Champinjon och färskostfylld köttfärslimpa

av Åse

God middag!
Är ni pigga idag? Det är inte jag! Men jag har mig själv att skylla faktiskt! När man är förkyld så ska man inte bada i varmt utespa *note to self*
Men nu är det nya tag! Jag ska bli frisk nu. Vill ju komma iväg och träna :/ Men det får bli promenader så länge.
I går var jag så sugen på husmanskost! Det blev en smarrig köttfärslimpa med lite rotfrukter, brunsås och lingon. SÅ GOTT!
Här kommer receptet! Vill man inte ha rotfrukter så kan man ha ugnsgrillade grönsaker i stället.

2013-02-17 18.16.13
2013-02-17 17.58.22
Jag hade även tänkt ha dijonsenap och dragon i köttfärslimpan men ångrade mig.

IMG_0979
IMG_0981
Jag köper Önos lingonsylt utan tillsatt socker (sötningsmedel i dock) annars kan man ju ha färska lingon till.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Champinjon och färskostfylld köttfärslimpa


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6-8

Ingredienser

1 kg nötfärs
2 ägg
3 dl mjölk
1 dl pofiber
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk tamarisoja
1/2 riven gul lök
1 ask cantadou, valfri smak tex 4 peppar.
200 gram grovhackade, smörstekta champinjoner

Brunsås:
5 dl grädde
1,5 msk kinesisk soja
1 msk kalvfond
1 msk sockerfri lingonsylt


Instruktioner

Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg pofibern i blöt i mjölk i ca 5 minuter. Blanda sedan ner övriga ingredienser.
Ringla lite olivolja i en stor ugnsform och fördela nötfärsen i mitten, platta ut lite och gör en fördjupning i mitten. Fördela ost & champinjonerna ovanpå.
Vik sedan upp sidorna så fyllningen täcks, forma en limpa. Lägg i grönsakerna runt om.
Smält lite smör och blanda ner lite kinesisk soja (ca 50/50) och pensla sedan limpan med detta och blanda ner lite över grönsakerna. Salta grönsakerna ytterligare.
Ställ in i ugnen och sänk temperaturen till 175 gr. Sätt gärna in en ugnstermometer i köttfärslimpan, den ska vara 70 grader – då är den klar. Ca 45 minuter.
Såsen:
Koka upp grädden och i med övriga ingredienser, låt allt småputtra några minuter tills såsen tjocknat.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Kalvfärsbiffar med senap- och dragonsås och pressgurka - 56kilo - Wellness, LCHF och Livsstil 23 mars, 2018 - 15:48

[…] gjorde en stor form köttfärslimpa (utan fyllning) och en form med kalvfärsbiffar – YUM!  Jag gjorde en laddning […]

Svara
Köttfärslimpa | Rulla, Köttbullen! 29 augusti, 2013 - 16:55

[…] blev idag istället. Nu. Kombinerad lunch och middag, typ. Jag har utgått ifrån detta recept: http://56kilo.se/champinjon-och-farskostfylld-kottfarslimpa-lchf/ men gjort några små förändringar efter hur jag vill ha det. (Mina ägg gjorde av någon […]

Svara
Bibbi 19 februari, 2013 - 20:27

1000! Tack för kanonrecept. Tog philadelfiaost o persilja i färsen. Calvados o en tsk tomatpure i såsen. I med spadet från färsen och red med redix. Blev hur gott som helst.

Svara
Mia 19 februari, 2013 - 11:07

Mums!! Ser kanongott ut!! Din bok är verkligen superfin, massa härlig inspiration och bra härlig mat som alla kan (och borde) äta!! Alla som är skeptiska till lchf borde läsa din bok! Faktadelen är också jättebra, klokt och något vi alla borde ta till oss! Nu har jag massa härliga recept som ska lagas 😉 nu ska vi bara ha vår också, och ljusa kvällar som jag längtar! Stor kram och tack för allt du delar med dig av =)

Svara
Linda Berlin 18 februari, 2013 - 19:04

Hej Åse!
Håller med föregående talare, bara älskar din bok och din blogg, utan din bok hade jag aldrig kommit igång med lchf så här bra, hade ca. 10 kg och gå ner och har nu gått ner 5 så det känns superbra.
En liten fråga bara,,ska man börja att äta potatis, pasta och bröd när man känner att man är nöjd med sin viknedgång? Eller man kan köra såhär, för jag mår superbra av det,,men kanske kroppen behöver det sen eller?
En kompis till mig hade bakat din citronpaj igår,,såååå underbart god den var 🙂
Ha en superbra kväll, kram

Svara
Monica M 18 februari, 2013 - 18:49

Mums! Jag var ”tvungen” att göra köttfärslimpan till middag idag och den var hur god som helst!!!! Men, jag hade Philadelphiaost och pressad vitlök i smeten vilket blev väldigt smarrigt! Hade blomkålsmos med Philadelphiaost till och naturligtvis gräddsåsen till. Inte sista gången jag gör den köttfärslimpan….. Kram och tack för alla goda recept!

Svara
Jessica- pluggande skåning med hjärtat i Tyskland 18 februari, 2013 - 17:48

Potentiellt korkad fråga: Ska Cantadoun vara i smeten eller ligga i limpan tillsammans med champinjonerna? Ser ut som att den ska kramas med svampen på bilderna, men jag ville bara dubbelkolla så att min första köttfärslimpa nånsin blir så smarrig som möjligt! Kram från Malmö

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 17:51

Hihi uppdaterat receptet, den ska i skåran och sedan champinjonerna 🙂

Svara
Christina 18 februari, 2013 - 17:29

Tack snälla du för snabbt svar.

Svara
Christina 18 februari, 2013 - 15:50

Hej,
Köttfärslimpan ser underbart god ut. Jag har gjort den du har i din bok ,med salami, mozzarella och soltorkade tomater, en höjdare som alla i familjen tycker om.
Jag har följt din blogg, sedan årsskiftet och den inspirerade mig till att börja med LCHF, för lite mer än 4 veckor sedan och det är jag evinnerligt glad för!! Jag har redan fått en midja – 8 cm minus och jag har gått ner en del kilo också. Har inte många överviktskilo att gå ner, men det är ju bra om valkarna fortsätter att försvinna :), framförallt mår jag så himla bra nu. Sockersuget är bortblåst och jag följer LCHF strikt eftersom jag inte litar på mig själv när det gäller det och det känns helt ok.
Utan din inspirerande blogg och din fantastiska kokbok hade jag aldrig kommit igång så här. Jag gör dina kesoplättar och kesobröd, eftersom det jag saknar lite är just bröd.
Jag skulle vilja fråga dig en sak emellertid, som du kanske vid tillfälle kan hjälpa mig med.
Jag börjar morgonen med kokoslatte, men mår så illa av det. Var det just på morgonen, detta var effektivt för att få igång kroppens förbränning, eller går det lika bra att ta en kopp mitt på dagen? På morgonen har jag svårt med för mycket fett och för tung yoghurt eller kvarg och håller mig mest till protein och någon grönsak, låter detta vettigt? Kesobröd och plättar fungerar hyfsat på morgonen, men den där latten spökar lite.
Tack än en gång! Jag planerar veckoinköpen efter din bok och snart får vi börja om på vecka 1, fast som tur är finns ju fler recept här på sidan.
Kram
Christina

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 16:05

Hej Christina!
Kokosfett rekommenderas ca 3 msk per dag sedan hur man får i sig det är så olika. att steka i det är jättebra speciellt porösa saker som suger upp (grönsaker, kesoplättar etc) så mår du illa av kokoslatten, drick inte!
Så roligt att du gillar bok och blogg! <3 KRAM

Svara
Fia 18 februari, 2013 - 12:57

Hej Har en fråga? Vet inte om fråga går in för mycket på ditt yrke, menar att jag om du svarar för mycket här (gratis) så kanske ingen anlitar dig ;-). Men jag provar i alla fall.
Jag försöker att minska mitt socker intag. Har tagit bort allt godis, cips, kaffebröd och bröd, sötad yougurt och frukt mm. Har minskat på pasta,ris och potatis men kan inte inte helt då jag inte mår bra av det. Äter inte det till alla rätter och om jag äter inte så mycket men behöver alltså lite obland. Har alltid ätit små portioner men ofta. (kan inte annat)
Jag behöver lite annat mellamål än avocado, naturella nötter och ägg. Så nu (äntligen) kommer min fråga? Vet du om det är ok /bra att äta torkad blåbär och tranbär. Eller är det mycket socker i dessa ändå? Har hört att frukt är mycket socker men bär går bra. De smakar ju väldigt sött. Menar nu inte heller att jag ska äta det jämt men i bland när man är så där jätte sugen eller alla andra sitter och mumsar på en semla 😉
Kram och ha en fin dag och super tack för rolig och insprierande blogg!

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 13:01

Hej! Bär r bättre än en semla om man säger så 😉 Men som mellanmål så tycker jag att det finns andra saker som är bättre. Men bär är ju ett gott tillbehör och som ”godis”. Så njut du av lite bär då och då!
Kram!

Svara
Jenjo 18 februari, 2013 - 12:39

Köttfärslimpa är en av mina riktigt stora favoriter i husmanskost-kategorin. Har aldrig haft svamp i (bara bredvid), men det ska absolut testas. Kan tänka mig att det är supersmarrigt. 🙂
Krya på dig nu, finaste du! <3
Kramar!

Svara
Sara på Vardag.nu 18 februari, 2013 - 12:29

Åh så gott! Jag är en sucker för husman, det är alltid gott!

Svara
Marie 18 februari, 2013 - 12:26

Tamari soyan, vad köper du den, har letat men inte hittat den i våran Ica affär??

Svara
Åse 18 februari, 2013 - 12:27

Jag köper den på vårt Ica maxi.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.