Kladdiga saffransmuffins

21 november, 2013

Innan jag slutade att baka med vetemjöl så var min favorit juletid en saffranskladdkaka med vit choklad som jag brukade göra, och när Victoria skickade en bild i går på sin smarriga vitchokladkladdkaka så tänkte jag att jag måste prova att göra en variant på min gamla saffranskladdkaka fast muffins är ju alltid ett sådant smidigt format så det blev det!
8 stora muffins (du kan göra mindre också)
Per muffins: 302 kcal, 6 g protein, 6 g kolhydrater, 28 g fett
2 msk guldrom (kan uteslutas)
1 gram saffran
150 gram mjukt smör
Sötning med sötma motsvarande 1,5 dl socker (öka till 2 dl om du skippar den vita chokladen)
2 ägg


1 dl fet yoghurt
50 gram vit choklad (kan uteslutas)
1 krm vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ut saffran i 2 msk rom.
Vispa ihop sötning med rumsvarmt smör. Vispa ner ägg och yoghurt. Smält chokladen. Vispa ner choklad och saffran. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.

Klicka upp i muffinsformar och grädda i ca 20-25 minuter, stickan ska inte vara kladdig.
Låt sedan svalna, de är godast när muffinsarna fått kallna och det kladdiga satt sig lite =)
Väldigt goda!
IMG_4509

Jag malde mandlarna till mandelmjöl idag och det ger mer grovkornigt mjöl som tynger ner, med finmalt mandelmjöl blir muffinsarna lite högre.
 
 

38 kommentarer
0

Du kanske också gillar

38 kommentarer

Ylva på Åland 5 januari, 2015 - 21:29

Hej Åse!
Lite småtrött på saffran nu så här efter jul, men tänkte baka nåt till söndag då jag ska ha ljusparty här hemma 🙂 Vad tror du skulle passa i muffinsarna istället för saffran? Kanske kan köra med citron/vit-choklad? Skulle kanske kunna testa kanel?
Ha det riktigt gott *hihi*

Svara
Annika B 15 december, 2013 - 16:56

Är väldigt förtjust i Smetana som ju har en fethalt på 42%. Vad tror du om att byta ut turkisk youghurt till Smetana?
Tror du skrev någonstans att du använder kokosmjöl för att det binder vätskan lite mer(?) Är det för att få fram kladdigheten som du inte har även kokosmjöl här?
Om din sida kommer upp när jag söker matrecept vinner dina recept 8/10ggr… har nog aldrig blivit besviken… ska bli spännande att även testa bakrecepten. Ha en god jul!

Svara
Åse 16 december, 2013 - 09:17

Det går bra!
Jag använder inte alltid kokosmjöl, finns ju så många andra mjölsubstitut som man kan använda, så det beror på övriga livsmedel i det jag bakar/lagar.
Härligt att du gillar recepten! God jul!!

Svara
Ulrika 13 december, 2013 - 21:26

Bakade dessa ikväll och jag kan intyga att dom blev jättegoda. Missade den vita choklade, kanske hade blivit ännu bättre…
Tack för ytterligare ett bra recept, Åse 🙂

Svara
Sofie 8 december, 2013 - 11:59

Ser jättegoda ut..
Går det bra att frysa in dem?

Svara
Åse 8 december, 2013 - 12:05

Absolut!!

Svara
Jeanette 7 december, 2013 - 16:05

Låter som ett mycket gott recept! Jag tänkte testa och gav mig ut för att köpa fet yogurt men hittade bara med runt 10%. Vilken yogurt använder du?

Svara
Åse 7 december, 2013 - 16:06

Jag använder antingen 10% eller Rysk yoghurt som är 17%, finns nog ingen fetare yoghurt än så.

Svara
Jeanette 8 december, 2013 - 13:41

Tack för ditt svar! Jag köpte turkisk yogurt på 11% så då blev det ju ganska bra ändå. 🙂 Får köpa rysk idag istället.

Svara
Emmelie 30 november, 2013 - 18:43

Så himla goda! Tack för detta recept, Åse! 🙂

Svara
1 2 3

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.