Citronpaj LCHF

8 oktober, 2012

Detta blev en helt underbar lågkolhydratpaj som jag kommer göra mååååånga gånger! Jag har nämligen försökt göra citronpj några gånger (LC) men inte lyckats som jag velat! jag älskar citronpaj och har velat ha en som smakar som ”det ska”.
Min man frågade ”Är detta verkligen low carb???” Och ja det är det! Om en paj delas i 8 portioner (jag tycker det är lagom) så blir det 4 kolhydrater per paj.

1 stor paj
Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl (jag använder sellton)
50 gram smör
1 msk fiberhusk
ca 1 msk sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1 msk riktigt socker **


1 krm salt
2 äggulor
2 msk grädde
Fyllning:
250 g mascarpone
3 citroner
ca 1,5 dl sötning – dvs sötningsmängden motsvarar 1,5 dl riktigt socker  **
3 ägg
3 äggulor

Gör först pajdegen. I en matberedare med knivar, blanda mandelmjöl med smör och lägg sedan i övriga ingredienser och kör tills du fått en deg. Stjälp upp i en skål och ställ kallt i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Tryck ut degen i formarna och förgrädda pajerna i ca 7-8 minuter. Höj ugnen till 225 grader när pajskalet är klart.
Gör sedan fyllningen. Riv citronerna och pressa sedan citronerna så att du får 1,5 dl citronjuice. Blanda citronskal, juice och sötningen i en skål och rör tills sockret löst sig. Blanda försiktigt ner ett ägg + gula i taget och tillsätt sedan mascarponet. Jag använde stavmixern för att få en slät smet.
Fördela fyllningen i pajformarna och grädda mitt i ugnen tills fyllningen stelnat (ca 30 min). Täck pajkanterna med folie för att undvika att dem bränns.
Servera pajerna ljumna med lite bär och vispad grädde!

Olika sötningsmedel doseras olika, därför är det omöjligt för mig att skriva ut exakt hur mycket ni ska använda av just ert sötningsmedel. Men på alla paket står det hur det ska doseras i referens till vanligt socker. Så i ovan recept så är referensen nämnd, dvs 1 msk socker och 1,5 dl socker.
Använder ni ett sötningsmedel som är dubbelt så sött som socker så blir ju den motsvarande mängd sötningsmedel 0,75 dl  (om referensmängden socker är 1,5 dl)

111 kommentarer
0

111 kommentarer

Ann Möller 14 april, 2017 - 12:55

Kan man göra pajdegen eller hela pajen dagen innan?

Svara
Åse 14 april, 2017 - 12:58

Absolut! blir om ngt ännu godare!

Svara
Ann Möller 14 april, 2017 - 13:16

Kan man göra pajdegen eller hela pajen dagen innan?
Tack för snabbt svar. 😊🖒
Det Är ju en del att göra med all mat imorgon så alla förberedelser är välkomna.
Glad påsk till dig. 🐣

Svara
Åse 14 april, 2017 - 13:20

Visst är det så! Glad Påsk! 🐣

Svara
1 5 6 7

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.