FOCACCIA med rosmarin, feta, tomat & oliver (lchf / lågkolhydrat)

av Åse
Innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore

God morgon på er!

Hoppas ni har en bra start på dagen! Här hemma är det ju sjukstuga, båda tjejerna kom hem igår med influensasymtom så det var den nystarten med allt från skola till gymmet. Bara att gilla läget, såg på nyheterna att det går ju otroligt mycket just influensa, vinterkräksjukan och RS virus nu (och ja självklart Covid)
Låter inte det slå ner mig! Jag är peppad och snart frisk igen! I dag kommer min beställning från Bodystore
(DETTA beställde jag), längtar efter att köra igång med tex ACV igen!

I går bakade jag ett GALET GOTT matbröd – nämligen lowcarb Focaccia!
Jag hade mitt FANTASTISKA kesobröd som grund, ett bra tag sedan jag bakade kesobröd men det kommer bli ett stående inslag i min kost framöver! Ska baka ett gäng kesobrödsfrallor också senare idag.

Vad är då Focaccia?

Jo, Focaccia är en italiensk brödspecialitet som är vanlig i Ligurien och i norra delarna av Italien. Det är gjort på en deg av mjöl, vatten, jäst, salt och olja, och ofta med tillsats som rosmarin, lök etc.

Focaccia kan också fyllas med olika ingredienser som ost, skinka eller grönsaker, för att göra den till en mer komplett måltid.
Focaccia brukar också serveras som en del av antipasti, där det serveras tillsammans med oliver, ost och andra italienska delikatesser. Doppa i lite olivolja och flingsalt, det brukar jag göra! SLURP

Min version är dock låg i kolhydrater!

Detta brödet är rikt på protein, lågt i kolhydrater.
Näringsvärde per portion (8) på kesobrödet, dvs utan tomater, oliver:

  • 172 kcal ⎟ 11,8 g protein ⎟ 2,7 g kolhydrater ⎟ 12.3 g fett per portion
  • Energiprocent: 6% kolhydrater, 28% protein, 66%

Här har jag blandat de torra ingredienserna.
Kruskakli  framställs av det tunna hölje som omger vetekornets kärna och är rikt på fiber, flera B-vitaminer samt mineralerna magnesium, järn och zink. Det ger bra konsistens i bröd.
Vetekornets skaldelar innehåller inte gluten i sig, men vid framställningen kan andra delar av vetekornet hamna bland skaldelarna så är man glutenkänslig, intolerant/har celiaki så skippar man bara det.

I min focaccia så har jag soltorkade tomater, strimlade tomater och blandade oliver. Givetvis lite rosmarin och havssalt!

Man kan så klart skippa den färska rosmarinen och sprinkla torkad rosmarin över, supergott!
Även jättegott att istället för soltorkade tomater trycka ner några romanticatomater.

Efter 25-30 minuter på 200 gr är brödet klart och doftar FANTASTISKT!

TIPS! Cervera har klubbdagar just nu och ni hittar tex ett bra plåtset liknande mitt HÄR

Detta är ett supergott recept att servera på buffén eller till grillkvällen.
Servera det gärna nygjort då är det som bäst!

Varför inte servera det till min toscanska tomatsoppa HÄR

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

FOCACCIA med rosmarin, feta, tomat & oliver (lchf / lågkolhydrat)


  • Författare: Åse
  • Portioner: 8-12

Ingredienser

6 ägg
1 liten burk keso -250 g
1 dl kokosmjöl (jag rek aman prana)
1 dl mandelmjöl (jag gillar risenta)
2 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1,2 dl kruskakli – (går att utesluta )
1 msk bakpulver
23 msk mild olivolja
1/2 dl strimlade soltorkade tomater
1 dl urkärnade blandade oliver
150 g fetaost
flingsalt
ägg att pensla med


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Mixa ägg och keso med stavmixer till en smet.
Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop med äggsmeten och olivolja.
Rör ner soltorkade tomater, fetan brutna i bitar och nästan alla oliverna, hackade – spara några till att dekorera.
Fördela den fasta degen på bakpappersklädd plåt. Forma till en rektangel. Pensla med vispat ägg, tryck ner några oliver och två rosmarinkvistar (eller sprinkla torkad rosmarin över hela brödet)
Strö lite havssalt  på.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn med en potatissticka så brödet ä klart. Låt svalna och skär i portionsbitar.

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

5 kommentarer

Liza Jarlekrans 15 januari, 2023 - 17:33

Har precis gjort och ätit tillsammans med tomatsoppa, supergott! Går det att frysa tro?

Svara
Violeta 14 januari, 2023 - 12:09

Gjorde denna igår till fredagsmyset. Å himmel vad gott det blev! Åt tillsammans med en plocktallrik med tryffelsalami, kallskuret, brieost, ”mammas ajvar”, feferonis, grillad inlagd röd paprika m.m.
Kändes lyxigt att kunna ha ”riktigt” bröd till!
Plus att detta recept kan man ju variera i all oändlighet. Fylla brödet med diverse gott. 🙂

Svara
Åse 14 januari, 2023 - 13:01

Tack för fin feedback! Så glad jag blir! Och tack för fina tillbehörstips ❣️

Svara
Alice 11 januari, 2023 - 11:16

Men guuud, ser magiskt ut! Fler liknande recept tack, och som Åsa säger: krya på er <3

Svara
ÅsaS 10 januari, 2023 - 11:19

Älskar riktig foccaccia! Både de med tomat av olika slag med rosmarin, men även de med enbart flingsalt. Synd bara att det är så svårt att sluta äta innan det är helt slut..
Krya på er allihopa! Sjukstuga är inte roligt, oavsett sjuka..
Kram 💕

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Adblock Upptäckt

Var vänlig och stöd den här sajten genom att stänga av din AdBlocker i din webbläsare. Mitt arbete med 56kilo.se är beroende av annonsintäkter. Tack på förhand!