Semlor / Semla LCHF lågkolhydrat

6 februari, 2014

Dessa semlor har blivit väldigt omtyckta och populära sedan jag först lade ut receptet för några år sedan och nu tänkte jag highlighta dem igen men lite nya bilder 🙂 Jag har arbetat om det efter mitt tycke och smak.
Jag är personligen inget större semmelfan, äter högst 1 om året och bäst är ju inkråmet och hatten! =) Är semlor viktiga för er? Äter ni dem bara på Semmeldagen eller året om?
Om man äter mejerifritt så kan man ersätta grädden med kokosgrädde! Min favorit är GARANTS kokosmjölk som är härligt tjock.
Ett tips när ni gör dessa semlor är att se till att degen inte är för lös, ni ska kunna rulla perfekt runda bollar och lägga på plåten.
Nu ska jag och syrran hugga i på varsin! =)


De torra ingredienserna blandade


Semmeldegen


Mandelmassan


Minisemlor

Smarrig semla

Goda LCHF semlor

Semmeldagen

27/2-2017: Uppdaterat recept! Vill ni hellre ha det gamla finns det nedanför.

OBS! Jag upplever att Icas mandelmjöl suger mer vätska än Risentas, det kan vara bra att minska mängden vätska till 1 dl om ni använder Risentas mandelmjöl och låta degen stå längre tid.
Receptet är gjort på Icas mandelmjöl

Skriv ut

Semlor LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 5-8 1x

Ändra antal portioner

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl sötning (valfritt vad man vill ha)
  • 1.25 dl vätska: grädde, mjölk eller kokosgrädde
  • (2 msk vaniljproteinpulver) *valfritt men det ger god smak och blir lite luftigare
  • 3 msk kokosmjöl (aman prana)
  • 2.5 dl mandelmjöl (Ica)
  • 2.5 msk fiberhusk
  • 0.5 msk bakpulver
  • 0.5 msk hela fint mortlade kardemummakärnor
  • 1 nypa salt
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • Mandelmassefyllning
  • Rejält med inkråm (degen i bullen)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
  • 2 droppar bittermandelarom
  • 0.5 dl sötning
  • Topping
  • Vispad grädde
  • Sukrin melis eller vanligt florsocker

Instruktioner

  • Sätt på ugnen på 160 gr varmluft eller 180 ggr vanlig ugn.
  • Vispa äggen riktigt luftiga i några minuter med elvisp eller i köksmaskin, vispa ner sötning.
  • Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner i äggsmeten. Vispa ner vätskan.
  • Låt stå i minst 10 min och forma sedan till 6 höga bullar eller 10 små med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper. Pensla med vispat ägg.
  • Grädda mitt i ugnen i 20-25 min beroende på storlek på bullarna och låt sedan svalna under bakduk.
  • Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
  • Vispa grädden med lite vaniljpulver och spritsa ovanpå, avsluta med hatten.

Gamla receptet:
Semlor
3 ekologiska ägg
4 msk sötning (valfritt vad man vill ha)
1 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk kokosmjöl aman prana
2 dl mandelmjöl
2 msk bakprotein *
2.5 msk fiberhusk
2-3 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 10 min och sen formar du 4 bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 min och låt sedan svalna under bakduk.

Mandelmassefyllning
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
3 msk sötning
Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden med lite vanilj och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!
Topping
Vispad grädde
Sukrin melis eller vanligt florsocker
* Bakprotein höjer inte bara proteinet i maten men det fungerar som ett mjölsubstitut och gör degen lite smidigare och brödigare. Bakprotein är inget annat än koncentrerat vassleprotein, så inget konstigt. One bake som jag använder innehåller inget sojalecitin!
Tack Ellinor  <3

IMG_7049

IMG_7051

IMG_7057-Redigera

PS: Lägger ni ut mina recept på era bloggar/sociala medier så blir jag jätteglad om ni länkar till mig!


 
Nu säljer jag av kläder och accessoarer! Välkommen in till min SELLPY butik som fylls på kontinuerligt närmsta tiden.
 

 
Mina favoritprodukter denna veckan! (annonslänkar)
78 kommentarer
1

Du kanske också gillar

78 kommentarer

Petronella 5 mars, 2019 - 08:37

Bästa semmelreceptet utan mjöl och socker! TACK! Ska baka ett gäng i dag till kvällen. MUMS!

Mia Nilsson 9 februari, 2019 - 10:51

Hej
Har testat dessa tidigare men tillskillnad mot andra så är jag inte förtjust i smaken av mandelmjöl i degen. Jag är ett extremt stort ”semmelfan” 😁 och har verkligen svårt att hitta substitut för den äkta varan. Men vad tror du om att använda sesammjöl istället för mandelmjöl eller att ta 50/50 för att få bort lite av den, i mitt tycke, beska smaken som mandelmjöl ger?
Tack för en härlig blogg och superbra recept!
//Mia

Alexandra 6 februari, 2019 - 14:56

Mina blev helt platta 🙁 Vet inte vad jag gjorde för fel… Hur mycket ska man vispa äggen? För jag kom på nu att jag vispade äggen, sedan tog det en stund innan jag blandat de torra ingredienserna och kunde hälla i dem. Kan det haft betydelse? Alternativt, skulle man vispa med elvisp ihop allt? Mim blev dessutom inte lika ”fast” som på bilden.. Men de luktar gott!! (Tog precis ut dem).
Kram <3

Lisa 4 mars, 2019 - 19:04

Mina blev också platt, följde receptet till punkt och pricka…

Åse 5 mars, 2019 - 10:19

Vilka märken på mjölerna använde du? Lät du degen stå i 10 minuter?

Vickan 12 november, 2018 - 21:52

Så goda! 😍 Tack för alla bra recept och info! 😊

frida 1 mars, 2017 - 09:41

Så goda! Har gått på LCHF sen snart två månader tillsammans med en kompis och testade dessa igår… succé! TACK 🙂

Monkan 11 januari, 2017 - 16:44

Hej! Tänkte pröva dina semlor, men har inte ICAs sötströ hemma och undrar om det funkar med Sukrin melis istället? Vilka är dina erfarenheter i övrigt om smak ev bismak då det gäller nämnda sötning? Tack så länge!😊

Monkan 11 januari, 2017 - 19:08

Oavsett svaret blev dom FANTASTISKT GODA! Använde hälften sötströ (hittade en liten matsked i skåpet) och hälften stevia extrakt och med den blandningen blev det kanon! Inte någon bismak😊 Jag halverade även receptet så det blev två semlor (räcker för mig) vilket funkade bra! Vackra med höjd blev de också! Tack för bra recept, Åse och trevlig kväll!

Åse 12 januari, 2017 - 05:23

Vad bra det blev bra!! Smarrig onsdagstreat! :))

Åse 12 januari, 2017 - 05:24

Hann inte läsa, men det blev ju bra! 🙂

1 3 4 5

Kommentarer är stängda