Bovetefrallor glutenfritt laktosfritt mejerifritt

28 mars, 2014

Jag vill ju helst att mina barn äter så lite gluten som möjligt men tyvärr är de inte alls speciellt förtjusta i mina glutenfria brödalternativ. Jag har ingen erfarenhet av att baka med bovete så googlade upp ett recept som såg helt fantastiskt ut och bestämde mig för att prova!
Receptet hittade jag på fantastiskt duktiga Nillas Kitchen, som kan det här med glutenfri bakning!
För den som tåler och mår bra av lite mer kolhydrater eller för barn och tränande så är detta receptet helt fantastiskt! Så gott! En härligt aromatisk smak. Och nu återstår det att se vilket betyg mina barn ger dem vid frukostbordet i morgon  ♥
Bovete är inget spannmål utan en ört som är rikt på mineraler och innehåller alla åtta essentiella aminosyrorna, det är även lättsmält till skillnad från vetet.
Rismjölet görs av torkat skalat ris och är som sagt också naturligt glutenfritt.

IMG_8740

IMG_8743

IMG_8744

 
Skriv ut

Bovetefrallor

 • Förberedelsetid: 110
 • Tillagningstid: 20
 • Totaltid: 130

Scale

Ingredienser

 • 50 g jäst
 • 9 dl kallt vatten
 • 1,5 tsk salt
 • 420 g bovetemjöl (ca 7 dl)
 • 240 g rismjöl (ca 4 dl)
 • 40 g psylliumfröskal (0,75 dl)

Instruktioner

 1. Rör ut jästen i kallt vatten. Jag använde flatblandaren till min Kitchen Aid.
 2. Mät upp och blanda de övriga ingredienserna. Jag vägde upp allt mitt, så det blev exakt.
 3. Vispa några minuter och låt allt sedan svälla i 10 minuter. Degen kommer vara kladdig men med studs i så bullar ska kunna rullas med blöta eller inoljade händer. Lägg på plåt med bakpapper och strö lite bovetemjöl över och låt sedan jäsa i 90 minuter med kökshandduk över.
 4. Sätt ugnen på 225 grader och baka av bullarna i 20 minuter.
 5. Låt bullarna kallna helt innan de skärs upp, annars blir bullarna kladdiga.

Notering

Jag använde

 • Risenta bovememjöl + rismjöl
 • Finax Psyllium

Näringsinnehåll

 • Portioner: 15

38 kommentarer
1

38 kommentarer

Glutenfritt bröd | Mamma till Alexandra 22 februari, 2015 - 13:18

[…] Min tanke här hemma har ju varit att vi ska försöka äta så lite gluten och socker som möjligt men det är ju förstås lättare sagt än gjort. Jag åtminstone mår så mycket bättre av att äta en lågkolhydratkost men det är ju inte alltid det går som man tänkt sig så det blir tyvärr en blandkost ibland. Men för Alexandras skull så skulle jag gärna vilja att vi börjar äta bättre mat här hemma och lämnar bort en massa skit som som socker och vitt mjöl. Jag är ju en ganska ivrig förespråkare av LCHF så jag gillar ju att leta recept på olika bloggar och jag har läst bloggen 56kilo.se i några år till och från. Där hittade jag ett recept på ett glutenfritt bröd som innehöll bovete och rismjöl och detta testade jag för en tid sedan. Och oj så gott det var! Min erfarenhet av glutenfritt är ju att bröden blir torra och tråkiga men detta bröd kan jag verkligen rekommendera att ni prövar. Receptet hittar ni här: Bovetefrallor […]

Svara
Frida 16 november, 2014 - 13:11

Hej! Vill gärna prova dina frallor, men har inget rismjöl, kan man ta mere bovete istället? Eller linfrön eller nåt…

Svara
Åse 16 november, 2014 - 13:15

Bara bovetemjöl lär inte bli bra, jag vet tyvärr inte vad du kan ha i stället, jag kan bara garantera receptet om man använder det jag använt.

Svara
Anchi 10 november, 2014 - 17:26

Hej Åse. Jag älskar dina recept. Bakade dessa i helgen men tyckte dom blev ”tunga”. Hade jag dom för lite i ugnen? Är det varmluft? Kram och tack

Svara
Åse 10 november, 2014 - 22:10

Bovetebröd är inte speciellt luftiga men tunga vet jag inte om jag upplevde dem direkt men svårt att säga vad och om ngt var fel med dina.

Svara
1 2 3

Tack för att du ger feedback!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.