Semlor / Semla – Paleo LCHF

6 februari, 2014

Dessa semlor har blivit väldigt omtyckta och populära sedan jag först lade ut receptet för några år sedan och nu tänkte jag highlighta dem igen men lite nya bilder 🙂 Jag har arbetat om det efter mitt tycke och smak.
Jag är personligen inget större semmelfan, äter högst 1 om året och bäst är ju inkråmet och hatten! =) Är semlor viktiga för er? Äter ni dem bara på Semmeldagen eller året om?
Om man äter mejerifritt så kan man ersätta grädden med kokosgrädde! Min favorit är GARANTS kokosmjölk som är härligt tjock.
Ett tips när ni gör dessa semlor är att se till att degen inte är för lös, ni ska kunna rulla perfekt runda bollar och lägga på plåten.
Nu ska jag och syrran hugga i på varsin! =)


De torra ingredienserna blandade


Semmeldegen

Mandelmassan

Minisemlor

Smarrig semla

Goda LCHF semlor

Semmeldagen

27/2-2017: Uppdaterat recept! Vill ni hellre ha det gamla finns det nedanför.
Skriv ut

Semlor LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6-10

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl sötning (valfritt vad man vill ha)
  • 1.5 dl vätska: grädde, filmjölk eller kokosgrädde
  • 3 msk kokosnötmjöl (aman prana)
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 2.5 msk fiberhusk
  • 0.5 msk bakpulver
  • 0.5 msk hela fint mortlade kardemummakärnor
  • 1 nypa salt
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • Mandelmassefyllning
  • Rejält med inkråm (degen i bullen)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
  • 2 droppar bittermandelarom
  • 0.5 dl sötning
  • Topping
  • Vispad grädde
  • Sukrin melis eller vanligt florsocker

Instruktioner

  1. Sätt på ugnen på 160 gr varmluft eller 180 ggr vanlig ugn. Vispa äggen riktigt luftiga i några minuter, vispa ner sötning. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner i äggsmeten. Vispa ner grädden. Låt stå ca 10 min och forma sedan till 6 stora bullar eller 10 små med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
  2. Grädda mitt i 20-25 min beroende på storlek på bullarnan och låt sedan svalna under bakduk.
  3. Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
  4. Vispa grädden med lite vaniljpulver och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!

Gamla receptet:
Semlor
3 ekologiska ägg
4 msk sötning (valfritt vad man vill ha)
1 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk kokosmjöl aman prana
2 dl mandelmjöl
2 msk bakprotein *
2.5 msk fiberhusk
2-3 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 10 min och sen formar du 4 bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 min och låt sedan svalna under bakduk.
Mandelmassefyllning
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
3 msk sötning
Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden med lite vanilj och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!
Topping
Vispad grädde
Sukrin melis eller vanligt florsocker
* Bakprotein höjer inte bara proteinet i maten men det fungerar som ett mjölsubstitut och gör degen lite smidigare och brödigare. Bakprotein är inget annat än koncentrerat vassleprotein, så inget konstigt. One bake som jag använder innehåller inget sojalecitin!
Tack Ellinor  <3
IMG_7049

IMG_7051

IMG_7057-Redigera

PS: Lägger ni ut mina recept på era bloggar/sociala medier så blir jag jätteglad om ni länkar till mig!

73 kommentarer
0

Du kanske också gillar

73 kommentarer

Vickan 12 november, 2018 - 21:52

Så goda! 😍 Tack för alla bra recept och info! 😊

Svara
frida 1 mars, 2017 - 09:41

Så goda! Har gått på LCHF sen snart två månader tillsammans med en kompis och testade dessa igår… succé! TACK 🙂

Svara
Monkan 11 januari, 2017 - 16:44

Hej! Tänkte pröva dina semlor, men har inte ICAs sötströ hemma och undrar om det funkar med Sukrin melis istället? Vilka är dina erfarenheter i övrigt om smak ev bismak då det gäller nämnda sötning? Tack så länge!😊

Svara
Monkan 11 januari, 2017 - 19:08

Oavsett svaret blev dom FANTASTISKT GODA! Använde hälften sötströ (hittade en liten matsked i skåpet) och hälften stevia extrakt och med den blandningen blev det kanon! Inte någon bismak😊 Jag halverade även receptet så det blev två semlor (räcker för mig) vilket funkade bra! Vackra med höjd blev de också! Tack för bra recept, Åse och trevlig kväll!

Svara
Åse 12 januari, 2017 - 05:23

Vad bra det blev bra!! Smarrig onsdagstreat! :))

Svara
Åse 12 januari, 2017 - 05:24

Hann inte läsa, men det blev ju bra! 🙂

Svara
1 3 4 5

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.