte så att jag är konstant sötsugen som innan.
När jag är målviktig så kommer jag införa lördagen som dagen då jag äter vad jag vill, men jag får passa mig så det inte blir en ”överätardag”.
Jag vill inte köra en ”aldrig mer” metod, utan jag kommer äta så här till vardags men som sagt på lördagar och vid tillfällen utöver vardagliga så kommer jag nog äta lite sådant jag avstår annars.
Jag tror inte det blir några problem att hålla det till en dag i veckan, men allt kan hända, vi får se om 2 månader =)
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
10 kommentarer
Jättebra fråga med svar. Har också undrat lite om hur du gjort din övergång, för jag är också så nyfiken på om jag kan bli av med mitt sockersug. Just nu är det främst att jag stävjer det mha viljekraft. Det går hyfsat nu när jag är fokuserad på viktnedgång, men vet av erfarenhet att när jag ska ”leva normalt” så blir det för mycket av den varan.
Kul och inspirerande att få ta del av att det har hjälpt dig så bra, så jag ska nog trappa ner på kolisarna här också. Vore kul som tidigare inlägg sa om en checklista på vad du äter…
Lycka till mot mål! Heja, heja!
Det är det som är mitt problem, du formulerar det bra! Av ren viljekraft så fungerar det också under viktminskning men som du säger när man sedan ska leva normalt så unnar jag mig allt – mest hela tiden 😉
Hej hej!
Hej, väntar på receptet på kladdkakan =) / Annelie
Kommer i morgon fm! 🙂
Hej!
Som vanligt är man jätteimponerad av hur du fixar allt…:)
Undrar om du skulle vilja skriva i checklistan hur du äter utan att räkna points, men så att man ser lite vilka mängder man kan äta och tips på hur dagarna kan se ut. Är ju sugen på att testa när man ser vilka fina resultat du får! kram Tina
Jag måste tyvärr säga nej på den frågan, jag fyller i mnat etc på GI Viktkoll och till viss det Viktklubben och det blir ytterligare ett moment med checklistan. Så checklistan lär nog inte bli uppdaterad, inte i detta läget.
Hej hej =)
Tack för utförligt svar! Ska bli intressant att försöka ”detoxa” lite på mitt eget vis ett tag.
Halloj. Tänkte fråga en sak om din zucchinitagliatelle. Ska prova den till veckan hade jag tänkt, men tänkte bara höra använder du hela zucchinin med skal och allt eller borde man ta bort skalet först? Tack för många bra mattips 🙂
Dum fråga kanske….men vad betyder nettokolhydrater? E det samma som ”kolisar”? Pöss
Kolhydrater – fiber = nettokolhydrater 🙂
Tex bär innehåller en del fiber, så de kolhydrater som ”räknas” är de efter fiberna är borträknade. Men i Sverige så står det oftast nettokolhydraterna på innehållsdeklarationen, dvs de kolhydraterna som är angivna är ofta de som räknas.