Artikel

av Åse

Bra artikel om Low carb, engelsk men summerar det bra.
Framförallt detta tror jag de flesta av oss kan hålla med om:

With carbs, you can never get enough. You can be full, topped off, completely stuffed, and you could still go for some ice cream! Eating carbs makes you crave more carbs.

Och detta skriver både jag och Daniel under på:

One of the most important factors about a low insulin diet is that you won’t lose muscle. As long as you’re getting enough protein, you could lose a hundred pounds, and you won’t lose muscle. In fact, if you’re exercising, this way of eating will make it easier to gain muscle. This is not true with programs like Weight Watchers. Yes, you can lose weight by eating less but half the weight you lose will be muscle, and that’s no good.

Min man tränar mkt styrketräning och han säger att han behåller sina muskler mkt bättre med LCHF än när han VV:ade!
Och det är därför han är lika smal nu som när han väger lite mindre efter en VV kur, jag tycker samma faktiskt, att jag måttar samma som vid annars lägre vikt.

Åter igen, jag säger inte att low carbing är den ultimata viktminskningsmetoden för alla, men jag vet att många av er är nyfikna på low carb eftersom det fungerar bra för mig (och många andra) och denna artikeln summerar det bra varför just många går ner i vikt bra av LCHFn och tycker att det är lättare att gå ner än med bara kalorirestriktion som VV/Viktklubb etc.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

36 kommentarer

mammaliv 22 maj, 2009 - 19:57

Just det där med att man blir mindre i omkrets trots att att man kanske väger lite mer än man brukar med de måtten kan jag faktiskt hålla med om. Alltså om jag jämför med när jag kört med viktminskning med ketos 😉 Det blir en helt annan känsla, pluffsigheten försvinner på ett annat vis. Kolhydraterna och främst sockret gör mig pluffsig och dallrig trots att jag kanske väger lite.

Svara
Petra J 22 maj, 2009 - 14:57

Mycket intressant artikel, gav mig mycket ammunition till debatterna med ”low-carb-motståndarna” som man råkar ut för nästan dagligen….

Är inne på min 3:e LCHF vecka nu och har inte mått så bra på länge!!! Jag har varit VV så många gånger (första gången blev man ”ständig medlem” när man gått jämnvikten – och det stämde verkligen – man återkommer och återkommer…..)

Tack för en inspirerande sida!!

Svara
Anna 22 maj, 2009 - 13:07

hej,

grattis! Riktigt bra jobbat!

Jag har en fråga; jag är VV och har hållit min målvikt i drygt 1 år nu. Jag äter enligt VV principer, lite fett, mycket frukt och grönsaker. Jag tränar 3-4 gånger i veckan (styrka+kondition). Jag funderar på att testa low carb, i en månad kanske. Men det jag är orolig för är:
1.Fett – jag har upptäckt att min kropp inte klarar av att äta mycket fett nuförtiden. Jag får riktig ont i magen, mår illa etc. Därför vet jag inte om det kommer att fungera med low carb. Kommer min kropp att säga stopp?
2.Frukt – jag älskar frukt och vill inte leva utan dem, äpplen för det mesta. Kan jag fortsätta äta frukt och samtidigt testa low carb eller kommer det att sabba resultatet?
3. Gröt – jag äter havregrynsgröt till frukost, är det något jag kan fortsätta med eller är det helt uteslutet?

Tack för din hjälp och lycka till!
Kram,
Anna

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 14:00

Hej!

Jag tycker att du kan börja med att dra ner på kolhydraterna, tex att skippa ris/pasta/potatis etc vid en måltid, öka då på fettet i rätten. Som viktväktare så jagar man ju fett och du kan börja med att dra ner på kolhydraterna men öka fetthalten i mejeri/fraicher etc. Mötas lite på mitten. Känner du att du vill dra ner ytterligare på kolhydraterna när du ätit så ett tag så prova.
Jag tror att din mage är känslig för kombinationen fett/kolhydrater. Antagligen så har du ätit väldigt lite fett ett tag nu och magen reagerar som du säger.
Att firtsätta äta tex 1 äpple om dagen kan du absolut fortsätta med! Undvik banan som är riktigt GI högt (fettinlagrande)
Havregrynsgröt är inte så hemskt bra nej, mest en massa kolhydrater! Har du provat min kesellafrukost?

Lycka till!

Svara
Anna 22 maj, 2009 - 14:22

hej,

tack för ditt snabba svår.
Jag får testa mig fram helt enkelt, och lyssna på kroppen, vad den säger. Jag ska försöka ta det i etapper som du skrev och inte vända om allt på en dag.
Jag får testa din kesellafrukost, låter mycket gott:-)
Ha en riktig skön helg!
Kram,
Anna

Svara
fiffiz 22 maj, 2009 - 13:03

Nu har jag beslutat att ta tag i vikten nu efter min lilla 5:a och ska testa ditt sätt. Efter att försökt dra ner på kalorier och fettet sedan drygt 1.5 mån utan någon märkbar förändring,mer än ett himla socker begär.har du några tips på fler artiklar el sidor att surfa på tar jag tacksamt emot.
Ammar du fort och i så fall hur funkar det.
Ha det bra
kramiz//
Fiffiz

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 14:07

Hej!

Det finns många artiklar ute, googla efter lågkolhydratkost, low carb etc.
Jag ammar fortf på natten och 1-2 ggr per dag, det fungerar fint!
Fast om du helammar så ska du inte utesluta kolhydrater men däremot kan du dra ner på dem.

Svara
susannelotus 22 maj, 2009 - 12:45

apropå alkohol.jag dricker varken öl eller vin vanligtvis utan drinkar.blev glad när jag såg ditt tips på vodka vanilj.vet du om det är lika med renat vad det gäller kolhydrater? har kvar i en flaska sen påskas 🙂

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 12:48

Japps det är 0 kolisar i smaksatt vodka 😉

Svara
Teres 22 maj, 2009 - 12:25

Är också nyfiken om du äter några nötter eller om du unnar dej någon mörkchoklad ?
Du är så himla fin nu njut njut. Tack för alla fina tips och all underbar inspiration du ger oss.

Kram Teres

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 12:42

Ja jag äter både nötter och mörk choklad =)
I lagom mängder såklart, aldrig mer än tex två rutor choklad. Oftast bara en.
Min kusin tipsade om ett bre lite jordnötssmör på en ruta choklad, substitut för snickers 🙂

Svara
Anloy 22 maj, 2009 - 12:10

Äter du några nötter under dieten? mvh Annelie

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 12:47

Ja ibland blir det några stycken.

Svara
Jenjo 22 maj, 2009 - 10:18

Jag gillar verkligen det här sättet att äta på. Att gå ner i vikt gör jag både med VV och om jag äter lite kolhydrater. Det gäller bara att följa dieterna. Det som hjälper när man drar ner kolhydraterna är att sötsuget, och suget att äta mer, försvinner. Det hjälper mig massor!
Tack för alla tips och ideér, Åse!
PS. Du är så fin nu. Njut av det.
Kramis!

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 10:57

TACK vännen!!!
Och roligt att höra att det fungerar lika bra för dig!
I kväll kommer förhoppningsvis ett spännanade recept (om det är så bra som jag hoppas det är!!)

Svara
Tina 22 maj, 2009 - 10:16

Hej Åse. Vad kul att läsa att du är igång igen med 56.kilo.se och bra går det för dig ser jag också! Du ser kanonfräsch ut och man fattar liksom inte att det inte är så länge sen du fick barn. Mycket bra gjort!

Jag har en fundering kring det här med LCHF (fast jag ser, och det märks på recepten också att du kör en lite lightare version av det, var det LCMF du sa?)

Hur tror du att du kommer att göra längre fram när du är på målvikt, kommer du att fortsätta utesluta det mesta av kolhydraterna då, eller kommer du att återgå till nån slags GI/VV kost för målviktiga? Och smyga in kolisarna, fast kanske inte lika mycket som förr?

Jag är som du ”gammal” viktväktare, och har jojo-at mig upp och ner. Nu har jag hållit målvikt i snart ett år, utan att räkna points och utan att känna att jag försakar en massa och jag gör det just genom att hålla mig till en slags GI/VV-variant kombinerat med ganska mycket skön motion. Jag märkte att när jag VV:ade var det jättesvårt att bygga muskelmassa, men nu går det mycket bättre. Ändå tror jag som du att mer protein kanske skulle ge ännu bättre effekt. Däremot är jag rädd för att dra ner för mycket på kolhydraterna utan väljer ”bra” kolhydrater för det mesta, och försöker öka på proteinmängden. Jag skulle bli skogstokig av att inte få äta bröd och pasta.

Som sagt: hur tänker du göra framöver? Blir det LCMF forever och hur ser du isf på de risker som ev finns med att hålla den kosten? Eller tänker du övergå till något annat, och isf vad?

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 10:55

Hej!

Jag/Vi (maken) tänker åta kolhydratsnålt om vardagarna, med det inte sagt att vi vid någon måltid kommer välja bra kolhydrater men du förstår poängen. På lördagar kommer vi ha vår dag då vi äter det vi vill, fast utan att frossa eller ”passa på”. Gärna lägga lite extra krut på maten den dagen, äta trerätters med en god efterätt hellre än slänga i sig massa köpesnask ”för att man får”, dricka ett gott dessertvin till efterätten, ja lyxa till det!
Den dagen drar jag nog in lite på fettet eftersom det lär bli en hel del kolhydrater, vad jag menar är att bara för att det är en ”unnardag” så vill jag ändå minimera fettinlagring och jag vill inte att det ska bli så att man verkligen frossar en massa fett och kolhydrater ihop. et är det som jag tror kommer fungera för mig och oss, men det återstår ju att se, men så ser planen ut just nu 🙂

GRATTIS till din målvikt!!

Svara
Cina 22 maj, 2009 - 10:09

Jag skriver helt under på detta! Märker att jag är mindre i kroppen trots att jag väger lite mer än jag gjort tidigare, måste bero på att jag fått behålla mer muskler denna gång.

Svara
susannelotus 22 maj, 2009 - 09:58

PRECIS ÅSE!! på viktväktarna var jag ständigt hungrig,sugen o hadde lätt att trilla dit på snabba kolhydrater. kände lite panik -ville gå ner mina sista kilon till semestern 🙂 o gått över mer till lchf men känns INTE bra att hälla smält smör över maten för att klara 70% fettintag/dag. det som varit bra är att jag inte varit småhungrig en enda gång.så det känns sunt ut att ta en medelväg med fett-om jag blir alltför hungrig så får jag väll lägga till lite mer fett då-kolhydrater kommer jag att återinföra lite försiktigt när jag är målviktig.det enda jag saknar just nu är tortillatårtan :).
grilltips kanske: brukar skära locket av en avlång paprika o fylla med fraiche,fetaost o kryddor.slå in i folie o lägga på grillen 20 min. saknar inte potatisgratängen alls. eller halvera en paprika på längden o fylla med mozarella,oliver o ev soltorkad tomat o gratinera i ugnen.

kramizar

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 10:03

Ja jag äter ju inte enligt LCHF, utan mer LCMF (low carb moderate fat) 😉
För mig känns det inte OK att fixera mig så vid att äta massa fett utan jag drar ner på kolhydraterna och äter lagom med fett, inga lättprodukter men heller inte fullfet grädde eller fraiche alltid, ibland har jag det, ibland inte 🙂

Åhhhh tortillatårtan!! Men du! Kolla in recepten i konversationen mellan mig och camilla: http://56kilo.se/2009/05/19/tacos/comment-page-1/#comment-18969

Jag ska iallafall prova Oopsies idag 🙂 olarbröd receptet borde fungera till tortillatårta!! Eller vad tror du?

Svara
susannelotus 22 maj, 2009 - 10:57

Åh,kanon!!

Svara
Juventas 22 maj, 2009 - 00:11

Finns hela artikeln på nätet någonstans? Skulle vara intressant att läsa den.

Och ja, jag håller också med om det med måtten. Har kört low carb i lite mer än två veckor nu. ”Bara” gått ner ca 1 kilo men minskat 6 cm runt midjan. Med vv gick jag ner fortare i vikt, men inte lika snabbt i omkrets. Och det är ju det som syns. 🙂

Svara
Åse 22 maj, 2009 - 06:37

Men gud! Jag skrev ju aldrig in länken!! Gjort nu 🙂

Svara
Soulsister 21 maj, 2009 - 23:17

Väldigt intressant! Tack för att du delar med dig!

Svara
Betania 21 maj, 2009 - 22:08

Mycket intressant! Dessutom ger det även ytterligare ett argument till att man inte ska bli besatt av vikten och vågen utan fokusera på måtten, hur man ser ut osv. Jag menar, kommer du i din ideal-storlek på jeansen så spelar det ju ingen roll vad vågen visar för siffror?! Slappna av och njut!! Du är übersnygg :-)!

Svara
Åse 21 maj, 2009 - 22:11

Näää så sant!

Haha får kanske döpa om sajten till 59kilo.se 😉
Jag stannar där jag mår bra helt enkelt och där kroppen tycker om att ligga efter några månader.

Svara
Maija 21 maj, 2009 - 21:24

Måste bara skriva att du fått mig att prova GI-viktklubb. Jag har nu nästan avklarat en vecka och det har gått hur bra som helst.Inget godissug precis. Smakade idag på mörkchoklad som jag inte annars gillar. Jag blev förvånad över hur gott det var. En fråga med lowcarb. Kommer du att köra rivstart hela tiden eller får du över till nystart osv?
Nyfiken då jag håller på att lära mig om det här. Du borde få bonus på GI-viktklubb då jag tror att det är fler än jag som har blivit meddlemmar där. Du är värd det iaf. Du gör det bra! Ha det bäst

Svara
Åse 21 maj, 2009 - 21:28

Vad roligt att höra!!

Jag kör rivstraten fram till målvikt! SEdan kommer jag fortsätta äta så här till vardags men på helgen kommer jag unna mig lite kolhydrater i måttlig mängd!

Tack för dina rara rader!

Svara
Maija 21 maj, 2009 - 21:57

TACK för så snabbt svar!!! Det var intressant med att köra rivstart till ända till målvikt osv. Något jag ska fundera på, vi får se… Kul med annorlunda tänkande, det ger en fler valmöjligheter. Ha det bra!

Svara
maddiis 21 maj, 2009 - 20:45

Jag blir mer och mer intresserad av din kost och är faktiskt lite sugen på att prova själv. Vet inte om jag fixar att inte äta kolhydrater för det är ju som du säger beroendeframkallande, och jag är nog hooked. Det är i alla fall otroligt inspirerande att läsa.

Jag har blivit ombedd att laga rabarberpaj till en släktträff i helgen och då tänkte jag på dig. Du som är så fantastisk duktig på matlagning kanske har något supersmaskigt recept på lager? Det beöver inte vara ett smalisrecept.

Kram kram!

Svara
Åse 21 maj, 2009 - 20:47

Tyvärr inte, däemot har jag rabarber i frysen som jag fick av mamma! Dem ska jag ha till en supersmarrig paj senare i sommar!

Googla på rabarberpaj, eller gå in på Tasteline.se 🙂

Svara
maddiis 21 maj, 2009 - 21:00

Tack ändå. Tänkte att det var värt ett försök…

Svara
Emma 21 maj, 2009 - 20:02

Hej hej. Jag har en liten fråga, förlåt om den låter dum men skulle bli glad om du ville svara 🙂 Low carb och GI – är det samma sak eller?
Bra jobbat och fortsatt lycka till med att äta bra och må bra 🙂 Kram!

Svara
Åse 21 maj, 2009 - 20:05

Njae, får jag nog svara och det är ingen dum fråga 🙂

GI handlar om att äta livsmedel som har lågt GI, dvs kolhydrater som inte höjer blodsockret.
Men när man äter lågkolhydratkost så utesluter man ju i princip de flrsta kolhydratkällor så då blir GI värdet helt ointressant.

MEN Low carb innefattas i GI metodens Rivstart (Dvs den GI-metod som Ola Lauritzon står för bla på Giviktkoll.se)

Svara
Jessica 21 maj, 2009 - 18:41

Jag kan tänka mej det. Kul att det funkar för er!! Min ena syster o svåger har det också funkat för! det är många man hör som kör det också som är supernöjda!!
Grattis gumman! så kul för er!!
nu ska jag sippa lite mer vin:) vi har lillfredag idag:)
KRAAM

Svara
Pernilla A 21 maj, 2009 - 17:59

Alltid intressant att läsa om andra metoder. Speciellt det där om att man behåller sin muskelvikt och inte tappar den. Rätt naturligt då man inom intensivvård koncentrerar sig på att mata in protein i de sjuka JUST FÖR ATT de inte ska tappa sin muskelmassa. Tycker att du gör helt rätt i att koppla bort vågen lite. Lätt att bli fixerad………..själv är jag fixerad vid min stegräknare för tillfället och den har jag bara haft i 14 dagar. Min man frågade om han fick lov att låna den en dag. NEJ!!!!!
skrek jag, hur skulle jag klara mig en dag utan min lilla räknande bebis. Och som sagt i 14 dagar har den varit i min ägo så smått fixerad eller??? 😉
Kram på dej supersmala Åse!!!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.