Chicken Fingers LCHF / Paleo

av Åse

Ibland känner jag att vi gör saker så himla svårt och omständigt.
”Får man äta det på LCHF?” Så många ggr jag hör den frågan. 
Och om svaret är JA, så äts det i tid och otid som om det låga kolhydratinnehållet gör att energiregeln inte gäller längre. Man kan överäta även på lågkolhydratkost.
Nu pratar jag givetvis generellt men det sunda förnuftet lyser med sin frånvaro ibland känner jag.
 
Med väldigt små medel kan man dra ner på både raffinerat socker, stärkelse och gluten.
Genom att köpa ekologiskt så gott det går så blir vi av med mycket gifter i kroppen.
Genom att inte vara rädd för naturligt fett så ökar vi förbränningen och mättnad (Det är inte samma sak som att maten ska simma i smör!)
Genom att vila från mat ibland och inte alltid äta så balanseras hormoner och hela systemet får vila. (Jag alternerer både måltidsfrekvenser och mängd energi)
I mitt liv finns inga förbud, bara mer eller mindre och mer eller mindre ofta.
Jag har t.ex min första surdegsgrund på jäsning! Så spännande! Surdeg är betydligt bättre än vanligt bröd och ibland, någon lördag, någon gång i månaden så njuter jag av en skiva surdegsbröd med massor av gott pålägg. DET är livskvalitet för mig. Det är alla de dagar då vi tankar kroppen med optimal mat som skapar en frisk kropp, inte de få gångerna vi inte gör det.
Vi måste ändra fördelningen/tiden av bra mat vs dålig mat – det kommer vi långt på!
Chicken Fingers är ju så gott och så uppskattat av alla. Enkla att äta med fingrarna 😉
Men istället för att göra det med ströbröd och steka/fritera dem så gör jag mina med mandelmjöl och parmesan och istället för pommes till så serverar jag grönsaker av sötpotatis, broccoli, kålrot och palsternacka till.
Ett betydligt bättre alternativ!
Jag serverade Mango Raja till och det gör man enkelt genom att blanda majonnäs med lite creme fraiche och smaksätta med mango chutney, sambal oelek och indisk curry. Mums!
012A6255
Rotfrukterna skär jag ner, saltar med havssalt och timjan och ringlar olivolja ovanpå och så får de gå i 200 grader i ca 40 minuter.
012A6257
012A6258
012A6264
012A6265
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chicken Fingers LCHF / Paleo


Ingredienser

Marinad

 • 1 dl olivolja
 • 3 msk balsamvinäger
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 msk tamarisojasoja
 • 1 msk sambal oelek
 • 2 finrivna vitlöksklyftor
 • lite salt & peppar

Kyckling

 • 1 kilo kycklingfiléer
 • 3 ägg
 • 150 g parmesan
 • 56 dl mandelmjöl
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk peppar
 • 1 tsk lökpulver
 • 1 tsk vitlökspulver
 • 1 tsk paprikapulver

Instruktioner

 1. Skär kycklingen i långa remsor, ca 3-4 remsor från en kycklingfie.
 2. Förbered marinaden och marinera kycklingen, gär nåhgra timmar i kylskåp!
 3. Sätt ugnen på 225 gr.
 4. Vispa äggen.
 5. Riv osten och blanda med mandelmjöl. Blanda ner kryddorna i mjölet.
 6. Ta fram två plåtar och pensla den med olja.
 7. Doppa kycklingen först i ägg sedan i mjölet, se till att det täcks ordentligt!
 8. Sätt in plåtarna i ugnen och låt gå klara i ca 15-20 minuter. Vänd gärna efter halva tiden.

Nutrition

 • Serving Size: 8

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

31 kommentarer

Thérése 4 mars, 2015 - 18:19

Hej Åse,
när du skriver Indisk curry i receptet, vad använder du då och vilket märke?
tack på förhand,
Thérése

Svara
Erika B 15 februari, 2015 - 12:54

Galet gott! Åt kycklingen igår (med lite modifikation i receptet efter vad jag hade hemma) och det fick tummen upp från hela familjen. Detta kommer lagas igen! Tack för alla recept och all inspiration. <3 Kram Erika Björklund

Svara
Åse 16 februari, 2015 - 11:58

Härligt det smakade! KRAM

Svara
Erika B 14 februari, 2015 - 23:37

Åt denna kyckling idag (lite modifierad efter det jag hade hemma) och det var jättegott. Hela familjen gav tummen upp. Tack för receptet, kommer att lagas igen. Jag serverade sötpotatisklyftor och currymajonnäs till. /Erika

Svara
Petra 13 februari, 2015 - 09:10

Hej! Som vanligt måste jag säga att jag verkligen älskar all mat du lagar. Jag brukar säga att allt som du gör är gott 🙂
En fundering på receptet ovan. När du skriver balsamvinäger, vilken sort använder du då? Jag är inte så hemma på balsamvinäger så jag vet inte vad de olika sorterna betyder/smakar.
Tack för superrecept, du är BÄST 🙂
/Petra

Svara
Åse 13 februari, 2015 - 09:15

Kul du gillar! Det spelar inte så stor roll! jag använder oftast vit ekologisk balsamvinäger men mörk är supergod också men gör salladen lite mörkare =)

Svara
Petra 13 februari, 2015 - 09:30

Tack för ditt snabba svar 🙂

Svara
Nette 12 februari, 2015 - 08:19

Hej Åsa!
Mycket bra skrivet! Precis så tänker jag också. Jag kan bli knäpp på alla påståenden om vad jag får/ inte får äta. Då brukar jag vänlig men bestämt förklara att jag får äta vad jag vill men att jag väljer att inte äta vissa saker för att jag inte tycker att de tillför mig något. Och ibland säger jag att jag äter LCHF, men lika ofta säger jag att jag äter naturlig och oprocessad mat.
Jag roade mig häromdagen att läsa dina första inlägg på bloggen. Och vad jag kände igen mig, gammal viktväktare som jag är. Och rätta mig om jag har fel, men visst blev man lite matbesatt. Jag upplevde att jag mest tänkte på vad och när jag skulle få äta nästa gång, hur jag skulle samla bonuspoints och hur man skulle äta så snålt som möjligt för att ha till helgen.
Sen läste jag ett sånt bra ord som du hade skrivit: ” Matnonchalant”. Precis så är det med att äta LCHF. Jag får inte längre panik över att bli hungrig, jag får inte längre panikhungerkänslor, ibland äter jag frukost vid nio och ibland kan jag åka och sköta och rida hästen först på morgonen och inte äta förrän lunch, jag behöver inte planera in träningen efter hur länge sedan det var jag åt. Befrielse 🙂
Tack för en väldigt härlig blogg och för många goda recept. Ska unna mig att köpa din senaste bok.
/Nette

Svara
Åse 12 februari, 2015 - 12:41

Hej Nette! Haha ja visst var man matbesatt! Det var ett evigt räknande och pusslande och det är en solklar skillnad när kroppen lagt om till fettdrift och hormonerna fungerar som de ska! Tän om man hade fått en inblick i hur det kunde kännas och vara då!
Härligt att du har samma erfarenhet! Underbart! Må gott! =)

Svara
Lisa 11 februari, 2015 - 21:45

Hittade precis till din blogg och fann den full med inspiration. Nu äter jag visserligen inte enligt LCHF, utan har en egen specialvariant för min IBS-mage, men eftersom jag bl a äter glutenfritt så hittar jag här en hel del bra recept som jag måste prova. Tack för inspiration!

Svara
Åse 12 februari, 2015 - 12:41

Hej! Härligt! jag äter ju också en personligt anpassad kost, kul att du hittar inspiration här!

Svara
Tanja 11 februari, 2015 - 19:36

Hej, måste få fråga – vad för mango chutney använder du? Egenlagad? De jag hittar e ju fullproppade med socker….tack för härlig blogg!

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 20:03

Jag gör egen! Finns recept på bloggen!

Svara
Camilla Amrén 11 februari, 2015 - 14:47

Gott! Men får jag fråga om du har tips på annat alternativ till mjöl? Maken är allergisk mot nötter, mandel, frön. Lite trist

Svara
Lotta 11 februari, 2015 - 14:53

Så bra skrivet!
Allt är inte svart eller vitt!
Jag känner också av vad min kropp svarar bäst på!
Mycket intressant att läsa dina tankar!
Tack för din fina blogg!
Kram

Svara
Camilla p-a 11 februari, 2015 - 13:24

Ps, har du recept på surdegsbrödet? 🙂

Svara
Martina 11 februari, 2015 - 13:07

Bra skrivet! Kan också bli oerhört trött när man skriver tex sötpotatis, morötter eller annat i ett recept och blir ifrågasatt: ”är det där verkligen lchf”. Nej, det kanske det inte är men det är nyttigt! Och jag äter det inte varje dag och nej, min mat badar inte i fett. 🙂

Svara
Anna Henriksson 11 februari, 2015 - 11:45

Kan bara hålla med – du är klok som en bok bästa Åse (går under smeknamnet husguden hos mig)

Svara
Jessie Söberg 11 februari, 2015 - 11:12

Du är sååå klok! Du säger d så bra!

Svara
Åsa Lundberg 11 februari, 2015 - 11:38

Kan varmt rekommendera lowcarbonara! Supergott!!!

Svara
Linda 11 februari, 2015 - 11:28

Hej Åse!
Ser supergott ut. Nu måste jag göra rotfrukter i ugn idag. Tack för allt du delar med dig av. Dina recept är super! Kram från Linda

Svara
Åsa Lundberg 11 februari, 2015 - 11:10

Hej! Tack för en inspirerande och trevlig blogg. Jag har nyss börjat resan vad gäller Lchf och blandar friskt från ditt recept. Jag undrar var jag kan få tag på Tamarisoja? Bor i Helsingborg

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 11:12

På Ica Maxi 🙂

Svara
Ulrika 11 februari, 2015 - 10:53

Hej! Detta låter verkligen gott!. Men undrar när man ska ha marinaden?

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 10:55

Rackarns! Uppdaterar!

Svara
Sussi 11 februari, 2015 - 10:53

Det är där min last kommer – när jag börjar på LCHF överäter jag i mejerier för att det är OK enligt regelboken. Vilket leder till att jag går och lägger mig svullen. Nu när jag äter med en mer Paleotisk kost med fokus på basiska varor känner jag att jag inte behöver överäta då jag blir nöjd efter mina måltider. Att LCHF är guld värt för många behöver inte betyda att det fungerar fläckfritt för alla. Men en naturligare föda skulle alla må bra av, precis som du säger, så länge man kan hålla det till mer eller mindre!

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 10:56

Absolut! Jag är likadan och jag rekommenderar absolut alla att använda sig själva som facit och inte några bokstäver eller en kostetikett!

Svara
Helen Rippe 11 februari, 2015 - 09:48

Väldigt kloka ord!!!

Svara
Camilla p-a 11 februari, 2015 - 10:39

Såå, bra sagt. Det är dessa tankar jag också har haft.
Det är speciellt min yngste som jag försöker att hjälpa och hitta balans i kosten som passar honom/oss! 😉
Jag har också varit osäker på fettmängd och matmängd!
Har känt att ”äta naturligt feta produkter, men inte i mängder” kännts mer logiskt.
Tusen tack för dina senaste aha, texter! 😀

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 10:45

Det räcker att bara ersätta lätt mot fullfett och att ersätta stärkelserika saker med bättre alternativ, svårare är det generellt inte. Duktig du är som anstränger dig så för din son <3

Svara
Camilla p-a 11 februari, 2015 - 13:19

Åh, tack snälla Åse! Med hjälp av dina förnufftiga råd i kost virrets väld, gör du det lättare! 😀

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.