Vitkålstimbal och örtsås till kött

10 november, 2020

I annonssamarbete med Dryckestipset.se

Gomorron på er!

Jag somnade som klubbad igår strax efter 21! Jag är verkligen så känslig för mörkret (pga vårt sömnhormon melatonin) blir som en sömngångare efter 16 hehe!
Vi lyckades få i oss en smarrig lövbiffsgryta som jag gjorde i crockpoten.  Yummie!
Jag är ju som ni nog förstått en periodare i mycket! Kör jag så kör jag mycket typ! Och sen går jag över till något annat 🥴
Fast just min Crockpot, Sousvide och Airfryer är det jag använder mest!

Crockpoten har jag inte använt så mycket men det var faktiskt min son som köpt en som fick igång mig igen, han gjorde bland annat en kycklingsoppa på hel kyckling som såg såååååå god ut! Måste göra!

Men till dagens recept och vintips!

En av veckans vintips är nog ingen nyhet för er? Den svarta katten! GATO NEGRO!
Ett prisvärt vin som finns i många systembolags ord. sortiment.
Ett chilenskt vin med beskrivning:

Mycket fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, svarta vinbär, skogshallon och vanilj.

Lättdrucket och ett bra alternativ som bjudvin eller till picknickkorgen.
Serveras vid cirka 16°C till rätter av ljust kött.

Trevligt och gott vin tyckte vi!


Ibland glömmer man ju bort de där vinerna man ofta ser?
HÄR kan ni läsa mer om vinet och beställa det enkelt till ert bolag!

Vet ni vad detta är? Jo en vitkålstimbal! Eller vitkålkålsbakelse, ni kan kalla det vad ni vill!
Såååå gott och ett fab tillbehör till kött/fågel/fisk!

Örtsåsen är to die for! Jag är faktiskt inte så glad i fläskfilé men vi åt detta även till oxfilé – MY GAWD!

Här kommer receptet! Tror ni kommer gilla både timbalen och örtsåsen!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares icon

Vitkålstimbal och örtsås till kött och kyckling


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x
Scale

Ingredienser

1/2 litet vitkålshuvud
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat (1 liten påse)
1/2 msk smör att steka i
150 g färskost
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 dl lagrad ost
salt, peppar

Örtsås:
1 schalottenlök
2 tsk smör
1 msk tomatpuré
1 dl vitt torrt vin
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1,5 msk kalvfond
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad persilja
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad timjan
svartpeppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Smöra creme bruléeformar eller en muffinsform i plåt.
Skär vitkålen i tunna strimlor och sedan på tvären. Finhacka lök och riv vitlöken. Fräs vitlöken med lök och vitlök i ca 7-8 minuter. Det ska bara mjukna, inte få färg.
Rör ner spenaten. När spenaten krympt ihop rör ner färskost, grädde och stäng av plattan. Rör ner äggula och riven ost. Salta och peppra något.
Fördela blandningen i formarna och grädda sedan i ca 30 min. Gör under tiden såsen, se beskrivning nedan.
Lägg över aluminiumfolie om de ser ut att få lite för mycket färg.
Ta ut och låt stå i ca 30 minuter innan de försiktigt tas ur formarna och läggs på tallrik.
Såsen: Fräs löken i smör i en liten kastrull, det ska inte få någon färg. Tillsätt tomatpuré och fräs en liten stund. Häll i vitt vin, grädde, creme fraiche och kalvfond.
Låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör ner alla örter och smaka av.

 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.


12 kommentarer

ÅsaS 13 november, 2020 - 22:48

Gato Negro, det var längesen! Får ta en sväng in på Systemet och botanisera lite inser jag.
Hittade en flaska Blue Nun när jag rensade i mammas skåp i lägenheten. Om jag minns rätt så var det jag som ”köpte ut” ett par sådana flaskor till henne lagom till hennes 50-års-firande (1994). Det var det vin jag och kompisarna drack då.

Svara
Åse 15 november, 2020 - 12:25

Åhhhh Blue Nun!! Kommer du ihåg Guntrum Riesling? Köpte den för att flaskan var blå haha!

Svara
ÅsaS 15 november, 2020 - 13:03

Flaskan lockade väl lika mycket som innehållet. 😂
Undrar om den finns kvar i sortimentet?

Svara
Åse 15 november, 2020 - 13:04

Det måste vi kontrollera! hehe

Svara
Jenny 12 november, 2020 - 22:10

Åh, så fint vinglas!!! Vad är det för märke på dessa? Ä l s k a r vackra glas av alla de slag!
Vill även passa på att tacka för all tid du lägger ner på din blogg för att förgylla oss läsares vardag! Tusen tack!

Svara
Åse 13 november, 2020 - 12:10

Visst är de? Det är Cerveras eget märke Top Stories!
Och tusen tack för fina rader! De gjorde mig glad! 🥰

Svara
Malin 10 november, 2020 - 18:28

Är sååå dålig på att lämna en kommentar 🙈 Men här kommer en! Din mat har räddat många stressiga veckodagar och mysiga helgkvällar hos oss. ”Det är Åses recept!!!” hojtar jag när alla sitter och hummar 😃 Denna kålvariant blir toppen till fredag kväll, alla börjar nämligen tröttna på kål här hemma…så detta blir en kul variant! Såsen ska prövas också såklart! Tack,tack å tack!

Svara
Elisabeth Svensson 10 november, 2020 - 18:14

Tusen tack för alla goda recept du delar med dej😊
Vi älskar vitkål så detta ska absolut lagas
Men i vår familj dricker vi inte alkohol,vad kan jag ersätta det vita vinet med? Gillar inte matlagningsvinet heller..

Svara
Åse 10 november, 2020 - 18:16

Då får ni skippa vinet och erssätta med ngn annan syra tex lite äppelcidervinäger eller citron. Hoppas det smakar! 🌸

Svara
Popprinsessan 10 november, 2020 - 13:31

Å, men tack för recepten! Blir perfekta att testa då vi kört en variant av stekt vitkål och din vitlökssås på väldigt många bjudningar nu 🙂 Timbalen låter superspännande!

Är tyvärr lite dålig på att använda in Crockpot! Bästa rätten är Butter chicken tycker jag, yummie! Skulle lätt behöva lite nya tips! Pratade på jobbet idag om airfryer. Vad brukar du använda den till? Har eg bara testat att göra sötpotatispommes och det blev inte superbra. Eller inte bättre än om jag gör i ugnen 🙂

Ha en bra dag!

Svara
amanda 12 november, 2020 - 21:58

Åh vad är det för vitlökssås :)?

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.