Kladdiga saffransmuffins

21 november, 2013

Innan jag slutade att baka med vetemjöl så var min favorit juletid en saffranskladdkaka med vit choklad som jag brukade göra, och när Victoria skickade en bild i går på sin smarriga vitchokladkladdkaka så tänkte jag att jag måste prova att göra en variant på min gamla saffranskladdkaka fast muffins är ju alltid ett sådant smidigt format så det blev det!
8 stora muffins (du kan göra mindre också)
Per muffins: 302 kcal, 6 g protein, 6 g kolhydrater, 28 g fett
2 msk guldrom (kan uteslutas)
1 gram saffran
150 gram mjukt smör
Sötning med sötma motsvarande 1,5 dl socker (öka till 2 dl om du skippar den vita chokladen)
2 ägg
1 dl fet yoghurt
50 gram vit choklad (kan uteslutas)
1 krm vaniljextrakt eller 1 tsk vaniljpulver
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda ut saffran i 2 msk rom.
Vispa ihop sötning med rumsvarmt smör. Vispa ner ägg och yoghurt. Smält chokladen. Vispa ner choklad och saffran. Blanda de torra ingredienserna och rör ner.
Klicka upp i muffinsformar och grädda i ca 20-25 minuter, stickan ska inte vara kladdig.
Låt sedan svalna, de är godast när muffinsarna fått kallna och det kladdiga satt sig lite =)
Väldigt goda!
IMG_4509
Jag malde mandlarna till mandelmjöl idag och det ger mer grovkornigt mjöl som tynger ner, med finmalt mandelmjöl blir muffinsarna lite högre.
 
 

Print Friendly, PDF & Email

38 kommentarer
0

Du kanske också gillar

38 kommentarer

Ylva på Åland 5 januari, 2015 - 21:29

Hej Åse!
Lite småtrött på saffran nu så här efter jul, men tänkte baka nåt till söndag då jag ska ha ljusparty här hemma 🙂 Vad tror du skulle passa i muffinsarna istället för saffran? Kanske kan köra med citron/vit-choklad? Skulle kanske kunna testa kanel?
Ha det riktigt gott *hihi*

Svara
Annika B 15 december, 2013 - 16:56

Är väldigt förtjust i Smetana som ju har en fethalt på 42%. Vad tror du om att byta ut turkisk youghurt till Smetana?
Tror du skrev någonstans att du använder kokosmjöl för att det binder vätskan lite mer(?) Är det för att få fram kladdigheten som du inte har även kokosmjöl här?
Om din sida kommer upp när jag söker matrecept vinner dina recept 8/10ggr… har nog aldrig blivit besviken… ska bli spännande att även testa bakrecepten. Ha en god jul!

Svara
Åse 16 december, 2013 - 09:17

Det går bra!
Jag använder inte alltid kokosmjöl, finns ju så många andra mjölsubstitut som man kan använda, så det beror på övriga livsmedel i det jag bakar/lagar.
Härligt att du gillar recepten! God jul!!

Svara
Ulrika 13 december, 2013 - 21:26

Bakade dessa ikväll och jag kan intyga att dom blev jättegoda. Missade den vita choklade, kanske hade blivit ännu bättre…
Tack för ytterligare ett bra recept, Åse 🙂

Svara
Sofie 8 december, 2013 - 11:59

Ser jättegoda ut..
Går det bra att frysa in dem?

Svara
Åse 8 december, 2013 - 12:05

Absolut!!

Svara
Jeanette 7 december, 2013 - 16:05

Låter som ett mycket gott recept! Jag tänkte testa och gav mig ut för att köpa fet yogurt men hittade bara med runt 10%. Vilken yogurt använder du?

Svara
Åse 7 december, 2013 - 16:06

Jag använder antingen 10% eller Rysk yoghurt som är 17%, finns nog ingen fetare yoghurt än så.

Svara
Jeanette 8 december, 2013 - 13:41

Tack för ditt svar! Jag köpte turkisk yogurt på 11% så då blev det ju ganska bra ändå. 🙂 Får köpa rysk idag istället.

Svara
Emmelie 30 november, 2013 - 18:43

Så himla goda! Tack för detta recept, Åse! 🙂

Svara
isabelle 29 november, 2013 - 13:30

Bakade dessa muffins idag o de blev helt underbara! Supergoda!

Svara
Anna-Livet på liden 24 november, 2013 - 06:52

Bakade dessa igår och de blev verkligen goda! Och ännu godare blev de när de vilat i kylskåp över natten 🙂

Svara
Malin 23 november, 2013 - 11:41

Låter jättegott! Ska baka dem nu och bjuda gammelfarmor och gammelfarfar på i eftermiddag. Då slipper jag välja mellan vad jag vill äta och göra dem glada.

Svara
Sophie 23 november, 2013 - 08:24

Jag trodde jag hade yoghurt hemma men hittade endast kvarg, inte heller den vita chokladen fick vara med. Det blev fin fint trots allt:) En mumsig julkaka! Tack Åse för en riktigt proffsig och mycket inspirerande blogg. Du är bäst!!!

Svara
Åse 23 november, 2013 - 09:20

Åh vad kul att höra!! Tack för rara ord, kul du trivs här!! =)

Svara
Heléne 22 november, 2013 - 22:59

Åh, måste testa! Kram Heléne

Svara
Fia 22 november, 2013 - 09:10

Hej Åse, vad skulle du rekommendera att jag byter yoghurten mot om jag vill göra dessa muffins mjölkfria? Min dotter måste äta gluten- och mjölkfritt och älskar att baka just muffins! Det var så jag hittade till din blogg från början, vi har hittat många bra recept här.

Svara
Åse 22 november, 2013 - 09:36

Hej Fia!
Det finns ju laktos eller mjölkproteinfria substitut, alternativet är kanske krämig kokosmjölk?

Svara
Theresia 21 november, 2013 - 20:05

Undrar hur mycket honung eller råsocker du använder till detta? Har ätit några bakverk med stevia eller sukrin i men får en hemsk huvudvärk å bismaken är ju bara blä! Toppen att använda naturliga råvaror istället 🙂

Svara
Stina 21 november, 2013 - 19:38

Hej
Jag undrar hur mycket honung du tar om du använder det isf 1,5 dl sötning i detta recept? Eller använder du råsocker då det är en så stor mängd?
Kram
Stina

Svara
Åse 22 november, 2013 - 07:30

Det blir lite för stor mängd ja så här rekommenderar jag en strövariant av det slag man vill ha.

Svara
Matilda 21 november, 2013 - 18:35

Ska den vita chokladen hackas och blandas i smeten, eller?

Svara
Ann 21 november, 2013 - 18:33

Hur gör man med den vita chokladen. Det är inte specificerat i instruktionerna.

Svara
Liza 21 november, 2013 - 18:29

Ser ju mums ut! Men finns det nåt man skulle kunna använda ist för mandelmjöl, och ändå få dom lite lchf-aktiga? Syrran är nämligen allergisk mot mandel.

Svara
Caroline 21 november, 2013 - 18:22

Ska inte Stickan vara kladdig när man tar ut dom? Blir dom kladdiga ändå sen? Ser goda ut så ska absolut testas!

Svara
Caroline 21 november, 2013 - 18:19

Ska inte stickan vara kladdig? Blir de kladdiga ändå?
Ser jättegoda ut, så ska provbaka!

Svara
Åse 21 november, 2013 - 18:21

De blir kladdiga ändå.

Svara
inga.lill 21 november, 2013 - 17:52

Smaskens! Ska prova med pepparkakskryddor också 🙂

Svara
Åse 21 november, 2013 - 18:00

Säkert fantastiskt gott!

Svara
Annelie 21 november, 2013 - 17:47

Låter som det kan bli en perfekt adventsfika. Måste testas 🙂

Svara
Karin 21 november, 2013 - 17:41

Hej, jag har två frågor:
1) tycker du att LCHF-bakat blir gott på riktigt, jag har nämligen aldrig gillat något annat än chokladmousse, hur fina recepten än ser ut?
2) även om du mår bra med denna kost så undrar jag om du ibland fuskar med helt vanligt bröd eller godis med en massa socker? Efter snart 2 år med LCHF så fuskar jag en gång varje vecka och tycker att det är lika gott varje gång…. har dock lätt för att gå upp i vikt och vill därför ha kvar min LCHF kost.

Svara
Åse 21 november, 2013 - 17:45

1. Ja! Och mina barn är ytterst kräsna, ”du vet skomakarens barn” de dissar allt lchf-bröd men bakverk gillar de! MEN numera bakar jag med råsocker eller honung och det gillar de betydligt bättre än erythritol/stevia. Jag bakar aldrig med vetemjöl dock och för mig är det mycket viktigare att komma bort från gluten än att äta lite socker ibland.
2. Ja det gör jag! Men inte MASSA, utan lite. Inte 1 gång i veckan utan kanske 2 ggr i månaden. Jag ser det dessutom inte som fusk, utan det är val jag gör, noga valda val med eventuella konsekvenser i bakhuvudet.

Svara
Karin 22 november, 2013 - 11:18

Tack snälla för ditt svar.
När man inte har några vänner som kör LCHF så är det svårt att veta hur andra gör. Männen på olika forum som lever på kaffe, kött och smör kan jag inte riktigt identifiera mig med. Intressant att veta att du använder t ex honung ibland.
Trevlig helg!

Svara
anna 21 november, 2013 - 17:27

Åhhh. Såg att Victoria bakat och hoppades att du skulle göra ett liknande recept. Tack!!!

Svara
Anna-Livet på liden 21 november, 2013 - 16:52

Så gott det ser ut! Detta måste jag testa imorgon! 🙂

Svara
Erikas LCHF till vardag och fest 21 november, 2013 - 16:20

Ser galet gott ut! Läste precis inne hos Victoria om hennes saffranskladdkaka och sen klickar jag in här och så har du också bakat med saffran. 🙂

Svara
Jeanette 21 november, 2013 - 16:17

Ser jättegoda ut, finns det vit choklad för oss LCHF:are som vi kan ha i bak m.m?

Svara
Åse 21 november, 2013 - 16:39

Finns ingen speciell vit choklad nej, Lika lite som att det finns ngn speciell mörk choklad, man får helt enkelt välja om man accepterar den lilla mängd socker som chokladen ger (som all choklad ger)

Svara

Lämna en kommentar