MOUSSAKA

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej på er och Glad Måndag!

Dessvärre har både jag och Daniel börjat veckan med både hosta och halsont (kom i lördags) så vi är båda hemma idag. Som vanligt kommer förkylningar eller övrig sjukdom sällan lägligt så vi hoppas att detta ger sig FORT!

Vi hade fantastiskt vårväder i HBG igår med 20 grader och ljumma vindar, åtminstone här uppe hos os i Norra HBG (alltid kyligare neråt stan)

Vi pressade apelsiner i juicepressen och tog med oss frukostfrallorna ut till baksidan där det var 35 grader i solen och vi satt och svettades i kapp 🤣

 

Jag fick många frågor på instagram om fåtöljerna vi har där ute och det är de HÄR – supernöjda!
Skulle dynorna stå ute i regnet så torkar de snabbt (impregnerade så stöter bort regnet)

Nu ska ni få ett smarrigt recept! Jag ÄLSKAR moussaka. Robust och värmande för både själ och kropp.
Moussaka är en traditionell maträtt på Balkanhalvön och i Mellanöstern och kanske mest känd som Greklands nationalrätt.

Béchamelsås kan enkelt göras glutenfri och lägre i kolhydrater så här kommer mitt recept på denna smakrika rätt.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

MOUSSAKA


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

3 stora auberginer (ca 9001000 gram)
salt

KÖTTFÄRSSÅS:
500 gram nöt­ eller lammfärs (man kan även ta 50/50)
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 dl passerade tomater (tycker det är godare och mer smakrikt än krossade)
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
½ dl rött vin
2 tsk kanel
½ msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk torkad oregano
1 tsk malen muskot
½ dl färsk persilja
salt, peppar
smör eller olivolja till stekning

BÉCHAMELSÅS:
200 g färskost
2 dl vispgrädde
2 dl riven mozzarella
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr.
Skiva auberginerna och lägg i ett durkslag med salt. Låt dem vattnas ur i ca 20 minuter.
Man kan även grilla aubergineskivorna.
Fräs finhackad lök och vitlök. Rör ner färsen och stek i omgångar. Rör ner passerade tomater, tomatpuré, fond, vin, torkade kryddor och hackad persilja. Låt puttra ihop.
Rör ihop färskost, vispgrädde och riven mozzarella i en kastrull på låg värme.
Låt sjuda i ca 3–4 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Varva köttfärsröra, béchamelsås och aubergine i en ugnsform.
Avsluta med aubergine och béchamelsås. Gratinera i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Garnera gärna med lite hackad persilja.

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

2 kommentarer

Jeanette 29 april, 2024 - 18:05

Detta ska jag definitivt göra👌🌞Aldrig gjort själv, bara ätit i Grekland. Krya på er nu och Trevlig Valborg.

Svara
Cissi 29 april, 2024 - 14:24

Just hittat till din blogg, så nu har jag mycket att läsa ikapp! Finfina recept och bra tips för mig som sedan några månader försöker ställa om kosten för att vara snäll mot både kropp och knopp:)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.