Hej på er!

Detta är en favoritgryta. Egentligen är det samma recept som jag gör en variant på Coq au Vin på men då byter jag ut fläskfilé mot kycklingfilé och oxfond mot kycklingfond. Min favorit är nog egentligen med kyckling! Så avgör ni vad som passar er i smaken! Det blir liksom lite annat med kyckling.
Kycklingen låter jag puttra i 25 minuter, fläskfilén mindre tid.

En snabblagad gryta som går att anpassa och servera till många!
Ett tips då är att förbereda alla ingredienserna först så är det bara att tilreda när det väl är dags!

Jag serverade palsternacksmos till min portion – gott!

Skriv ut

Vingryta med fläskfilé och lök

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4 1x

Scale

Ingredienser

1 fläskfilé, svensk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
140 g bacon
8 små steklökar
3 morötter
2 vitlöksklyftor
1 purjolök
200 g champinjoner
smör till stekning
3 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
2 msk oxfond
1 msk soja
2 lagerblad
1 tsk timjan, torkad
½ tsk rosmarin, torkad
Ev. lite redning som arrowrot
Färsk timjan till garnering


Instruktioner

Ta fram köttet i god tid så det inte är kallt.
Putsa filén från hinnor och skär fläskfilén i 3-4 cm stora bitar. Skala morötterna och skär i 1 cm slantar. Skala steklökarna, strimla purjolöken.
Skär baconet i mindre bitar. Skiva champinjonerna.
Bryn fläskfilén med bacon i en stekpanna och lägg över i gryta.
Fräs steklöken och morötterna i några minuter och lägg sedan över i samma gryta som köttet. Stek purjolök, champinjoner och vitlök. Lägg över i grytan.
Häll på vin, vatten, fond, soja, lagerblad, timjan och rosmarin. Låt puttra under lock i 10 minuter (Kyckling 25 minuter). Rör ner lite redning och låt det få ett uppkok. Servera med valfritt tillbehör.


Annonslänkar via APPRL

Vecka 39 TIPS

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


24 september, 2020 4 kommentarer
9 Facebook Twitter Google + Pinterest