Semlor / Semla – Paleo LCHF

6 februari, 2014

Dessa semlor har blivit väldigt omtyckta och populära sedan jag först lade ut receptet för några år sedan och nu tänkte jag highlighta dem igen men lite nya bilder 🙂 Jag har arbetat om det efter mitt tycke och smak.
Jag är personligen inget större semmelfan, äter högst 1 om året och bäst är ju inkråmet och hatten! =) Är semlor viktiga för er? Äter ni dem bara på Semmeldagen eller året om?
Om man äter mejerifritt så kan man ersätta grädden med kokosgrädde! Min favorit är GARANTS kokosmjölk som är härligt tjock.
Ett tips när ni gör dessa semlor är att se till att degen inte är för lös, ni ska kunna rulla perfekt runda bollar och lägga på plåten.
Nu ska jag och syrran hugga i på varsin! =)

De torra ingredienserna blandade

Semmeldegen

Mandelmassan

Minisemlor
Smarrig semla
Goda LCHF semlor
Semmeldagen
27/2-2017: Uppdaterat recept! Vill ni hellre ha det gamla finns det nedanför.
Skriv ut

Semlor LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6-10

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg
  • 1 dl sötning (valfritt vad man vill ha)
  • 1.5 dl vätska: grädde, filmjölk eller kokosgrädde
  • 3 msk kokosnötmjöl (aman prana)
  • 2.5 dl mandelmjöl
  • 2.5 msk fiberhusk
  • 0.5 msk bakpulver
  • 0.5 msk hela fint mortlade kardemummakärnor
  • 1 nypa salt
  • 0.5 tsk vaniljpulver
  • Mandelmassefyllning
  • Rejält med inkråm (degen i bullen)
  • 1 dl grädde
  • 2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
  • 2 droppar bittermandelarom
  • 0.5 dl sötning
  • Topping
  • Vispad grädde
  • Sukrin melis eller vanligt florsocker

Instruktioner

  1. Sätt på ugnen på 160 gr varmluft eller 180 ggr vanlig ugn. Vispa äggen riktigt luftiga i några minuter, vispa ner sötning. Blanda de torra ingredienserna. Vispa ner i äggsmeten. Vispa ner grädden. Låt stå ca 10 min och forma sedan till 6 stora bullar eller 10 små med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
  2. Grädda mitt i 20-25 min beroende på storlek på bullarnan och låt sedan svalna under bakduk.
  3. Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
  4. Vispa grädden med lite vaniljpulver och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!

Har du lagat detta receptet?

Tagga @56kilo.se på instagram och hashtagga det #56kilo


Gamla receptet:
Semlor
3 ekologiska ägg
4 msk sötning (valfritt vad man vill ha)
1 dl grädde eller kokosgrädde
2 msk kokosmjöl aman prana
2 dl mandelmjöl
2 msk bakprotein *
2.5 msk fiberhusk
2-3 tsk bakpulver
2-3 tsk kardemumma
Sätt på ugnen på 175 grader. Vispa ägg och sötning poröst. Häll sedan i alla andra ingredienser och rör om till en deg. Låt stå ca 10 min och sen formar du 4 bullar med blöta händer och lägger på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 min och låt sedan svalna under bakduk.
Mandelmassefyllning
Rejält med inkråm
6 msk grädde
2 dl mandelmjöl (eller hälften / hälften mandelmjöl hasselnötmjöl)
3 msk sötning
Blanda nötmjöl med grädde och sötning, gröp ut inkråmet från bullarna och blanda ihop. Smaka av och fyll bullen med mandelmassefyllningen.
Vispa grädden med lite vanilj och spritsa ovanpå, avsluta med hatten!
Topping
Vispad grädde
Sukrin melis eller vanligt florsocker
* Bakprotein höjer inte bara proteinet i maten men det fungerar som ett mjölsubstitut och gör degen lite smidigare och brödigare. Bakprotein är inget annat än koncentrerat vassleprotein, så inget konstigt. One bake som jag använder innehåller inget sojalecitin!
Tack Ellinor  <3
IMG_7049
IMG_7051
IMG_7057-Redigera
PS: Lägger ni ut mina recept på era bloggar/sociala medier så blir jag jätteglad om ni länkar till mig!

Print Friendly, PDF & Email

72 kommentarer
0

Du kanske också gillar

72 kommentarer

frida 1 mars, 2017 - 09:41

Så goda! Har gått på LCHF sen snart två månader tillsammans med en kompis och testade dessa igår… succé! TACK 🙂

Svara
Monkan 11 januari, 2017 - 16:44

Hej! Tänkte pröva dina semlor, men har inte ICAs sötströ hemma och undrar om det funkar med Sukrin melis istället? Vilka är dina erfarenheter i övrigt om smak ev bismak då det gäller nämnda sötning? Tack så länge!😊

Svara
Monkan 11 januari, 2017 - 19:08

Oavsett svaret blev dom FANTASTISKT GODA! Använde hälften sötströ (hittade en liten matsked i skåpet) och hälften stevia extrakt och med den blandningen blev det kanon! Inte någon bismak😊 Jag halverade även receptet så det blev två semlor (räcker för mig) vilket funkade bra! Vackra med höjd blev de också! Tack för bra recept, Åse och trevlig kväll!

Svara
Åse 12 januari, 2017 - 05:23

Vad bra det blev bra!! Smarrig onsdagstreat! :))

Svara
Åse 12 januari, 2017 - 05:24

Hann inte läsa, men det blev ju bra! 🙂

Svara
utlandssvensk 16 februari, 2016 - 11:17

varför krångla till semlan – gör den utifrån vanlig petichoudeg, det som kallas vattenbakelse, samma som finns i bakelsen éclair, urlätt att göra själv som semla elegant och läckert med fyllningar som kan varieras i det oändliga.

Svara
Åse 16 februari, 2016 - 11:23

Petit-Choux innehåller vetemjöl och detta är en blogg som erbjuder recept utan vetemjöl, där av ”krånglet”.

Svara
Emelie Boman 9 februari, 2016 - 17:50

Så himla goda! Mina blev perfekt mjuka och jag gjorde dem lite mindre för förra året var de så mäktiga!
Barnen och grannarna åt med friskt humör! Bästa lågkolhydrat-semle receptet!!
Tack Åse!

Svara
Emelie Solli 9 februari, 2016 - 17:37

Gjorde dessa mn hade inte bakprotein så ersatte med lika mycket pofiber.
Selmorna vart helt okej, inte lika goda som de bakade med vetemjöl. Men receptet lider av akut avsaknad av salt. Tillsätt salt i bulldegen och eventuellt också mandelmassan. Utan salt blir smaken rätt platt och semlorna smakar inte alls bra. Lite salt lyfter verkligen smakupplevelsen och gör dem mycket mer lik den vanliga vetedegs varianten som vanligtvis innehåller salt.

Svara
Åse 9 februari, 2016 - 17:47

Lågkolhydratbröd är aldrig lika ”gott” som bak med vetemjöl, vetemjöl påverkar belöningscentra mycket det är anledningen. Salt eller inte är en smaksak, inget jag saknar i dessa men det är givetvis valfritt att addera till 1-2 nypor salt 🙂

Svara
Janne 9 februari, 2016 - 10:49

Hej, gjorde dessa igår enligt recept, och bullarna blev runda o fina, men jäklar vad kompakta de blev.
Gick inte att äta. Fick även den berömda äggiga känslan, har du tips till nästa år? 🙂

Svara
Elina nyström 28 januari, 2016 - 22:12

Wow vilket fantastiskt gott recept! Min sambo (som inte är helt såld på lchf) deklarerade idag att dessa semlor och ”mandelmassan” var godare än de som vi brukar köpa 🙂

Svara
Therese 21 januari, 2016 - 21:55

Så underbart goda! Mums! Det gick bra utan bakprotein.

Svara
Joana 21 februari, 2015 - 15:40

Supergoda, över förväntan! Enkla att göra! Mycket godare än semlor från matbutikerna.

Svara
Caroline 16 februari, 2015 - 15:28

Absolut den bästa semlan jag ätit. Mycket godare en den klassiska!! Stort +

Svara
Agneta 31 januari, 2015 - 15:30

Undrar varför bullarna inte penslas med ägg innan man sätter in dem i ugnen som man brukar med ”vanliga” bullar? Testade att göra dem första gången idag. Dem luktar ljuvligt (smaken vet jag inte än 🙂 )…men de fick så tråkig färg och de sprack lite? Är så för dig med? Dina ser så fina ut på bilderna:)

Svara
Åse 31 januari, 2015 - 16:50

Pensla du med ägg om du vill det =) jag penslar oftast med mjölk.

Svara
Erica 15 januari, 2015 - 18:36

Vad menas med rejält inkräm? är inkräm någon produkt ? har aldrig hört. .

Svara
Gunilla Weinéus 28 januari, 2015 - 17:46

Inkråmet är det som finns inuti den gräddade bullen. Efter att du har skurit av hatten, tar du en gaffel och karvar ur bullen. Gör inte botten för tunn. Detta blandar du sedan med de övriga ingredienserna och lägger tillbaka i bullen. Lycka till!

Svara
Else 12 februari, 2015 - 20:24

Är innehållet i bullen
Gröp ur 1/2 bullen med en gaffel
Smulorna /inkråmet blandas till en mandelmassa smet m mald Mandel socker grädde några drp. Bittermandel -essens

Svara
Maria 11 januari, 2015 - 22:13

Hej!
Vad kan man ersätta bakproteinet med?

Svara
Åse 11 januari, 2015 - 22:15

Du kan utesluta bara.

Svara
Anna 29 september, 2014 - 06:51

Hej!
I ett tidigare recept på kanelbullar som du lagt ut, så står där att du utgått från receptet på semlor när du gjort degen till bullarna. Vad jag förstår så är det det ”gamla” receptet på semlor som användes i bullreceptet. Nu undrar jag om jag kan använda det här receptet istället och ge mig på att baka kanelbullar av den? Har en hel del bakprotein hemma som jag behöver bli av med!
Alternativt: hur mycket av ingredienserna brukar gå bra att ersätta med bakprotein? Är det mandelmjölet man i första hand kan byta ut mot en del bakprotein?
Kram och tack för en fantastisk blogg!

Svara
Marie 6 mars, 2014 - 22:17

Tack för all inspiration i bild och text! Tips på mandelmassefyllning att prova, kanske nästa år om det bara blir en semla per år 🙂 , blanda riven mandel (antar att det går lika bra med mandelmjöl) med uppvispat ägg och lite sötning till önskad konsistens. Man behöver ganska mycket mandel till ett helt ägg så tips är att börja med liten mängd ägg och tillsätta mer om det behövs om man inte ska göra så många bullar. Svärmors variant, fortfarande inte stött på någon godare! 🙂

Svara
Lisa 4 mars, 2014 - 21:27

Jag gjorde dessa semlor ikväll men de flöt ut och sjönk ihop trots att jag följde receptet till 100%. Någon aning om vad som kan ha gått snett? De luktar himmelskt hur som helst 🙂

Svara
Åse 4 mars, 2014 - 21:28

Det där kan bero på så många olika anledningar och tyvärr lite veckigt att felsöka.
Vad använder du för mandelmjöl och kokosmjöl? Var degen fast så du kunde rulla till bullar?

Svara
Lisa 5 mars, 2014 - 07:04

Nej det gick inte att rulla bullar, mandelmjölet är Bioterras (?), kokosmjölet är ngt raw-märke. Kanske där problemet ligger, fel kokosmjöl? Det har ungefär samma fett- och kolhydrathalt som aman prana dock, det var därför jag köpte detta när aman pranas var slut. Får kanske prova igen med rätt kokosmjöl, smaken var det inget fel på 🙂

Svara
Åse 5 mars, 2014 - 09:07

Om det inte gick att rulla bullar så har nog äggen varit för stora!

Svara
Birgitta Ericsson 4 mars, 2014 - 16:24

Jag blev verkligen imponerad. Visserligen smakade semlan inte riktigt som en ”riktig”, men definitivt acceptabel. jag fick ut 5 stycken av smeten/degen. Eftersom jag är ensam om att äta enligt LCHF så kom jag på idén att göra små skorpor av dom resterande bullarna. Riktigt, riktigt goda med smör och en liten klick av Icas nya sylter med stevia – eller varför inte till ostbrickan. Smaskens. Undrar om man kan använda receptet till frukostfrallor om man utesluter sötningen och byter ut kardemumman mot brödkryddor.
Tack för en härligt inspirerande sida. Livet på ”den smala vägen” blir genast mycket roligare när man bläddrar bland dina recept och tankar.

Svara
Ulla 4 mars, 2014 - 15:33

Använder du spritspåse till grädden? Jag tycker att den blir så fet och kladdig och svår att göra ren.
Jag skulle vilja ha något bättre alternativ, för det är så tråkigt att bara klicka på grädde, som jag gör nu på efterätter mm.

Svara
Åse 4 mars, 2014 - 15:42

Yes! Spritpåse!

Svara
Sofia 4 mars, 2014 - 14:07

Jag har testat flera olika recept på lchf-semlor, men det finns inget som klår det här! Jag har aldrig bakprotein hemma, men det blir jättebra ändå 🙂

Svara
Åse 4 mars, 2014 - 14:12

Härligt att det smakar!! =)

Svara
Helena 3 mars, 2014 - 19:34

Hej! Har bakat dessa idag och ser fram mit morgondan när det dka provsmakas.

Svara
Olivia Ulmbrant 3 mars, 2014 - 16:20

Hej!
Gjorde din semlor men mina vart så platta, hade inte något bakprotein i, kan det vara därför de blev så platta? 🙂
/Olivia

Svara
Julle 27 februari, 2014 - 20:15

Måste testa att göra dessa. Är det sukrin melis du har pudrat ovanpå? 🙂

Svara
Åsa 19 februari, 2014 - 12:30

Hej Åse,
Precis som så många andra här är jag också ett stort fan (och med nästan samma namn :)).
Bor i Danmark och det är tyvärr rätt svårt att få tag på vissa ingredienser. Vad kan jag byta ut kokosnötsmjöl ut till? Fungerar det med mandelmjöl eller något liknande?
Behöver sötningen vara i mer fluffig ”sockerform”, eller hur fungerar det med att enbart använda flytande Stevia?

Svara
Åse 26 februari, 2014 - 09:18

Hej! Förlåt sent svar, du kan byta ut det mot några matskedar mandelmjöl! Sötningen behöver inte vara i sockerströ form! =) Lycka till!

Svara
Laila 12 februari, 2014 - 17:43

Jättegoda semlor. Vet du hur många kolhydrater det blir på varje?

Svara
Åse 12 februari, 2014 - 17:45

Nej men det kan inte vara mer än några få per bulle.

Svara
Laila 12 februari, 2014 - 19:19

Tack för snabbt svar!! Gillar din sida jättemycket. Får massor av inspiration och nyttiga tips. ha en bra kväll.
Hälsningar Laila

Svara
Åse 13 februari, 2014 - 10:32

Härligt att höra laila! =)

Svara
Silvia 7 februari, 2014 - 10:27

Semlorna ser supergoda ut, men tallrikarna!! Oj så fina. Var är de köpta?

Svara
Lina - Foodoholic 6 februari, 2014 - 22:00

Låter faktiskt väldigt gott och ett väldigt bra alternativ! Själv äter jag inte enligt lhf, men jag gjorde minisemlor istället för jag tycker alltid att de man köper är alldeles för stora, de blev väldigt uppskattade måste jag säga + lagom i storleken 🙂

Svara
emelie 6 februari, 2014 - 21:23

Hej! Tack för fantastiska recept! Kan man använda bara kokosmjöl istället för mandelmjöl och hur mycket isåfall? Jag är allergisk mot mandel tyvärr. Kan man ersätta mandelmassan med vaniljkräm och vad rekommenderar du då? 🙂

Svara
emelie 6 februari, 2014 - 21:13

Hej! Tack för fantastiska recept! Jag är allergisk mot mandel kan man ta mer kokosmjöl istället och hur mycket isåfall? Om man vill ha vaniljkräm istället för mandelmassa vad rekommenderar du då? 🙂

Svara
Catarina 6 februari, 2014 - 20:47

Hej Åse! Semlorna ser jättegoda ut! Kan man ersätta kokosnötsmjöl med något? Kokosmjöl är inte samma va? Har inte sett kokosnötsmjöl på affären…Hälsn Catarina

Svara
Stina 6 februari, 2014 - 19:39

Hej
Mums ska testa dessa- Varför använder du ej varmluft när du bakar? Är det bättre att ha över och undervärme? och jag ser att du har med bakproteinet lite nu och då. Om jag vill tillsätta det i mina recept där kokos och mandelmjöl ingår ska jag då minska ner på mjölmängderna och isf hur mycket?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 23:31

Jag använde rbara varmluft om jag har mer än 1 plåt i ugnen, ingen anledning – ser bara ingen anledning att använda det om jag inte har mer än 1 plåt som ska gräddas/tillagas.
Om du tillsätter bakprotein så tycker i allafall jag att det oftast inte gör så stor skillnad av att behålla gamla ingredienserna. Eventuelt dra ner liiiite på fiberhusk och mandelmjöl.

Svara
Alice 6 februari, 2014 - 16:18

Vet du hur det går att byta ut one-bake mot soyaprotein?
(mjölkallergiker)

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 17:26

Jag hade uteslutit bara!

Svara
Ida 6 februari, 2014 - 13:03

Ok bra. Var lite osäker innan.

Svara
Jennie 6 februari, 2014 - 12:56

Jag är inte en fantast av semlor men dessa kanske man borde testa, såg gott ut 🙂 Känner man något av kokosnötssmaken?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 12:58

Nej gud nej, är bara 2 msk och amman prana smakar ju knappt ngn kokos.

Svara
Jennie 6 februari, 2014 - 13:08

Hehe får köpa hem det istället 😀 Tycker det jag köpt på Ica går igenom, fast som du skriver är ju 2 msk inte så mycket 🙂

Svara
Eva 6 februari, 2014 - 12:06

Jag gillar inte semlor sen farfar lurade mig med hetvägg semla i varm mjölk. Det var så vidrigt att jag alltid avstår. Men dessa ska jag testa. Är det vanligt florsocker du pudrat över?
Kram på dig.

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 12:09

Haha va? Hetvägg? Vad är det??
Det är vanligt ekologiskt rörflorsocker men finns sukrinmelis som är florsocker av sukrin för de som vill ha det

Svara
Eva 6 februari, 2014 - 14:18

Tack då ska jag kika efter det.
Hetvägg är just semla i varm mjölk.
Troligen något gammalt uttryck då min salige farfar var född 1901. :))
Jätte äckligt tyckte jag mums tyckte han och fick två. 🙂

Svara
Paula 6 februari, 2014 - 11:53

Jag gillar inte semlor men de där såg riktigt goda ut!

Svara
Ida 6 februari, 2014 - 11:30

Ser att du gjort nytt recept och jag som gjorde det andra. Har du vanlig ugn när du bakar? Eller har du alltid varmluftsugn?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 11:37

Aldrig varmluftsugn i princip nej. Använder jag det så skriver jag alltid.

Svara
Carina 6 februari, 2014 - 11:29

Hej Åse! Vill bara säga att jag gjorde dessa förra veckan, dom är grymt goda!! Precis som mycket annat på denna blogg! TACK!

Svara
Pernilla 6 februari, 2014 - 11:04

Hej tänkte testa dessa ser sååå gott ut ! Undrar bara vilken sötning du använder..? Jag har allt utom det – det har tagit lite emot o köpa det… Tack för härlig inspiration ;o)

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 11:30

Du använder den sötning som du mår bäst av. Jag personligen använder inte sötningsmedel så jag använder antingen råsocker eller honung. Men andra använder kanske en stevia/erythritol kombination som Icas sötströ, jag ger inga råd utan man använder det man vill ha.

Svara
al68 6 februari, 2014 - 10:45

Mums vad gott. Måste testa, gjorde ”vanliga” semlor förra fredagen men måste erkänna att det inte var så gott, så då testar vi dessa istället. Ha en skön dag. Själv jobb till 12 sen hem och städa huset, fast jag vill lägga mig på soffan, känner mig lite krasslig. Kram kram

Svara
victoria (matplatsen) 6 februari, 2014 - 10:39

hihihi ert ”vars en” låter så gulligt. Skånska? Här säger vi ”varsin”.
Puss!

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 10:46

Jaaaaa jag veeeet, du brukar säga det raring ;);) Här säger man vars en, det är ju vars en, är ju inte vars två! Haha! Fast det heter ju varsin det hajar jag ju men svårt att lära en gammal hund sitta!

Svara
Camilla p-a 11 februari, 2015 - 12:35

Asch, vi skåningar kan väl fortsätta att säga vars en! 😉

Svara
Åse 11 februari, 2015 - 12:36

Haha jag håller med!! Vars en, vars två 😉 hihi

Svara
Linda 6 februari, 2014 - 10:31

De är suveräna!

Svara
Anna Holmén 6 februari, 2014 - 10:28

Hej Åse! Ser grymt goda ut, har allt hemma utom bakproteinet, kan man ersätta det med något annat tro ?

Svara
Åse 6 februari, 2014 - 10:31

Du behöver inte ersätta bara utesluta =) De blir bra ändå!

Svara

Lämna en kommentar