Västerbottenspaj LCHF

av Åse

Detta blir kräftskivans och plocktallrikens favorit! Vem har sagt att man inte kan äta gott utan en massa mjöl och socker?

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
1 tsk salt
40 g smör
1 ägg

Mixa mandelmjöl och sesamfrön i blender/mixer och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel, låt vila i kylskåp ca 30 min.
Grädda skalet i 175 gr i ca 10 minuter tills skalet fått lite färg. Ta sedan ut och höj ugnen till 200 gr.

Pajinnehållet:

300 gram riven västerbottensost
3 ägg
3 dl vispgrädde
lite salt

Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och grädde och häll i pajskalet, över osten.
Grädda i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Serveras ljummen eller rumsvarm!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Västerbottensostpaj – glutenfri, low carb


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

PAJDEG
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
1 msk pulveriserat psyllium (Lindroos)
1 tsk salt
25 gram smör
1 ägg

FYLLNING
300 gram riven västerbottensost
3 ägg
2 dl vispgrädde
lite salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 °C.
Mixa mandelmjöl och sesamfrön till ett mjöl. Blanda ner resterande ingredienser och mixa till en deg.
Tryck ut i pajform eller springform som är ca 24 cm i diameter och nagga botten med gaffel.
Låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
Grädda pajskalet i ca 10 minuter tills det har fått lite färg. Ta sedan ut skalet och höj ugnen till 225 °C.
Lägg den rivna osten i pajskalet. Vispa ihop ägg och vispgrädde och häll över osten.
Grädda i ca 20 minuter i nedre delen av ugnen tills pajen stelnat. Servera den ljummen eller rumsvarm.
Garnera gärna med hackad rödlök, crème fraiche, dill och löjrom.

61 kommentarer

Elin 8 juli, 2019 - 13:00

Vet du om det går att göra denna pajdeg utan ägg?

Svara
Carolina 18 april, 2019 - 11:18

Till hur många personer räcker en paj?

Svara
Åse 18 april, 2019 - 11:22

Jag skulle säga 6-8

Svara
Tompa 1 september, 2017 - 21:46

Hej!

Det låter som att den här pajen är super god! Jag är väldigt sugen på att göra denna pajen. Vad tror ni att ingredienserna kommer att kosta? Jag har 150 kronor i budet. Tacksam för snappt svar!

Mvh Tomas.R

Svara
Jannejan 14 augusti, 2017 - 23:03

Verkligen spännande. Tänker att det passar bra till surströmming. Skall prova i höst.

Svara
Cristina 14 juli, 2017 - 17:20

Förlåt, såg att det blev fel i min kommentar. Ska såklart stå sesamfrön (inte linfrön) 🙂

Svara
Cristina 14 juli, 2017 - 17:16

Jättebra recept. Godaste Västerbottenpaj jag någonsin ätit. Men man behöver inte mixa pajdegen. Både jag och min syster har alltid bara rört ihop ingredienserna och den behöver inte stå kallt/svälla. Blir väldigt krispig och god, kanske t.o.m krispigare med hela linfrön. Snabbare och enklare också.

Tack Åse för dina fina recept här och i dina kokböcker. Har köpt flera. Ska göra en eller ett par pajer ikväll och går utmärkt att frysa in.

Svara
Åse 14 juli, 2017 - 17:23

Härligt att du gillar! Dock rek jag ändå att mixa för att få en slät deg utan hela frön och att få ut smaken från sesamfröna.
Paj är så gott!!

Svara
Felicia 19 juni, 2017 - 10:17

Hej! Kan man byta ut mandelmjölet mot något annat? Tänkte göra denna till på fredag, men har en som är nötallergiker. Tacksam för svar 🙂

Svara
Åse 19 juni, 2017 - 16:36

Du kan prova att byta ut enligt formeln: 1 dl mandelmjöl = 2 msk kokonötsmjöl + 0,5 dl Pofiber + 1 msk fiberhusk – jag kan dock inte garantera resultatet.

Svara
Helena Andersson 9 maj, 2017 - 20:57

Fantastiskt goda recept!Har gjort pajen idag fast fuskade lite och använde ett glutenfritt tortillabröd som botten.Läste receptet lite slarvigt så jag hällde i smeten först och därefter osten.Hade i lite oliver och sötpaprikapulver i ostsmeten.Ska smaka pajen imorgon,men den luktar väldigt gott och ser god ut så jag tror det blev väldigt bra.Vill också tacka för ditt fantastiska recept på blomkålsmos.Äntligen ett mos som funkar…..Jag har blivit kolhydrattolerant i samband med sjukdom och märker direkt om jag fuskar så din blogg är ovärderlig.Nu kan jag äta(och bjuda på)vanlig mat utan att fuska.Ha det gott!

Svara
Annie 4 januari, 2017 - 04:21

Alltså…den här pajen, den är såå otroligt god. Mkt godare än ”vanlig” med vetemjöl (och jag har ätit många varianter i mitt liv) Måste alltid ha en bit hemma numer (den går utmärkt att frysa in) Tack för receptet!

Svara
Åse 4 januari, 2017 - 08:58

Härligt att höra! Tack för tipet om att den kan frysas =)

Svara
Jenny 14 december, 2016 - 10:13

Hejsan!
Jag vill Tacka för jättetrevlig blogg!!!🌹
Jag har nyss gått med eller valt ny livsstil LCHF just nu strikt. Igår så gjorde jag denna fantastiska paj Västerbottenpaj!!!! Fick så många beröm av mina gäster och sambon var helt lyrisk 😊
Jag har försökt att räkna ut kalorier, fett, protein och kolhydrater utan att lyckats.😟
Kan du hjälpa mig? Denna paj kommer göras många gånger om!!😏
Tack och GOD jul 🎅🎄

Svara
Åse 14 december, 2016 - 10:26

Kul det smakade!

Du kan själv räkna ut energivärdet på kostbevakningen.se
Lycka till med din nya livsstil!

Svara
Helle 20 augusti, 2016 - 14:56

Kan man göra pajdegen ett dygn i förväg & låta den ligga i kylskåpet?

Svara
Åse 21 augusti, 2016 - 12:24

Absolut!

Svara
Anette 9 augusti, 2016 - 21:18

Provade det här receptet idag. Gudagott blev det. Är sjukt nöjd med pajdegen. Tack för en grym sida!

Svara
Janne 27 mars, 2016 - 12:36

Gjorde denna nu i påsk, jösses va god den blev.
Har kört liberal lchf i strax under tre månader och tappat 13 kilo.

Din sida står för 90 procent av recepten som äts nu.

Svara
Maria 16 mars, 2016 - 14:55

Hej
Kan jag ta något annat istället för sesamfrön eller utesluta dem helt?
Bror min är allergisk emot dem.

Svara
Eva Arato 26 september, 2014 - 10:00

Hej ang Västerbotten pajen som som väldigt god ut! Hur många personer räcker receptet ca ? Hur stor pajform?
Mvh
Eva

Svara
Åse 26 september, 2014 - 11:15

Den räcker till ca 8-10 pesoner.

Svara
P-A 7 juni, 2016 - 20:28

Funderar på denna till studentbuffé på fredag. och servera kallt. Funkar det bra att göra dem typ i morgon onsdag och ha dem i kylen till fredag em?

Svara
Åse 7 juni, 2016 - 20:30

Absolut! :))

Svara
Västerbottenostpaj | 7 september, 2014 - 08:36

[…] fortfarande folk som har kräftskivor eller äter olika skaldjur o till detta är det gott med en västerbottenostpaj och på Åses blogg 56kilo kan jag verkligen rekommendera ett gott […]

Svara
LCHF-paj med ost, bacon och kantareller | Sustainable Living 17 augusti, 2014 - 18:17

[…] till att passa LCHF så jag har tagit inspiration från Landleys Kök för pajen och 56  kilo för pajskalet á la LCHF. Klicka på länkarna så hittar ni […]

Svara
Malin 14 juli, 2014 - 18:31

För att lättare trycka ut pajen i formen kan man ta ett smörpapper och lägga över degen i jformen..inget fastnar och pajdegen blir helt perfekt! Vi i vår familj tycker att den här pajen är supergod <3 tack för otroligt bra sida!!

Svara
Jonna 20 juni, 2014 - 17:49

Ser jättegott ut! Är det för mycket kolhydrater i för mig som kör strikt lchf?

Svara
Åse 21 juni, 2014 - 17:15

Nej verkligen inte!

Svara
ljuvlig laxpaj lchf | jessicaelvira 15 oktober, 2013 - 10:24

[…] rörde jag ihop en laxpaj utifrån det som fanns hemma. Pajdegen är denna och fyllningen blev laxfilé, paprika och kryddor. Väldigt simpelt och väldigt […]

Svara
en paj i ugnen | jessicaelvira 20 augusti, 2013 - 13:52

[…] och till det bakade vi självklart ihop en västerbottenspaj utan vetemjöl. Receptet kommer härifrån men då det inte finns någon matberedare i mitt hem så skippade vi dem punkterna och det gick […]

Svara
Monika 18 augusti, 2013 - 23:24

Jättegod! Jag tog lite mindre ost och la i lite smörstekta kantareller! Mums!

Svara
Örjan Lidén 17 juli, 2013 - 21:04

Gjorde efter receptet förra veckan, svårt att få degen att släppa formen. I kväll med 60-70 gram smör, blev helt perfekt. Ingen skillnad mot vetemjölsförr…Tack!

Svara
Emma H 7 maj, 2013 - 10:46

Ser jättegod ut:-))

Ha en bra dag Åse!!

Svara
Gymdejt | Sara Ivarsson 11 april, 2013 - 16:46

[…] Dagens lunch och fasta bryt med en kebabsallad framför några avsnitt av game of thrones. Var helt slut efter 1,5 timma på gymmet, så det var skönt att ta igen sig en stund. När Tobias åkte till jobbet tog jag tag i tvätten. Sen har jag ätit något otroligt gott till middag, västerbottenpaj med de självklara tillbehören. Receptet jag använda hittar ni HÄR. […]

Svara
Jessica 3 april, 2013 - 16:15

Fantastiskt god paj… Jag kommer garanterat att göra den här fler gånger. Den var en av höjdpunkterna på vår påskbuffé 🙂

Svara
Åse 3 april, 2013 - 18:41

Vad roligt att höra!!

Svara
Nina 4 mars, 2013 - 18:42

Hej

Gjorde denna paj åt mina icke LCHF vänner. De älskade pajen och förstod inte alls att den inte innehöll mjöl 😀
Jag trodde man skulle göra sesamfröna till ”mjöl” så jag krossade dem till pulver, blev jätte bra! Spelar det någon roll ifall man gör det så?
Gjorde en browniekaka till efterrätt, den blev HÄRLIG!!!
TACK för en super blogg! 🙂

Svara
Åse 4 mars, 2013 - 18:43

Du gjorde helt tätt! Sesamfröna ska pulvriseras! Kul det smakade!!!

Svara
fanny 15 februari, 2013 - 11:21

Hej Åse och tack för en fantastisk blogg!
Jag undrar bara: är det ”vanlig” sesamfrön det handlar om? Måste man blanda ingredienserna i mixern?

Svara
T 25 januari, 2013 - 08:53

Tror du att man kan byta halv dl sesamfrön mot halv dl linfrö?

Svara
Åse 25 januari, 2013 - 17:19

Nä linfrön ska inte krossas/mixas.

Svara
Lise-Lott 23 januari, 2013 - 15:30

Hej!
Funkar varje gång med olika innehåll. Nu har jag gått ner 12 kg och ändå njutit av din mat!
Tack!!

Svara
Åse 23 januari, 2013 - 17:24

Grattis!!!

Svara
Veckan I Mat | Underbara saker som gör vardagen mindre grå @ Spotlife 9 oktober, 2012 - 06:53

[…] sista kantarellerna kalasades det på. Kantarellpaj med västerbottenost en […]

Svara
Lottzys matblogg 15 juli, 2012 - 20:10

Ser väldigt god ut måste jag medge fastän det är LCHF ; ) Hoppas allt är bra med dig och de dina!

Svara
Tanja 13 juli, 2012 - 06:51

Det här hade vi till middag igår och det var en riktig höjdare! Ändrade lite i receptet då min mage inte gillar fiberhusk. Jag uteslöt det helt enkelt och ersatte med lite extra mandelmjöl och det funkade finfint. Ser fram emot lunch idag då det blir rester från igår *mums* Tack så hemskt mycket för alla goda recept jag hittat här på din sida!

Svara
Maria 11 juli, 2012 - 17:21

Mmm.. pajernas paj! Som du skriver – detta pajskalet är ju godare än vanligt!!
=)

Svara
Mia 11 juli, 2012 - 14:45

Ååååh herregud vad gott!! Det pajskalet är så himla gott, bästa jag gjort! Finns verkligen ingen anledning att göra vanligt mjölpajskal! Och så underbart fin pajen blev, är det den pajformen du beställde med löstagbar kant? Vart var det nu du köpte den? Vill också säga att jag tycker nya designen är superfin!!! Tittar in här varje dag på din underbart fina blogg! KRAM =)

Svara
Åse 11 juli, 2012 - 15:03

Tack!!! Tack för snälla rader! Formen är köpt här: https://koketcetera.se/produkter 🙂

Svara
Veronica 11 juli, 2012 - 14:28

Om man inte har en miixer/blender funkar stavmixer eller matberedare som alternativ? Hur stor ska pajformen vara? Är inte så hemma i köket men är grymt sugen på denna paj!!!!

Svara
Åse 11 juli, 2012 - 15:00

Det ska fungera! En lagom stor springform eller pajform, jag har en 24 cm

Svara
Junitjej 11 juli, 2012 - 14:27

Åh, så gott!

Svara
Outofsweden-blogger 11 juli, 2012 - 11:52

Härligt recept, det sparar jag. En bil kommer nämligen snart lastat med lite svensk mat, därav västerbottenost!

Svara
Catrin 11 juli, 2012 - 10:51

Tack för receptet. Måste testas omgående. Låter jättegott.

Ha en skön onsdag!
Catrin

Svara
Paula 11 juli, 2012 - 10:25

Åh gud vad gott med västerbottenpaj!

Svara
Amanda 11 juli, 2012 - 10:18

Åh västerbottenspaj! Fuskade och tog en liten bit vanlig i midsommras men nu behöver jag inte göra det fler gånger! 🙂

Svara
LillaAnna 11 juli, 2012 - 09:24

testa att ha lite sambal-olek (hur stavas det?) i äggsatnningen. Blir sjuuuukt gott!

Svara
Elin 11 juli, 2012 - 09:11

Åh vilken fin pajdeg. Den ska jag absolut tsta. Och vad fin bloggen har blivit, känns verkligen som din ”stil”, lite som det omgjorda köket 😉

Svara
Anna 11 juli, 2012 - 08:31

Vilket bra recept, ska försöka göra en Paleovariant av det 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.