Detta blir kräftskivans och plocktallrikens favorit! Vem har sagt att man inte kan äta gott utan en massa mjöl och socker?
Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg
Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 gr.
Pajinnehållet:
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!
Västerbottensostpaj – glutenfri, low carb
- Portioner: 8
Ingredienser
PAJDEG
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk pulveriserat psyllium (Lindroos)
1 tsk salt
25 gram smör
1 ägg
FYLLNING
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
lite salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 °C.
Mixa mandelmjöl och sesamfrön till ett mjöl. Blanda ner resterande ingredienser och mixa till en deg.
Tryck ut i pajform eller springform som är ca 24 cm i diameter och nagga botten med gaffel.
Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda pajskalet i ca 10 minuter tills det har fått lite färg. Ta sedan ut skalet och höj ugnen till 225 °C.
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och vispgrädde och häll över osten.
Grädda i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen tills pajen stelnat. Servera den ljummen eller rumsvarm.
Garnera gärna med hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom.
61 kommentarer
Vet du om det går att göra denna pajdeg utan ägg?
Till hur många personer räcker en paj?
Jag skulle säga 6-8
Hej!
Det låter som att den här pajen är super god! Jag är väldigt sugen på att göra denna pajen. Vad tror ni att ingredienserna kommer att kosta? Jag har 150 kronor i budet. Tacksam för snappt svar!
Mvh Tomas.R
Verkligen spännande. Tänker att det passar bra till surströmming. Skall prova i höst.
Förlåt, såg att det blev fel i min kommentar. Ska såklart stå sesamfrön (inte linfrön) 🙂
Jättebra recept. Godaste Västerbottenpaj jag någonsin ätit. Men man behöver inte mixa pajdegen. Både jag och min syster har alltid bara rört ihop ingredienserna och den behöver inte stå kallt/svälla. Blir väldigt krispig och god, kanske t.o.m krispigare med hela linfrön. Snabbare och enklare också.
Tack Åse för dina fina recept här och i dina kokböcker. Har köpt flera. Ska göra en eller ett par pajer ikväll och går utmärkt att frysa in.
Härligt att du gillar! Dock rek jag ändå att mixa för att få en slät deg utan hela frön och att få ut smaken från sesamfröna.
Paj är så gott!!
[…] VÄSTERBOTTENPAJ […]
Hej! Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat? Tänkte göra denna till på fredag, men har en som är nötallergiker. Tacksam för svar 🙂
Du kan prova att byta ut enligt formeln: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl + 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk – jag kan dock inte garantera resultatet.
Fantastiskt goda recept!Har gjort pajen idag fast fuskade lite och använde ett glutenfritt tortillabröd som botten.Läste receptet lite slarvigt så jag hällde i smeten först och därefter osten.Hade i lite oliver och sötpaprikapulver i ostsmeten.Ska smaka pajen imorgon,men den luktar väldigt gott och ser god ut så jag tror det blev väldigt bra.Vill också tacka för ditt fantastiska recept på blomkålsmos.Äntligen ett mos som funkar…..Jag har blivit kolhydrattolerant i samband med sjukdom och märker direkt om jag fuskar så din blogg är ovärderlig.Nu kan jag äta(och bjuda på)vanlig mat utan att fuska.Ha det gott!
Alltså…den här pajen, den är såå otroligt god. Mkt godare än ”vanlig” med vetemjöl (och jag har ätit många varianter i mitt liv) Måste alltid ha en bit hemma numer (den går utmärkt att frysa in) Tack för receptet!
Härligt att höra! Tack för tipet om att den kan frysas =)
Hejsan!
Jag vill Tacka för jättetrevlig blogg!!!🌹
Jag har nyss gått med eller valt ny livsstil LCHF just nu strikt. Igår så gjorde jag denna fantastiska paj Västerbottenpaj!!!! Fick så många beröm av mina gäster och sambon var helt lyrisk 😊
Jag har försökt att räkna ut kalorier, fett, protein och kolhydrater utan att lyckats.😟
Kan du hjälpa mig? Denna paj kommer göras många gånger om!!😏
Tack och GOD jul 🎅🎄
Kul det smakade!
Du kan själv räkna ut energivärdet på kostbevakningen.se
Lycka till med din nya livsstil!
Kan man göra pajdegen ett dygn i förväg & låta den ligga i kylskåpet?
Absolut!
Provade det här receptet idag. Gudagott blev det. Är sjukt nöjd med pajdegen. Tack för en grym sida!
Gjorde denna nu i påsk, jösses va god den blev.
Har kört liberal lchf i strax under tre månader och tappat 13 kilo.
Din sida står för 90 procent av recepten som äts nu.
Hej
Kan jag ta något annat istället för sesamfrön eller utesluta dem helt?
Bror min är allergisk emot dem.
Hej ang Västerbotten pajen som som väldigt god ut! Hur många personer räcker receptet ca ? Hur stor pajform?
Mvh
Eva
Den räcker till ca 8-10 pesoner.
Funderar på denna till studentbuffé på fredag. och servera kallt. Funkar det bra att göra dem typ i morgon onsdag och ha dem i kylen till fredag em?
Absolut! :))
[…] fortfarande folk som har kräftskivor eller äter olika skaldjur o till detta är det gott med en västerbottenostpaj och på Åses blogg 56kilo kan jag verkligen rekommendera ett gott […]
[…] till att passa LCHF så jag har tagit inspiration från Landleys Kök för pajen och 56 kilo för pajskalet á la LCHF. Klicka på länkarna så hittar ni […]
För att lättare trycka ut pajen i formen kan man ta ett smörpapper och lägga över degen i jformen..inget fastnar och pajdegen blir helt perfekt! Vi i vår familj tycker att den här pajen är supergod <3 tack för otroligt bra sida!!
Ser jättegott ut! Är det för mycket kolhydrater i för mig som kör strikt lchf?
Nej verkligen inte!
[…] rörde jag ihop en laxpaj utifrån det som fanns hemma. Pajdegen är denna och fyllningen blev laxfilé, paprika och kryddor. Väldigt simpelt och väldigt […]
[…] och till det bakade vi självklart ihop en västerbottenspaj utan vetemjöl. Receptet kommer härifrån men då det inte finns någon matberedare i mitt hem så skippade vi dem punkterna och det gick […]
Jättegod! Jag tog lite mindre ost och la i lite smörstekta kantareller! Mums!
Gjorde efter receptet förra veckan, svårt att få degen att släppa formen. I kväll med 60-70 gram smör, blev helt perfekt. Ingen skillnad mot vetemjölsförr…Tack!
Ser jättegod ut:-))
Ha en bra dag Åse!!
[…] Dagens lunch och fasta bryt med en kebabsallad framför några avsnitt av game of thrones. Var helt slut efter 1,5 timma på gymmet, så det var skönt att ta igen sig en stund. När Tobias åkte till jobbet tog jag tag i tvätten. Sen har jag ätit något otroligt gott till middag, västerbottenpaj med de självklara tillbehören. Receptet jag använda hittar ni HÄR. […]
Fantastiskt god paj… Jag kommer garanterat att göra den här fler gånger. Den var en av höjdpunkterna på vår påskbuffé 🙂
Vad roligt att höra!!
Hej
Gjorde denna paj åt mina icke LCHF vänner. De älskade pajen och förstod inte alls att den inte innehöll mjöl 😀
Jag trodde man skulle göra sesamfröna till ”mjöl” så jag krossade dem till pulver, blev jätte bra! Spelar det någon roll ifall man gör det så?
Gjorde en browniekaka till efterrätt, den blev HÄRLIG!!!
TACK för en super blogg! 🙂
Du gjorde helt tätt! Sesamfröna ska pulvriseras! Kul det smakade!!!
Hej Åse och tack för en fantastisk blogg!
Jag undrar bara: är det ”vanlig” sesamfrön det handlar om? Måste man blanda ingredienserna i mixern?
Tror du att man kan byta halv dl sesamfrön mot halv dl linfrö?
Nä linfrön ska inte krossas/mixas.
Hej!
Funkar varje gång med olika innehåll. Nu har jag gått ner 12 kg och ändå njutit av din mat!
Tack!!
Grattis!!!
[…] sista kantarellerna kalasades det på. Kantarellpaj med västerbottenost en […]
Ser väldigt god ut måste jag medge fastän det är LCHF ; ) Hoppas allt är bra med dig och de dina!
Det här hade vi till middag igår och det var en riktig höjdare! Ändrade lite i receptet då min mage inte gillar fiberhusk. Jag uteslöt det helt enkelt och ersatte med lite extra mandelmjöl och det funkade finfint. Ser fram emot lunch idag då det blir rester från igår *mums* Tack så hemskt mycket för alla goda recept jag hittat här på din sida!
Mmm.. pajernas paj! Som du skriver – detta pajskalet är ju godare än vanligt!!
=)
Ååååh herregud vad gott!! Det pajskalet är så himla gott, bästa jag gjort! Finns verkligen ingen anledning att göra vanligt mjölpajskal! Och så underbart fin pajen blev, är det den pajformen du beställde med löstagbar kant? Vart var det nu du köpte den? Vill också säga att jag tycker nya designen är superfin!!! Tittar in här varje dag på din underbart fina blogg! KRAM =)
Tack!!! Tack för snälla rader! Formen är köpt här: https://koketcetera.se/produkter 🙂
Om man inte har en miixer/blender funkar stavmixer eller matberedare som alternativ? Hur stor ska pajformen vara? Är inte så hemma i köket men är grymt sugen på denna paj!!!!
Det ska fungera! En lagom stor springform eller pajform, jag har en 24 cm
Åh, så gott!
Härligt recept, det sparar jag. En bil kommer nämligen snart lastat med lite svensk mat, därav västerbottenost!
Tack för receptet. Måste testas omgående. Låter jättegott.
Ha en skön onsdag!
Catrin
Åh gud vad gott med västerbottenpaj!
Åh västerbottenspaj! Fuskade och tog en liten bit vanlig i midsommras men nu behöver jag inte göra det fler gånger! 🙂
testa att ha lite sambal-olek (hur stavas det?) i äggsatnningen. Blir sjuuuukt gott!
Åh vilken fin pajdeg. Den ska jag absolut tsta. Och vad fin bloggen har blivit, känns verkligen som din ”stil”, lite som det omgjorda köket 😉
Vilket bra recept, ska försöka göra en Paleovariant av det 🙂