Ät vad du vill! Men efter vilka resultat du får!

av Åse

GLAD PINGST!
Jag sitter här med Filorgas Age Peel i ansiktet, har ju fått prova hela Filorga serien och sooooo far så ÄLSKAR jag det!
Snygga och praktiska förpackningar, härlig konsistens och god doft och huden känns fräsch och frisk – So far so good, jag fortsätter att utvärdera!
I går kväll stod mannen för maten och han både bestämde vad vi ska äta och tillagade den, ni ska veta vilken bedrift det är när min man lagar maten för det händer så sällan. Dels bror det ju givetvis på att det är mitt arbete detta med mat men även för att vi är alla duktiga på olika saker 😉
Men han kan ju om han vill!! Det blev Flygande Jacob med lite ekologiskt råris och vitkålssallad. Muuuuuuuums!
06062014-IMG_1275
Jag får ju ofta frågor kring hur jag äter numera och jag får ofta frågor som jag fick till denna bilden på Instagram:

Dum fråga men äter du råriset och bananen? Fungerar det att göra avstickare från LCHF när man kört så pass länge som du har?

 
Och det är absolut ingen dum fråga, det är en väldigt relevant fråga och därför tänkte jag gå in lite mer på min syn på kosten, mina erfarenheter och mina tankar. Min resa har varit lång och jisses vad jag lärt mig mycket på vägen! Är så glad att jag kan använda den erfarenheten till att hjälpa andra numera ♥︎
Att sätta etikett på sin kost (Viktväktarna, LCHF, Paleo) kan ha både fördelar och nackdelar kan jag tycka. Fördelarna är många, det ger kunskap, skapar ramar etc. Men någonting som kan bli ett problem är att det individuella behovet glöms bort lite.
Jag sätter inte längre en etikett på min egen kost. Men i praktiken så innebär det att jag äter en individanpassad lågkolhydratkost där jag gissar på att jag generellt under en veckas tid mest ligger runt 30 gram kolhydrater men ibland upp emot 80-100 gram. Sällan mer än så.
Jag försöker alltid äta så ekologiskt och rent som möjligt, sällan snabbmat eller processad mat. Frukt äter jag aldrig som mellanmål och jag äter det som tillbehör i maten 2-3 gånger i månaden kanske. Jag äter sällan sötsaker för jag har inget behov av det, det gäller även sk LCHF bakverk. Äter jag något sött så är det hellre ”The real deal” – av något jag tycker är riktigt gott! Jag smakar gärna när jag äter ute, delar kanske en dessert med maken eller en vän.
Jag har självfallet mina svagheter, jag älskar smågodis! Men väljer att äta det ytterst sällan, mest för att jag inte kan sluta äta om jag väl börjat.
Som tillbehör till maten äter jag sällan ris, (pasta äter jag så gott som aldrig). Jag äter gärna rotfrukter och någon potatis någon gång i veckan. Men min vardagsmat är ovanjordgrönsaker.
Jag unviker vetemjöl men njuter gärna av ett riktigt gott surdegsbröd eller annat bättre bakat bröd som ger struktur och mättnad i bland. (2-3 ggr i månaden kanske)
Allt detta ovan har jag kommit fram till genom trial and error. Jag har analyserat mitt mående men även vilka resultat jag får. Grunden är dock att ge kroppen bra och näringsrik naturlig kost. 
Och det är där jag önskar att alla tänkte till lite.
Ät medvetet och resultatinriktat istället för att blint följa en kostetikett!
Tro mig, jag har läst många matdagböcker där klienten ätit mängder med ost, creme fraiche, fröknäcken, mängder med majonnäs, mandelbröd, lchf kladdkakor, grädde med bär – för det är ju ”LCHF”. Men vad har resultatet blivit? Jo annat än de önskade, viktuppgång istället för viktnedgång.
Vad jag önskar istället är att ser till konsekvenserna av den mat man äter.
Låt oss ta mig själv som exempel:
Under många år så villa jag så gärna bli smal, men jag trodde att enda sättet att bli smal på var att äta väldigt lite, för jag ville ju inte bara ha resultat, jag ville ha snabba resultat! Resultatet blev att jag varvade underätning med överätning, tappade helt omdömet när det gällde vad som var en normal portion.
Resultatet = Fail. Det gick inte bra att underäta för det skapade överätning.
Jag hittade sedan Viktväktarna och vad Viktväktarna gav mig var en mer balanserad ätmodell. Jag kunde äta normala portioner och ändå gå ner i vikt! Jag behövde inte svälta!
MEN för min kropp så fungerade det inte att äta så fettsnålt som jag gjorde, för det innebar att jag var tvungen att äta väldigt mycket kolhydrater för att komma upp i energi med påföljd att jag alltid var sugen och efter ett tag så orkade jag inte stå emot länge och jojobantningen var ett faktum.
Resultatet = Fail. Det fungerade inte att äta fettsnålt men kolhydratrikt, det skapade sug och en kropp med hunger och mättnadshormoner i obalans.
Jag hittade sedan GI, sedan lågkolhydratkosten och min egen version av LCHF.
Jag har aldrig frossat i fett, det har inte varit min melodi men jag har inte heller varit rädd för fett och ätit fullfett.
Men däremot blev jag rädd för kolhydrater. Det första halvåret på LCHF räknade jag både kolhydrater och kalorier. (20 g kolhydrater, 1400 kalorier)
Sedan släppte jag all räkning men hade en fixering vid att inte äta någonting som hade extra kolhydrater i sig (rotfrukter, potatis, ris) och åt jag någon gång något med socker eller stärkelse i sig så kickades mitt svartvita beteende in. Nu hade jag ju ätit fel… Nu kunde jag lika gärna…
Och så var överätningen ett faktum. Även om det inte skedde så ofta och vardagskosten med LCHF var i majoritet så var inte det synsättet OK!
Jag viktpendlade en del under mina första 3 år med LCHF. Oftast bara 5 kilo men det kunde gå upp mot 7-8 kilo också!
Resultatet = Fail. Förbud fungerar inte. Jag ser inte ett liv framför mig där jag aldrig kan äta något som är livskvalitet för mig utan att viktöka. Kroppen är duktig på att använda det den får mycket av och är man väldigt strikt med kolhydraterna så gör det att man blir kolhydratkänslig. 
Resan mot balans började i mars 2012. Då började jag med periodisk fasta.
Jag har skrivit mycket om periodisk fasta i bloggen, både fakta men även hur jag lever med PF.
I korta ordalag så hjälpte periodisk fasta mig att balansera hunger och mättnad genom att inte äta hela tiden. Det skapade en mer avslappnad attityd till mat.
Med tiden så lärde jag mig även att än mer lysnna på kroppen och att analysera resultat och konsekvenser att det jag åt.
Jag lärde mig att jag har svårt att sluta äta av såser gjorda på grädde och creme fraiche. Ost, keso och kesella har jag inga problem med. Rotfrukter kan jag äta utan att vilja äta mer. Potatis har jag svårt att sluta äta. Vitt ris äter jag bara i sushi. Äter jag lite råris så händer inget i min kropp. Frukt som mellanmål skapar hunger och sug. Vetemjöl och vitt bröd ger mig ingenting, det skapar bara sug och hunger och ingen kan ju påstå att det är hälsosamt (inflammationshöjande i kroppen). Äter jag för tidigt på dagen och för ofta så blir jag mer hungrig och funderar mer på mat. 
Under denna tiden har jag lyckats kartlägga mående och resultat, dvs med den kosten jag äter i dag så mår jag bra, jag har en hälsosam normalvikt och viktpendlar inte längre. Lite mer kolhydrater i min kost skapar inte viktökning i min kropp utan snarare tvärtom.
Nu handlar ju inte kosten om enbart vikten, utan kosten ska ge oss BRA energi, vi ska MÅ bra i kropp och själ!
Att äta konsekvensmedvetet gör att den kosten jag äter inte behöver vara den kosten som är optimal för just dig.
Att äta konsekvensmedvetet innbär att frågor som ”Kan man äta detta på LCHF?” blir ointressant för det är DU som indvid och dina resultat du får av din kost som bestämmer vad just DU kan äta.
Jag tror på en grundkost som inte innehåller rädsla för naturligt fett, jag tror på en grundkost som begränsar spannmål och jag tror på en grundkost där man försöker äta så rent som möjligt med så lite tillsatser, bekämpningsmedel och onödigt socker som möjligt. 
Men sedan är det upp till var och en att avgöra vad och hur mycket man mår bra av. 
Jag har skrivit lite mer om en hållbar livsstil HÄR.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

33 kommentarer

Camilla 13 december, 2015 - 17:36

Det märkliga är, att nu när jag gått ner mina kilo på en annan kostrådgivning, så har jag upptäkt att jag har fuskat och ättit mycket mer olja än vad jag skulle ( för att må bra och maten smakar bättre ;)!) …ändå har jag gått ner i vikt.
Skillnaden är att jag äter på assiet, mer grönsaker/rotfrukter. Mindre pasta, bröd, ris och potatis.

Svara
Åsa 1 oktober, 2014 - 16:02

Vilket härligt inlägg och härlig syn! Det är nog därför som jag återkommer till din blogg gång på gång. Hade den varit strikt LCHF eller strikt något annat så hade jag inte det. Jag tror också på balans och att anpassa kosten efter sig själv och hur man fungerar.

Svara
Nya tag? - 56kilo - en hållbar livsstil! 12 augusti, 2014 - 12:44

[…] Ät vad du vill men efter vilka resultat du får […]

Svara
Camilla 8 juli, 2014 - 00:54

Jag går ofta tillbaka till din blogg, denna sida och sparade svar, eftersom jag ofta går vilse i djungeln!

Svara
Popprinsessan 10 juni, 2014 - 10:01

Älskar dina inlägg när du skriver om ditt tankesätt! Du är så ärlig och har aldrig några pekpinnar. Underbart inspirerande – oavsett hur man väljer att äta. Tack för att du delar med dig!
Kram!

Svara
Åse 10 juni, 2014 - 11:26

Tack goding! <3<3 KRAM

Svara
Karin 10 juni, 2014 - 07:08

Jag har ju skrivit till dig förut men det går inte att poängtera nog många gånger. Någon som ger uttryck för en sund och klok livsstil för både kropp och själ är så välbehövligt. För jag tror att det är just den där balansen som så många, inkl. mig själv, söker. Jättebra skrivet Åse!!

Svara
Åse 10 juni, 2014 - 11:49

Tack Karin!

Svara
En annan Jessica 9 juni, 2014 - 21:00

Tack för dina inspirerande inlägg Åse! Det låter så enkelt och sunt och vettigt, det du skriver, så skulle jag också vilja leva. Men det är svårt att hitta den där balansen när man har kilon kvar och vill både ”njuta av livet” och gå ner i vikt för att må bättre. Jag kör gärna extremt, alltså antingen supernyttigt och strikt, eller slarvigt och sockrigt och kolhydratigt. Inte bra. Är så himla medveten om näringsvärde och konsekvenser för allt jag stoppar i munnen och tänker för mycket på mat och vikt, kalorier och kolhydrater. Tyvärr. Jag hoppas att jag också kommer att hitta en balans nån gång i framtiden, tills dess kämpar jag på för att bli av med övervikten. Kram från en fellow skåning (dock utflyttad till Frankfurt)

Svara
Lisa 9 juni, 2014 - 20:26

Riktigt bra skrivit Åse! Nu föll tom poletten ner för mig. Jag har funderat lite fram och tillbaka på mina matvanor, nu har jag inte mer än 5 kg som jag vill bli av med som max. 3 kg för att jag ska känna mig bekväm. Men nu kunde jag helt plötsligt spegla och se vilka mina triggers är som gör att jag bara stoppar i mig mer och vilka som inte gör det? Tack! En litet uppvaknande här!

Svara
LottaF71 9 juni, 2014 - 12:16

Hej :)!
Du lagar så fantastiskt spännande mat :). Jätte rolig inspiration, tack!
MEN … jag har ätit enligt lchf i ett år nu och jag känner att jag står och stampar, det händer ingenting :(.
Försöker dra ner på mjölk produkter, men har svårt att hitta frukost alternativ. Middagar är oftast inga problem, kött/kyckling eller fisk och goda grönsaker med go sås till, men frukost! Bakar iofs eget bryt bröd på mandelmjöl, men läste nånstans att det kanske inte heller är bra :(?!
Behöver gå ner minst 5 kilo till och tränar, springer för att tajta till kroppen, men ju mer jag tränar desto mer känns det som magen sväller 🙁 … det är ju där jag vill få bort!
Vad gör jag för fel??
Tack för en fin blogg!
Kram Lotta

Svara
Helén 9 juni, 2014 - 07:44

Gillar din hemsida…bra recept osv men framförallt att du har hjälpt mej o många andra att äntligen hitta en balans…Jag har precis som du testat det mesta o inte lyckats. Äter 5:2 oftast (ibland 6:1), undviker ris, potatis o pasta. Surdegsbröd endast på helgen. Jag som ätit massor av frukt (vv= 0 pp)….äter nästan aldrig det längre…har äntligen fått bort min bullriga mage 🙂
Jag känner ingen ”skuld” så fort jag äter längre…o vikten har minskat trots att jag äter mer nu.
Tack o fortsätt inspirera som du gör!

Svara
Åse 9 juni, 2014 - 08:46

Vad härligt att höra Helén! Jag önskar så att alla hittade den där balansen utan ångest <3

Svara
Malin 8 juni, 2014 - 19:24

Jättebra inlägg! Jag önskar att jag inte skulle falla dit på alla frestelser. Tycker det är svårt nu på sommaren när man vill äta glass med familjen och ta en öl i solen. Hur gör du när de andra äter glass?

Svara
Åse 8 juni, 2014 - 21:51

Vill jag ha glass så äter jag också! =) Men inte varje dag.

Svara
J 8 juni, 2014 - 18:18

Jag har fått höra att om jag äter liberal LCHF eller strikt, så om jag då äter något med kolhydrater så bryter kroppen ner muskler innan den börjar funka igen. Jag har absolut ingen aning om hur jag ska hitta min balans. Har ätit LCHF i flera år, ganska liberalt för det mesta och ibland strikt, men har väldigt svårt för en kost där jag måste utesluta saker. Bröd, pasta, ris och mjöl äter jag aldrig p.g.a magproblem, men det är så fruktansvärt tråkigt att utesluta T.e.x efterrätter.

Svara
Åse 8 juni, 2014 - 21:53

Nej det stämmer verkligen inte!!

Svara
Erika 8 juni, 2014 - 15:17

Du är så himla klok och vettig Åse, en riktig förebild för så många. Hoppas att alla där ute som har trassel med maten läser detta inlägget och inspireras. Mat ska vara enkelt och fungera i vardagen, det ska ge energi och inte ta energi, att MÅ bra är det allra viktigaste. Så himla bra skrivet!
Stor kram!!

Svara
Åse 8 juni, 2014 - 21:53

Stor kram till dig! <3

Svara
Eva 8 juni, 2014 - 14:48

Jag kämpar med att hitta MIN balans och ett otvunget sätt till mat. Just nu har jag plockat bort allt vad godis heter och har klarat mig i tre veckor, jag kunde äta lösgodis nästan varje dag och sötsuget triggas av trötthet, stress, irritation…känslor helt enkelt vilket gjorde att efter en lång dag på jobb stannade jag alltid och köpte något gott.
Tidigare var mitt primära mål viktnedgång och det är det nu med men jag tänker även hälsoaspekter då jag närmar mig de 50 i höst och jag har bestämt mig för att lite i taget ändra min kost, godis var första steget.
Jag har även ändrat min frukost, jag har varit Herbalifare i drygt 6 år och cappuccinoshaken var min älskade frukost i lika många år. Den innehåller fruktos som jag vill undvika och genom bla din sida har jag gått över till kvarg/keso med bär och frön, tar en shake då och då och jisses vad sött det smakar nu.
Jag inspireras även av dina recept, har provat lite olika saker för att hitta variation på rena och lchf inspirerade maträtter.
Precis som du så vill jag inte förbjuda mig att äta något, jag vill bara ha en sund relation till mat och denna gången hoppas jag att jag ska lyckas!
Tack för tips och en bra blogg!

Svara
Johanna 8 juni, 2014 - 14:27

Grymt bra skrivet Åse!

Svara
Gabriella 8 juni, 2014 - 11:15

Hej Åse!
Tack snälla för alla inlägg. Alltid lika intressant att läsa. Vet att du tidigare nämnt en sovmask som verkar kylande/svalkande (om jag minns rätt). Har försökt googla för att se var man kan köpa något liknande men utan resultat..Har du möjligtvis tips på var man kan få tag på en sådan?
Tusen tack i förväg!
Gabriella

Svara
Åse 10 juni, 2014 - 14:27

Hej! Jag har en Daydream från Glamzone! finns kylmask att köpa till där!

Svara
Jennie 8 juni, 2014 - 08:17

Jag gillar verkligen när du skriver inlägg som dessa och delar med dig av dina erfarenheter, det är guld värt!! Man vill ju oftast att allt ska gå så snabbt och att allt ska vara så enkelt, men så funkar det ju inte. Jag har ätit lågkolhydratkost med början i januari 2014 och det fungerade jättebra till en början, men efter ett tag så fick jag fler och fler återfall och som du också skrev ” har jag väl börjat så kan jag likaväl fortsätta äta….” Jag har inte kommit så långt att jag vet hur min kropp reagerar på olika livsmedel men jag räknar med att det kommer efterhand. Men. Jag har mer och mer insett precis det du också skriver att det är en livsstil och att det handlar om att äta för att kroppen ska må bra och att det då får ta den tid det tar. Har haft en väldigt stressig vår och jag tror att det också spelar stor roll.
Nu till min lilla fråga: Hur äter dina barn med tanke på gluten och skolmat osv? Jag försöker ge mina barn så bra mat som möjligt hemma och får försöka tänka att det är det jag kan påverka och göra det bästa utav. Det svåraste är ju hela tiden alla kommentarer när man är borta om varför man inte tar en kaka eller inte äter vissa saker. Vad brukar du svara på sådant? Känns som att jag behöver lite svar att ha i bakfickan:)
Tusen tack för din otroliga inspiration, den är ovärderlig för mig! Just nu står en plåt med fröknäcke i ugnen och i går gjorde jag basilikamajonnäsen, super god:)
Ha en bra dag!

Svara
Monica 7 juni, 2014 - 18:01

Åh fina Åse! Så klok som vanligt! Jag önskar att jag fick till min kost någon gång. Jag tänker som du men trots det handlar jag helt fel emellanåt. Som om kropp o hjärna lever sina egna liv. Hemskt frustrerande! Men skam den som ger sig! Så glad att du ger så mycket inspiration! Kram

Svara
Camilla 7 juni, 2014 - 16:34

Det var så befriande att läsa vad du skrev. Känner igen min resa i din och det var bra att se det på pränt och se helheten! Att ta ett steg tillbaka så att jag kan överblicka det hela!
Tack du söta!

Svara
Anna-Karin 7 juni, 2014 - 14:49

Kloka ord som vanligt 🙂

Svara
Madelene 7 juni, 2014 - 13:05

Håller med om så mycket av det som står i övriga kommentarer! Jag blir så glad och inspirerad av dessa dina inlägg om att det är du som bestämmer över kosten och inte kosten som bestämmer över dig 🙂 Stort tack & stor kram!

Svara
Stina 7 juni, 2014 - 12:54

Älskar sådana här inlägg som du skriver emellanåt. Klokt och bra som alltid. Själv har jag inte hittat rätt ännu i min kost, utan går bara upp just nu. Äter inte grädde, choklad och nötter. Inte heller mandelbröd och pannkakor och har hållit det en tid och istället ökat på med fett. Går upp iaf så kanske är det fettet som är mitt problem. Vill dock inte tillbaka till viktväktarkost = hungrig hela tiden med uppblåst mage. Känns faktiskt lite hopplöst. Tränar ju frekvent och oftast 5 dagar i veckan så kan inte öka där heller.
Hopplöst fall =)
Trevlig pingst
Stina

Svara
Åse 7 juni, 2014 - 13:00

Nejdå du är inte hopplös Stina! <3 Fett ökar man sällan i vikt av om man är strikt med allt annat och inte stressar mycket men som sagt det kan vara andra saker man inte själv ser eller har kunskap om, här kommer ju hormonerna också in. KRAMAR!

Svara
Ulle 7 juni, 2014 - 12:38

Min resa liknar din och jag har äntligen, vid 40 års ålder, hittat det som passar mig. Fixeringen vid mat är borta och jag mår bra. 16:8 i veckorna och liberal LCHF är min grej men jag har lärt mig att det är olika för alla:-)

Svara
Ann 7 juni, 2014 - 11:54

Jättebra skrivet! Blir så arg på många som blivit fanatiska på LCHF och det blir också en form av ätstörning. Men även dessa frågor som ”FÅR man äta detta osv”, driver mig till vansinne. Man får äta vad man vill, men vi väljer vad vi vill äta och kan. Min filosofi ligger som din i att allt är individuellt. Ha en trevlig lördag

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.