Bovetefrallor glutenfritt laktosfritt mejerifritt

av Åse

Jag vill ju helst att mina barn äter så lite gluten som möjligt men tyvärr är de inte alls speciellt förtjusta i mina glutenfria brödalternativ. Jag har ingen erfarenhet av att baka med bovete så googlade upp ett recept som såg helt fantastiskt ut och bestämde mig för att prova!
Receptet hittade jag på fantastiskt duktiga Nillas Kitchen, som kan det här med glutenfri bakning!
För den som tåler och mår bra av lite mer kolhydrater eller för barn och tränande så är detta receptet helt fantastiskt! Så gott! En härligt aromatisk smak. Och nu återstår det att se vilket betyg mina barn ger dem vid frukostbordet i morgon  ♥
Bovete är inget spannmål utan en ört som är rikt på mineraler och innehåller alla åtta essentiella aminosyrorna, det är även lättsmält till skillnad från vetet.
Rismjölet görs av torkat skalat ris och är som sagt också naturligt glutenfritt.
IMG_8740
IMG_8743
IMG_8744
 
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Bovetefrallor


 • Total Time: 130

Ingredienser

 • 50 g jäst
 • 9 dl kallt vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 420 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 240 g rismjöl (ca 4 dl)
 • 40 g psylliumfröskal (0,75 dl)

Instruktioner

 1. Rör ut jästen i kallt vatten. Jag använde flatblandaren till min Kitchen Aid.
 2. Mät upp och blanda de övriga ingredienserna. Jag vägde upp allt mitt, så det blev exakt.
 3. Vispa några minuter och låt allt sedan svälla i 10 minuter. Degen kommer vara kladdig men med studs i så bullar ska kunna rullas med blöta eller inoljade händer. Lägg på plåt med bakpapper och strö lite bovetemjöl över och låt sedan jäsa i 90 minuter med kökshandduk över.
 4. Sätt ugnen på 225 gr.ader och baka av bullarna i 20 minuter.
 5. Låt bullarna kallna helt innan de skärs upp, annars blir bullarna kladdiga.

Noteringar

Jag använde

 • Risenta bovememjöl + rismjöl
 • Finax Psyllium
 • Prep Time: 110
 • Cook Time: 20

Nutrition

 • Serving Size: 15

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

44 kommentarer

Sofie 20 februari, 2023 - 10:00

Hej! Måste man ha så mycket jäst i? Har det bara med fluffigheten att göra? Säg att jag skulle halvera jästen, blir dom mer platta och kompakta då eller gör jästen nåt mer?
Mvh Sofie

Svara
Hannah 22 november, 2020 - 20:30

Ser supersmaskiga ut! Tror du man kan kalljäsa frallorna i kylen över natten?

Svara
Åse 23 november, 2020 - 08:53

Det har jag aldrig provat men det ska nog gå bra! Prova och återkoppla gärna här om det gick bra! =)

Svara
Hannah 22 november, 2020 - 20:27

Ser supersmaskiga ut! Tror du det funkar att kalljäsa frallorna i kylen över natten?

Svara
Maria 30 januari, 2020 - 07:45

Hur kan förberedelsetid vara 110 minuter? De ska ju jäsa i endast 10?

Svara
Åse 30 januari, 2020 - 07:51

Är en automatisk uträkning i gamla recept som blir knas ibland.

Svara
Glutenfritt bröd | Mamma till Alexandra 22 februari, 2015 - 13:18

[…] Min tanke här hemma har ju varit att vi ska försöka äta så lite gluten och socker som möjligt men det är ju förstås lättare sagt än gjort. Jag åtminstone mår så mycket bättre av att äta en lågkolhydratkost men det är ju inte alltid det går som man tänkt sig så det blir tyvärr en blandkost ibland. Men för Alexandras skull så skulle jag gärna vilja att vi börjar äta bättre mat här hemma och lämnar bort en massa skit som som socker och vitt mjöl. Jag är ju en ganska ivrig förespråkare av LCHF så jag gillar ju att leta recept på olika bloggar och jag har läst bloggen 56kilo.se i några år till och från. Där hittade jag ett recept på ett glutenfritt bröd som innehöll bovete och rismjöl och detta testade jag för en tid sedan. Och oj så gott det var! Min erfarenhet av glutenfritt är ju att bröden blir torra och tråkiga men detta bröd kan jag verkligen rekommendera att ni prövar. Receptet hittar ni här: Bovetefrallor […]

Svara
Frida 16 november, 2014 - 13:11

Hej! Vill gärna prova dina frallor, men har inget rismjöl, kan man ta mere bovete istället? Eller linfrön eller nåt…

Svara
Åse 16 november, 2014 - 13:15

Bara bovetemjöl lär inte bli bra, jag vet tyvärr inte vad du kan ha i stället, jag kan bara garantera receptet om man använder det jag använt.

Svara
Anchi 10 november, 2014 - 17:26

Hej Åse. Jag älskar dina recept. Bakade dessa i helgen men tyckte dom blev ”tunga”. Hade jag dom för lite i ugnen? Är det varmluft? Kram och tack

Svara
Åse 10 november, 2014 - 22:10

Bovetebröd är inte speciellt luftiga men tunga vet jag inte om jag upplevde dem direkt men svårt att säga vad och om ngt var fel med dina.

Svara
Saftig Glutenfri Bovetelimpa - 56kilo - inspiration, hälsa och ett gott liv! 20 oktober, 2014 - 19:13

[…] Jag personligen är mer gluten än kolhydratkänslig så dessa bovetebrödrecept (1 och 2) kan jag äta utan […]

Svara
Madelene 20 april, 2014 - 18:44

Tack för alla fina recept! Idag gjorde jag ett Focacciabröd med detta recept som bas 🙂 Jag tryckte ut degen i en form och tryckte sedan ner oliver och fetaost inlagd i olja i brödet, smetade ut lite av ’fetaostoljan’ över brödet & toppade sedan med flingsalt. Därefter gräddade jag brödet i ca 25-30 minuter. Alla som åt, både barn & vuxna, åt med god aptit!

Svara
Åse 21 april, 2014 - 12:10

Oj låter kanon! Tack för tipset!!

Svara
Malin 18 april, 2014 - 16:13

Provat dessa nu och herregud va goda de var! För min del finns nog risk för översättning så jag får nog hålla mig till att bara ta en just när de är nybakade och bäst. Håller nu tummarna för att barnen ska gilla dem så pass att de väljer bort läbbigt köpebröd.
Toppade frallorna med mjölet och lite solrosfrön vilket jag tyckte blev toppen 🙂

Svara
Åse 18 april, 2014 - 18:23

Mums! Håller tummarna!! =)

Svara
Johanna 16 april, 2014 - 14:49

Hej! Står i köket och ska baka detta bröd, har blandat jästen o vattnet och märker att jag inget rismjöl har. Går de att byta ut mot något annat?

Svara
Christina 3 april, 2014 - 19:31

🙂 Oj, Vilken snabb service! 🙂 Tack!!

Svara
Åse 3 april, 2014 - 19:31

Lycka till! =)

Svara
Christina 3 april, 2014 - 19:27

Står just nu i köket för att baka detta bröd. Men jag får inte 40g physsiliumfrön att bli dryga decilitern, utan snarare drygt ½ eller 3/4 dl. Undrar om det ska vara 40 g eller om man ska ta dryga dl? Tog nu i 1 msk fibrex också ifall det blev för lite physillium. Ingen van bakare så det här blir spännande 🙂

Svara
Åse 3 april, 2014 - 19:28

Håller med!! Ska ändra i originalreceptet! det ÄR 0,75 dl!!

Svara
Nilla 1 april, 2014 - 19:43

Åh! Visst är de goda! Ett recept som är väl värt att sprida. Kul att du har hittat till min blogg. Jag hämtar en del inspiration här hos dig och din fina blogg:) Tack för att du delar!

Svara
Åse 2 april, 2014 - 10:40

Hej! ja underbart! Tack snälla och roligt att du tittar in här ibland! =)

Svara
Madde 31 mars, 2014 - 07:53

Familjen hälsar o tackar för ett gott recept! Dottern gjorde tummen upp!
Nästa gång ska jag testa att göra detta bröd i långpanna.

Svara
Åse 31 mars, 2014 - 08:48

Härligt det smakade! Berätta gärna om det fungerade i långpanna!!

Svara
Nina 30 mars, 2014 - 23:04

Ser riktigt goda ut, ska nog testa dessa. Har slutat testa baka lchf bröd, helt enkelt gett upp för smaken är inte god, iaf inte i några jag testat så numera blir det på sin höjd antingen en finncrisp eller, om jag är riktigt sugen, en halva av proteinbrödet som säljs. Jag hamnar trist nog i en ”äggfälla”, jag äter bara ägg till frukost i olika varianter och det blir lite trist i längden 😉 Tack för en toppen blogg med massa inspiration.

Svara
Caroline 30 mars, 2014 - 08:27

Tack för recept, dessa ska jag prova till mina barn! Ser smarriga ut!
En vän till mig brukar göra pannkakor på bovete till sina barn så jag provade och tyckte själv att det funkade bra (bytte ut vetemjölet rakt av) men mina barn är svårflörtade och märkte skillnad direkt. Håller tummarna för frallorna.

Svara
Caroline 30 mars, 2014 - 08:26

Tack för recept, dessa ska jag prova till mina barn! Ser smarriga ut!
En vän till mig brukar göra pannkakor på bovete till sina barn så jag provade och tyckte själv att det funkade bra (bytte ut vetemjölet rakt av) men mina barn är svårflörtade och märkte skillnad direkt. Håller tummarna för frallorna.

Svara
yvonne 29 mars, 2014 - 09:38

Tack för svaren Åse! Ska sluta plåga dig nu 😉 trevlig helg!

Svara
Åse 29 mars, 2014 - 09:41

haha ingen fara! KRAM

Svara
yvonne 29 mars, 2014 - 09:27

Ja och då har jag en följdfråga på det, är inte stevia naturligt? Jag har fått för mig det och om det inte stämmer så vill jag inte heller ha det. Strödadlar har jag använt mycket förr på min raw food-period och dom är ju bra 🙂 hur är det med råsocker vs vitt socker? Kan det inte jämföras med typ fullkornsmjöl vs vitt mjöl? Råris vs vitt ris?

Svara
Åse 29 mars, 2014 - 09:29

Stevia är naturligt i sin naturliga form, dvs som gröna löv 😉 Precis råsocker påverkar kroppen lika mycket som vitt socker men är mindre arbetat.
Jag säger inte att något är bättre än det andra, men jag personligen vill att det jag äter ska vara gott och det tycker jag inte det blir med suktin/stevia och då väljer hellre jag att äta sötsaker mer sällan fast med bättre smak.

Svara
Yvonne 28 mars, 2014 - 15:39

Jo! Btw! Har tänkt på en sak. Läste någon gång i förbifarten att du slutat använda sötningsmedel. Jag blir nyfiken på varför? Såg också att du ibland använder råsocker istället. Är råsocker ett bättre alternativ än Stevia? På vilket sätt och varför? Mvh/ Genuint kunskapstörstande tjej
(det kanske står någonstans och då ber jag om ursäkt om det blir tjatigt för dig!)

Svara
Åse 29 mars, 2014 - 09:17

Jag personligen vill hellre söta så naturligt som möjligt så helst dadlar, honung eller frukt som sötningskälla. Hellre råsocker än vitt socker för att få bort det hårt processade. Jag äter hellre sött mer sällan. KRAM

Svara
Yvonne 28 mars, 2014 - 15:21

Ser inte så dumt ut nej, frallor till frulle imorrn! ^^ Trevlig helg!

Svara
Madde 28 mars, 2014 - 15:19

Tack för receptet, Åse!
Ska testa att baka dessa i helgen.
Mina barn gillar inte heller mitt glutenfria bröd och jag vill oxå att de ska undvika gluten.
Kan ju även ge svägerskan (glutenallergiker) ett nytt brödrecept….

Svara
Maria 28 mars, 2014 - 14:49

Hej!
Sitter här och funderar fram och tillbaka. Är så sugen på att baka dina frukostfrallor men tål inte mandelmjöl. Tror du att det skulle fungera att byta ut mandeln mot bovete? (Ska även prova dessa men har ingen jäst hemma).

Svara
Åse 28 mars, 2014 - 15:19

Oftast går det inte att bara byta ut rakt av. Så det är lite svårt att svara på.

Svara
Anita Söderberg 28 mars, 2014 - 14:48

Psylliumfröskal? Är det detsamma som fiber husk?
Hls Anita

Svara
Åse 28 mars, 2014 - 15:20

Yes! Fast fiberhusk är lite mer finmalet så man får ta lite mindre.

Svara
Anna 28 mars, 2014 - 14:06

Tåler du kolhydrater? Alltså kan du äta en sådan utan att det ”händer något” med kroppen? 🙂

Svara
Åse 28 mars, 2014 - 14:07

Jag tåler en viss mängd kolhydrater men jag tåler socker och vetegluten dåligt.

Svara
Cinna 28 mars, 2014 - 13:41

Ser fantastiskt gott ut! Hur många kolhydrater skulle du tippa att ett bröd innehåller? Med vänlig hälsning, Cinna

Svara
Åse 28 mars, 2014 - 13:42

Hej! 30 gram kolhydrater per bulle.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.