Vinbräserad krämig kyckling

15 september, 2018

Detta kan vara bland det godaste i kycklingväg jag ätit!
Dessa smaker! Doften!

Du kan använda hel kyckling om du vill (styckad i delar) eller kycklinglår filéer men jag rekommenderar verkligen dessa delar och inte bara kycklingfilé! Det blir torrare och inte lika smakrikt!

Jag använde kycklinglår filéer – löv it!

Man kan vara lockad att använda vilket vin som helst men jag rekommenderar verkligen en TORR Riesling som min favorit Riesling TRIMBACH från Alsace.
Liten oskriven regel: Använd samma vin i maten som du dricker.

Stekt kycklinglårfilé, purjo, vitlök, morötter och champinjoner (+ timjan) får bräsera i Riesling i ca 10 minuter.

Jag serverade rostad potatis och brysselkål till oss. Så rackarns gott med rostad brysselkål!

Nu vart jag lite klantig och stekte allt i panna som inte lämpade sig för ugn. Jag rekommenderar gjutjärn eller ugnsgryta!


Jag fick alltså lyfta över allt sedan..

På bilden nedan har jag hällt över den reducerade vätskan i kastrull och vispat ihop med grädde, citron och parmesan.

Skjuts in i ugnen!
KLART 30 min senare.

Riesling i glasen.

Enkelt men så gott recept! Och kidsen älskade det!

Skriv ut

Vinbräserad krämig kyckling

  • Författare: Åse

Ingredienser

1 kilo kycklinglårfiléer
salt, peppar, torkad timjan efter smak
smör att steka i.
1 stor purjo eller 2 medium
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor

150 g champinjoner
2 msk konc. kycklingfond
4 dl Riesling
4 morötter
2 dl grädde
1/2 citron, saften

2 dl riven parmesan
smaka av med salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr
Stek kycklinglårfiléer i smör. Salta och peppra.
Lägg över på fat.
Strimla purjolök, finhacka schalottenlök och vitlök, halvera champinjoner och stek dem i smör eller kokosolja utan smak) i 7-8 min.  Salta och peppra.
Lägg över lökfräset i ugnstålig panna / gryta. Lägg kycklingen ovanpå. Skala morötter och dela både på längden och bredden. Häll på konc. fond och vin. Låt allt sjuda i ca 10 min.
Häll av vätskan (ta hjälp av ett lock) och red med grädde och parmesan. Pressa i citron och smska av med salt och peppar. Häll över den gräddredda vinsåsen över kycklingen.
Sätt in i ugnnen i ca 25-30 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.

10 kommentarer
8

Du kanske också gillar

10 kommentarer

Jan Ove 23 september, 2018 - 13:17

Det var en av det bästa kyckling rätter jag har lagat o ätit 😉

Svara
Åse 24 september, 2018 - 09:44

Åh vad roligt att höra! =))

Svara
Anita 16 september, 2018 - 06:05

Hur mycket Parmesan och champinjoner ska man ha i? Står inget i receptet. Ser jättegott ut! 😊

Svara
Åse 16 september, 2018 - 08:41

Nu är det uppdaterat =)

Svara
Jeanette 15 september, 2018 - 20:12

Måste göras😋Men champinjoner och parmesan hittar jag inte i receptet? Ska man ”höfta”?

Svara
Åse 16 september, 2018 - 09:12

Ligger inne nu =)

Svara
Helén 15 september, 2018 - 18:51

Mmmmumsigt det låter och ser ut!!
Ska prova snarast efter jobbhelgen !
Mvh Helén

Svara
Hasse Johansson 15 september, 2018 - 18:21

Rostad brysselkål låter spännande och väldigt gott. Hade du färsk eller djupfryst brysselkål?

Svara
Åse 15 september, 2018 - 22:52

Färsk! 🙂

Svara
Åse 16 september, 2018 - 09:12

Jag har färsk =)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.